GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In fiecare an in ultimul sfarsit de saptamana al lunii iulie, in Cetatea Sighisoara se tine Festivalul Medieval. Acest festival consta in decorarea intregii cetati in stilul secolelor XV-XVI. Dupa cum puteti vedea in pozele atasate acestui review toti participantii (inafara turistilor bineinteles) sunt costumati in tinutele perioadei, mancarea din cetate este tipica timpului calaverilor.
Odata patrunsi in cetate urechile va sunt incantate de muzica trupelor: Lupus Dacus, Lyra, Os Trabucos (de origine portugheza) si multi altii. Atmosfera este fascinanta, aceasta mica cetate rupta din fantezie si plasata in Targul Mures, Transilvania, te prinde in jocul ei, in luptele cavaleresti la care poti participa, la lectiile despre arme organizate in fiecare zi a festivalului si te face sa iti doresti sa ramai acolo pentru totdeauna.
Pentru amatorii mai infocati de povesti cu cavaleri pe cai albi, salvatori ai printesele inchise in turnuri, exista posibilitatea de a inchiria o costumatie tipica festivalului. "Domnitele" moderne pot renunta pentru o zi (sau poate chiar mai multe) la fustele mini, iar "calaverii" pot cu usurinta sa spuna adio blugilor si adidasilor.
Trecand de la festivalul in sine la obiectivele turistice, aveti mai jos o lista cu ceea ce se poate vedea in acest mic orasel transilvanean. Nu va dau toate detaliile, va mai las si pe voi sa descoperiti:
- Turnul Tabacarilor = se afla pe latura de S-E si este unul dintre cele mai vechi turnuri. (se vede in poza) Acestui turn i-a fost alipit Turnul Barbierilor, distrus ulterior. Urmele se mai vad si astazi.
- Scara Scolarilor (Scara Acoperita) = a fost construita pentru ca elevii sa poata urca la Scoala din Deal iarna. A avut 300 de trepte, iar acum mai are doar 175 (daca ajungeti pe acolo numarati)
- Turnul cu Ceas (numit initial Turnul Portii) = este simbolul orasului, a fost dotat prima oara cu un orologiu din lemn, inlocuit dupa cateva decenii cu unul din fier cu 2 statui din lemn. Turnul a ars in 1676, dar a fost reconstituit in anul urmator. Acest turn avea rol de depozit de munitie si de trezorerie. Actualmente este un muzeu care merita vizitat.
- Turnul Cizmarilor
- Turnul Macelarilor = este singurul turn care s-a pastrat de-a lungul timpului intact, pe suprafata lui observandu-se si astazi etapele construirii sale.
- Turnul Fierarilor = prevazut cu ferestre de tragere si guri de pacura care astazi au doar rol decorativ.
- Turnul Cositoarelor = acest turn umplut actualmente cu pamant este un minunat popas pentru cei ce vor sa descopere cat mai mult din istoria Cetatii Sighisoara.
- Scoala din Deal (Liceul Romano-German Joseph Haltrich) a fost construita la inceputul secolului XVII.
- Piata Centrala a avut, in Evul Mediu, rol atat de piata comerciala, cat si de loc de judecare a proceselor. Aici se afla si Stalpui Infamiei.
- Camera de Tortura = in urma incendiului au fost zidite portile sudice, iar in interior a fost construita o inchisoare. Accesul in aceasta camera se face printr-o usa mica. pe unul dintre peretii acestei incaperi a fst descoperit un scris in caractere gotice cu textul "Morgen wir ich... " (maine eu voi...). Tavanul si partea superioasa a peretilor pastreaza si astazi urmele incendiului.
Un ultim lucru mai am de spus. Am fost la Sighisoara pentru prima oara in anul 2010 practic "tarata" de catre o prietena care mai fusese si in anii anteriori. Initial mi s-a parut o prostie "Ehh.... cativa oameni imbracati in costume vechi, 2-3 sabii neascutite si ceva muzica medievala pe CD." Recunosc ca am subestimat festivalul. Odata ajunsa in interiorul cetatii, atmosfera antica m-a cuprins si nici nu stiu cand au trecut cele 5 zile. Cand am fost in vara anului 2011, m-am cazat impreuna cu prietenul meu la o pensiune aproape inafara orasului, adica la cativa km de cetate. Faceam cam 20 minute pe jos pana in cetate, dar nu strica plimbarile, nu? Pansiunea era ingrijita, amplasata intr-un loc linistit (cu cat esti mai departe de cetate cu atat mai bine pe timpul zilei, fiind foarte mult zgomot in jurul cetatii), aer curat, plimbare, tot ce-ti poate dori inima. Eu, sincera sa fiu abia astept sa mai merg si anul acesta, mai ales pentru ca festivalul tine de aceasta data 10 zile!!!!!
Sper sa va fie oarecum folositoare informatiile, v-am pupat, iar daca considerati ca am scris ceva util votati si promit ca o sa mai postez si alte informatii despre alte locatii interesante.
Trimis de Freak in 15.02.12 00:07:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS]. A mai fost în/la: Brasov, Predeal, Sinaia, Hunedoara, Cluj, Timisoara, Arad, etc.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Freak); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Freak: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!
Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare.
Mutat la rubrica "Descopera Sighisoara" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.
Sighisoara a fost si va ramane in sufletul meu ca locul unde am intalnit oameni deosebit de calzi si primitori, locul unde am putut admira multa istorie si multe traditii.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri și evenimente sighișorene" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2015 Festivalul Medieval de la Sighisoara — scris în 28.07.15 de pingo_doce din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Sighisoara medievala 2013 — scris în 06.08.13 de Xla din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Eroul medieval — scris în 13.08.11 de monicutza din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Sighisoara e-n sarbatoare! — scris în 15.12.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Clipe medievale de vis in cetatea Sighisoarei — scris în 30.07.10 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Festivalul medieval de la Sighisoara sau Segesvár la care am fost pentru prima data — scris în 30.07.10 de artemisa24 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Momente "vesele si triste” de la Festivalul Medieval — scris în 27.07.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