ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

???????????????????????????? La marginea pădurii

TIPĂREȘTE URM de aici

Munții Buzăului, mie personal, îmi par magici. N-am întâlnit în altă parte o astfel de stare de spirit, nici măcar în Bucegi, cu toată măreția loc. Nu. Munții Buzăului sunt altfel. Ascund un fel de misticism. Au vârfuri mai domoale, pante mai line, chiar munți fiind că e munte, nu e podiș. Au o magie a lor. Parcă ar ascunde duhuri după orice colț, după orice cotlon.

Multă vreme au fost greu de pătruns, cu acces dificil. Drumurile înfundate nu prea atrăgeau călătorul. Abia recent, de ceva ani, cu noile lucrări, au devenit mai accesibili și s-au mai luminat misterele din zona lor, au devenit mai limpezi, mai ușor de accesat, de văzut deși chiar și azi sunt zone întinse unde se poate ajunge doar la pas și doar de călătorul hotărât, curajos și cu spiritul tare că nici oferte pentru turism facil nu sunt. De vrei să faci ceva explorare prin pustie, e nevoie de foarte bună organizare de expediție, cort și toate cele, hrană neperisabilă, eventual primus, cercetare prealabilă amănunțită, studiu de hărți, făcut un plan și poate, tocmită și o călăuză ce știe locurile astfel încât deplasarea să fie cu succes și să nu te tăvălească duhurile locului. Peste piscuri, peste văi, nu știi ce te poate aștepta.

Eu, recunosc, nu i-am bătut la pas ci cu roata, de vreo două ori, toamna trecută, și în septembrie și în decembrie și nu m-aș încumeta să mă aventurez deși, într-o vreme, făceam astfel de lucruri. Dar au un specific aparte. Pădurile mi-au părut mai misterioase, vâlcelele mai pustii.

E un obicei acolo cum în alte părți nu am văzut: construiesc localnicii niște șuri, niște adăposturi de nutreț care au parter însă la etaj este doar acoperiș sprijinit pe niște bârne verticale ce reprezintă colțurile construcției. De obicei, mansarda asta e umplută de fân care astfel se aerisește și nu se „aprinde” adică nu se încălzește și nu prinde mucegai. Îmi imaginez cum e să dormi într-un pod din ăsta cu fân.

Altfel, gospodăriile sunt întinse și, mai toate, în pantă, cu vreun pârâiaș în spatele curții, cu fâneață în față și ceva animale ce tot rod iarba din curte: o capră, o vită, ceva.

Localitățile sunt răsfirate și-s departe de civilizație și chiar de-i vreo șosea în zonă, localnici-și duce zilele cum știe el: cu strânsul fânului, cu griji orătănii. Viața e simplă. Găină ouă, cornuta dă lapte, vreascuri lângă casă se găsesc. Noi trăim în oraș dar habar nu avem câți își duc traiul în modul ăsta, legat de glie. Mulți. Mult mai mulți decât ne-am imagina. Și sunt fericiți. Dealtfel, nici nu-i întreabă nimeni de-s mulțumiți de viață ori ba. Ei știu de iernat, de prășit, de semănat, de iele și de locuri unde nu-i bine să umbli în anumite zile.

Nu cred că au vacanță. Nici nu-și bat capul cu așa ceva. Cine să mai facă diferența între muncă și distracție? Dacă bate clopotul la biserică, înseamnă că-i prânzul și dacă-i nuntă, merge tot satul. Așa, simplu.

E un loc de ne-înțeles pentru noi, orășenii. Priveam locurile și mă întrebam cum e viața acolo. E mai simplă. Mai simplă și mai firească.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mi-a plăcut zona asta maxim. Nu știu să explic de ce. E o atmosferă aparte, ceva ce în alte locuri nu am găsit. Îmi pare totul mistic și misterios.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Călătoria în sine e distracție și, pentru mine, a fost și relaxare, din confortul auto.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 25.06.22 22:35:00
Validat / Publicat: 26.06.22 07:33:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII BUZĂULUI. A mai fost în/la: Aluniș, Pătârlagele, Cașoca, Luncă Jariștei, Nehoiu

VIZUALIZĂRI: 490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 La marginea pădurii, Buzău, Cetățuia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin munţii Buzăului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063662767410278 sec
    ecranul dvs: 1 x 1