ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 31.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Croaziera la Muntele Athos cu vasul Menia Maria

TIPĂREȘTE

Una din zilele de vacanta petrecute pe litoralul Greciei mi-am rezervat-o unei croaziere la Muntele Athos. Asadar, intr-o zi senina de inceput de iunie, ne-am deplasat cu autocarul pana in Ormos Panagias un mic port din partea estică a Sithoniei, locul de unde urma sa ne imbarcam pe un mic vas de croaziera. Locul de imbarcare este relativ asemanator unei zone de picnic sau de pelerinaj de pe la noi. Masini parcate in dezordine in functie de locul gasit pe spatii verzi neamenajate, multe autocare ce-si asteapta turistii sa revina din croaziera, cateva cladiri ce au rol de capitanie a portului.

Vasul cu care urma sa ne deplasam se numea Menia Maria. Inca de pa prima vedere vasul arata destul de dragut in stilul corabiilor medievale, placat cu lemn, un vas pe care ai impresia ca l-ai vazut in filmul Piratii din Caraibe. De altfel, vasul a fost astfel amenajat incat sa-ti de-a impresia unei intorceri in timp, in timpuri medievale dat fiind faptul ca urma sa vezi manastiri din vremuri stravechi. Vasul are 2 etaje fiecare prevazute cu bancute pe patru randuri si bar.

Dupa ce am urcat pe vas in schimbul a 25 de euro de persoana, am asteptat vreme de cca 30 de minute sa se imbarce toti pasagerii. In jurul nostru apa marii era de o claritate nemaivazuta in care puteai vedea pesti inotand in jurul vasului. Echipajul ne-a prezentat initial in mai multe limbi zonele pe care urma sa le vizitam si durata croazierei. Totodata, chiar daca a parut putin sinistru si iti crestea adrenalina, am fost invatati de modul de a imbraca o vesta de salvare in caz de accident.

Asadar am pornit usor, initial de-a lungul coastei privind in departare bratul Sithonia. Alaturi de noi, in zbor calatoreau mai multi pescarusi care, fapt nemaivazut, iti mancau painea din palma daca intreptai bratul in afara. pe vas, de puteai delecta cu o savuroasa bere la halba la 3 euro halba sau o felie de pizza la acelasi pret. La un moment dat pe vas si-a facut aparitia un barbat, membru al achipajului imbracat in pirat care facea poze cu toti turistii sub „amenintarea” unui pistol antic. Ulterior am intrat in posesia pozelor la pretul piperat de altfel de 4 euro fotografia insa frumusetea lor te indupleca.

Am ajuns in apropierea tarmului extrem a Muntelui Athos inalt de 2033 de metri. Ghidul prezenta istoricul fiecarei manastiri pe care o vedeam in departare de-a lungul calatoriei pe tarm. Am luat la cunostinta despre faptul ca acest loc reprezinta o provincine autonoma a Greciei si nu ne putem apropia la mai putin de 800 de metri de tarm dar si de faptul ca vizitarea manastirilor se face numai cu un consimtamant scris primit la Salonic de mai marii Bisericii Ortodoxe, numarul pelerinilor fiind limitat, accesul femeilor fiind interzis. Senzatia pe care o ai la vederea acelor manasrtiri seculare este una destul de ciudata, ca si cum te-ai intoarce in timp cateva secole. te gandesti la ce tarie de caracter trebuie sa ai ca sa lasi in urma civilizatia oraselor si sa te retagi intr-un astfel de loc. Gandindu-te insa la greutatile vietii cotidiene, realizezi faptul ca pentru unele persoane acesta este locul in care se regasesc si uita de toate aceste greutati.

Coform site-ului de aici „Muntele Athos se conduce dupa un Regulament Monastic elaborat de Comunitatea celor 20 de stareti (conducerea suprema numita Chinotita) si recunoscut de Patriarhia Ecumenica si de guvernul de la Atena. Regulamentul stabileste regulile de vietuire, drepturile si datoriile manastirilor si calugarilor, precum si conditiile de vizitare a Sf. Munte. In acest regulament se prevede interzicerea sub afurisenie a intrarii femeilor in Sf. Munte, lucru respectat dealtfel de la inceputurile monahismului aici. Dintre cele 20 de manastiri, 17 sint grecesti, una ruseasca, una sirba si una bulgara. Noi romanii, care am facut cele mai multe donatii in Athos, nu avem o manastire a noastra, ci doar doua schituri: Prodromul si Lacu. Alegerea membrilor Chinotitei (legislativului) si a Epistasei (executivului) se face in Biserica Protaton din Careia. Din partea guvernului grec este numit un guvernator recunoscut de Chinotita. El are la dispozitie un numar de politisti si un pluton de militari. ”

Dupa un parcurs de cca 3 ore am acostat pentru 2 ore in Ouranopolis, orasel depre care am scrie in unul din review-rile anterioare si in care am cumparat diverse suveniruri si al luat masa. Ni s-a atras atentia cu privire la punctualitatea revenirii pe vas la ora indicata.

Ne-am intor in jurul orelor 14 la Menia Maria indragostiti de frumusetea si ospitalitatea oamenilor din aceste locuri. Drumul de intoarcere a fost unul in care echipajul vasului ne-a dezmierdat cu dansuri grecesti in care erai invitat sa participi vrand nevrand si savurand din nou o halba de bere care, datorita caldurii nu o puteai refuza. Timpul s-a scurs foarte repede si iata-ne revenind in portul Ormos Panagias.

Recomand acesta croaziera de cateva ore tuturor celor atrasi de mare, de istorie, aceasta calatorie fiind un excelent prilej de relaxare si distractie.

P. S. Voi reveni cu fotografii.


[fb]
---
Trimis de aaaaa in 17.04.11 12:26:20
Validat / Publicat: 17.04.11 14:09:56
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6158 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aaaaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

RobertCodescu
[18.04.11 16:32:03]
»

@aaaaa pentru un review cu satisfacie 98,3% ar fi mers totusi macar o poză de-a ta poate te hotărăşti pe care dintre ele s-o bagi acilea să ne bucurăm şi noi fără să fim nevoiţi să "Vezi eventual imediat dedesubt rubrica "Alte fotografii din aceasta destinatie" (incarcate de alti utilizatori) " ce zici se poate! ? ! ? Oricum reviewul merită din plin 900 PMA aşa că nu m-am putut abţine să nu ţi le acord!!!

aaaaaAUTOR REVIEW
[18.04.11 17:26:13]
»

Multumesc frumos. Pozele vor fi postate in cateva ore

webmaster26
[28.03.17 18:28:41]
»

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Neo Marmaras, NEOS MARMARAS [Sithonia]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aaaaa

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052731990814209 sec
    ecranul dvs: 1 x 1