ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUL-2016
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Mistere in Tara Luanei (2) - Trovantii si Focul Viu

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Trecusera zile bune de cand navele venite cu pizma sa distruga mareata cetate a bunului rege Luana tineau sub asediu locuitorii pasnici ai cetatii. Sute de uriasi cazusera sub focul mistuitor al artileriei vrajmase. Jalea si durerea cuprinsese sufletele prizoniere. Si de partea cealalta a baricadei existau pierderi dar dusmanii luptau cu ura si sete, coordonati de o singura minte diabolica. Luptau fara sa gandeasca, asemenea unor masinarii necrutatoare, asemenea unei armate de albine dispuse sa moara la ordinul reginei. Nu mai aveau rabdare, regina avea nevoie de apa vie detinuta de regele Luana. Venise aici fara permisiunea mai-marilor galaxiei si se grabea sa puna mana pe apa vie inainte de a fi prinsa si condamnata de Cei Vesnici. Uriasii erau puternici, cetatea lui Luana era imposibil de doborat.

    Atunci a decis sa foloseasca Arma. Arma ii fusese daruita de un savant nebun, condamnat de mai-mari la osanda vesnica pentru relele facute. Ea l-a rapit din temnita suprema platind aur pur unor paznici si astfel a pus mana pe Arma. Nimeni nu o mai folosise vreodata. Nu stia ce efect va avea dar stia ca trebuie sa termine repede treaba. Nu mai putea ascunde prea mult marsaviile pe care le ducea la indeplinire aici, in cel mai uitat colt al galaxiei. Ochii galbui ii straluceau demonic in sala de control. Un suierat ii izbucni pieptul acoperit cu platosa din aur pur. Izbi cu sete in butonul palpaitor care declansa Arma. Zambetul lung ce i se intindea pe chip scotea la iveala dintii bine ascutiti. Nava ei incepu sa vibreze puternic. Stia! Stia ca regele Luana nu mai avea sanse de scapare! Apa vie trebuia sa fie a ei.

    De cealalta parte a baricadei regele Luana medita. Chema in ajutor Spiritele Inaltate. Locuitorii cetatii sale pasnice erau indurerati si speriati. Nu exista nimeni care sa nu fi pierdut suflete dragi. Deodata Luana primeste mental un mesaj ciudat: FUGI, ASCUNDE APA VIE, ESTI PIERDUT!

    Luana ridica ochii si iese brusc din starea de meditatie. Simtea pericolul si stia ca avertismentul era ultima lui comunicare cu lumea exterioara cetatii asediate. Porunci soldatilor sai sa evacueze cetatea. Trambitele sunau si adunau supravietuitorii pe pista de lansare a navelor. Era haos. Civilii nu se deplasau ordonat precum militarii. Soldatii reusisera sa ii adune totusi langa navetele ce se lansau spre cer una dupa alta. Turnul de control emitea semnale de ajutor dar galaxia ramanea muta si surda. Nu aveau mult timp la dispozitie, navele inamice erau blocate de un perete energetic ce nu putea rezista prea mult exploziilor inamice.

    Ultima nava il astepta pe maretul rege si pe generalii sai. Luana apucase sa ascunda amfora cu apa vie sub marea piramida intr-un loc stiut numai de el si il blocase cu pereti energetici de netrecut. Nimeni nu il mai putea gasi vreodata. Alerga acum spre nava care il astepta. Deodata, o jerba de foc strabatu cerul si se indrepta catre cetate. O tromba de foc mistui zidurile cetatii intr-o clipita. Pamantul ardea pana la mare adancime. Pista de decolare, atinsa de tromba de foc, s-a rostogolit din adancuri si s-a intors pe o parte. Peretii de piatra ardeau, nava lui Luana ardea cu flacara albastra si se micsora vazand cu ochii. Luana mai avu timp sa vada cum turnul sau de telecomunicatii era smuls de suflul fierbinte si zbura pe undeva prin negura fumeganda a orasului.

