ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Meganisi, de nerefuzat!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Voi ce faceți în serile răcoroase, la gura sobei? Că uite, eu de exemplu citesc, croșetez, mă uit pe unde v-ați mai plimbat în lumea asta largă, pe ce meleaguri îndepărtate, sau în ce colțișoare frumoase din țara noastră, sau mă uit la pozele mele frumos rânduite și apoi încep ușor-ușor să deschid sertărașele cu amintiri...

Astfel într-una din serile trecute, am dat peste niște poze de acum câțiva ani, din Lefkada. Printre ele, un set minunat, cu pozele din excursia luată din Nidri, cea cu oprire în insula Meganisi.

Uitându-mă pe aici pe site, am realizat că mai nou, excursiile favorite din Nidri sunt cele cu vizitarea celor 7 insule, într-o formă sau alta, fără a se mai face oprire acolo, în Meganisi, doar eventual la Peștera Papanikolas. Ori mai recent, se abordează micuța insulă Kastos și Kalamos, vecinele ei de lângă continent.

Mi-am citit și eu impresiile despre Lefkada și ce să zic? Acum sigur aș proceda altfel, dar scripta manent, insula Meganisi a avut parte doar de două propoziții, așa că mă pot revanșa acum scriind mai pe îndelete despre această insulă mai puțin băgată în seamă.

Meganisi, în traducere însemnând insulă mare, face parte din grupul insulelor ionice, este situată în partea de est a insulei Lefkada, are o suprafață de doar 22 km pătrați și cca 1200 de locuitori permanenți, răspândiți în cele trei localități-sate de pe insulă: Vathi, Spartochori și Katomeri, care este și capitala insulei. Din punctul meu de vedere, (atât cât am putut vedea) insula este ideală pentru o vacanță frumoasă și foarte liniștită, departe de agitația lumii moderne, se poate ajunge aici destul de ușor din Lefkada cu un ferry, în Spartochori, ori Vathi, sau prin închirierea unei bărci.

Noi am achiziționat excursia, direct din portul din Nidri, cu vasul Nikolaos, nu prea mare, dar destul de confortabil. La vremea respectivă, în 2013 a costat 25 euro de persoană. Am plecat la ora 9.30, plutind pe apele super albastre ale mării ionice, am dat un ocol insulei Scorpio și Madouri, Sparti și Skorpidi, urmând apoi țărmul vestic al insulei Meganisi, până la Peștera Papanikolas.

Situată cam la 12 mile marine de Nidri, peștera este a doua ca mărime din Grecia. Este o peșteră carstică, despre ea spunându-se că a fost ascunzătoarea submarinului cu același nume, din timpul celui de-al doilea război mondial. Căpitanul Miltiadis Iatridis a avut ideea cu ascunderea submarinului, aici în peșteră. Căpitanul nostru George, a manevrat foarte atent vasul ghidându-l iscusit în peșteră, cu oarecare emoții din partea noastră. Asta după ce am stat frumos la rând și am așteptat alte două vase care au fost mai iuți înaintea noastră, timp suficient însă pentru a face multe poze cu marea în diversele ei tonuri.

Culorile erau ca de cerneală, veți vedea în poze, :) asta până ne-am apropiat, că pe măsură ce înaintam se transformau într-un albastru sidefiu, apoi bleu ciel, cristalin. Incredibile culori, se vedeau fundul mării, pietrele, deși nu era aproape, tavanul peșterii, stâncos, răcoros, iar noi nu mai conteneam să facem poze... în sus, în jos... Printre pereții de calcar peștera se întinde cca 120 de metri lungime și 60 metri lățime. Se spune că și acum peștera este folosită pentru a proteja vasele în caz de furtună, ca loc de refugiu. De aici se vede minunat insula Lefkada, cu stâncile ei calcaroase, albe, de unde și denumirea de insulă albă (leukas).

