ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Poveste de iarnă pe Vârful Vlădeasa

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi petrecută in Masivul Vladeasa am plecat spre Cabana Vladeasa. Inițial am vrut să ajungem la cabană străbătând un traseu mai lung și mai frumos, care trecea și pe la Pietrele Albe. Dar zăpada proaspăt căzută, ninsoarea care continua și vântul puternic ne-au făcut să ne răzgândim și să reconfigurăm traseul. Dacă am fi plecat dimineața, in condițiile in care nu era niciun fel de potecă și ar fi trebuit să urcăm prin viscol, am fi ajuns la cabană probabil noaptea. Era greu și chiar dacă eram echipați am preferat să nu riscăm. Venisem la munte să ne simțim bine nu să facem performanțe.

Asadar, traseul a fost reconfigurat. Am plecat din Scrind Frăsinet până in satul Rogojel. Meteorologii nu greșiseră. Ningea și bătea un vânt rece, care spulbera zăpada. Nu eram numai noi cei care doream să ajungem la cabană sau chiar mai sus, pe vârf. Erau și foarte mulți cu schiuri de tură, motiv pentru care pe marginea drumului inzăpezit erau inșiruite mai multe mașini. Noi am mers insă spre capătul satului unde am găsit un loc mare de parcare, cred că era curtea unei școli.

Am lăsat mașinile, ne-am echipat bine, ne-am pus rachetele și am pornit la drum, urmând marcajul Triunghi Roșu.

Prima parte am urcat prin sat pe care l-am părăsit și am inceput să urcăm susținut. Rachetele ne-au ajutat mult, altfel ne-am fi afundat in zăpadă la fiecare pas. Prin pădure era perfect. Ningea dar vântul nu se simțea. Nu imi era frig deloc, ba chiar la un moment dat imi scosesem și mănușile, ceea ce e mare lucru pentru mine, care am mereu probleme cu frigul la mâini.

Am mai simțit vântul când am ieșit in golul alpin, inainte de ultimul urcuș spre cabană.

Cand am ajuns am fost intampinați de paznicii cabanei. Șefa era o pisică iar subalternii erau doi câini, unul mare și celalalt mai mic. Toți erau ninși și dornici de mângâiere și ceva de-ale gurii. Au primit tot ce au vrut și ne-au lăsat să intrăm in cabană, unde aveam locuri rezervate pentru noaptea care urma.

Ne-am luat paturile in primire, și, pentru că era foarte devreme unii au plecat spre un vârf din apropiere, Vârful Teșiturilor. Deși inițial am vrut și eu să merg, până la urmă nu am rezistat ispitei unei căni cu vin fiert și am rămas la cabană.

Seara am petrecut-o la cabană, unde gazdele ne-au pregătit o cină gustoasă și hrănitoare, așa ca la munte.

In afară de mâncare bună, cabana mai oferă și condiții bune de cazare, in camere cu trei sau mai multe paturi. Are grup sanitar cu mai multe wc-uri (foarte curate) și cu apă caldă. Există chiar și duș, folosit cred de turiști mai mult in anotimpul cald. Și camerele au fost curate și călduroase.

Ce a fost mai frumos insa a ramas la urmă. Pentru ziua următoare aveam in plan o tură până pe vârf și apoi coborârea in Rogojel la mașini și intoarcerea acasă.

Se anunța o zi frumoasă dar extrem de rece.

Ne-am trezit dimineața la 6.30 dornici să ne prindă răsăritul soarleui cât mai sus, aproape de vârf.

Era frig (-11 grade C) dar nu bătea vântul și se anunța o zi senină. La orizont, o linie roșie ne anunța că soarele se va trezi in curând. Il astepta toată lumea, inclusiv câinele cabanei care privea liniștit in depărtări.

Am mancat ceva repede, ne-am umplut termosurile cu ceai, ne-am pus rachetele in picioare și ne-am luat zborul spre vârful Vlădeasa, urmând marcajul Punct Roșu.

Zăpada era multă și foarte pufoasă, dar nu eram noi primii care deschideau poteca in acea zi. Inaintea noastră trecuseră doi turiști, așa că plăcerea de a sparge zăpada și de a face poteca le-a revenit in totalitate.

Am inceput un urcuș susținut, ne-am incălzit, ne-am oprit să mai scoatem un strat de haine și am continuat.

Spectacolul abia incepea. Soarele a inceput să urce incet, colorând in nuanțe de roz zăpada și crengile brazilor. Ne opream la fiecare pas și ne intorceam spre soare. Nu vroiam să ratăm nici un moment din spectacolul pe care ni-l oferea.

