ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un decor 'de film' — insula Symi din Mare Egee

TIPĂREȘTE URM de aici

Insula Symi este o nestemata a arhipelagului Dodecanezelor, aflata in nord vestul Rhodos-ului.

Arata ca si cum ar fi fost "pregatite"niste decoruri de film, casele fiind foarte bine intretinute, frumos prezentate si asezate in "trepte", dupa forma reliefului.

Inca de la intocmirea programului excursiei in insula Rhodos, era "musai" sa inscriem intre obiective, insula Symi.

In ziua sosirii noastre in orasul Rhodos, la hotelul Manousos (vezi impresii), am intrebat la receptie, daca putem face rezervare de la ei. Nu se putea.

Dupa ce ne-am cazat, am plecat pe stradute spre portul Mandraki si am descoperit mai multe agentii, care organizau excursii in insula Symi.

Ne-am oprit la una dintre ele: CAPTAIN'S TOURS Travel Agency, vecina cu Grand Hotel, punct de plecare in excursii (si statie de bus turistic).

Am cumparat excursia cu 30 euro/persoana, nenegociabil (grecii n-au partea asta cu negocierea), dar cu preluare si aducere inapoi, de la / la hotel.

Ziua excursiei a sosit.

Ne-am trezit cu "noaptea in cap", am privit rasaritul, am pregatit rucsacelul de drum si am fost primii la micul dejun, la ora 7. Cum am fi putut rata bunatatile acelea? :D

La 8:15 trebuia sa fim in fatza la Grand Hotel. Au inceput sa vina autocarele, fiecare pentru alta excursie. Al nostru a aparut cu 10 minute intarziere. La 8:25 am plecat spre port, unde soferul ne-a luat chitanta, sa ne faca "check-in" si in schimb, ne-a dat 3 cartonase:2 pentru imbarcare si unul pentru autocarul de la intoarcere.

Ne-am imbarcat cateva sute de oameni pe vaporul "SEA DREAM"si, la ora 9:15, am plecat, navigand pe apele turcoise-albastrii ale Marii Egee, catre Symi.

Symi este o mica insula din Arhipelagul Dodecanezelor, are doar 67 km patrati. Se afla la aproximativ 40 km nord-vest de Rhodos.

Calatoria pe marea linistita dureaza aproximativ 2 ore. Pe vas, exista un bufet-bar, de la care se pot cumpara apa, sucuri, "crontzanele".

Exista si toalete pe vas, care si-au dovedit utilitatea in aceasta lunga croaziera.

Se apropie vasul nostru de golful unde va avea loc acostarea si incep sa iasa la iveala imagini uluitoare. Toata lumea face poze.

Insula are un relief muntos cu niste golfuri incantatoare, iar casutele de poveste, in culori pastelate, aranjate in trepte, par ca zambesc ca sa iasa bine in poze.

Istoria acestei insule a strabatut cam aceleasi etape ca insula Rhodos.

Locuitorii insulei Symi au avut drept principale ocupatii pescuitul si constructiile navale.

In timpul Imperiului Otoman, turcii au apreciat serviciile de transport naval rapid al corespondentei de la Poarta Superioara, la flota. Pentru acest motiv, syminezii au avut libertatea sa desfasoare activitati in port. Aceasta a determinat dezvoltarea comertului.

De asemenea, turcii le-au permis pescarilor sa se ocupe de "bureti", o bogatie naturala in apele inconjuratoare ale insulei.

Perioada infloritoare din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea a luat sfarsit in 1912, cand italienii au pus stapanire pe insula, preluand controlul asupra pescuitului de bureti si al comertului, impunand multe alte restrictii. Atunci au plecat multi locuitori din Symi, unii catre Rhodos, altii catre alte insule Dodecaneze.

Si astazi, cand principala ocupatie este turismul, sunt ancorate in port, mici ambarcatiuni care sunt pregatite pentru pescuit (chiar si de bureti).

In afara de pescuit, o alta ocupatie a insularilor este producerea de vin. Vita de vie este cultivata pe dealuri, in partile lor fertile.

Cel mai inalt varf al Insulei este VIGLA cu o inaltime de 620 m.