    Timpul a incremenit. Cetatea a incremenit. Aerul a incremenit. Apa s-a evaporat instantaneu lasand in urma orasul, zidurile, navele si coloanele pietrificate si mult micsorate. Ultima nava fusese spulberata dimpreuna cu toata zona pe care se afla. Luana nu a mai reusit sa scape. Odata cu el, taina izvorului cu apa vie era ingropata pentru totdeauna. Regina stranse pumnii si scoase un urlet care ingheta universul. Stia ca nu va scapa nepedepsita...

    Secolele au inghitit cetatea arsa, navele pietrificate au ramas aruncate pe camp, pista de decolare s-a transformat in nisip fin si alunecos iar turnul de telecomunicatii emite in continuare mesajul sau ramas fara ecou in galaxie.

    Scurgerea mileniilor vindeca inevitabil locurile si iata ca intr-o buna zi oamenii s-au intors pe meleagurile Luanei si au gasit aici niste pietre ciudate aruncate intr-un mod ordonat pe un deal. Nu au stiut ce ar putea fi asa ca au chemat niste geologi care au botezat pietrele misterioase

    TROVANTI

    ... si iata la ce concluzie au ajuns (citez din wikipedia):

    “Trovanţii sunt formaţiuni de tipul concreţiunilor grezoase, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. În principiu, trovanţii sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendinţa lor este de creştere spontană - din centru către periferie - cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câţiva milimetri la câţiva metri. Sunt cunoscuţi în anumite cercuri sub numele de "pietre care cresc". Localnicii ii smulg pe cei mai mici din pamant si ii pun pe la porti crezand ca le vor aduce noroc si sanatate in casa.

    Daca vrei sa ajungi in Tara Luanei si sa gasesti navele impietrite si mult micsorate ale uriasilor de demult, vei avea o intreprindere grea. Satele unde se gasesc aceste locuri misterioase nici macar nu sunt trecute pe harta iar GPS-ul va muri inevitabil in asemenea pustietati. Drumurile sunt praf si pulbere desi pe vremea lui Ceausescu erau asfaltate (pe alocuri exista ramasite ale asfaltului cu picina). Dar nu te teme, lasa-te ghidat de randurile pe care ti le scriu eu. Voinicule fara de teama, purcede asadar pe calea Buzaului si apuca pe DN10 spre Magura (unde exista si o tabara de sculptura).

    Odata ajuns la Magura, faci dreapta prin Parscov spre BOZIORU (locul unde vei gasi locuintele rupestre si drumul care duce la piramida de la varful Turtudui despre care iti povesteam in articolul precedent). Inainte de a intra in Bozioru vei gasi un indicator spre stanga spre ULMET. Aici este destinatia ta. Traverseaza satul pana la o fantana si o casa darapanata iar acolo poti parca masina.

    De aici va trebui sa continui drumul pe jos. Ai mare grija ca sunt noroaie mari. Nu ai mult de mers, va trebui sa gasesti alta fantana cu cumpana si de langa ea apuci pe drumul de la stanga. Vei ajunge imediat la o salcie batrana care strajuieste primul trovant. Despre acest trovant batranii satului spun ca intr-o noapte s-a desprins din deal si a sarit pana jos.

    Vei ajunge la o scara amenajata in nisipul dealului iar aceasta scara te va duce pana la marii trovanti. Este bine sa petreci mai mult timp langa ei, te vei incarca cu energie buna si te vei simti mai puternic. Priveste la alinierea trovantilor, vei putea constata si tu cu usurinta pista de decolare despre care graieste povestea mea. Daca vei continua sa urci prin padure, urmand firul pistei vei descoperi coloanele gigantice prabusite si vei descoperi si turnul de telecomunicatii. Incearca sa ii asculti vibratia. Incearca sa afli ce iti povesteste. Locul acesta este incarcat cu magie. Merita sa ajungi aici.

    Cand simti ca ai ascultat destul povestea trovantilor si vrei sa descoperi alte locuri speciale poate ti-ar placea sa mergi spre Bozioru, satul vecin, unde vei descoperi locurile despre care iti povesteam in articolul precedent.

