ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 12.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

În Durău pe cărări de munte

TIPĂREȘTE

Am petrecut 3 nopți în Durău, așa cum am specificat și la review-ul Pensiunii Perla, 4 adulți și un copil de 7 ani, cu hotărârea de a face drumeții pe masivul Ceahlău și a vizita stațiunea la pas. Călătoria pe munte am început-o pe la 9 dimineața, de la punctul Salvamont, de informare și orientare, plătind taxa de acces în rezervație unde am fost informați că pe traseele dorite de noi, spre Cabana Fântânele și apoi peștera Duruitoarea, echiparea noastră de amatori (trening, unii boncanci, alții adidași, rucsac cu mâncare și apă) este suficientă.

Primul punct de atins a fost Cabana Fântânele urmând traseul cu dungă roșie, nr. 4, fiind cel mai accesibil și recomandat amatorilor, după părerea noastră. Spun acestea pentru că urcarea este simțitor mai lentă decât cel cu cruce roșie, care merge direct spre cascadă. Așa că vă recomandăm călduros să urmați acest traseu chiar dacă aveți în plan cascada, fiindcă deși e ocolitor, este mult mai accesibil.

Am avut noroc până la cabană de o vreme însorită, fără ploaie, traseul parcurgându-l în aproximativ 2 ore, nu toți fiind obișnuiți cu muntele și regula grupului unit a funcționat la noi. Ajunși la cabană ne-am adăpostit de o ploaie scurtă de vară, dar torențială, gustând o ciorbă de văcuță bună, la 9 lei porția, precum și un ceai aromat.

De acolo, am ales să urmăm traseul cu triunghi galben, spre Cascada Duruitoare, cu un traseul lin la început, cu urcușuri și coborâșuri ușoare la mijloc iar în final când s-a făcut tranziția la traseul comun cruce roșie/albastră până la cascadă cu un ridicat grad de dificultate. De la cabană la cascadă am ajuns de data asta în 2 ore, așa cum estimau indicatoarele, făcând 4 km. Traseul de la cruce roșie de la Durău la Cascadă implică să iei muntele în piept pe aproape tot parcursul traseului, ceea ce nu recomand să facă celor ce doar sunt amatori și nu au condiție fizică. Ajunși la cascadă nu am reușit să ne bucurăm decât 15 minute de frumusețea peisajului întrucât au venit norii amenințătorii și ploaia, ceea ce ne-a făcut să ne iuțim pașii pe cât posibil. Traseul înapoi a fost în coborâre, cu excepția unei pante în urcare de aprox. 45 grade ce se întinde aproximativ de la aproximativ 300 m de cascadă pe o distanță de vreo 300-400m, cam 25 de minute de chin, aș aprecia. Apoi se ajunge din nou la intersecția cu traseul triunghiului galben ce o ia în dreapta spre Cabana Fântânele și în jos spre Durău. Presați de ploaie și de timp am luat-o în jos pe traseul de cruce roșie spre Durău. În continuarea acestui traseu coborârea a fost foarte anevoioasă datorită înclinației mari și a arborilor căzuți pe cărare, fiind nevoiți să ne strecurăm cu greu pe sub aceștia. Apoi ploaia tot mai deasă ne-a îngreunat coborârea, traseul devenind noroios, per total coborârea până în stațiune luându-ne 2 ore, fără să ne mai gândim să facem poze, mulțumind doar lui Dumnezeu că am ajuns repede și bine jos.

A doua zi am mai vizitat Mănăstirea Durău, trebuie să recunosc că trecător doar, am zăbovit și pe pârtia de schi la iarbă verde și cules de păpădii.

A treia zi am dedicat-o vizitării Bicazului, dar care consider că intră în altă categorie de excursie decât cea montană, întrucât aceasta a fost făcută cu mașina.

Așadar, dragi colegi AFA, dacă sunteți doar amatori și nu obișnuiți ai muntelui, vă recomand să studiați traseele înainte, să nu ezitați să cereți informați celor avizați și ca orice sfat montan universal, respectați pădurea și nu vă abateți de la traseul marcat.


[fb]
---
Trimis de adrian_28_1977 in 06.05.14 21:21:31
Validat / Publicat: 07.05.14 07:24:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CEAHLĂU.

VIZUALIZĂRI: 3784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian_28_1977); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 traseu dungă roșie spre cabana Fântânele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.05.14 15:04:07]
»

@adrian_28_1977: Mulţumesc pentru această frumoasă aducere aminte!

M-ai purtat pe cărările copilăriei mele, numai că pe atunci nu exista nici punct de informare turistică, nici taxă de intrare în rezervaţie şi nici atâta înghesuială de pensiuni şi hoteluri în poiana Durău. De fapt, când am fost eu prima oară, în poiană nu era decât o întindere de iarbă înflorită pe care se amenajase o scenă pentru Sărbătoarea Muntelui Ceahlău.

De obicei noi făceam drumeţia pe Ceahlău în trei zile, urcând de la Izvorul Muntelui până sus, la Dochia, lângă staţia meteo de pe vârful Toaca, iar a doua zi coboram la cabana Fântânele (pe atunci numită 7 Noiembrie) unde ne cazam. În ultima zi mergeam la Duruitoarea, mai pierdeam timpul în Durău, apoi, cu vaporaşul pe lacul de acumulare ajungeam la Bicaz de unde luam trenul spre casă.

adrian_28_1977AUTOR REVIEW
[08.05.14 15:54:47]
»

@iulianic: Dacă nu ne încurca ploaia în week-end probabil am fi ajuns şi la Cabana Dochia, dar deja potecile erau cu noroi, nici nu ne mai ardea să mai fotografiem.

Există traseul de 3 zile şi acum, dar trebuie antrenament. Din asta deduc că eşti un turist antrenat

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.05.14 17:10:38]
»

@adrian_28_1977: Nu, nu sunt - sau mai bine zis nu mai sunt - un turist antrenat în ascensiuni montane. Atunci când escaladam Ceahlăul eram la liceu şi făceam asta în fiecare vară. Bineînţeles că de la Izvorul Muntelui până la Dochia - traseu de 4 ore - noi făceam numai 3 şi ne miram de ce au scris pe marcaj 4 ore. Acum nu ştiu în cât timp aş mai face acest urcuş.

În altă ordine de idei, mi-aş dori să mai încerc şi acum. Ştiu că pe platoul de la Dochia a răsărit o mănăstire, vreau să văd dacă s-au mai reparat scările pe care urci la Toaca, la staţia meteo şi dacă mai sunt flori de colţ acolo, sus.

Vacanţe frumoase oriunde şi oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrian_28_1977AUTOR REVIEW
[08.05.14 17:44:27]
»

@iulianic: Mulțumesc de urări, la fel și vouă! Poate în viitor ne intersectăm drumurile.

camelia_cornea
[27.02.16 19:15:45]
»

@adrian_28_1977 - Ce hram are manastirea Durau?

adrian_28_1977AUTOR REVIEW
[27.02.16 19:36:00]
»

@camelia_cornea: Buna vestire

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian_28_1977, camelia_cornea, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.90741515159607 sec
    ecranul dvs: 1 x 1