Orasul cel mai important, desemnat "capitala" este YIALOS sau GIALOS. Aici este cel mai mare port, in care am ancorat si noi. Orasul este construit in trepte, ca un amfiteatru.

Sunt multe case frumoase, bine intretinute, cu balconase cochete. Cladirile au de obicei doua niveluri, (unele, trei), iar fatzadele lor sunt in 2-3 culori, ceea ce le confera un aspect "vesel".

Sunt ornate cu flori si verdeata, uneori cactusi, iar mai sus, vita de vie.

Plimbarea pe chei scoate la iveala mici magazine pitoresti, vanzand suveniruri si, mai ales "bureti", mai pufosi sau mai aspri, de toate formele si marimile, dar la preturi destul de mari. Exista magazine "specializate" in bureti si acolo am asistat la o prezentare foarte convingatoare a unei doamne, care parea a fi "prins" un grup cu portofele "doldora". Am privit, am ascultat si... am fotografiat :D.

Am descoperit un "trenulet" turistic (un fel de "Titi Car" de pe litoralul romanesc), care te duce pana putin mai sus, de unde ai o panorama asupra marii, a unor golfuletze.

Cu 6 euro de persoana, am avut parte de o plimbare placuta, cu muzica si imagini frumoase.

Statia trenuletului este langa port.

Aici, tarmurile sunt abrupte, iar pentru a profita de apa calda si buna, trebuie sa inchiriezi o ambarcatiune care sa te duca putin mai departe de tarm si acolo sa faci baie. Sau cum am vazut in plimbarea cu trenuletul, exista un loc amenajat din ciment si o scara, care sunt de ajutor.

Deasupra portului Yialos, urcand la deal, se afla ANO SYMI sau "Chorio", (orasul vechi) un ansamblu de casute, organizate in parohii.

Aici se afla faimoasa Fortareatza a Cavalerilor Ioaniti, un monument, care are la intrare, emblema Cavalerilor si inca mai pastreaza sculpturi incastrate in peretii sai si blazoane ale diversilor cuceritori.

In Fortareatza se afla biserica MEGALI PANAYIA din vechea Scoala Greaca.

In urma unui bombardament din 1944, a fost complet distrusa, dar a fost ulterior restaurata.

Pentru a ajunge de jos, din Yialos pana in Ano Symi, exista "Kali Strata", o strada formata din aproximativ 500 de trepte, (pentru cei mai "in forma"), care are de o parte si de cealalta stradute inguste, care ajung la casutele de poveste. Cred ca imaginea panoramica ar fi fost foarte frumoasa, dar soarele ardea cu putere si, apoi... mai mult de 30 de etaje de urcat...

Am preferat sa ne plimbam prin Yialos, prin port si sa privim maruntisurile care se vindeau la tot pasul:calendare, magneti, bureti, amintiri pentru noi) sau cadouri (pentru nepoti).

La ora 14:30, aveam intalnire in port.

Vasul SEA DREAMS ne astepta sa ne conduca, de-a lungul tarmurilor insulei, prin apele albastre, pana la complexul monastic impozant PANORMITIS, cea mai mare manastire din Dodecaneze.

Complexul este situat intr-o frumoasa zona verde.

Protectorul marinarilor si al insulei este Sfantul Mihail, iar pe 8 noiembrie este mare sarbatoare la Panormitis.

Primul lacas de cult inchinat Sfantului Mihail a fost facut in jurul anului 450, pe locul unui templu al lui Apollo. De-a lungul veacurilor a fost reconstruit si extins in repetate randuri. Complexul actual dateaza din secolul al XVIII-lea.

Clopotnita splendida a fost construita in 1905 in stil baroc.

Biserica este impodobita cu fresce executate de fratii Karakostides, artisti din scoala symiota si are un iconostas minunat in lemn.

Cea mai pretioasa podoaba a bisericii este insa, icoana sfantului patron, imbracata in argint despre care se spune ca are puteri miraculoase. In jurul icoanei se vad numeroasele ofrande aduse Arhanghelului Mihail.

La Panormitis functioneaza un muzeu de arta populara si unul de arta ecleziastica.

