ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ciucăru Mare la Cazane

TIPĂREȘTE URM de aici

În luna mai am fost în excursie pe Clisura Dunării. După ce am făcut o plimbare cu barca pe Dunăre şi am admirat frumuseţea peiasajelor dintre cele două Cazane, am vrut să le vedem şi de sus, adică din vârful muntelui de pe malul românesc al Dunării.

De acasă ne făcusem temele despre acest vârf de munte care se numeşte Cicaru Mare. Cu informaţIile în mână am pornit să-l „cucerim”. Pentru a ajunge în vârf sunt două posibilităţi:

1- acces direct din DN 57, din centrul localităţii Dubova, la circa 100 de metri de sediul Primăriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Sviniţa – lungimea traseului aproximativ 5 kilometri, timp de parcurs 2:30 ore. Traseul este marcat cu triunghi galben pe fond alb.

2- acces de pe drumul naţional DN 57, la ieşirea din localitatea Dubova spre Moldova Nouă, la aproximativ 2 kilometri distanţă de primăria Dubova. Lungimea traseului este de aproximativ 1,6 kilometri, iar timpul mediu de urcare este de 1 oră.

Am plecat de la Statuia lui Decebal spre Dubova pentru a urca pe vârful Ciucăru Mare. Am trecut de golful Dubova, apoi am ajuns în localitatea Dubova, în apropierea primăriei, unde am parcat maşina într-o parcare neamenajată, lângă terenul de fotbal din localitate. Coordonatele parcării sunt următoarele: N – 44.611307 şi E – 22.252433. Am lăsat maşina şi am pornit spre Ciucăru Mare. După vreo 100 de metri am găsit un indicator care ne-a confirmat ca urmăm drumul cel bun. Traseul este marcat cu triunghi galben pe un fundal alb şi poate fi parcurs într-o oră, conform indicatorului. Vârful Ciucărul Mare face parte din munţii Almajului.

Urmând triunghiul galben am început urcarea, pe o potecă bătătorită am intrat în pădure, apoi a urmat partea cea mai grea din drumeţia noastră, o porţiune de vreo 200 de metri destul de înclinată, cu un sol nisipos pe care se aluneca foarte uşor. Am avut ocazia să ne întâlnim cu o cireadă de vaci care mergeau către casă. După acest urcuş, destul de solicitant am ajuns într-o poiană numită „poiana popii” – aici am avut ocazia să vedem frumuseţea munţilor din zonă. Următoarea parte din traseu este lejer de parcurs dar trebuie urmat cu atenţie traseul cu triunghi galben pentru că apare o bifurcaţie, o potecă duce spre vârf iar cealaltă duce direct la nivelul Dunării. După vreo 5 minute am ajuns în vârf. Nu vă pot povesti ce frumos se văd de sus Cazanele Dunării! O priveliște absolut impresionantă cu pereții abrupți de stâncă ai munţilor Veliki Strbac de pe malul sârbesc al Dunării. Apa fluviului este verzuie.

De pe un panou informativ aflăm informaţii despre flora din zonă, atracţia este laleaua de cazane – o specie care se face remarcată atât prin unicitatea ei dar şi datorită habitatului său, mai putem întâlni clopoţei de cazane, stânjenei de stâncă, garofiţe, orhidee şi viorele.

Cred că am zăbovit sus pe stânci vreo 20 minute, admirând frumuseţea peisajului, parcă nu ne venea să mai coborâm. Coborârea am făcut-o cam pe acelaşi traseu, pentru că poteca face o buclă care dă în poiana popii, ar mai fi de amintit întâlnirea cu o ceată de melci care au ieşit afară după ploaie, pentru că înainte cu vreo două ore afară picurase.

Concluzie.

Traseul este accesibil tuturor chiar şi copiilor, nu trebuie echipament special, am citit că în zonă ar fi vipere, noi nu am întâlnit, dar trebuie să fim atenţi. În zilele toride e recomandat să aveţi mai multă apă. Dacă doriţi să vedeţi înflorită garofiţa de stâncă trebuie să mergeţi în luna aprilie.

Toate cele bune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 11.11.18 18:41:41
Validat / Publicat: 11.11.18 22:55:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1084 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Dunărea văzută de pe Ciucăru Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76700 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.11.18 00:18:49]
»

Având o cazare de tranzit în Dubova am făcut şi eu acest traseu, în urmă cu şapte ani, şi mi-a plăcut tare mult.

Am şi o amintire mai puţin plăcută din Ciucăru Mare... Ajuns la capătul traseului mă sună un verişor şi timp de multe minute am vorbit la telefon vrute şi nevrute.

Apoi am mai sunat şi eu prin UK şi ajuns acasă am constatat că factura mea telefonică s-a "umflat" cu mai mulţi euroi.

Ulterior am aflat că am fost reperat de sârbi şi m-au taxat după tarifele lor.

Mihai18
[12.11.18 08:48:33]
»

@traian. leuca:

Bine ați venit din UK.

În Serbia tarifele telefonice sunt foarte mari și este bine ca turiștii români să știe acest lucru.

Un exemplu. Eu cu soția am mers la Belgrad. La dus am circulat pe defileul Dunării - varianta sârbească și în Belgrad am stat 2 zile, timp în care am vorbit și la telefon cu cei de acasă. În acea lună factura telefonică a fost de cca. 9 ori mai mare. Am cerut explicatii la Vodafon și ne-au dat desfășurătorul. Acolo se știa că am vorbit din Serbia, ne-a spus și ora convorbirii, durata în minute cât și numărul telefonului apelat.

