ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Neconvențional // Expozitia „Tamaioarele - biserici din Oltenia nord si ca-ntr-o duminica de taina - la biserica «Toti Sfintii'»”

TIPĂREȘTE

In aceste zile toride, sub carul de foc al soarelui, in orasul meu cu peste 100 000 de oameni, sub bagheta ascunsa a lui Anton Pann, Ramnicul e mai frumos in sufletele noastre, ca oricand, pentru ca ,,orasul domnesc''sarbatoreste in aceste zile 165 de ani de la prima intonare intr-un cadru oficial a Imnului National al Romaniei. Luni 29 iulie cantecul mobilizator ,,Desteapta-te Romane'' va rasuna din nou in istoricul parc Zavoi, fondat de Barbu Stirbei.

La Ramnic, targul provincial unde sunt prizoniera de peste 40 de ani, Dumnezeu si-a desertat in aceste zile un sac de frumuseti spirituale, organizat de edilii orasului si oamenii de arta si cultura.

La biserica istorica, monument national ,,TOTI SFINTII ''de pe Calea lui Traian din centrul orasului a fost astazi arborat steagul Romaniei si nu intamplator... aici s-au sfintit in 1848 si binecuvantat steagurile revolutiei si s-a celebrat la 20 iunie 1848 Constitutia Romaniei. Plecand din curtea acestei biserici valcenii in alai au plecat in parcul Zavoi, unde sub bagheta lui Anton Pann au cantat imnul Desteapta-te Romane... sa nu ne uitam istoria...

Am hotarat sa scriu primul articol din orasul meu prin prezentarea unei expozitii inedite, observand pe AFA ca sunt multi admiratori ai bisericilor noastre romanesti.

Sunt mandra ca sunt romanca si traiesc in Valcea, un tinut cu potential turistic imens...

Astazi cu ocazia manifestarilor dedicate Imnului, am observat intamplator o expozitie pe GARDUL BISERICII ,,TOTI SFINTII'' intitulata superb ,,TAMAIOARELE-BISERICI DIN OLTENIA DE NORD ''reprezentand biserici-monument istoric si biserici din sud-vestul TRANSILVANIEI -mai exact din judetul Sibiu, reunite sub genericul ,,CA-NTR-O DUMINICA DE TAINA''.

Aceasta expozitie face parte dintr-un studiu amplu al Dr. Ioan Ovidiu Abrudan, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu. Cele mai multe biserici rurale sunt din satele: Apoldul de Jos, Brosteni, Ilimbav, Netus, Poiana Sibiului, Presaca, Sadu, Saus, Sangatin, Ghedealul si localitatea Jina. Se poate admira arhitectura decorativa traditionala din spatiul romanesc carpatin si extracarpatin.

,,Expozitia de la biserica ,,Toti Sfiintii''doreste o constientizare a faptului ca pastrarea acestei mosteniri este o responsabilitate nu doar a unui grup restrans de specialisti, ci si o responsabilitate a fiecaruia dintre noi, a intregii comunitati pentru ca ele sunt bunuri cu valoare de patrimoniu national si universal'' (-citat din pr Constantin Cirstea care m-a ajutat sa scriu acest material.)

Aceasta expozitie se vrea a fi un ghid de vizionare a monumentelor medievale din Oltenia si a celor din marginile Sibiului, oferindu-ne noua vizitatorilor pe gratis, fara deplasare cu masina, posibilitatea de a admira arta epocii brancovenesti.

Din punctul meu de vedere aceasta expozitie neconventionala este creativa si inedita, pentru ca uriasele panouri prinse pe gardul forjat al bisericii, asezata generos intrun parc fermecator, cu brazi semeti ce te fac sa-ti pleci fruntea, aduce arta in strada...

Am impresia ca fiecare panou imi vorbeste si e un semn intr-o semiotica spirituala a spatiului oltenesc si transilvanean... am incercat pur si simplu un sentiment de emotie pozitiva si fericire... expozitia vine dinspre biserica spre noi si cred ca emite un mesaj: in spatiul aparat de Dumnezeu, ctitorii acestor minunate biserici au pus in ele ce aveau mai de pret, adica dragostea de neam.