Am continuat urcușul intrând in impărăția Zânei de Cleștar. Poteca șerpuia printre molizii cu crengile pline de zăpadă grea și albă. Nici nu am fi simțit că am ajuns in golul alpin dacă vântul nu ne-ar fi atenționat că am intrat in impărăția Zânei Vânturilor.

Cred că am cam supărat-o pentru că a trimis peste noi crivățul care bătea cu putere și viscolea zăpada proaspăt căzută. Inaintam cu greu, vântul ne arunca in față zăpada și incerca să ne incetinească drumul nostru spre vârf. Chiar dacă era un frig de crăpau pietrele, nu puteam să nu ne oprim și să admirăm molizii mici pe care vântul și zăpada le dăduseră diferite forme. Parcă erau niște pitici albi!

Pe ultima porțiune de urcat, inainte de stația meteo, vântul s-a mai potolit. Stația abia se mai zărea, parcă era o barcă eșuată intr-o mare albă.

De la stația meteo până pe vârf au mai fost aproximativ cinci minute de mers. Câțiva insă au renunțat, răspunzând invitației celor de la stație de a poposi la un ceai cald.

Eu am lăsat ceaiul pentru la intoarcere și am mers mai departe spre vârful Vlădeasa, la 1836 m, marcat cu o cruce mare, complet inghețată in acea zi. Varful este de fapt un platou de pe care poți vedea, pe vreme frumoasă, retezatul sau Munții Rodnei.

De pe vârf traseul poate fi continuat spre Pietrele Albe cu revenire la Cabana Vlădeasa. Nu aveam timp pentru un așa circuit, a rămas pentru vremuri mai bune.

Ne-am intors la stația meteo unde ne-am incălzit puțin și am băut un ceai cald. Meteorologul de serviciu ne-a spus că erau -19 grade Celsius dar vântul puternic care bătea dinspre est făcea ca temperatura resimțită să fie de -30 grade. Friguț!

Nu aveam prea mult timp, trebuia să ajungem la mașini și să ne intoarcem fiecare la casa lui. După ce ne-am mai incălzit ne-am intors pe același drum. Vântul se potolise, coborârea fiind acum o adevărată plăcere.

Am ajuns la mașini plini de voie bună, fericiți că am petrecut incă o zi frumoasă in natură.

Traseul spre Vârful Vlădeasa poate fi parcurs cu ușurință in anotimpul cald. Așa cum am menționat, poate fi efectuat in circuit de la Cabana Vlădeasa. Iarna insă devine mai greu, și este bine să fiți bine echipați, să știți să vă orientați in condiții de vizibilitate redusă și să aveți ceva condiție fizică. Puținul efort depus va fi recompensat insă cu peisaje de excepție.

Acestea au fost cele trei zile petrecute in Masivul Vlădeasa. Nu am văzut decât o mică parte din frumusețile acestor munți. Sper să mai revin!


[fb]
---
Trimis de Mika in 08.02.22 19:57:33
Validat / Publicat: 08.02.22 21:28:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ]

VIZUALIZĂRI: 303 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Asteptând răsăritul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.02.22 23:03:23]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[09.02.22 09:55:22]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Dana2008PHONE
[09.02.22 12:31:43]
»

@Mika: Felicitări pentru drumeție, fotografiile minunate și pentru poveste!

Ce feerie! Numai iarna putem vedea totul colorat în culorile răsăritului de soare.

Abia aștept să ajungem acolo pe zăpadă zilele ăstea. Cred că o cazare la Cabana Vlădeasa ar fi potrivită ca să prindem și noi răsăritul pe traseu. Recomanzi cazarea acolo?

Cât timp a durat drumeția?

Drumeții frumoase!

MikaAUTOR REVIEW
[09.02.22 12:42:55]
»

@Dana2008: La cabană a fost bine. Am inteles ca au si camere cu trei paturi, poate intrati acolo. M-a uimit ca era curat la wc si era si apa calda, si hărtie igienica. Si in camera era curat. Puteti eventual sa va luati un sac de dormit de vara, dar mie mi s-a parut curat si decent.

De la cabana ajungi pe varf cam in doua ore, de mers normal. Daca aveti vreme buna si mergeti bine poate faceti circuitul. Va puteti trezi devreme sa prindeti rasaritul chiar pe varf. Totul e sa nu prindeti vant. Daca va e frig sus, incercati sa va incalziti la statia meteo. Va primesc si va fac si un ceai.

Astept impresii!

Dana2008PHONE
[09.02.22 13:10:34]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru răspunsuri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții montane în masivul Vlădeasa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069267988204956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1