    Noi am ales sa mergem spre:

    FOCUL VIU si MUNTELE DE SARE

    Focul Viu se afla in localitatea buzoiana TERCA. Pentru a ajunge la el, noi ne-am intors pe acelasi drum pe care am venit, pana la UNGURIU-SATUC. De la SATUC vei gasi un indicator spre stanga spre Vulcanii Noroiosi. Urmeaza indicatoarele spre Plescoi (cu renumitii carnati). La Plescoi vei gasi numeroase restaurante care vand carnatii cu pricina si poti face o oprire pentru a realimenta bidivii. De la Plescoi apuci spre Sapoca, Manzalesti, multe alte sate, Lopatari.

    Ei bine Lopatari e un loc special. Vei trece pe langa un imens munte de sare pe care il vei putea admira de pe sosea, in viteza masinii. Aici se gaseste si cea mai lunga pestera de sare din lume. La intrarea in Lopatari exista chiar si un pinten de sare foarte interesant pe care localnicii il numesc Grunju.

    Odata iesit din Lopatari mai mergi putin si vezi indicator spre stanga spre TERCA. La capatul satului drumul devine impracticabil. Acolo parchezi masina, langa un rau. Exista si un indicator care spune sa treci raul. Undeva jos vei gasi un soi de podet din lemn pe care poti sa treci dincolo. Continua drumul spre stanga, iar pe langa ultima casa din sat vei gasi un drum de tractor. Sa nu cumva sa te aventurezi in zona daca ploua sau daca a plouat de curand ca ramai infundat in noroaie. Mergand pe drumul de tractor in sus pe deal, vei gasi pe copaci un marcaj turistic, cerc rosu. Urmeaza-l pret de vreo jumatate de ora pana ajungi la o troita pe partea dreapta. De la troita trebuie sa urci pieptis pe deal, dar nu mult, numai vreo 5 minute. Gata, ai ajuns! Pamantul parjolit este dovada! Din niste gauri prin care rasufla gazul metan, focul arde vesel. Este o adevarata placere sa il privesti. Noua ne-a facut pofta de un gratar! Evident nu am facut gratar dar ne-am simtit bine in zona respectiva.

    Zona Buzaului este foarte speciala, pe langa povestile cu uriasi, exista numeroase locuinte rupestre, vulcani noroiosi, focuri vii, piramida explodata, trovanti, munti de sare, pesteri de sare, ape terapeutice si multe peisaje ca in povesti. Merita sa ajungeti acolo. Trebuie sa ajungeti acolo!

    TRISTETE

    In timpul petrecut in zona ne-am intersectat cu 5 camioane care transportau copacii seculari din padure. Ucisi. In zona se fura padurile intr-un ritm aberant. Se fura cu camionul, se fura cu tractorul, se fura cu caruta... ma doare sufletul. Oare cat ne mai rabda pamantul asta?

    Oamenii locului, intreprinzatori din fire, s-au gandit cu drag si la masina noastra. Mai exact la motorina din ea. Am parcat masina langa ultimele case din sat ca sa vizitam trovantii iar cand ne-am intors usita de la rezervor era deschisa. Am bagat cheile in contact si am constatat ca lipsea carburant. Undeva, intr-o curte, se auzea o drujba vesela. Ce sa mai zic... nu mai zic nimic! Bine ca ne-au lasat suficient carburant ca sa putem continua drumul, altfel nu stiu cum am fi iesit de acolo.

    Rog webmasterul sa ataseze urmatorul clip

    https://www.youtube.com/watch?v=tzLvsU4A30c


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 19.07.16 10:00:20
    Validat / Publicat: 19.07.16 10:44:11
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNȚII BUZĂULUI

    VIZUALIZĂRI: 3599 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 navele spatiale pietrificate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [19.07.16 10:24:43]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [19.07.16 10:49:28]
    »

    @webmasterX - multumesc webmaster!

    Carmen Ion
    [19.07.16 10:55:10]
    »

    @buterfly - Capăt de lume! Fascinant, misterios şi... trist!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [19.07.16 11:06:42]
    »

    @Carmen Ion - multumesc Carmen pentru vizita si aprecieri

    Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [19.07.16 11:10:35]
    »

    @buterfly - Foarte frumos povestești despre regele Luana și despre destinul lui. Intenționăm și noi să ajungem la trovanții de la Ulmet, însă ne vom gândi mai bine, mai ales după pățania voastră cu rezervorul.

