GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul sarmalelor de la Praid 2011 (ep. I - Degustarea)
Editia a XVII-a a „Festivalului Sarmalelor de la Praid” din acest an, a inceput ieri si dureaza 3 zile, intre 1 si 3 Octombrie.
Daca in urma cu ceva vreme, am savurat cascavelele din Prahova, iata c-a venit si randul Prahovei sa se "regaleze" cu sarmalele din Ardeal, si nu numai de-aici, asa ca pe la ora 11 dimineata, tocmai cand soarele incepea sa urce vertiginos pe cer iar temperatura din termometre ajunsese pe la 18 grade, cam cat e alcoolemia unei sticle cu vin bun, am pornit si noi spre Praid.
Calea aleasa, de data aceasta, a fost Tg. Mures - Balausesri pe E60 iar apoi de-acolo am „cotit-o” spre Praid pe DN 13A. In drum, in satul Calimanesti, se serbatorea tocmai „ceva”, era agitatie mare pe-acolo, asa ca am facut un scurt popas. Un teasc in care se storceau strugurii pentru must, cateva standuri cu vin si un alambic de arama pentru tuica ne-au dat de inteles ca e o sarbatoare locala bazata pe ceva ”lichid”, la care se bea „solid’. Am pus si eu cateva intrebari in dreapta si-n stanga si am aflat ca acolo e-o sarbatoare a „fiilor satului”, organizata de Primarie si de catre „Cavalerii Vinului”, cavaleri tot atat de importanti precum au fost Cavalerii Templieri sau cei Teutoni, dar de care, din pacate, satenii nu auzisera niciodata. In schimb cavalerii vinului, erau pe toate buzele. Serbarea era in stadiul preparativelor, asa ca, dupa ce-am fost serviti, la intrare, nu cu „paine si sare” ci cu „tuica si cozonac”, am promis ca vom reveni inspre seara, cand serbarea va fi in toi.
Dana a ramas un pic uimita de faptul ca la unele festivaluri din tara noastra, mai primesti si cate ceva „pe gratis”. Ea a servit o felie de cozonac iar eu "o tuica de prune".
Am ajuns la Praid pe la ora 12,30, in perioada in care „Festivalul Sarmalelor”, de fapt, nimic altceva decat o interesanta competitie intre producatorii de sarmale, un mic concurs local cu participare internationala, tocmai incepuse. Varza, taiata marunt sau fâşii, impreuna cu slanina, caizerul, carnatii si alte cateva ingrediente, unele secrete, fierbeau la foc mic de lemne, in oale mari, sustinute de un trepied. Pentru o sarma buna, conteaza si "cu ce lemne faci focul" ba mai conteaza si apa pe care-o pui la fiert, in oala... unii pun apa minerala, altii pun apa de fantana, apa de izvor sau... apa de ploaie! In acest interval de timp, adica intre orele 9 si 13, timp in care un juriu alcatuit din 5-6 „oficiali”, experti in gusturi, isi fac simtita prezenta si fac cunostiinta cu concurentii, ai voie sa te plimbi printre cele douazeci si ceva de „comandamente” ale concurentilor, asezate in linie dreapta, poti sa stai de vorba cu ei, sa-i lauzi, exclamand cate un „ooh, ce minunatie! ”, sau sa-ti apropii nasul de oala ce bolboroseste si sa murmuri ”ahh, ce savoare! ” si vei primi, tot gratis, cate o portie mica de sarmale pentru degustare. Ba poti, pentru a primi mai multe sarmale sa-i soptesti la ureche unui concurent ce ti-a picat cu tronc, ce anume pune celalalt in oala, lucru blamat de toti dar benefic si care, se pare c-a impins intotdeauna societatea moderna inainte.
Am trecut pe la 3 standuri cu sarmale aflate „in concurs” si, parca, ne-am si saturat de tot si de toate, mai ales de varza si de slaninuta. Dana era de-acum uimita de-a binelea. Eu am luat si o bere la pahar, la o jumatate de litru cu 4 lei si o doza de bere fara alcool cu 7 lei. Ne-am asezat la una dintre lungile mese de lemn aflate sub o copertina, zona in care nu mai prea gaseai loc ”decat la margine, la soare”, unde era cam cald. Si ce credeti c-am facut? ... am mancat, am baut, am mancat... si-apoi, am luat-o de la capat. La festival, cam asta este principala preocupare a turistilor.
