ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pietrele de pe Rarau: Pietrele Doamnei si Piatra Soimului

TIPĂREȘTE URM de aici

In ultima zi plina, din sejurul petrecut in frumoasele tinuturi bucovinene, am zis sa dam o fuga (auto) pana pe Rarau si Pietrele Doamnei (pe jos).

Denumirea de “Pietrele Doamnei” are legatura, conform unei legende, cu doamna Elena, sotia lui Petru Rares iar denumirea de Rarau, care inante se numea Muntele Todirescu, vine de la Domnitorul Petru Rares.

Se zice ca in timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rares, pe la 1541, acesta a gasit un loc bun in munte, pentru a-si pune la adapost familia si o parte din avere. In timpul navalirii tatare, doamna Elena si fiul Stefanita s-ar fi refugiat intr-o pestera, de unde au inceput sa se roage, iar la un moment dat au auzit un zgomot puternic, stanci mari desprinzandu-se si cazand peste locul unde se afla ascunsa averea domnitorului, ingropandu-i si pe atacatori. Doamna Elena ar fi afirmat ”Asta e plata pentru salvarea noastra”. De atunci, pietrele au primit denumirea de "Pietrele Doamnei".

In zona se poate ajunge pe soseaua asfaltata, foarte buna, ce porneste din Pojorata, avand o lungime de 17km, sau mai nou se poate ajunge si din Chiril, de pe Valea Bistritei, dincolo de Vatra Dornei, spre Brosteni, pe un drum aflat in reabilitare si asfaltare la inceputul lui septembrie 2014, avand o lungime de 12km. Acest drum era inchis la sfarsitul lui august, se lucra la el, confirmarea deschiderii lui traficului auto obtinand-o de la personalul de la Cabana/Motelul Rarau.

Se poate ajunge pe Rarau si pe trasee marcate, de drumetie, din Campulung Moldovenesc sau Mestecanis.

Pietrele Doamnei, cu aspectul lor zvelt, ca doua turnuri, au o inaltime de vreo 70 m avand o altitudinea de 1634 de metri. Varful cel mai inalt din masiv atinge altitudinea de 1.651 de metri.

Pietrele Doamnei se pot aborda pe un traseu care se poate face in circuit, ocolind prin partea dreapta, cu usoare catarari pe pietre, nu pune dificultati prea mari, doar atentie sporita sa nu aluneci. Cand ajungi in spatele stancilor te poti catara/urca pana sus, pe un mic platou. Cararea de acces, pe acel mic platou este foarte scurta dar destul de abrupta. De sus privelistea este tare frumoasa, avand o deschidere la 360 de grade, imprejur. Daca pornind de la Motelul Rarau, pe poteca spre Peitrele Doamnei, este curatel, nu prea sunt ambalaje aruncate pe jos, odata ajunsi in spatele stancilor, la baza ultimei portiuni mai abrupte de urcat, mizeria este de nedescris. PET-uri, ambalaje aruncate in toate directiile si in cantitati mari. Ne-a lasat un gust tare amar aceasta " priveliste". Si acest lucru, din pacate nu este singular prin muntii nostri, dar si aceast "amanunt", pe langa multe altele, reflecta gradul de educatie si civilizatie al romanilor. Dar cam asta se intampla cand poti ajunge pe munte cu masina, ajung fel si fel de oameni, interesati doar de selfie-uri prin diverse decoruri, pe care sa le posteze iute pe diferite retele de socializare.

Coborand de pe pietre poti merge in stanga pe poteca de intoarcere la Cabana Rarau, care coboara usor prin padure, sau poti alege poteca ce merge in dreapta si poti ajunge pana la Releul de pe Rarau, de acolo intorcandu-te spre cabana in mare parte pe un drum forestier, trecand pe langa statia meteo.

Traseul in circuit, de plimbare la Pietrele Doamnei, nu dureaza ma mult de 2 ore, in total. Este lejer.

Despre cabana/motelul Rarau, amplasata in poiana dintre Pietrele Doamnei si Piatra Soimului, nu as avea cuvinte prea bune, exteriorul nu a mai beneficiat de vreo renovare de ceva timp, avand un aspect destul de urat, ponosit. Am intrat si in restaurant pentru a comanda cate ceva (doar bauturi, nu am avut incredere sa comand si mancare) si ma izbit acelasi aspect vechi de pe vremuri.

De langa cabana poti urca si pana la Piatra Soimului, pe o potecuta printre brazi, foarte usor, in 10-15 minute. Sus la locul de belvedere se afla un loc amenajat cu cateva bancute imprejmuite cu cateva bare metalice solide, pentru siguranta turistului. De aici ai o priveliste fantastica atat spre Valea Bistritei cat si spre Giumalau. Pentru a face o drumetie pe Vf. Gimalau, se poate urca tot pe acest drum, pe care am urcat si noi cu masina, din Pojorata, vreo 10-12 km, pana se intalneste indicatorul cu poteca marcata spre Giumalau, acolo se lasa masina, si... spor la mersul pe jos. Se fac cam 3 ore pe jos pana sus pe Giumalau.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 27.09.14 20:09:45
Validat / Publicat: 27.09.14 22:54:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII RARĂU-GIUMALĂU.

VIZUALIZĂRI: 7555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 spre Pietrele Doamnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[28.09.14 11:16:49]
»

Superbe poze. Pe vremuri nu era nici meteo nici drum, nici cabana Rarău, doar o coşmelie de lemn în care am dormit la priciuri. Am ajuns acolo cu o maşină care căra buşteni. Vara asta ajunsesem destul de aproape dar aveam reţinută camera la Borşa şi nu ne permitea timpul. Frumos şi precis review.

Testosu'AUTOR REVIEW
[28.09.14 17:39:33]
»

@Michi - Cred ca era mult mai fain, atunci. Acum chiar daca este foarte usor accesul pana sub Pietrele Doamnei si mai sunt si posibiiltati de cazare acolo, nu este un castig pentru turistul adevarat. La noi facilitatile de acces, triaza un pic si categoriile de turisti. Unde e usor accesul, vin toti, de toate felurile. Unde e mai greu, nu se mai baga orisicine pentru un gratar si o poza de postat pe wall. Cu toate ca pentru a avea turism este necesara o infrastructura bine pusa la punct, la noi e un cerc vicios. trebuie sa trecem intai sa promovam etapa educatiei si a civilizarii si abia apoi sa beneficiem de alte facilitati.

Scuzati-mi divagatia, dar e deranjant si distrugator comportamentul unor anumite specimene.

webmasterX
[26.09.18 09:53:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții în munții Rarău» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bucovina]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în munții Rarău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044182062149048 sec
    ecranul dvs: 1 x 1