    Așa cum bine ai subliniat, locurile sunt frumoase, însă nu prea este de mers pe acolo după ploaie. Noi am făcut imprudența în această primăvară, când am mers la lacul Mocearu și la Focul Viu de la Terca și ne-am luptat serios cu noroaiele. Oricum, peisajele sunt de poveste.

    În ceea ce privește tăierile de copaci, din păcate pare a fi tendință generalizată prin munții Buzăului și ai Vrancei. Weekendul trecut am urcat pe Măgura Odobești și am găsit exploatări forestiere serioase până aproape de vârf.

    În ritmul ăsta, copiii noștri vor mai vedea doar prin poze minunățiile pe care noi le admirăm la fața locului.

    mishu
    [19.07.16 11:24:23]
    »

    Cand o sa ajung acolo o sa iau ca si ghid articolul tau si pozele si in felul asta am sa nimeresc sigur.

    Cred ca am putea face turism adevarat din aceasta tema doar sa ne dorim, ca la cat de frumos le spui...

    Te-ai gandit sa promovezi tema trovantilor si sa aduci turisti carora sa le povestesti toate aceste lucruri?

    la stilul tau cred ca nu vei face fata.

    Felicitari, votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [19.07.16 12:18:23]
    »

    @Crazy_Mouse - Multumesc pentru vizita si aprecieri! Amcitit articolele tale si mi-au placut foarte mult. Zona asta este cu adevarat speciala. Nu stiam despre acel lac, dar cred ca ma voi mai intoarce pe aici mai ales ca mi-a cam ramas gandul la muntele ala de sare acoperit cu padure. Mergi neaparat este foarte frumos la trovanti, cat despre rezervorul de benzina, ce sa spun... fa plinul inainte ca sa ai destul carburant.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [19.07.16 12:20:35]
    »

    @mishu - multumesc pentru vizita si aprecieri! M-am gandit sa duc turisti, chiar mi-ar face placere, am in proiect asa ceva. Cat despre povesti, imi vin natural, ma uit la locuri si le vad istoria cu ochii mintii, ma bucur ca ti-a placut.

    liviu49
    [19.07.16 13:27:20]
    »

    @buterfly - Fluturasule, m-ai dat pe spate! Dupa ce ma adunai, ma polizai, ma unsei si asamblai la loc (cred ca sunt complet, ca nu mi-a ramas nimic pe jos) zisei sa prind un loc in fata si sa scriu un pui de ecou. Ecoul dupa ce citesc articolul, pentru ca l-am tiparit la serviciu si inca nu am apucat sa-mi arunc ochii pe el. Acum despre titlu si poze. Din poze si filmulet, ca de obicei m-ati ratacit prin coclauri de care habar nu aveam si sa ma oftic ca nu am ajuns si eu acolo. Norocul meu ca reusesc altii reusesc sa ajunga si nu sunt zgarciti la vorba si condei si mai clatim si noi ochiul cu ceva prospatura. Promit (de fapt si munciuna e o, nu ?) ca, dupa ce citesc articolul, scriu si un ecou despre articol. Dupa ce mananc, beau cafeaua, imi platesc facturile, trec la respectat promisiunea.

    Pana atunci numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [19.07.16 13:53:40]
    »

    @liviu49 - nene Liviule, puiul de ecou e bine primit, multumesc din suflet. Sper sa iti placa uriasii mei atunci cand vei avea timp sa citesti articolul, si sper sa iti faca ziua mai frumoasa. Sa sti ca daca vrei cu adevarat sa ajungi, sigur ajungi, mai ales ca matale mergi des pe la Buzau. La obiectivele astea doua e usor de urcat spre deosebire de locuintele rupestre din articolul precedent. Cine stie, intr-o buna zi o sa te aventurezi si matale pe acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elviramvio
    [19.07.16 14:36:11]
    »

    @buterfly -

    Misterios furtul de motorina! In tara Luanei este posibil.

