ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nestemate din lemn la Cobia

TIPĂREȘTE URM de aici

Cobia este o comună din județul Dâmbovița situată nu departe de Târgoviște, pe drumul care face legătura cu orașul Găești. Pe DN 72, apoi pe DJ 702E prin Ungureni, după un parcurs de 18 km se ajunge la Cobia.

De ce vă invit acolo? Nu pentru o vizită la Mănăstirea Cobia ctitorită în sec. XVI, punctul religios central al zonei, ci pentru că recent, căutând Biserici de lemn din Dâmbovița, am descoperit în comuna Cobia câteva dintre cele mai vechi și mai bine păstrate lăcașuri de închinare construite din lemn. Ca forme și ca dimensiuni, acestea sunt foarte asemănătoare caselor țărănești. Modeste și singuratice, retrase în liniștea câte unui vechi cimitir de pe dealuri mărginașe, bisericile de lemn au fost ferite din calea năvălitorilor, dar și de foc - dușmanul cel mai de temut al unei așezări cu case și acareturi din lemn și paie.

Am fost în comuna Cobia și am văzut trei dintre cele patru nestemate din lemn existente acolo. La vechile biserici din Frasin Deal - Copăcei, Frasin Vale și Mislea, pe câte o tăbliță fixată în peretele de lemn scrie (inclusiv în engleză și franceză): "Acest sit a fost selectat de autoritățile române ca o prioritate pentru reabilitare și punere în valoare în 2009 în Programul de Reabilitare Integrată / Cercetare Asupra Patrimoniului Arhitectural și Arheologic (IRPP/SAAH), un program comun al Comisiei Europene și al Consiliului Europei. "

Construite pe un fundament din lespezi de piatră, din bârne de stejar într-o ingenioasă îmbinare, toate bisericile la care voi face referire sunt acoperite cu șindrilă, au pridvor deschis și o singură turlă deasupra intrării.

Biserica de lemn Frasin Deal

În fosta comună Cobia de Sus, în cătunul Copăcei, la sfârșitul sec. XVIII - începutul sec. XIX (tăblița de pe gard menționează anul 1805), a fost ridicată o biserică. Actualmente ea este înconjurată de morminte vechi, iar intrarea în curte - deci în cimitir - se face prin partea de răsărit. Așadar, absida altarului, poligonală, cu îmbinările meșteșugite ale bârnelor de stejar și cu o ferestruică modestă, a fost prima care ne-a atras atenția. Privind-o, doar crucea de pe acoperiș îți spune că te afli lângă un lăcaș de cult și nu lângă o veche căsuță țărănească. Pentru că ușa era încuiată, nu am putut vedea și interiorul, dar în pridvorul cu stâlpi ciopliți în motive prismatice - foarte asemănător cerdacurilor de la sate - chipurile Sf. Petru și Sf. Pavel ne-au întâmpinat zugrăvite pe singurul perete tencuit al lăcașului.

Localnicii ne-au spus că la Frasin Deal sunt două biserici de lemn. Din păcate, noi nu am mai găsit-o și pe cea de-a doua, iar de întrebat nu am mai avut pe cine. Singurele suflete din jur erau niște câini adormiți sub garduri, la soare.

Acasă, încercând să aflu mai multe detalii, am citit că cea de-a doua biserică de lemn din Frasin Deal - și ea declarată monument istoric - se află în cătunul Șerbești și datează din aceeași perioadă ca și biserica din cătunul Copăcei.

Biserica de lemn Frasin Vale

Să ajungem din Frasin Deal în Frasin Vale n-a fost dificil. După numai vreo 2 km, în dreapta, chiar lângă drum, am zărit printre copaci turla unei biserici de lemn. Pe tăblița fixată pe gard am citit că lăcașul-monument istoric are hramul "Cuvioasa Paraschiva" și datează din 1746. Cum mai mult decât atât nu poți afla la fața locului, am consultat internetul care - printre alte informații contradictorii - spune că biserica de lemn din Frasin Vale a fost înălțată de jupân Ristea, iar mai târziu (pe la 1800) a fost "prefăcută" fără a i se modifica aspectul initial.

