EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Relache, limba mov si cercetare in Muntii Capatanii la Varful lui Roman
Eram chitit sa aleg o destinatie de munte in zona Valcea. Oscilam intre Cozia si Buila Vanturarita. Dragii nostri, Smara si Adi, au contrapropus un … link cu informatii despre Varful lui Roman si Varful Ursu. Probabil ca nu ati auzit de ele, nici eu nu stiam nimic pana in acel moment. Ce sanse sa aiba un Roman necunoscut vs niste idei fixate si studiate? Ati ghicit: mari daca informatia ma convinge.
Varful lui Roman
Destinatia noastra a fost Varful lui Roman situat la 1789 m. De ce? Pentru ca:
- este intr-un masiv inca neumblat de mine, decat asa pe la poalele lui, Muntii Capatanii, si orice destinatie inedita, ma capteaza,
- este accesibil fara problema cu orice tip de masina pana la cota 1.700 m pe un drum batatorit bine si in curs de amenajare, care nu m-ar mira ca intr-un an sa fie asfaltat (exista proiectul Trans-Capatanii),
- este un loc excelent de relache intr-o zi calduroasa la ses, este situat in golul alpin, deasupra limitei padurii,
- ofera o perspectiva minunata asupra Muntilor Capatanii.
Cum se ajunge aici?
Sa va spun, sa nu va spun? Venind de la Ramnicu Valcea spre Horezu, chiar inainte de a intra in oraelul Horezu, se formeaza ramificatia numita DJ669, cea care conduce la Manastirea Hurezi in satul Romanii de Jos. In localitate, unde drumul se bifurca dreapta spre manastire, noi continaum inainte si traversam si satul Romanii de Sus, unde asfaltul se va termina.
In continuare directia este data de repetate indicatoare catre domeniul schiabil Varful lui Roman, iar drumul este de pamant. Facem un scurt popas de o cafea la Pastravaria Romani, care ne da idei, pastrav proaspat, cazare faina, dar cum calatorului ii sade bine cu drumul, sa purcedem pe drumul judetean amintit care urca prin padure, in cateva serpentine, iese la gol si acolo se ramifica in mai multe directii. Starea drumului e atat de buna ca se poate circula cu 30 – 40 km/h pe liniile mai drepte. Pana la Varful lui Roman sunt 13 km de la pastravarie si 20 km din DN67.
Pe acest platou de gol alpin se pare ca va aparea o statiune de schi, echipamente de teleschi fiind deja prezente in varf. Au aparut deja vreo 10 pensiuni sau case particulare in acest décor feeric, iar la alti 2 km de varf pe un alt drum circulabil auto, dar putin mai prost, se poate ajunge la Manastirea Alina-Maria, o frumusete pozata din exterior, ridicata aici la altitudine de cineva care si-a pierdul fiica… Manastirea se poate vizita.
Relache
Fiind o zona ineirbata ai toata liberatatea sa iti alegi un petec verde oferit de natura unde sa te asezi si sa … stai. Sa te relaxezi, sa povestesti, sa mananci un sandvich, un “” snitel omletesc delicios”” a la Smara’, sa joci “” saboteur”” , sau … sa dormi si sa te trezesti prajit de soare daca nu ai luat masurile de protective potrivite.
Plimbari usoare. Limba mov.
Drumul pe care am venit continua in regim de drum forestier bun inca 5 km pana in Curmatura La Piatra Rosie situata la 1.900 m altitudine, in creasta principala a Muntilor Capatanii. Recomand parcurgerea acestei portiuni la pas, in plimbare de voie, daca nu aveti ganduri de a atinge destinatii mai departatate.
Pe drumul acesta se mai insira cateva pensiuni si cabane de-o parte si de alta, traseul urca, mai si coboara usor, dar per total urca. Catre stanga este un indicator spre o stana, puteti incerca, tot catre stanga dar mai sus se deviaza catre Refugiul Ursu, ambele aflate in apropierea drumului principal.
Cel mai misto pe aceste drum este insa culesul. Ceea ce unii mai profi culeg cu pieptenele, altii ca noi cu degetelele, se numesc affine. Mai sunt pe aici niste fructe mici de padure rosii, care nu stiu cum se cheama si seama cu afinele.
La plimbarea asta ne-a insotit si Denisa, este prin urmare un traseu super usor si …. cu limba mov!
Cercetare
Am folosit aceasta iesire si plimbare si pentru a cerceta ce alte perspective ne ofera pentru o … revenire in zona.
Studiul a fost facut cu ochiul, caci se vedea in zare pana la Ranca si pana la Curmatura Oltetului, a mai fost realizat citind articole pe net, bloguri si zomm-and hartzi.
Astfel din Curmatura La Piatra Rosie (se cheama asa pentru ca in iunie e plin de rosu pe aici, cunoscuatorii stiu de ce!) in stanga creasta este ascendenta si marcheaza Varful Ursu (2.124 m), apoi Vf. Cosana, Vf. Balota, Vf. Nedeia (2.130 m, cel mai inalt din Muntii Capatanii) si altele intermediare. Catre dreapta creasta scade usor in altitudine si se margineste in Vf. Govora. Din acest sector de creasta se desprinde o coborire salbatica si abrupta pana in Malaia, pe Valea Lotrului.
Din Curmatura se poate continua si inainte, drum ce duce pana in Ciungetu, pe Valea Latoritei.
Cum sa nu imi propun sa revin aici pentru o creasta de Capatanii, poate intr-un iunie roz si rosu purpuriu, cand am cazare in varf de munte, ca sa nu zic cat de fain e aici sa stai cu cortul, acces usor si o perspectiva foarte foarte generoasa.
Multumim Smara’ si Adi! Ce gaselnitza minunata, Muntii Capatanii, Varful lui Roman. Este!
Numai bine tuturor!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Perspectiva din golul alpin unde se poate ajunge atat de facil este impresionanta. Loc ideal de abordare a crestei Muntilor Capatanii
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Soare, plaja, afine, aer curat si ozonat, loc inca linistit si necunoscut
Trimis de Dan&Ema in 31.08.20 16:12:15
- A fost prima sa vizită/vacanță în MASIVUL PARÂNG
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Drumeții în M-ții Căpățânii, MASIVUL PARÂNG" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost deasemnea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Ne bucurăm că v-a plăcut propunerea noastră.
Vârful lui Roman este un loc cu peisaje de vis. Aici liniștea este la ea acasă!
Zona este ideală pentru cei care doresc să se bucure în tihnă de natură, relaxare, drumeție și mult aer curat, departe de zgomotul și aglomerația orașelor.
Votat cu mare drag!
@zlatna:
Da, asa este, si voi sunteti cei care ati descoperit-o noua ca eu sa dau pe goarna cititorilor AFA-isti. Multumim! Ati fost niste ghizi foarte buni si niste gazde exceptionale care ma provoaca sa prezint si alte locuri de bifat din judetul Valcea, care nu stiu cum se face, dar il vizitez pentru a patra oara in acest an!
M-as bucura ca Varful lui Roman sa nu fie inundat de gunoaie si manele si daca va aparea aici o statiune sa nu semene deloc cu Ranca!
Multumim, numai bine! ????
@Dan&Ema: P16= merisoare. Revin si cu un ecou.
@Zoazore: Gustoase, valabile, naturale. Multumesc! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)