Pana in acel moment nu platiseram decat berea. La standul „Odorhei”, un tanar simpatic care dansa tot timpul cu capacul de la oala in mana, a renuntat la o sarma din concurs, intrerupandu-si dansul. Am uitat sa va zic ca totul ne-a fost servit in casolete de plastic, iar furculitele, cutitele de unica folosinta, smantana si servetelele, erau tot gratis.
Mai, mai, sa fie!... parca anul trecut nu era atata generozitate...
Cand ne-am saturat de-a binelea am ajuns in fata unui alt stand de degustare „cu carne de porc”. Un tanar taia cate o felie subtire dar destul de mare de carne si ti-o intindea in fata ochilor, pe-un servetel. Era prea tentant, cum sa refuzi asa ceva? , asa c-am servit si noi doua felii de carne, asa cum facea toata lumea, pana s-a terminat porcul. La acest festival, se pare ca nu e bine sa refuzi ceea ce ti se ofera... nu!... nu refuzati nimic, a refuza, pe-aici e-un semn de subapreciere a muncii acestor oameni. Si-apoi, ”gratis”-ul nu tine o vesnicie, caci pe undeva apar si standurile cu sarmale „hors-concurs”, care sunt pe bani. Nu trece mult timp si ne trezim in fata altui stand „de degustari”... de data aceasta e vorba de vin de Porto... vinul e excelent!... un vin in care se simte savoarea strugurilor superbronzati din Spania si Portugalia.
In tot acest timp, o orchestra locala ne tine hangul cu cantece populare maghiare iar un comentator care are un debit verbal mai ceva decat al unui licitator de la „Casa Shoteby” din Londra, ne explica mereu ceea ce vedeam cu ochii si simtim cu limba. Pe la ora 14, comentatorul ne roaga sa pastram 10 minute de liniste, caci momentul cel mai important al zilei, cel al degustarii sarmalelor, a sosit. Juriul trebuie sa se concentreze intens si sa aiba „limba limpede” ca sa imparta premiile si medaliile pe merit, fara sa greseasca. Concurentii, anul acesta sunt mai ales din Serbia, Ungaria si de la noi, de la Sovata, Bran-Moeciu, Praid si din alte localitati, nu le-am retinut pe toate. N-am mai vazut standul VINCON Vrancea, prezent in anul trecut. Ca in fiecare an e premiata cea mai buna, cea mai lunga, cea mai mica, si cea mai interesanta sarma. Amul acesta nu s-a acordat premiul pentru cea mai oribila sarma, pentru ca eu m-am hotarat sa nu concurez.
Dupa ce ne-am saturat de-atatea „degustari”, ne-am asezat „la coada”, pentru a cumpara cateva sarmale si „pentru acasa”, 3 sarmale intr-o casoleta. costa 10 lei, cu tacamuri, smantana si servetele incluse in pret. Cele de la primul stand, mi s-au parut nesarate. Am cumparat cateva si de la alt stand, acestea aveau un gust mai bun dar nici o sarma n-a fost atat de buna precum cele gratuite, de la ”degustare”, sarmale care participa la concurs si in care sunt incluse intreaga experienta si intreg talentul culinar al producatorului...
(va urma)
Trimis de dorgo in 02.10.11 15:06:43
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Punctele standard au fost retrase, evenimentul prezentat nefiind unul de importanţă naţională. Articolul poate fi apreciat cu voturi simbolice: +/-1.
@Web, te rog, daca se poate, clipul si muzica, mersi! http://www.youtube.com/watch? v=Fo23wUuifGg
- -
Rezolvat.
Mi-ai facut o MARE pofta de sarmale, dorgo draga... Imi ploua-n gura numai cu sarmale... Acu' chiar mai faci sa le muncesc si sa le "papesc" cu mamaliguta calda, caci nu mai rabd pana la Craciun... mai e inca tare mult pana atunci... mai putin de 3 luni Cum trece timpul...
