ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Festivalul de Arta Medievala, Sighisoara 2007

    TIPĂREȘTE

    DAN ANDREI ALDEA & SFINX - "Om Bun"

    In 2007 am insotit Ansamblul Folcloric Doina al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti la Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara. Cum nu aveam cazare deja rezervata, am incercat sa gasim ceva la fata locului: nici vorba! Totul era plin, indiferent de pret. Pana la urma reusim sa gasim o camera libera la o casa particulara, destul de departe de centrul istoric, insa cu loc de parcare, camera curata si mare; doar baia am impartit-o cu alti "intarziati" ca si noi.

    Mergem prima data la Turnul cu Ceas. Tot centrul istoric este foarte aglomerat (romani, straini, tineri, batrani, va imaginati) asa ca asteptam ceva pana reusim sa urcam in Turn. Imaginea acestuia cred ca este cea mai cunoscuta reprezentare a Sighisoarei: am gasit-o in toate prezentarile, fotografiile si scrierile despre oras, asa ca este imposibil sa-l ratati. Construit in sec. al XIV-lea, a avut ca rol protejarea poartii principale de acces in cetate, si mai apoi gazduirea reuniunilor Sfatului, arhivelor si trezoreriei Sighisoarei. Dupa anul 1556 a adapostit judecatoria, depozitul de arme, corpul de garda si inchisoarea. Cele patru turnulete ce impodobesc atat de frumos acoperisul si mai "inmoaie" severitatea Turnului cu Ceas simbolizau autonomia judiciara a cetatii, aceasta avand "jus gladii" adica dreptul seniorial de pedeapsa.

    Turnul are baza dreptunghiulara, 5 etaje, un balcon si un acoperis piramidal, toate acestea avand inaltimea de 64 metri. Foarte interesant este mecanismul de functionare a ceasului (reusim sa-l si fotografiem prin geamul de care este protejat). Putem vedea de aproape si papusile de lemn ce inchipuiau diferite personaje si care anuntau ora din Turn. Pe marginea balconului sunt diferite placute ce arata directia si distanta pana la principalele capitale europene: interesant, cum erau si multi straini, fiecare incerca sa gaseasac si sa fotografieze capitala tarii din care venea. De aici mergem in oribila Sala de Tortura, fosta inchisoare a cetatii. Sunt expuse fel de fel de obiecte folosite de catre tortionari: lanturi pentru maini si picioare ale celor condamnati, un jug de tortura, scara de tortura, piatra de 6 kg care atarna de gatul celor acuzati de inselatorie. Interesante obiectele (bineinteles, toata lumea isi facea o fotografie cu latul de gat, limba scoasa si ochiii dati peste cap), dar abia asteptam sa plec de-acolo. Daca vine vorba de inventat obiecte de tortura, imaginatia umana nu cred ca are limite; la ce am vazut acolo, probabil ca raufacatorii erau in numar destul de mic in cetate (sau poate nu).

    Mai departe strabatem strazile Sighisoarei, trecem pe langa casa Vlad Dracu (aici a fost, intre 1431 - 1436 resedinta lui Vlad Dracu, membru al ordinului Dragonului, si tot aici s-a nascut, in 1431, Vlad Tepes Draculea). Foarte interesanta este si Casa cu Cerb (cu capul de cerb iesit in evidenta, pe unul dintre colturile cladirii). Pe strazile Sighisoarei se desfasoara fara oprire Festivalul de Arta Medievala. Tineri veniti de prin toata Europa se intrec in jocuri, scamatorii, dansuri medievale. La orice colt de strada un saltimbac ne uimeste cu indemanarea lui, aruncand in aer popice, bile, panglici; alaturi o copila isi picteaza fata in fel de fel de culori. La tarabe mestesugarii te imbie cu de toate: obiecte din piele, din lemn, din lut... pe alese! Spaniolii isi fac bine auzita si vazuta prezenta: batai in tobe si costumatii colorate, steaguri fluturande. Asistam cu placere la spectacolul folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Doina, pe care ii insotisem si noi. Urmeaza apoi trei scenete cat se poate de interesate, interpretate de trei cupluri pe una dintre strazile orasului: toate au ca tema comuna "dragostea cu nabadai"; foarte interesante si expresive interpretarile tinerilor! Dar mai ales de actualitate!