    Dar cu lemnul, sa stii ca se taie si cu aprobari pentru dus peste granita, ce se fura asa fara bon este mizilic. Urmarile nu intereseaza pe nimeni din conducerea natiei. Am constatat zilele trecute la Rucar ce inseamna taieri, raderi masive de padure, fara logica cand, dupa ploaie zdravana, suvoiul de apa venit de pe coasta golasa a facut pur si simplu canal in curtile oamenilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    liviu49
    [19.07.16 16:03:16]
    »

    @buterfly - Fluturasule! „ Cum le scrii mata, bobocule, mai rar cineva! ” Vorbele astea intelepte nu-mi apartin mie, le-am imprumutat de la nenea Iancu si le-am pozat cu niste ghilimele sa nu ma trezesc cu fo acuzatie de plagiat. M-a rascolit articolul si m-a pus pe ganduri. De data asta ati fost mai parcimonioasa (mama ce cuvant am gasit!) cu vorbele si cu slovele, dar a iesit un articol prima intai. Povestirea asta daca o spuneti la o gradinita poa’ sa ia foc gradinita nu cred ca se deranjeaza un copil. Daca parintii „soimilor” ar indrazni sa conteste un cuvant macar, ar risca o bataie, sau taierea de pe lista lui Mos Craciun. Numai patru pagini si nu te mai saturi citind.

    Drumul descris cu atata precizie, de parca ar fi descris de Calistrat Hogas, nu are cum sa nu te duca la obiectivele pe care le-ati vizitat. Si daca vorbeati de spirite si energii pozitive, am inteles eu, ar trebui sa fie mare inghesuiala pe la trovanti, mai ales daca devii mai puternic si intartesc partile slabe. Eu am vazut doar trovantii de la Costesti, am urcat pe dealuri sa-i citesc mai de aproape, cu multi ani ianintea oastei lui Miron Cozma. Dar aia sunt rotunzi, de zici ca sunt facuti la calculator cu o imprimanta 3D. Astia au tot felul de forme, iar cel din poza P07 il banuies a fi fost un peste care s-a sinucis pe uscat. Apai, la poza P13, vad ca un turist, inaintea dvs. a venit cu o panza de bomfraier, taiat o bucata si a ciordit-o, ca nu o vazui prin imprejurimi. Si apropo de trovanti. Da’ macar o trovanta nu a fost prin zona? Cum s-au prasit trovantii astia, mai ales ca nu se vede urma de trovantei! Aici e un alt mister! Focul viu, muntele de sare, merita de asemenea vazute. Am impresia ca denumirea de sare grunjoasa are legatura cu „ pintenul de sare” (am citat din autor) Grunju.

    Referitor la tristetea cu 5 camioane cu lemne, ar trebui sa fiti vesela. Noi cand am fost anul trecut pe DN 71 Tirgoviste – Sinaia, aproape de intersectia cu DJ 713, spre Dichiu, Piatra Arsa, am numarat la un moment dat 14 (patrusprezece) autosei incarcate cu lemne pana la 3 m in masina. Coborau spre Tirgoviste si nu se deranjau ca erau a doua zi de Paste pe undrm turistic circulat. E posibil ca lemnele acelea sa fi fost taiate legal, adica cu aprobare. Chestia este cu cel care da asemenea aprobari, ca nu prea am auzit sa se ia cineva de ei.

    Dar de ajuns cu pesimismul, sa luam, macar din poze, energie pozitiva si buna dispozitie.

    Numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [19.07.16 16:41:21]
    »

    @buterfly - Trebuie să-i caut pe trovanții ăștia dacă zici că au energie că sunt într-o pasă cam proastă.

    M-am bucurat să citesc articolele tale despre zona Buzăului care mie îmi este foarte dragă. Dacă nu cădeam așa în butoiul cu pulbere trebuia să fi ajuns până acum acolo. Dar... toamna o fi lungă și frumoasă, ce să mai zic.