De la peșteră am mers spre coasta de est a insulei spre una din plajele ei frumoase, mare parte din ele neamenajate, simple, dar atât de plăcute, plaja Limonari. Am găsit aici o plajă destul de întinsă, cu pietricele, cu tufișuri întinse de verdeață în spate, situată într-un golf, cu apă limpede ca cristalul, în diferite nuanțe de turcoaz. Am putut lua dacă doream câte o umbrelă de soare din cele existente, pregătite deja pe vas, ne-am pus în ce loc am vrut fiecare, întreaga plajă era doar a noastră.

Puteam să stăm două ore, timp suficient pentru bălăceli în apă, dar mai ales pentru servit prânzul, iar pentru asta, marinarii se transformaseră deja în ”chefi” pregătind grătarele. Alături de souvlaki am avut câte o salată grecească, tzatziki, vin alb sau roșu la alegere și suc sau apă. A fost delicios, toată lumea s-a simțit bine. După cele două ore relaxante, căpitanul George, a dat semnalul îmbarcării, putând merge mai departe. Peste cca o jumătate de oră, ajungeam deja în portul Vathi. Program liber, fiecare după voință și putință... :) Alte două ore.

Vathi, situat într-un golf, foarte pitoresc, în nordul insulei Meganisi, mi-a plăcut chiar de la prima vedere. De la cele dintâi case aliniate frumos în prima linie, cu balcoanele de lemn, cu multe terase chiar la mare pe partea stângă, unde ne-a și debarcat. Aici în Vathi, în 2011 s-a dat în folosință Odysseas Marina, unde pot ancora mai multe iahturi și ambarcațiuni ușoare. În partea de nord a portului sunt bărcile de pescuit, în sud cele ale turiștilor și cele pentru excursii. Tot aici vin și feriboturile din Lefkada.

O bisericuță frumoasă, în port, Αγιοσ Βασιριοη, cu turnul clopotniță imediat lângă biserică, în culori plăcute de galben pai. Biserica a fost construită la începutul sec. al XX-lea când Sfântul Visarion, mitropolit al Larisei, a reușit să scape locuitorii din insulă de o boală contagioasă, devenind de atunci protectorul insulei. Ziua de celebrare este pe 15 septembrie, atunci e zi liberă și toată lumea sărbătorește Hramul bisericii.

Micul tun din port, situat pe un soclu la loc de onoare, amintește de trecutul în care grecii se luptau pentru libertatea lor, împotriva turcilor.

Ghivece cu flori multicolore, împodobeau terasele, iar șirul de magazine, cafenele aveau flori cățărătoare și iederă ce acopereau zidurile, înveselind clădirile albe și balcoanele. Foame nu ne era că tocmai ce veneam de la ”picnic” așa că ne-am așezat la una din cafenelele de lângă mare să sorbim o cafea. M-am minunat de locul acesta atât de liniștit, deși era destul de multă lume, mai ales după venirea noastră, dar probabil și a altor turiști sosiți mai devreme.

Cafeaua am băut-o rapid ca să putem pleca mai repede la plimbare, la pas, prin satul acesta superb ce era parcă dintr-un alt film, dintr-o altă realitate. Și nu în sensul de învechit, ci în ideea de loc nealterat de graba noastră de zi cu zi, acolo îmi pare că toată lumea e în vacanță...

Pe măsură ce ne îndepărtam de port, vegetația devenea mai abundentă, tot mai mulți copaci, multă verdeață, palmieri, rodii, mici piațete cu platani, băncuțe la umbra copacilor, câteva locuri de joacă pentru copii și peste tot flori, într- o paletă largă de culori, leandrii parfumați, iasomie, trandafiri, mușcate, petunii, crini. Bărcuțele frumos aliniate, pe marginile golfului, așteptau pesemne, pe cei dornici de o aventură pe mare.