Se înțelege că și aici, în loc izolat, în mijlocul unul mic cimitir, biserica era încuiată. Foarte asemănătoare cu cea din Frasin Deal - probabil executată de aceiași meșteri - biserica de lemn din Frasin Vale nu are pictură în pridvor, în schimb, pe o scândură lată, în dreapta ușii, am descoperit pisania pe care mi-a fost imposibil să o descifrez.

Biserica de lemn Mislea

Ca să ajungem în satul Mislea (care face parte tot din comuna Cobia) n-a fost greu deloc. Doar 1,5 km am avut de străbătut până în sat, dar până la biserica de lemn a trebuit să continuăm pe un drum de pământ până la ieșirea din sat. Un podeț din țevi metalice (peste care - cu grijă, pentru că este îngust - se poate trece cu mașina) traversează un pârâu. În dreapta, izolată, în mijlocul unui cimitir, se află Biserica de lemn "Sf. Nicolae", monument istoric datând - conform informațiilor de la intrare - din anul 1873.

Biserica pare să fi fost refăcută pentru că arată bine. Nici aici nu am avut acces în interior, ușa fiind încuiată cu lacăt. Pridvorul deschis este mărginit de patru stâlpi ciopliți cu barda, iar peretele de la intrare este tencuit și pictat. De o parte și de cealaltă a ușii, Maica Domnului cu Pruncul și Iisus Hristos sunt zugrăviți în culori ce sunt încă vii. Deasupra ușii se află pisania, de asemenea pictată. Am remarcat - și se poate vedea chiar și din fotografia atașată - că ușa de la intrare prezintă vagi urme de pictură.

În final…

Lângă Biserica de lemn Frasin Deal - Copăcei încă mai există un panou care informează despre programul "Circuit cultural religios pe axa Cobia - Târgoviște - Doicești din județul Dâmbovița - Pelerin în județul tău". Proiectul s-a derulat începând cu 12.04.2011 având ca scop promovarea turismului în zonă și cunoașterea patrimoniului cultural-religios pe care îl deține județul.

Dacă veți dori să vizitați câteva dintre aceste monumente de suflet, comuna Cobia și bisericile ei de lemn pot constitui un bun punct de pornire. Să nu uităm că tot la Cobia se află o veche mănăstire a cărei biserică a fost ctitorită în anul 1572 de Badea Boloșin stolnicul. De-a lungul timpului, cu numeroase transformări și adăugiri, Mănăstirea Cobia a devenit un important punct religios al județului.

Cât despre bisericile de lemn de aici - ca și din întreaga țară - adevărate tezaure de cultură românească, n-ar trebui lăsate să se piardă în uitare pentru că "Bisericile de lemn din România formează un patrimoniu prețios pe plan național și mondial. Până la începutul secolului 20 românii au creat și s-au manifestat preponderent într-o civilizație a lemnului, de o bogăție, o varietate și un rafinament remarcabil, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie. În acestea s-au înfiripat comunitățile creștine din sate și târguri și în jurul lor au luat ființă primele așezăminte monahale, singurele noastre centre culturale în decursul multor veacuri. În România se păstrează peste 1400 de biserici de lemn construite înainte de anul 1918. Valoarea lor în ansamblu este inestimabilă pentru cultura românească. Ele fac parte integrantă și definitorie din identitatea națională." Wikipedia - Biserici de lemn din România

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.04.16 13:27:29
Validat / Publicat: 07.04.16 14:29:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 3311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica de lemn Frasin Deal - Copăcei. Fațada vestică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.04.16 14:28:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumuri prin satele dâmbovițene, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)

E mai potrivit aici, mai "sub ochii" celor care se documentează despre "ce merită vizitat părin satele dâmboviţene"...