    Apoi asistam la ceea ce as numi un dans ritualic "dervis" (desi semnificatiile miscarii de rotatie sunt mult mai ample si mai profunde, ele inducand practicantul intr-o anumita stare mentala), oferit de catre trupa artistilor turci.

    Mergem apoi si noi sa numaram treptele ce alcatuiesc Scara Scolarilor. Este un fel de tunel cu trepte, foarte racoros si prin urmare foarte apreciat de noi in acea zi torida! Se pare ca obiceiul este de a numara treptele pe parcursul urcusului: sincer, nu-mi mai amintesc numarul lor... insa parca la urcare erau din ce in ce mai multe, iar la coborare din ce in ce mai putine... Oricum, daca nu voiai sa-ti bati capul cu asa ceva, peste tot erau tineri care pentru 1 ron iti spuneau numarul de trepte (amuzant, mai ales daca ulterior te decideai sa verifici informatia primita). Cert este ca Scara Scolarilor este o constructie unicat in Transilvania, si a fost construita de primarul orasului in anul 1642 pentru a facilita accesul elevilor din oras pana la scoala din deal in timpul iernii. Multi au vorbit despre fenomene ciudate simtite pe parcursul urcusului: zgomote de pasi, viziuni si senzatii ciudate. Nu sti cat de adevarate sunt, dar intregesc parca imaginea de "medieval" a orasului. La capatul urcusului celor 175 de trepte ajungem pe Dealul Scolii si la Biserica din Deal. Edificarea bisericii s-a efectuat în etape: sec. XIII – XVI fiind închinată Sfântului Nicolae si este cel mai important monument de arhitectură religioasă din Sighişoara, a treia ca mărime dintre bisericile mari ale Transilvaniei, fiind reprezentativă pentru stilul gotic transilvănean.

    Seara ne-o petrecem printre stradutele inguste ale cetatii, reusesc si imi fac o codita colorata in par, facem fotografii... pana se intuneca de-a binelea si vedem cu regret ca vechile cladiri nu sunt deloc iluminate si pus in evidenta noaptea, asa cum ne-am fi asteptat.

    Despre cazare nu va pot da prea multe informatii, pentru ca, asa cum am spus, noi am stat la o casa particulara. Din cate stiu de la cativa prieteni care au fost la Sighisoara la sfarsitul lunii trecute, o varianta buna (pret, locatie si conditii generale de cazare si masa) ar fi Burg Hostel Sighisoara; noi il avem pe lista daca mai ajungem prin zona. Tot de la ei stiu ca lucrarile de restaurare in centru istoric nu s-au incheiat inca, unele strazi fiind in continuare desfundate si pline cu utilaje. Poate anul viitor, pe vremea Festivalului, ne vom putea bucura din plin de ceea ce are de oferit turistilor Sighisoara.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 12.11.09 13:16:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2212 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Sighisoara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 8 voturi)

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [12.11.09 13:29:45]
    »

    Eu o stiu pe din-afara, ador aceasta melodie...http: //www. trilulilu. ro/gino2002/28b7a1d1996106

    Sper sa va placa si voua! Multumiri webmaster!

    webmasterXY*
    [12.11.09 13:36:00]
    »

    Mai mult decat perfecta melodia pentru a ne introduce si pe noi in atmosfera festivalului.

    webmaster
    [21.07.13 17:43:30]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri și evenimente sighișorene" (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cristinadumitru*
    Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente sighişorene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057955980300903 sec
    ecranul dvs: 1 x 1