Se știe că insula are ceva plaje frumoase, cele mai multe sunt neamenajate, ușor sălbatice, iar dacă vă veți doriți să petreceți un concediu aici, sigur puteți merge în fiecare zi la o altă plajă, cele mai mari fiind:Spillia, Agios Ioannis, Herniades, Fanari, Megalo Limonari, Barbarezou, Mikro Limonari, Pasoumaki, mare parte din ele fiind naturale și pline de farmec. Capitala este Katomeri, este situată la cca 1 km de Vathi, deasupra unui golf, Atherinos, are în jur de 500 locuitori și case cu o arhitectură tradițională. Portul Atherinos, este amplasat în golful cu același nume, cu multe bărcuțe colorate, de pescuit, iar de aici pe un drum șerpuit, se poate ajunge la plaja farului, Fanari. Din satul Katomeri se poate coborî însă pe jos și la alte plaje cu prundiș, ori se poate ajunge cu barca.

Spartochori, este situat în golful Spilia, în partea de nord a insulei, expus mai mult la vânturi, într-un port pitoresc, iar satul este cocoțat în spatele portului, ca un amfiteatru, cu case albe și curți pline cu flori.

Activitățile principale ale localnicilor pe insulă sunt agricultura, pescuitul, turismul și navigatul, turiștii putând închiria din multele bărcuțe frumos aliniate atât în portul din Vathi cât și în Spartochori.

Am văzut că acum vreo trei, patru ani se făceau excursiile spre Meganisi, cu oprire în Vathi sau Spartochori, cred că depinde de hotărârea căpitanului de vas, ca și servirea prânzului pe una din plaje, pe diferite plaje, după cum am văzut, chiar și pe insula Lefkada, la plaja Lakki, dar atunci, noi am avut privilegiul de a vedea, dar mai ales de a poposi în insula Meganisi în trei locuri diferite, peștera la sud, în coada insulei, în est la plaja Limonari, dar și în pitorescul Vathi în nordul insulei. Se spune că forma insulei este a unui mormoloc de broască, capul în nord, corpul la centrul insulei și coada în sud, ușor curbată.

Nu am petrecut mult timp aici pe insulă, (cât am fi vrut noi- evident) suficient însă ca să îmi pot dori o vacanță relaxantă cândva, pe aceste frumoase locuri. Dacă cumva v-a plăcut, nu ezitați... e aproape de Lefkada, puteți avea 2 în 1, vara e la o jumătate de an distanță, cele mai bune hotărâri se iau iarna, așa că, cugetați bine! Poate și pozele o să vă ajute în acest sens! Dacă mi-a plăcut? Cu siguranță, dovadă am pozele! Se vede!

 

Webmaster, o rugăminte, un filmuleț cu Vathi - youtu.be/6Zf5X_xHx1c

mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 19.11.17 16:51:59
Validat / Publicat: 19.11.17 17:57:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3821 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Dăm ocol insulei Scorpidi și Scorpio.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.17 17:52:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Lefkada, LEFKADA" (deja existentă pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[19.11.17 18:01:40]
»

@webmasterX:

E ok, mulțumesc frumos!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.11.17 18:44:48]
»

@maryka: o descriere completa si utila a acestei destinatii! Nu trebuie sa-ti spun faptul ca in urma cu 2-3 ani am purces spre Meganisi tot cu Nicolaos si spun asta fiindca stiu ca ai citit si articolul meu despre Nidri, unde am vorbit despre aceasta ambarcatiune si oportunitatile unor excursii optionale!

Felicitari, poze minunate!

marykaAUTOR REVIEW
[19.11.17 18:53:11]
»

@maria55:

Mulțumesc frumos!

Da, sigur, am citit și am mai văzut că sunt atâtea variante de excursii, fiecare vas și căpitan alege ce face, unde merge, unde se oprește, nouă ne-a plăcut mult așa cum a ieșit, iar insula Meganisi chiar merită și un sejur de câteva zile, sau poate combinate cu Lefkada, nu? Mi-a plăcut că a fost un vas mai mic, deci mai puțin aglomerat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.11.17 19:13:10]
»

@maryka: De insula Meganisi am aflat atunci când am petrecut şi eu prima minivacanţă în Lefkada, în urmă cu nouă ani, dar cele mai multe lucruri despre această mică insulă mi-au fost povestite (şi arătate în poze) de nişte buni prieteni (şi vecini) care merg în fiecare vară în Vathi, la rude. Băiatul lor, elev de gimnaziu, a devenit dependent de acest loc, nu concepe să meargă la mare altundeva decât în Vathi, aşa că în fiecare vacanţă, stă acolo o lună întreagă, iar părinţii merg să-l ducă şi să-l aducă acasă, petrecând şi ei câteva zile acolo.

