ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Podgorii [Tohani]

TIPĂREȘTE

De la Mizil, apucând pe DN100H spre nord, după vreo 7 kilometri ajungem la moșia de la Tohani. Este în Prahova. Zona este prielnică pentru viticultură, sunt pante line, clima și relieful sunt numai bune pentru dezvoltarea în cele mai potrivite condiții a viței de vie astfel că aici întâlnim una din cele mai faimoase zone viticole din țară. Nu prea departe, spre vest și puțin mai la sud este și via Ceptura.

Moșia Tohani are 500 de hectare din care 365 de vectare sunt pe rod. E o moșie veche. Prima dată s-a auzit de ea (sau, mai bine zis, scris – din ce știm noi) pe la 1773. După 1930, istoria moșiei este legată și de casa regală pentru că Principele Nicolae își leagă destinul de locul acesta, căsătorindu-se cu o frumoasă fiică de moșier chiar la primăria din Tohani după care își dedică mare parte din viață administrării moșiei.

În 1948 moșia Tohani trece prin naționalizare după care se construiește pe domeniu crama care astăzi este muzeu.

În anul 2000, proprietatea devine iarăși privată iar din 2012 este furnizor al casei regale. Pe bună dreptate deoarece, în ultima vreme, a câștigat nenumărate premii internaționale cu produsele sale deoarece a devenit creator de vinuri ca urmare a studiilor și cercetărilor în domeniul oenologiei (jur că e prima oară când întâlnesc cuvântul ăsta).

Domeniile Tohani se întind pe 7 dealuri, în regiunea Dealu Mare și au orientare spre sud – est astfel că se bucură de mai multă expunere la soare față de alte zone.

În zilele noastre înbuteliază anual 3 milioane de litri de vin.

În 2018 au avut ideea să creeze proiectul Valahorum care să ofere vinuri reper ale României. Este, practic, o asociere a producătorilor de vinuri. Până acum s-au asociat cu cramele Apogeum și Mierla Albă din Drăgășani și sunt receptivi la alte colaborări.

Am fost la ei în septembrie. O săptămână după noi a început culesul. Cum podgoria este inspirat administrată, au avut și invitații la cules, două sâmbete de la sfârșitul lui septembrie, cu chef și bucurie, foc de tabără seara dar amândouă s-au anulat. Nu mă-ngrijesc eu că au rămas cu via neculeasă. Sigur s-au descurcat. Dar ideea era, oricum, bună, să facă clacă la moșie.

La Tohani te așteaptă cu butoiu-n drum, doar – doar te-oi opri la degustare.

Au o gamă variată de produse, de toate felurile: alb, rose sau roșu. E ușor de găsit sau se poate comanda direct la ei. Evident, prețurile variază.

Trecând pe lângă podgorii, n-ai cum să nu observi administrarea impecabilă. Rândurile de viță sunt aliniate impecabil, legate, săpate, se apropie culesul dar se vede de departe că plantele sunt ținute în cele mai bune condiții, chiar și un ne-cunoscător ca mine își poate da seama.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisajul este superb: doar podgorii cât vezi cu ochii.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ohohooo, cât te poți distra cu un vin bun! Că de relaxare ce să mai spun...


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 12.11.21 22:35:08
Validat / Publicat: 13.11.21 05:52:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Mizil

VIZUALIZĂRI: 1449 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Podgorii prahovene, Dealu Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[13.11.21 20:01:34]
»

"Drumul vinului" din Prahova, părea din exterior până la venirea pandemiei, o poveste de succes. Nu mai știu care e situația acum, dar când m-am plimbat eu pe acolo, pensiunile erau full.

Sincer, nu-mi închipui cam cum ar fi să faci turism pentru a degusta vinuri, dar presupun că poate fi interesant.

P.S. Admin, poate ar merita creată o rubrică cu titlul "Drumul Vinului" pentru Buzău și Prahova. Din câte țin minte, am mai văzut articole cu acest subiect (crame, degustări, podgorii), atât la Prahova cât și la Buzău. În perspectivă, poate ar putea exista și una, separat, pentru Vrancea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[13.11.21 20:25:27]
»

@Qvadratvus: S-a notat.

Întrebarea e în care secțiune să localizăm aceste rubrici... (NU există „secțiune PRAHOVA” - organizarea noastră NU ESTE „per județe”, ci per regiuni, respectiv per localități...)

Analizăm.

Qvadratvus
[13.11.21 22:41:16]
»

Asta am văzut, mă refeream la regiunile Buzăului și Prahovei. Din ce (parcă) am remarcat, un rw poate fi "agățat" în mai multe grupe de impresii, astfel că, de exemplu, rw-ul ăsta poate figura și la zona Ploiești, și la Drumul Vinului (Prahova-Buzău), care grupă poate figura separat ca element la grupa Muntenia.

webmaster
[14.11.21 07:43:38]
»

@Qvadratvus: nu există „regiunile Prahova și Buzău” - repet, structura AFA nu este include nivelul „județe”

- există doar (regiunile) MUNTENIA și MOLDOVA (organizarea e ȚARĂ - > REGIUNE -> LOCALITATE)

O granularitate mai mare mai mare (arbore pe 4 sau mai multe niveluri) este exclusă - în practica de până acum, chiar și 3 s-a dovedit „prea mult” — apreciez/vorbesc la nivel general, nu la cazul particular „România”

--

Iar un review nu poate figura în mai multe rurici (sau secțiuni) - tot așa cum un un nod-fiu nu poate avea mai multe „noduri-tată”

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[15.11.21 14:03:14]
»

@Qvadratvus: Există o adevărată nișă de turism de degustare. Mai ales în perioada asta sunt adevărate mișcări de trupe cu scopul declarat de degustare dar nu numai în perioada asta.

Să spun drept, nu m-a atras să mă mut de-acasă sau de pe unde sunt cu scopul exclusiv de degustare la cramă, prefer să practic degustarea la crâșmă lângă o friptură bună dar știu adevărate migrații populare exclusiv pentru asta.

Sincer, nu-mi imaginez ce pot face ei câteva ore la cramă dar știu că se practică lucrurile astea, individual sau în grup. Eu le leg mereu cu altceva că îmi place să mă mișc repede și când zac prefer să fiu pe teren propriu și nu la cramă dar la cules, sincer, aș fi mers că acolo era cu fitness, aerobic, concurs cu premii, gașcă, clacă, foc de tabără și pomană. Vorba vine, era un shering (is carring). Sincer, activitățile astea mai originale mă atrag mai mult decât o banală cramă dar multora le place, când îți spune somelierul o poveste lungă și captivantă.

webmasterX
[19.02.22 16:38:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumul vinului - crame & podgorii prahovene» (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: De văzut în apropierea Ploieștiului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul vinului - crame & podgorii prahovene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05464506149292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1