    Pământul ne mai rabdă până când cei pe care i-ai văzut furând, îi votează pe cei care ne conduc și care tolerează furtul (nu numai de lemne), pentru voturile alea (scuze web).

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.07.16 08:03:46]
    »

    @liviu49 - pai ma inspira si pe mine Nenea Iancu, baiat bun! Am privit cu mare durere trecerea pe langa noi a numeroase tractoare si carute tragand copacii ucisi. A trebuit sa tac pentru ca vroiam sa ma mai pot intoarce acasa. Pe camioanele alea intalnite pe sosea le-am reclamat la Radarul padurilor. Nu cred ca au facut ceva util... mare pacat. Acum hai sa ne incarcam cu energie de la trovanti si poate intr-o zi vom avea suficienta ca sa oprim acest macel

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.07.16 08:06:02]
    »

    @elviramvio - misterul furtului de motorina a fost dezlegat, am auzit sunetul unei drujbe in curtea vecina... macar daca ar fi folosit motorina aia furata la ceva mai pasnic, nu la taiat copacii. Inundatiile de-abia au inceput. Muntii chelesc in ritm ametitor.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.07.16 08:08:02]
    »

    @Aurici - pai neaparat trebuie sa cauti trovantii, e bine si toamna si chiar iarna. Singura problema in zona sunt noroaiele, ai grisa sa nu mergi cand ploua sau daca a plouat de curand.

    liviu49
    [20.07.16 14:18:33]
    »

    @buterfly - Scuze ca de-abia acvum am reusit sa mai intru pe sait si vazand pe ziua der azi trei ecouri de la trovanti, am deschis prima data aici. Mi-e greu sa fiu lucid si imi cer scuze daca bat campii, dar vestea mortii lui Radu Beligan (Dumnezeu sa-l ierte!) ma face sa imi tremure mana pe tastaura sau mouse. Nu ma pot gandi la ceva vesel, desi asta imi dorisem cand am deschis calculatorul. Mi-a atras atentia o sintagma pe care o folositi : '"copaci ucisi". Suna groaznic! Imi amintesc de parerea profesorului meu de matematica din ultimul an de liceu, Stelica Radulescu. In iarna anului 1966-1967, cand l-am sarbatorit pentru implinirea varstei de 60 de ani, cel care era unul din autorii manualului de Analiza Matematica, dupa care au invatat multi elevi, ne-a dojenit, parinteste de data aceasta, pentru faptul ca i-am adus buchete de flori. Gestul nostru cu florile, noua ni s-a parut normal, omenesc, dar pe dumnealui l-a intristat si ne-a spus ca orice floare rupta este o floare ucisa. In primavara am inteles mai bine vorbele sale, cand la terminarea liceului ne-a adus celor care ii fusesem elevi la cercului de matematica si absolveam liceul (o, tempora! , sunt aproape cinci decenii de atunci) cate un ghiveci cu o floare vie, cum ii placea sa spuna. Ne-a cerut ca daca o floare se ofileste sa o rupem numai atunci cand se transforma in praf, iar praful sa-l punem in ghiveci pentru a o hrani.

    Peste ani am imnteles ca o craca rupta dintr-un pom inseamna o mana rupta si ca nu avem acest drept. In vara anului 1968, nea Mueller, cabanierul de la Schiori, Sinaia, a rupt o craca (norocul nostru ca era uscata si s-a rupt la prima spinare) pe spinarea noastra, pentru ca ne-am laudat ce floare mova fumoasa culesem noi. Fara sa stim rupsesem o floare de gentiana. Dar de atunci, cand intalneam o floare despre care nu stiam ce este, ne multumeam sa o admiram, eventual sa o mirosim.

    Dar de ajuns cu atata tristete in ziua de Sf. Ilie! Tuturor care isi serbeaza astazi onomastica tot binele din lume!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [24.07.16 10:45:15]
    »

    @liviu49 - din pacate foarte putina lume mai intelege lucrurile astea. In ziua de azi numai banii conteaza.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, buterfly*, elviramvio, liviu49, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin munţii Buzăului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072516918182373 sec
    ecranul dvs: 1 x 1