ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.09.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sfinti si frumuseti in Grecia

TIPĂREȘTE

Turist prin multe tari dar indragostit iremediabil de Grecia, tara studentiei mele, am hotarat impreuna cu sotia mea, sa pornim la drum in iulie 2012. Ne-am pus in gind ca aceasta excursie sa fie si pelerinaj in acelasi timp, la sfinti din Grecia ce au savarsit minuni nu doar scrise in carti ci si in viata noastra personala... despre care putem povesti oricand.

Am pornit la drum luni la ora 10 din Bucuresti (evitati centura), prin Giurgiu, unde am platit taxa de pod (25 Ron) si din Ruse (ora 11,35) am luat vigneta (dupa vama, pe dreapta o benzinarie modesta unde am platit 30 lei) am traversat Bulgaria mergand regulamentar (ceea ce m-a ferit de incidente cu politia dar care a facut sa dureze traversarea tarii cam mult) iar la ora 18 am fost la Kulata-Promachonas unde totul a mers foarte repede. Aveam in intentie sa ajungem in Thesalonic sa ne cazam la hotel Nea Mitropolis unde am stat cu alte ocazii (2 stele-convenabil), dar datorita oboselii am oprit in Seres, intre granita si Salonic si am dormit la Hotel Alexander (50 euro pe noapte cu mic dejun, foarte curat, renovat, primitor). Trebuie sa spun ca a fost prima iesire cu masina personala, din tara, si am incercat sa imi dozez efortul in functie de kilometrii pe care aveam sa-i parcurg. Seres este localitatea unde de obicei trag romanii, la hotel Alexander care se afla pe partea stanga cum intri in localitate pe un deal, la vedere.

A doua zi de dimineata am plecat din Seres (ora 9) si am ocolit Salonicul, directia noastra fiind insula Evia. Pe autostrada cunoscuta, am trecut prin Valea Tembi, am oprit si la Sfanta Paraschevi, iar in jurul orei 15 am fost in Glyfa pentru a lua ferry-boat-ul spre Agiokampos (masina-4,60 euro, 2 persoane-3,50 euro). Traversarea a dura cam 40 minute superbe. Odata ajunsi in insula ne gandeam la cazare inainte de a merge la manastirea Cuviosului David si apoi la Sf. Ioan Rusul in Prokopi. Am mers pe malul marii spre Limni, iar in Rovies am gasit cazare la particulari, la o pensiune curata si la 10 metri de plaja-Studio Sofia. E de preferat sa cautati cazare in aceste sate statiuni de pe malul marii pentru ca e mai ieftin si sigur gasiti. Noi nu am facut nicio rezervare din Romania, am mers la plesneala si in plin sezon aveai de ales. Am platit 70 euro pe doua nopti intr-o garsoniera complet utilata. In afara de aceasta locatie pe toata strada erau altele care ofereau cazare - trebuie doar intrebat, negociat in greaca sau engleza. Apa curata, fara valuri (fiind intre insula si continent), neaglomerat, taverne de toate categoriile... locul perfect. Ne-am odihnit, balacit, bronzat.... totusi condusesem destul si eram singurul sofer, sotia era gps-ul cu harta in mana.

A doua zi-28 iulie-am calculat sa mergem la cei doi sfinti in circuit: am plecat spre Sf. Ioan Rusul in Prokopi (drumul este bine semnalizat), pe un drum de munte super si cu serpentine groaznice-cam o ora....ne-am inchinat si am vizitat orasul. Merita sa vezi minunea lui Dumnezeu care a pastrat pe sfantul Sau intreg ca si cum ar dormi (va recomand sa cititi despre el pe internet). De acolo spre manastirea Sf. David (o ora - pe drumul Prokopi, Mantoudi, Strofilia, Kerasia, pina in Drimona---pe un drum plin de mure muuulte), unde se afla capul acestui sfant despre care am intrebat pe calugarii manastirii. Am ajuns seara la vila noastra. Pina la manastire drumul este cam aiurea pe unele portiuni, foarte ingust si curbe stranse, imposibile pt autocare, trece pe la o cascada-Kataractes Drimona-cu apa buna de baut de la un sipot aflat chiar la drum. Merita o oprire pentru poze si racorire.

Duminica-29 iulie-am plecat la ora 7, am trecut prin Prokopi iarasi si ne-am indreptat spre Atena, mai precis spre Nea Makri, unde se afla un alt sfant drag noua, "superajutator" numit de greci, si anume Sf. Efrem cel Nou. Am trecut pe podul ce leaga insula de continent iar ca sa ajungi in Nea Makri a fost o adevarata aventura. Nu am avut gps ci doar harta dar chiar si asa recomand sa mergeti spre Atena apoi spre Rafina, chiar daca e mai lung drumul, e mai simplu... in rest... daca vreti adrenalina... cautati scurtaturi care apar pe harta dar nu sunt semnalizate corespunzator in teren.

Odata ajunsi in Nea Makri (ora 13), manastirea Sf. Efrem se afla in partea de sus a localitatii, cum intrati in stanga, in dreptul pietei-parcului din centru... problema e sa intoarceti. Lume multa-semn al sfinteniei si ajutorului pe care il da. Sunt doar osemintele sfantului, deoarece a fost martirizat-chinuit si ciopartit. Iarasi gasiti pe internet informatii despre El.