Aşa că tu ai tras concluzia potrivită şi corectă atunci când ai spus că se poate petrece o vacanţă relaxantă în Meganisi!

Felicitări pentru articol, fotografiile sunt superbe, ca de obicei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.11.17 19:30:11]
»

@irinad:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Mă bucur că am ajuns la aceeași concluzie. Ce-i drept uitasem de ea (de insulă) până zilele trecute când am văzut pozele. Și sincer parcă aș vrea să revăd Lefkada și de ce nu Meganisi pentru câteva zile? Mai avem câteva luni să ne hotărâm, nu?

Iarna e un sfetnic bun! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[19.11.17 20:55:42]
»

Iar m-ai făcut să visez la Grecia! Felicitări pentru impresii și poze!

marykaAUTOR REVIEW
[20.11.17 08:32:25]
»

@Rodel:

mulţumesc frumos! mă bucur dacă am "provocat " vise plăcute!

mishu
[21.11.17 18:02:59]
»

@maryka:

insula Meganisi a avut parte doar de două propoziții, așa că mă pot revanșa acum scriind mai pe îndelete despre această insulă mai puțin băgată în seamă

nu pot decat sa ma bucur ca ne-ai descris mai pe larg aceasta insula. Ai descris totul minunat, insa pozele sunt superbe, ai senzatia ca sunt vederi pe care le-ai asezat in articol si daca le-ar vedea oficialitatile ar trebui sa ti le cumpere pentru acest scop.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[21.11.17 20:53:44]
»

@mishu:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că v-a plăcut! Cu siguranță v-ar plăcea și acolo!

elviramvio
[26.11.17 23:59:48]
»

@maryka:

Marika, după o pauză nedorită pe aici, în seara asta am ales, sper să nu se supere nimeni, să fac o baie de Grecie. Așa m-am oprit și la articolul tău frumos. N-am stat în Lefkada decât două nopți așa că insula n-am văzut-o. Dar mi-a plăcut Lefkada și probabil peste 2-3 ani voi sta mai mult pe acolo și prin insulițele apropiate, sper.

Se pare că și tu esti îndrăgostită de Grecia, boală grea și fără leac.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[05.12.17 10:20:14]
»

@elviramvio:

Îmi pare rău pentru problemele apărute, am citit despre ele, e greu să facă față la așa ceva, trebuie cu siguranță multă răbdare și putere...

Cât despre insulă nimic nu e pierdut, mai ales că se poate vizita din nou, odată cu Lefkada, nu?

Catalin Mate
[08.12.17 15:12:07]
»

@maryka: Imi pare rau acum ca n-am avut destul timp la dispozitie pentru a petrece o zi si pe aceasta insula. Am fost in Lefkada pentru 7 nopti, dar mi-am promis ca data viitoare sejurul va avea minim 10 nopti! Intradevar, oftez cu gandul la vacantele petrecute in Grecia in orice perioada a anului, orice as face, oriunde as fi. Multumim pentru review! Acum cu siguranta o sa rezerv o zi doar pentru Meganisi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[06.12.21 18:56:05]
»

@maryka: Foarte frumos articolul și fotografiile!

Hop și eu cu un ecou după mai mulți ani de când a fost scris articolul, dar de data aceasta in cunoștință de cauză.

Acum două luni am stat și eu în Meganisi două zile și am recunoscut locurile din fotografiile tale, am trecut și eu pe acolo, am citit descrierea locurilor, unele vizitate și admirate îndelung, în concluzie, m-am simțit bine pe insulă.

Noi am stat în portul Spilia și ne-am plimbat pe jos până în portul Vati și prin pitorescul sat Spartochori.

Mi-a plăcut foarte mult în Meganisi.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Catalin Mate, Dana2008, elviramvio, irinad, maria55, maryka, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Lefkada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065797090530396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1