ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Festivalul carnatilor de Plescoi, editia a III-a

Ilustrație video-muzicală

Tudor Gheorghe - Octombrie
TIPĂREȘTE

In zilele de 2 si 3 octombrie 2010 s-a desfasurat cea de-a treia editie a Festivalului Carnatilor de Plescoi, festival gazduit de Casa Matei, o pensiune de 4 margarete, situata pe malul stang al raului Buzau, chiar la intrarea in comuna Berca.

Cârnaţii de Pleşcoi reprezinta primul produs tradiţional înregistrat la Ministerul Agriculturii şi unul din puţinele produse româneşti recunoscute şi atestate internaţional. Reteta a fost inregistrata ca produs traditional romanesc de catre Traian Papuc, locuitor al comunei Berca.

Legenda spune ca in apropierea comunei Berca existau haiduci care prindeau oile muntenilor bogati atunci cand acestia veneau la Buzau, la targ si ca sa nu fie prinsi de potera, transformau oile furate in pastrama si carnati. Odata cu trecerea timpului, haiducii au disparut, dar traditia prepararii pastramei si a carnatilor a fost continuata de sateni, acestia descoperind gustul mai special al carnii oilor lor.

Carnatii de Plescoi au ca loc de origine localitatea Berca, unde oile pasuneaza intr-un loc mai special. Dealurile din zona au zacaminte de sare, iar in urma procesului de evaporare a apei, cristalele de sare se depun pe vegetatia din zona. Oile consuma o vegetatie semisarata, iar carnea lor are in felul acesta o savoare deosebita.

Carnatii de Plescoi sunt carnati de casa din carne de oaie, iuti, uscati si afumati, dar sunt putini cei care respecta reteta si ingredientele.

Am aflat de acest festival anul trecut, dar din pacate nu am reusit sa ajungem decat anul acesta si abia in cea de-a doua zi.

In prima zi festivalul a fost deschis de haiduci calare, membri ai formatiei Nemuritorii, care au sustinut apoi un recital de aproape o ora.

Festivalul a continuat cu desfasurarea unui carnat de Plescoi lung de peste 100 de metri, care a fost apoi taiat, pus pe gratar si oferit participantilor.

Noutatea editiei din acest an a fost organizarea a doua concursuri: Fomila de Berca (un concurs de mancat carnati picanti contra cronometru) si Setila de Berca (un concurs de baut bere).

Noi am ajuns duminica, in cea de-a doua zi a festivalului, am vizitat expozitia cu vanzare a diverselor preparate specifice – pastrama, carnati, vin, cozonac, covrigi, precum si alte produse traditionale romanesti. Nu au lipsit vestitele vinuri de Pietroasele sau de Blajani, iar celor care doreau sa cumpere li se oferea un mic paharel pentru a degusta pretioasa licoare si a-si alege sortimentul preferat.

Bineinteles ca nu au lipsit si ceilalti comercianti de nimicuri, care transforma orice sarbatoare in balci.

In jurul pranzului s-a desfasurat un concert de muzica populara, participantii la acest festival fiind invitati sa incinga hore si sa danseze.

In concluzie, nu ratati editia de anul viitor a Festivalului carnatilor de Plescoi. Este un moment de sarbatoare, de veselie, de mancat carnati, pastrama si de baut must sau vin. Iar savoarea carnatilor de Plescoi este una deosebita.


[fb]
---
Trimis de ascent in 03.10.10 23:58:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5485 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Festivalul carnatilor de Plescoi - unii si-au facut deja cumparaturile
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

dannek
[04.10.10 00:08:11]
»

La ora aceasta pică cam greu cirnați mai ales cei de plescoi!

RobertCodescu
[04.10.10 08:19:21]
»

Deja îmi lasă gura apă mi-e şi teamă cum va fi după aprobarea pozelor!!! Oricum 400 PMA de la mine şi-am plecat spre bucătărie că mi-ai stârnit papilele gustative.

FELICITĂRI pentru review!

magdalena
[04.10.10 09:42:40]
»

Fie-ti mila, ca nici micul dejun nu l-am luat!!! Si ce merg cu o omleta...

Diaura*
[04.10.10 09:46:25]
»

..... " Reteta a fost inregistrata ca produs traditional romanesc de catre Traian Papuc, locuitor al comunei Berca. "...

Felicitari acestui intreprinzator (..... si totusi..... se poate!).

Felicitari si tie ca ai mancat si fotografiat acest " nou simbol al nostru ".

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 10:25:31]
»

@magdalena - cred ca webmasterilor le-a fost mila mai mult... pentru ca dureaza validarea pozelor...

@diaura - in privinta preparatelor din carne, sunt doar doua produse inregistrate si recunoscute, pe care le putem vinde in Uniunea Europeana- carnatii de Plescoi si salamul de Sibiu.

@dannek - poti sa mananci doar un covrigel ...

Va multumesc pentru aprecieri si pentru vot!