Deoarece nu stiam cat vom cheltui cu taxele de autostrada, am decis sa continuam spre Eghina la Sf. Nectarie Vindecatorul. Am ajuns in portul Pireas la ora 15 iar la 15,30 am avut vapor-Aghios Nectarios. Ca sa ajungem in Pireas a fost cam complicat... trebuie intrebat sau cu gps, harta... e neputincioasa. Exista vapoare din ora in ora; preturile difera. Aghios Nectarios este cel mai ieftin, Hellenic Seaways-mai scump, iar Flying Dolphin -foarte scump si este doar de pasageri, fiind rapid. Am traversat cu primul si am platit 20 euro masina, iar 2 persoane 17 euro. A durat o ora si jumatate. Am vizitat manastirea si pe Sfantul Nectarie si a trebuit ca la intoarcere sa alegem a doua companie, pentru ca prima iesea din insula la ora 21,30. Asa am iesit din insula la ora 19,20 si a durat 1 ora croaziera. Am platit cu Hellenic Seaways-19 euro pentru 2 persoane si 26,50 euro pentru masina. Doream sa ajungem in Patras la Sf. Andrei.

Am ajuns in Patras la ora 0,30 si ne-am cazat la hotel Apolodor-55 euro/noapte/mic dejun - mai "clasic". Oricum era prea tarziu si eram rupt de oboseala. Nu am mentionat pana acum... dar daca folositi Googlemap veti avea kilometri si distante parcurse cu durata aproximativa.

Catedrala se gaseste usor. Cum intri, tot inainte si la un moment dat pe stanga. Stie sa iti explice toata lumea... inclusiv tiganii romani care cerseau pe acolo. Catedrala e... superba... putin spus --- iar Sfantul Andrei, primul apostol al Lui Iisus isi face simtita prezenta.

Din Patras am traversat pe continent spre Antirio, pe pod - 13 euro; e mai convenbil si mai scurt sa te intorci pe aci decat iarasi spre Atena si apoi sa urci spre Salonic. Drumul spre Ioanina-Egumenita e bun, iar autostrada care te duce spre Salonic este o opera de arta in natura. Peisajele si tunelele sunt foarte frumoase. Am plecat din Patras la ora 12 si am ajuns la Kulata Promachonas la ora 21.

Am traversat Bulgaria, am dormit un pic in masina - prima data - si vineri la ora 12 eram acasa. Nu am mentionat opririle in Bulgaria pentru... necesitati... si bulgarii... ne-au luat la autostrazi. Normal doream sa mai stam doua nopti in Grecia, dar nestiind cat vor costa autostrazile si vapoarele si podurile, am fost luati prin surprindere... la buget.

DATE TEHNICE:

Masina logan Diesel - motor 1,5 dCi; total dus-intors 2922 km, consum mediu 5 L/100 Km; viteza medie-66,2 km/h, incarcat-147 litri motorina; pe autostrada... voiniceste, cu aer conditionat. Pina la granita cu grecii-jumatate de rezervor.

Taxe autostrazi-35,96 euro

Ferry-boat-uri-69,00 euro

RECOMANDARI;

---luati apa de baut - am avut doua baxuri si a contat la buget ca si mancarea in lada frigorifica luata de acasa... macar o zi, doua. In rest am cumparat de la supermarket. In Evia, pe traseu este unul convenabil-Galaxias, aproape de Prokopi, ca si brutarie.

----la intoarcere, prin Bulgaria, daca e noaptea, sunt echipaje de politie in zona Sofiei si daca prindeti o coloana de tiruri cu alte masini intrati in ea si mergeti cu ei... castigati timp, viteza si nu te ia politia.

----cel mai bine e sa faceti plinul pe continent si nu in insule unde e maaai scump; platiti cu cardul alimentarile.

----in Grecia, cu exceptia Atenei nu am vazut politie rutiera, iar drumurile sunt faine.

----mergeti ca turisti dar si ca pelerini; nu am descris si atractiile turistice pentru ca le-am vazut de mule ori si sunt deja recomandate pe acest site

MOTIVATIE

---am scris toate acestea spre folosul celor ce vor avea de gand sa fie nu doar turisti ci se pelerini.

DRUM BUN SI DOAMNE AJUTA!


[fb]
---
Trimis de raduless in 06.09.12 02:21:32
Validat / Publicat: 06.09.12 08:05:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Salonic, hotel Nea Mitropolis Atena, hotel Candia
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raduless); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.09.12 08:03:51]
»

Inedit si remarcabil subiect, bine-venit si bine-primit de - sunt sigur -- foarte multi.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

In masura in care aveti disponibile, cateva fotografii ilustrative ale acestui pelerinaj ar fi mai mult decat apreciate.

webmaster26
[06.09.12 09:55:12]
»

In caseta tehnica apare ca sejurul a fost in iunie.