Mai este bine de știut. Limita teritorială a rețelei Vodafone nu este exact la graniță. Exemplu, venind din Ungaria, abea după cca. 4-6 km. parcurși în România intram în zona Vodafon România și stiu acest lucru pentru ca primeam mesajul „Bine ai venit în rețeaua Vodafon România”

tata123 🔱
[12.11.18 11:31:54]
»

@zlatna: Chiar zilele trecute scriam într-un ecou despre restanțele pe care le am în zona Clisurii. O ascensiune pe cele două înălțimi stâncoase, Ciucaru mare și Mic, se numără printre ele. Fotografiile efectuate de turiști de la înălțime asupra Dunării sunt excepționale.

Relieful carstic a condus la formarea a numeroase grote, peșteri și cavități în Ciucăru Mare. Poate cea mai cunoscută este Peștera Veterani/Piscabara - loc sacru, adăpost uman, ascunzătoare pentru comori sau așezământ militar?

Frumoase fotografii, mulțumim.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.11.18 12:06:37]
»

@Mihai18: În urmă cu şapte ani nu ştiam acest lucru. Acum ştiu, mai ales că un văr a păţit-o la graniţa cu Ucraina la un an după mine.

Era la pescuit pe braţul Chilia, l-a mâncat limba şi a mai adăugat la costul partidei de pescuit vreo 80 de euro.

La graniţa cu Ungaria şi Bulgaria nu e nicio problemă, sunt ţări membre UE şi convorbirile în roaming nu mai sunt taxate suplimentar faţă de abonamentul din ţară.

Totuşi operatorii de telefonie recomandă folosirea rezonabilă a roaming-ului. În caz contrar ţi se poate interzice accesul la acest serviciu.

Fiică-mea din UK a păţit-o în această primăvară.

Multă sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[12.11.18 16:18:31]
»

Nu vă pot povesti ce frumos se văd de sus Cazanele Dunării

Păi nu se vede în fotografii? E o splendoare ”Dunărica” noastră!

webmasterX
[12.11.18 18:01:27]
»

Mutat în rubrica "Drumeții pe Ciucăru Mare / Ciucăru Mic, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

webmaster
[12.11.18 20:17:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33
[12.11.18 23:23:16]
»

@Mihai18:

În Serbia tarifele telefonice sunt foarte mari și este bine ca turiștii români să știe acest lucru.

Serbia nu face parte din Uniunea Europeană şi de aici tarifele mari la convorbirile în roaming.

Eu cu soția am mers la Belgrad. La dus am circulat pe defileul Dunării - varianta sârbească și în Belgrad am stat 2 zile, timp în care am vorbit și la telefon cu cei de acasă. În acea lună factura telefonică a fost de cca. 9 ori mai mare.

Din Belgrad era logic că vorbeşti pe reţele sârbeşti şi costurile vor fi în consecinţă.

Noi am fost mult mai norocoşi cu ocazia minivacanţei de Paşti petrecute în Serbia la Kladovo, pe malul Dunării.

Nu am plătit un cent în plus faţă de abonament, deoarece am folosit permanent reţeaua Vodafone de acasă, inclusiv pe date mobile.

Am avut noroc să avem semnal chiar bun de la Vodafone România, dar, pentru orice eventualitate, am fost suficient de inspiraţi să setăm pe manual conectarea la reţea, pentru a nu ne conecta automat, fără să ştim, pe reţelele sârbeşti.

Cu ani înainte de a putea beneficia de minutele de acasă şi în roaming, în Bulgaria la Ruse, chiar şi la Metro, prindeam reţeaua românească şi vorbeam gratuit.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.18 00:06:16]
»

@tata123: Am citit că o hartă a peșterii Veterani, realizată în 1692, e una din cele mai vechi hărți de peșteră din lume.

Altă peșteră importantă a zonei e Ponicova (sau Gura Ponicovei), care e o străpungere accesibilă pe întreg traseul, dinspre „uscat” spre apa Dunării, și care e parcursă de un curs de apă, cu debit variabil în funcție de precipitații. Gura dinspre Dunăre se deschide astăzi cam pe luciul apei, așa că bărcile cu excursioniști intră nițel în peșteră, dar cel mai interesant este să o parcurgi pe jos, prin interior, de la intrarea amonte pînă aici. Cu întoarcerea tot prin peșteră, asta dacă nu aranjezi cu cineva să te aștepte cu barca la ieșirea de pe apă, și dacă se poate acosta acolo.

Dar înainte de construirea barajului, care a inundat în mod smavolnic și inutil o importantă zonă naturală și istorică, gura peșterii se afla la 30 m (sau poate mai sus) de apa Dunării, iar pîrîul (ogașul) Ponicova se vărsa, spectaculos, în Dunăre, printr-o cascadă.

Apropo de numele muntelui, eu l-am găsit scris numai Ciucaru, nicăieri Ciucăru.

Mika
[13.11.18 21:56:03]
»

@zlatna: foarte frumos traseul, minunate poze. L-am pus la cutiuță cu "idei de concediu".

Felicitări.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Mihai18, Mika, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții pe Ciucaru Mare / Ciucaru Mic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071339130401611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1