Admin
[04.10.10 10:38:20]
»

mutat, odata cu validarea pozelor, in cadrul rubricii cu recomandari de calatorie din judetul Buzau - "Periplu prin frumusetile Buzaului".

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 10:47:25]
»

@webmaster - multumesc pentru validarea pozelor. mai e putin pana la pranz...

Ca o mica sugestie - poate ar fi bine sa existe o rubrica pe site dedicata tuturor festivalurilor si altor sarbatori, gen ravasitul oilor sau festivalul cascavelei, precum si altele care nu-mi vin acum in minte.

Admin
[04.10.10 10:58:25]
»

@ascent: organizarea rubricilor pe acest site respecta in primul rand criteriul practicitatii - cel geografic.

Ar fi frumoasa (ar arata frumos) o rubrica cu recomandari generale despre festivaluri din diverse zone ale tarii, insa mai UTIL este ca aceste festivaluri sa fie grupate pe zone geografice - pentru ca ele sunt astfel DIRECT in atentia celor care se documenetaza despre ACEA destinatie, studiind locuri, traditii etc ce merita incluse in traseul lor pe acolo.

O grupare precum a ta are insa sens si utilitate cosniderabila sub forma unui eventual CALENDAR al acestor festivaluri etc, cu linkuri directe catre descrieri precum cea de mai sus (si care raman postate in sectunile geografice corespunzatoare).

Mi-am notat mai demult aceasta noua facilitate, ea va fi implementata in mod cert in viitor.

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 11:05:57]
»

@webmaster - da, la un astfel de calendar ma gandeam, in special pentru sarbatorile si festivalurile cu traditie, chiar daca nu au o data fixa. La unele se stie ca se desfasoara in prima saptamana din luna "X", iar cei care doresc sa participe la festivalul acela se pot interesa in legatura cu data exacta a desfasurarii lui.

Multumesc pentru raspuns.

danaches2003
[04.10.10 11:08:39]
»

Si eu subscriu la ceea ce a scris ascent. Webmaster poate te gandesti sa infiintezi o rubrica care sa fie sub forma unui calendar al tuturor evenimentelor de peste an, din tara.

recul*
[04.10.10 14:25:41]
»

ar mai fi de spus un amanunt despre unul din micile secrete ale unui carnat de plescoi autentic: carnea nu se toaca cu masina de tocat, ci manual, cu barda.

din ce am vazut eu in fotografii, doar in P6 se vad adevaratii carnati de plescoi, asa cum se faceau pe vremea cand eram copil, in rest comercialul primeaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 14:48:11]
»

@recul - si in P04 poti vedea carnatii de Plescoi. Sigur ca foarte putini respecta reteta si ingredientele. Am vazut si carnati din carne de porc si vita, dar acolo eticheta zicea "Carnati de la Plescoi", nu "Carnati de Plescoi"...

Pe de alta parte, in P06 poti vedea ghiudem, babic...

Noi am cautat pana am gasit carnati de Plescoi de la fabrica domnului Traian Papuc...

valimi
[04.10.10 14:55:32]
»

Ei, alta treaba, chiar ati avut ce sarbatori... Nu stiam de chestia cu iarba cu sare si savoarea carnii oilor, este foarte interesant.

Un vot si am plecat, imi faci prea mare pofta.

creivean
[04.10.10 18:48:12]
»

Chiar ca, sfarsitul asta de saptamana, a fost plin de festivaluri/expozitii cu tenta agronomica/culinara. Noi, la Oradea am avut Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului, foarte interesant. Eu am mers in fiecare din cele 3 zile ale evenimentului. Si parca, carnatii de Plescoi, merg bine cu o palinca de prune.

Felicitari pentru review.

Eu consider ca, aceste evenimente au farmecul lor si merita popularizate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
recul*
[04.10.10 19:06:54]
»

@creivean

sa mananci carnati de plescoi si sa bei palincuta nu cred ca este cea mai fericita combinatie. cu un vinisor, nimic de zis, un jidvei sau un recas... mmmm! dar cu palinca in niciun caz! crede-ma!

creivean
[04.10.10 19:14:41]
»

Depinde cat de obisnuit esti cu palinca, dar daca tu zici, vin sa fie atunci.

recul*
[04.10.10 19:18:13]
»

nu, depinde cat de obisnuit esti cu carnatii de plescoi!

creivean
[04.10.10 19:21:41]
»

Atunci, vin sa fie. Carnati veritabili de Plescoi n-am pus in gura. Iar imitatiile am inteles ca nici nu se compara cu produsul autentic. Chiar asa iuti sa fie? Noi, obisnuiti de la unguri cu paprika in orice, cred ca le facem fata fara probleme.

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 19:44:09]
»

@recul, @creivean - o palincutza merge cu un ghiudem sau un babic... Am cumparat tuica de pruna (12 lei litrul) si cel care vindea mi-a oferit un babic si o canutza cu tuica, pentru degustare... si mi-a zis sa nu ma grabesc...