Din review reiese ca a fost in luna iulie.

cum e?

radulessAUTOR REVIEW
[06.09.12 10:08:28]
»

@webmaster26: in iulie, scuze de greseala

webmaster
[06.09.12 10:12:42]
»

@raduless: no pb, am corectat si in caseta tehnica; multumim de confirmare

Alex_Macedo
[06.09.12 14:27:14]
»

Ma bucur ca am dat click si ai primit superbonusul si

luati apa de baut - am avut doua baxuri si a contat la buget ca si mancarea in lada frigorifica luata de acasa... macar o zi, doua.

... detaliu destul de important, aplicat si mine... nu stii niciodata ce cozi prinzi pe autostrada sau pe unde te "ratacesti"

mariana.olaru
[06.09.12 20:50:40]
»

---am scris toate acestea spre folosul celor ce vor avea de gand sa fie nu doar turisti ci se pelerini.

Eu una chiar mă număr printre potențialii... profitori ai rândurilor tale. Pentru că am fost (și nu o dată) în Grecia, dar totdeauna doar în postura de turist. Știu ce multe locuri sacre poți găsi pe pământul elen și cât de folositoare sufletului sunt pelerinajele în lăcașurile sfinților. De aceea, rândurile tale sunt pentru mine un îndemn, dar și o propunere concretă pentru desenarea unei posibile traiectorii de pelerinaj în Grecia. Cred însă că 5 zile sunt prea puține pentru împlinirea acestui proiect, căci pe lângă cele vizitate de voi, mai sunt și alte posibile ținte, inclusiv pe traseul de tranzitare al Bulgariei. Bineînțeles că și bugetul trebuie planificat pe măsură! Oricum, costul pelerinajului vostru de 5 zile mi se pare unul rezonabil și... promițător, mai ales că v-ați bucurat, înțeleg, de întreg confortul.

Și ca să ne faci poftă și mai mare pentru acest gen de voiaj, taaare ne-ar bucura măcar câteva fotografii de la locurile sfinte, mai ales că nu prea cred să găsim ceva similar pe site-ul AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radulessAUTOR REVIEW
[06.09.12 21:24:46]
»

@mariana. olaru: promit sa revin cu poze... desi nici pe departe nu exprima ceea ce am vazut si am trait... exista multe inca de vizitat in Grecia, mai ales legat de sfinti, in insule dar si in continent... iar Bulgaria fiind mai aproape... mai tarziu...

am scris aici si ca marturie a binecuvantarii pe care o simt de atunci in viata noastra din partea sfintilor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marian69
[03.11.12 19:47:25]
»

Salve! pentru cei care au fost in grecia. Credeti ca in luna aceasta pot sa vizitez Grecia si eventual manastirile din Grecia? Acum pot sa iau concediul (10zile) Multumesc anticipat!

marver2000
[16.08.13 00:54:33]
»

Ne pregătim de plecare în Grecia pe 19 august 2013. Am planificat in mare traseul, bagaje, buget, lăsând loc şi neprevăzutului. Mai consultăm netul şi astfel am dat peste acest articol şi multumim pentru toate informatiile. N+am înţeles bine un lucru: plătim la Giurgiu taxă pentru centură sau taxa pentru pod?

Pe de altă parte intreb dacă mai pleacă cineva luni pe 19 august pe la 4 dimineaţa din Bucureşti?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radulessAUTOR REVIEW
[16.08.13 01:07:09]
»

@marver2000: la giurgiu este taxă de pod; si noi vom pleca... pe unde ai de gând să călătoreşti... poate ne întâlnim pe acolo la un ceai

marver2000
[17.08.13 00:23:38]
»

@raduless: Russe-Sofia-Kulata si apoi la vale...

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[17.08.13 00:51:41]
»

@marver2000: La Giurgiu plătești 27 lei podul, apoi la bulgari trebuie să iei vignetă. Atenție, ia în calcul la drum un ocol de 20km imediat după Sandanski, din cauza lucrărilor la drum...

AmFostAcolo... ieri! Scriu din Grecia

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
radulessAUTOR REVIEW
[17.08.13 15:36:41]
»

@johnnyredlabel: mulţam fain, imi esti de mare ajutor... pentru că suntem pe drum

marver2000
[17.08.13 22:32:07]
»

@johnnyredlabel: multumim pentru informatii, plecam luni.

marver2000
[17.08.13 23:01:08]
»

@johnnyredlabel: Ce carduri functioneaza in Grecia si cu ce fel de card se plateste benzina?

radulessAUTOR REVIEW
[18.08.13 00:15:12]
»

@marver2000: cred că toate, eu am folosit visa şi mastercard şi a fost ok.

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.08.13 02:34:34]
»

@raduless: corect

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.08.13 08:01:18]
»

@marver2000: In Grecia poti folosi orice card international, iar la benzinarii poti plati cu cardul numit cash, in rest nu prea sunt posibilitati, la ei nu exista benzinarii mari, toate sunt afaceri de familie, franchize si prefera fosnitorii nu plasticul, deci nu te baza in Grecia pe card la benzinarii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, marian69, mariana.olaru, marver2000, raduless
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre/dinspre Grecia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044929027557373 sec
    ecranul dvs: 1 x 1