@dorgo, am inteles ca ai plecat cu o oala de sarmale de la targ. Uite, iti dau un punct, faci cinste cu-o sarma?
@ileana, mai repede decat Craciunul vine partea a II-a de la festival, in care-ai sa vezi si mamaliga... de ce ne plac noua sarmalele? ... stiu!... din cauza ca in urma cu ceva ani, aici, in locul tarii noastre, exista Marea Sarmatica
@motaneata, am pus deja o sarma la congelator...
Iote că nu am ştiut de el (de Festival, adică...). Toată stima @Dorgo, poate anul viitor trag şi eu o fugă aşa ca pentru o degustare... Vive la joie de vivre!
@Qvadratvus...
Te astept! Astazi, timpul trece mult mai repede decat ti-ai fi inchipuit... Vive la joie de vivre et les "sarmales"! , cuvant pe care gurmanzii de francezi, il cunosc si apreciaza deja foarte bine, se pare ca e unul dintre putinele neologisme ce si-au facut o intrare trimfala in limba lui Voltaire si Sarkozi...
Iata un review gustos, de ani de zile eu discut de "turismul culinar" si aflu acum ca prin Transilvania langa Sibiu intr-o vale a unor sate sasesti, turistii occidentali, probabil cei mai multi germanici, fac constant turism culinar cu feluri de mancare si obiceiuri vechi de secole, de fapt cutume culinare ale stramosilor lor, cutume ce ei le credeau pierdute... plus cutume d-ale-a de-ale noastre romanesti si... maghiare... fainosag...
@ileanaxperta... partea a II-a Festivalului sarmalelor (ep. II-Desfasurarea), (plus festivalul Baloanelor cu aer cald si Festivalul La Falla din Sevilia) se amana "sine die", intr-adevar, @santana, @motaneata si @webii au dreptate, festivalurile nu sunt subiecte turistice, nici bisericile. Avem in tara 2500 de biserici (teoretic putem scrie mii de review-uri) biserici in care intram si fotografiem imagini cu ingerasi si sfinti si le punem pe site si le comentam... dar oare acestia exista in realitate sau scriem ceva despre lucruri care nu exista? ... in schimb marea, muntele, un lac, o pestera, un hotel sau un restaurant cu mancare buna, acestea sunt lucruri 100% reale...
Nu știu ce să zic, adevărul cred pînă la urmă că e pe undeva pe la mijloc. Stricto senso un festival potențează interesul pentru un areal turistic și poate fi la urma urmei un obiectiv turistic în sine
Eu de exemplu nu știam de acest festival, pînă acum. Poate fi un motiv pentru a merge la Praid. Cred că trebuie găsită o cale acceptată de a scrie și despre genul acesta de manifestare.
În plus o mare parte dintre lăcalșurile de cult pot fi obiective cu caracter mai mult sau mai puțin turistice, civilizația se definește inclusiv prin arhitectonica și simbolistica lor. Acum dincolo de ironia subînțeleasă .... afișată în postul anterior, totuși undeva un sit interesant își merită un loc aici pe AFA.
http://observator. a1.ro/social/Festivalul-international-al-sarmalelor_20145. html
Festivalul international al sarmalelor
Vesti bune si pentru gurmanzi. Ieri a inceput la Praid cea de a 16-a editie a Festivalului International al Sarmalelor. Peste 31 de echipe din tara, dar si din strainatate s-au intrecut pentru titlul de cea mai gustoasa sarma. Puteti sa gustati si astazi din delicioasele preparate. webmaster [02.10.11 15:15:30]
webmaster [02.10.11 15:15:30] Punctele standard au fost retrase, evenimentul prezentat nefiind unul de importanţă naţională. Articolul poate fi apreciat cu voturi simbolice: +/-1.
Anul acesta insa (2012) nu e sigura ca va avea loc!!!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Festivaluri, evenimente temporare în zona Praid» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Festivalul sarmalelor de la Praid — scris în 24.09.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Festivalul sarmalelor de la Praid 2018 — scris în 16.01.20 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Poftiti la festivalul sarmalelor! — scris în 11.08.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