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 21:22:57]
»

rog un webmaster - daca se poate atasa aceasta melodie

http://www.trilulilu.ro/klaud30/b3b626b324ae32

webmaster13
[04.10.10 22:16:32]
»

Done!

ascentAUTOR REVIEW
[04.10.10 22:34:34]
»

@webmaster13 - multumesc frumos!

biancuta
[05.10.10 00:01:06]
»

Interesant acest festival. Felicitari pentru prezentare!

ascentAUTOR REVIEW
[05.10.10 00:14:19]
»

@biancuta - multumesc!

aida.alecu*
[07.10.10 10:11:25]
»

dimineata sau nu, mic dejun sau pranz mi-ai deschis apetitul cu fotografiile! ! ma duc sa vad ce am prin frigider! !

adryana
[02.10.11 18:34:23]
»

Nu doresc sa scriu si eu un rw aparte despre acest Festival, caci am fost putin dezamagiti de ce am gasit acolo. De aceea doresc sa scriu doar un ecou la cele scrise mai sus.

Azi am avut ocazia sa mergem din nou la Vulcanii Noroiosi sa vedem si Paclele Mari. Dar cu ocazia aceasta ,,am impuscat doi iepuri " cum se spune, caci auzisem la TV aseara (1 oct. 2011) si de ,,Festivalul carnatilor de Plescoi'' asa ca la intoarcere de la Vulcani am poposit si la acest Festival. Acesta s-a desfasurat in acest week-end (1-2 oct. 2011) in comuna Berca, mai exact langa Pensiunea ,,Casa Matei''. Am gasit mai departe un loc de parcare si ne-am luat dupa directia fumului asa ca nu a fost deloc greu sa ajungem acolo. Ce am gasit: multe tarabe cu gratare pe care sfaraiau diverse delicatese: diverse sortimente de carnati (de Plescoi-sa zicem si sa credem chiar), pastrama de oaie-pe cea cruda umblau mustele de zor (35 lei/kg), chiar daca proprietarul o acoperise sfios cu un naylon, frigarui de pui (8 lei), mici (2 lei), mai era inghetata,zahar pe bat colorat in roz si albastru , sucuri si multa lume. Am dat intai o raita peste tot, nu era asa mult de mers, caci unde se terminau tarabele incepea balciul: diverse gonflabile care sa bucure copiii, tobogane, multe maruntisuri pe care le gasesti in orice balci. In curtea Pensiunii ,,Casa Matei'' era o scena pe care dansau copii imbracati frumos in costume populare, pe acestia i-am admirat si cu drag va arat si pozele. Dar mai canta acolo si o orchestra de muzica populara. Pe marginile curtii erau si aici multe tarabe cu carnati, la unele erau totusi cozi mari. Nu stiu daca se merita intr-adevar sa stai atat la rand. M-au frapat preturile exagerate la produse, practic gaseai carnati (de Plescoi) de la 23 lei/kg pana la 43 lei/kg, cei in mat patrat, uscati, cei asa-zisi eco. Erau taiati pe un platou si puteai gusta, diverse sortimente, nu au fost rai la gust dar si sa dai 43 lei/kg parca e prea mult. Erau fursecuri si prajituri diverse, dar preturile depaseau cu mult preturile normale de la cofetarii de la noi, or fi ele de casa, sa credem acest lucru, dar nici asa... Carnatii de Plescoi erau toti din aceia subtiri si se gaseau in diverse variante-oaie cu vita, oaie cu porc, porc cu vita, semiafumati, afumati, uscati, eco. Un carnat din acela subtire, de 3 ori mai lung decat un mic era 2 lei, micii-2 lei buc-ca si in alte parti, dar un carnat facut roata in care era infipta o tepusa era 5 lei. Noi am luat la copii frigarui de pui-8 lei/buc, eu am luat mici si ceilalti cate un carnat cu 5 lei din acela invartit si cu tepusa.Carnatii s-au dovedit a fi destul de picanti, caci am gustat si eu din unul.....Am cumparat acestea doar ca sa servim si noi ceva acolo, ca ne era foame, altfel... Oricum parerea mea este ca la aceste festivaluri are loc o mare jecmaneala, conditiile de servire lasa de dorit, e mult fum, galagie, balamuc. In curtea acelei pensiuni era si o expozitie de caricaturi pe teme politice, binenteles, care chiar nu am inteles nici pana acum care e logica prezentei ei acolo, in atata lume, in atata fum si in asa conditii. Dar cum in Romania e posibil orice, am trecut cu vederea. Concluzie: noi in viitor vom evita aceste evenimente. Am fost anul trecut si la Sambra Oilor-Bran si ne-a ajuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster33
[27.05.15 18:01:47]
»

Mutat la reorganizare în rubrica "Festivaluri, evenimente în judeţul Buzău, BUZĂU" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, aida.alecu*, ascent, biancuta, danaches2003, dannek, Diaura*, magdalena, recul*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în judeţul Buzău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066820859909058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1