Cred ca e imposibil sa ramai indiferent privind imaginile ce degaja farmec si frumusete. Multi valceni se opresc in aceste zile iin fata expozitiei, unde preotull Cirstea ne-a obisnuit periodic sa ne ofere ceva surprinzator...

Initiativa expozitiei apartine Doamnei prof. Ana Rosca si unei firme care au dorit sa faca publica cercetarea efectuata de doctorand Gratiela Grigoriu asupra bisericilor post -brancovenesti din judetul Valcea si a dr Ioan Abrudan din Sibiu.

Pozele pe care le atasez sunt mai concludente decat frazele pe care am incercat sa le compun...


[fb]
---
Trimis de mireille in 26.07.13 21:53:50
Validat / Publicat: 27.07.13 00:15:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 1901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica cu hramul Sfantul Nicolae din comuna valceana Pausesti -Maglasi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[27.07.13 00:15:22]
»

Rubrica nou-definită a fost redenumită "Festivaluri, evenimente Rm Vâlcea", pentru a permite eventuala acumulare aici și a altor impresii și recomandări despre expoziții, festivaluri, alte evenimente de interes turistic (cu caracter non-peren) din zona Rm. Vâlcea

amero
[27.07.13 08:48:31]
»

excelent articol, folositor pentru suflet si minte si inca o dovada ca de cele mai multe ori cautam aiurea, departe, bogatia spirituala care este langa noi de fapt.

mireilleAUTOR REVIEW
[27.07.13 08:57:13]
»

@amero: Multumesc Amero, cred ca a venit momentul sa prezint si locurile valcene a caror fiica am devenit prin adoptie, azi plec in Zavoi parc sa vizitez Targul mesterilor populari, o manifestare populara autentica... voi veni cu poze pt Afa

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.13 10:09:09]
»

De curand am revazut Complexul Muzeal Maldaresti, impecabil ingrijit, intr-un cadru natural de o frumusete aparte. In apropierea culelor se afla vechea ctitorie a boierilor Maldaresti, biserica cu hramul Sf. Arhanghel Mihail, Sf. Nicolae si Sf. Gheorghe, din pacate intr-o stare avansata de degradare. Desi exista placuta care mentioneaza statutul de monument istoric al acestei biserici curtea este inchisa, biserica poate fi admirata doar din drum. Doamna care ne-a fost ghid la cule ne-a spus ca mai au loc slujbe la vechea biserica dar foarte rar.

Noi locuim la Bucuresti dar sufletul nostru este la Valcea acolo unde parintii si baiatul meu stau aproape toata vacanta de vara. Este o zona a tarii care merita vizitata. Are de toate: manastiri si biserici vechi, muzee, rezervatii naturale, chei si pesteri spectaculoase, ape minerale, salina, podgorii si crame, sate putin populate in care poluarea lipseste cu desavarsire si viata are alt ritm...

In vacanta care tocmai s-a incheiat am revazut dupa multi ani Govora si am fost bucurosi sa vedem ca incet-incet se trezeste la viata. A fost reamenajat parcul, hotelul Palace a fost restaurat, arata minunat. Am fost asa de incantati incat am ramas o noapte la acest hotel.

De cate ori stam mai mult acasa la noi la Ladesti revedem locuri care ne sunt dragi din Valcea si Gorj, suntem si turisti la noi acasa. Din pacate, ca in multe alte zone ale tarii noastre serviciile nu se ridica la nivelul frumusetilor daruite de Dumnezeu. Spatii de cazare foarte bune sunt, ce arata lumii avem...

Sper ca cei care fac turism in Valcea sa realizeze o data pentru totdeauna ce sansa uriasa au, sa promoveze Valcea cu mintea dar si cu sufletul! Asa cum ati facut dumneavoastra acum aratand tuturor ce comori ascunse are judetul in care locuiti!