Tot aici se afla o biblioteca, bogata in manuscrise, care nu au numai continut bisericesc si care dateaza din perioada bizantina.

Accesul la Manastire se poate face si "pe uscat", dar este mult mai spectaculos pe mare.

Acum, la manastire, se poate rezerva o camera (mai exista si alte hoteluri pe insula).

Am avut timp doar o ora pentru acest minunat lacas de cult.

Vaporul ne astepta in port, sa ne duca inapoi in Rhodos.

Acolo am asteptat autocarul care urma sa ne duca la"Grand Hotel". Am ajuns la hotel, la 18:50, oportunitate sa mai vedem un apus de soare la Mediterana.

Poze multe si frumoase...

A urmat o"vizita"la hotel, schimbat haine, rezolvat mici probleme :D si... la cina.

In aceasta zi, nu am mai cautat ci am mers direct la tinta: "Gorilla's Place", la care fusesem cu o seara inainte. Preturile erau bune, mancarea gustoasa, noi infometati, baietii amabili, deci toate motivele sa revenim.

Am mancat cate o ciorba pescareasca si din nou un platou pentru doua persoane cu multe produse pescaresti. (Ciorba 6,5 euro/portia, platoul 27 euro, total 40 euro, plus bacsis :D)

O noua zi "greceasca" minunata:soarele prietenos, cu rasaritul si apusul spectaculos, marea albastra si calma, plimbarea cu vaporul (peste 4 ore pe mare) si, mai ales, micutza si minunata Symi, iata ingredientele unei zile minunate.

In asteptarea "relaxarii" masurilor legate de "Covid 19", va invit sa o puneti pe "lista" si pe Symi :D

Sa auzim numai de bine!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 11.04.20 21:46:52
Validat / Publicat: 12.04.20 07:38:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 2133 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Apus de soare in Rhodos, la Marea Mediterana. Aflase multa lume de frumusetea peisajului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[12.04.20 07:36:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opţionale prin/din Rhodos, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă insula Simi]

mishu
[12.04.20 08:03:09]
»

@Dorina9:  Start vot! Foarte frumoasa insula iar pozele sunt minunate! Felicitări, votat cu mare drag.

Dorina9AUTOR REVIEW
[12.04.20 09:58:28]
»

@mishu:  Multumesc pentru vizita si apreciere!

Dan&EmaPHONE
[12.04.20 10:26:00]
»

  Insula are un relief muntos cu niste golfuri incantatoare, iar casutele de poveste, in culori pastelate, aranjate in trepte, par ca zambesc ca sa iasa bine in poze.

Ai descris excelent privelistea. Culmea sau coincidenta - ieri am urmarit un reportaj tv despre Rhodos si zona Dodecanezelor. ​​

​​Felicitari pentru articol!

​​Numai bine! ????

micutzu
[12.04.20 12:44:02]
»

Citit si votat cu placere. Foarte util articolul tau pentru pentru toti cei care ajung in insula Rhodos. Fotografiile sant deosebite. Vacante si calatorii frumoase iti doresc.

Dorina9AUTOR REVIEW
[12.04.20 13:30:05]
»

@micutzu:  Multumesc pentru vizita si pentru apreciere!

Dorina9AUTOR REVIEW
[12.04.20 13:37:41]
»

@Dan& Ema:  Multumesc pentru vizita si pentru aprecieri!

Chiar asa este! Imaginile sunt incantatoare, am " savurat" cu mare placere totul.

​Fotografiile​ nu pot surprinde decat " crampeie " din realitate.

Mergeti acolo! (daca nu ati fost deja ) ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanu
[12.04.20 17:40:33]
»

Frumos scris, frumoasă insulă și plăcută mică croazieră, văzând și pozele îți dau drepate când afirmi despre Insula Symi că este un decor de film...

  Mi-au plăcut casele frumos colorate și frumos așezate, au grecii niște insule!!

Și iar apusul din P20!! ​

Dorina9AUTOR REVIEW
[12.04.20 18:54:09]
»

@mprofeanu:  Va multumesc  mult pentru vizita si apreciere

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dorina9, micutzu, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opţionale prin/din Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074279069900513 sec
    ecranul dvs: 1 x 1