Maya_C
[07.04.16 20:33:56]
»

@iulianic - uneori lucrurile se potrivesc într-un fel neasteptat. în timp ce citeam articolul îmi rulau o serie de melodii în fundal.

a fost asa... ca o revelatie... un webmaster ar putea sa ataseze melodia că prea s-a mulat pe text.

youtube

webmaster26
[07.04.16 20:36:38]
»

@Maya_C - Dacă și @iulianic va fi de acord o vom atașa!

iulianicAUTOR REVIEW
[07.04.16 21:50:56]
»

@webmaster26 - Nu mă deranjează să atașați orice melodie dacă vi se pare potrivită. Eu nu am ascultat-o și deocamdată nu o pot asculta pentru că nu am sonor la calculator.

webmaster26
[07.04.16 21:53:54]
»

@iulianic & @Maya_C - done!

Michi
[08.04.16 09:03:27]
»

Apreciez foarte mult userii care ne prezintă locuri mai puţin cunoscute că pentru Valea Prahovei, mănăstirile din Bucovina sau Oltenia sunt atăt de multe reviewuri încât nu ştiu ce s-ar mai putea scrie.

iulianicAUTOR REVIEW
[08.04.16 20:06:05]
»

@Michi - Mullțumesc! N-a fost un traseu foarte simplu, dar a fost deosebit de frumos și interesant. Poate că - atunci când vom mai găsi o zi liberă - vom merge să căutăm și bisericile de lemn pe care de astă dată nu le-am găsit.

crismis
[08.04.16 20:27:34]
»

@iulianic: Intr-adevar, minunate aceste mici biserici de lemn, atat de asemanatoare, asa cum ai spus, cu locuintele taranilor! Doar turla cu crucea in varf poate sa te faca sa crezi ca nu e vorba despre o casa obisnuita, ci despre o casa a Domnului. Iar piesa sugerata de Maya se potriveste-manusa! Azi am ascultat-o prima oara si, evident, am lacrimat de emotie. Si eu sunt de acord ca lui Dumnezeu ii plac "spatiile mici", ca nu ai nevoie sa te rogi intr-un mastodont, ca iti este de ajuns un mic altar si o icoana, eventual pictata in inima ta!...

ologute
[12.03.18 20:21:30]
»

Am găsit articolul publicat din întâmplare... deși sunt membru de ceva timp.

Întâmplarea face ca eu să fiu preotul care păstorește 3 din cele patru biserici de lemn prezentate... Așa că dacă doriți să veniți să le vedeți, lăsați msj aici, am să vă răspund cât pot de rpd și am să fac tot posibilul să vă primesc cu brațele deschise și să vă ofer informații.

P. S. informațiile și brațele deschise vor fii "free of charge". Punctez asta pentru că... Impresie greșită a societății despre preoți in general.

iulianicAUTOR REVIEW
[13.03.18 11:20:20]
»

@ologute: Mă surprinde în mod plăcut acest ecou apărut după atât de mult timp de la scrierea și publicarea articolului. Și cu atât mai mult mă surprinde și mă bucură faptul că ecoul vine chiar din partea celui care slujește și are în grijă trei dintre nestematele din lemn despre care am scris.

Referitor la invitația de a revedea bisericile de lemn din Cobia. Desigur, dorim să revenim, dar așteptăm o vreme ceva mai prietenoasă pentru plimbări. Până atunci, poate că cel mai potrivit ar fi să scrieți dumneavoastră câteva rânduri despre aceste sfinte lăcașuri. Sunt sigură că nimeni n-ar putea scrie mai bine, mai documentat, decât cel care le cunoaște și le păstorește.

Articolului meu îi lipsesc și câteva imagini din interior. Atunci când vom veni, sper că vom avea posibilitatea să completăm acest neajuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[16.03.18 09:18:14]
»

@webmaster26: Vă rog, dacă "This video is unavailable" poate e bine să-l înlocuim cu altceva sau măcar să ștergem atașamentul acela "orb". Mulțumesc!

webmaster
[16.03.18 09:28:37]
»

Deocamdată, am șters-o pe cea „defectă”...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, Maya_C, Michi, ologute
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri prin satele dâmbovițene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077420949935913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1