Iar pe mine m-ati facut sa-mi fie iar dor de acasa desi m-am intors de curand... Pentru mine ACASA este si la Valcea si la Bucuresti, le iubesc deopotriva doar ca Valcea este locul vacantelor si clipelor mele de rasfat!

O zi frumoasa va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[27.07.13 12:32:33]
»

@Floria: multumesc Floria, sunt perfect constienta ca orasul si judetul meu ascund comori necunoscute pt turisti din lipsa de promovare; ma documentez de cateva zile si ma intalnesc cu diversi istorici locali si consilieri culturali, pentru ca vreau sa scriu pe AFA cateva articole despre Ramnicul cu parfum de epoca... e un demers f greu dar deja mi s-a pus ,,pata'' ca trebuie sa scriu din ,,interiorul casei valcene'', nu doar ca un turist in vizita... sper sa reusesc... te astept la Valcea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.13 19:34:31]
»

Dragă @mireille, păcat că ocupată fiind cu alte treburi am deschis abia acum calculatorul și am descoperit review-ul tău cu... întârziere. Spun asta pentru că toată săptămâna ne-am întrebat în familie încotro s-o pornim în week-end, că locurile de pe lângă casă (județele limitrofe) le cunoaștem cu vârf și îndesat, iar noi voiam ceva nou. În ultimă instanță, dar fără mare entuziasm, am pornit azi de am făcut un circuit de vreo sută și cincizeci de kilometri (Pitești-Mălureni-Brădet-Cabana Brădetu-barajul Vidraru-Curtea de Argeș-Pitești), dar a fost doar un circuit în mașină, căci locurile le mai văzusem și nimic nu m-a ademenit la popas, nici măcar apele lacului Vidraru. Mai mult, am străbătut niște drumuri de care nici nu vreau să-mi aduc aminte. Dacă aș fi știut de sărbătoarea Râmnicului și de inedita expoziție de la Biserica ”Toți Sfinții”, sigur aș fi venit în frumoasa capitală a Vâlcei.

Oricum, din fotografiile postate de tine am reținut noi destinații de popas, biserici pe lângă care probabil am trecut vreodată, fără să știu ce comori de autenticitate arhitectonică românească se ascund acolo. Sigur, ele merită atenția noastră nu numai ca lăcașuri de rugăciune și întâlnire cu Dumnezeu, dar și ca dovezi ale vocației românilor de ctitori și făuritori de frumos.

Mulțumesc pentru recomandări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[27.07.13 19:50:33]
»

@mariana. olaru: Draga Mariana, iti multumesc pt mesaj, e perioada de vacanta si nu multa lume are timp sa citeasca pe Afa... La Ramnic orasul e in sarbatoare de 3 zile... e un festival de teatru international si bucurestean, sunt expozitii de pictura si vernisaje in muzee, festival de film in aer liber seara in parc, si azi am fost la targul mesterilor populari, despre care postez luni un articol, iar luni e ,,plimbarea ''in alai a ramnicenilor de la Primarie la Biserica ,,toti Sfiintii''si apoi la Zavoi... din pacate nu pot sa merg peste tot... si luni voi iesi pe ,,strada '' sa fac niste poze... si la Filarmonica va fi un concert de zile mari... ce-mi place in acest an e ca ,,primarul'' nu a vrut balci... sa nu uit la targ in Zavoi am stat la ,,povestea vorbei'' cu argeseni, si mi s-a facut dor de Pitestiul copilariei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
maria_95
[20.07.17 22:30:25]
»

Bună ziua!

Mă puteți ajuta cu o adresa de mail sau orice fel de date de contact ale doamnei Grațiela Grigoriu, vă rog? Am nevoie de ele în legătură cu o lucrare postuniversitară.

Vă mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Floria, maria_95, mariana.olaru, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri , evenimente în Râmnicu Vâlcea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066864967346191 sec
    ecranul dvs: 1 x 1