GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
30 iunie 2009 ziua aleasa de noi, cei 5 muschetari tasosisti, pentru a cuceri inaltimea sa varful Ypsarion (1204m). Am cautat pe internet (am avut wireless bunicel la hotel Kamelia) ziua cea mai putin calda, dar Eleni nu ne-a ajutat deloc, micul dejun incepand la 8.30 am pierdut destul de mult timp, pana cand am terminat toti de mancat.
Cum toti suntem iubitori de munte ascensiunea a fost imbratisata de toata lumea ca cea mai atractiva excursie posibila, restul excursiilor au fost frumoase dar... se putea si fara.
Deci pana am mancat, pana ne-am pregatit se facuse de 9.30, moment in care ne-am urcat in masina si am purces pana in Potamia satul invecinat aflat la 3km, am urcat pana la ultima parcare, unde am mai gasit 10 masinute lasate de turistii ce erau deja plecati in ascensiune pe munte.
Potamia e un sat intortocheat, cu multe case foarte vechi si toti cei ce traiesc aici parca sunt din alt secol, indepartat si parca se misca in reluare din cauza varstei inaintate, accentuand acest sentiment. Foarte ciudat ca un sat mic ca Potamia sa aibe o parcare, dar am inteles de ce, pentru ca turistii ce urca pe munte sa isi lase aici masinile.
Am lasat si noi masina in parcare si am deschis minigps-ul din dotare sa vad cu ochii mei la ce altitudine ne aflam. Calculasem ochio-metric, ca am urcat ceva cu masina, fiecare metru fiind o minibucurie pentru mine, dar cand am vazut ca in parcare suntem doar la 133 m inaltime, deja ma demoralizasem complet, pana sus mai erau inca 1071m de luat in altitudine, lucru foarte greu pentru un om normal.
Ne-am echipat de ascensiune, eu cu aparatura si hainele de schimb, Cris cu apa si mancarea, fara de care nu se poate si am plecat spre cea mai mare aventura traita de noi in insula de smarald. Am mers usor cativa kilometri pe o alee betonata extrem de ingusta pe care am fi putut merge si cu masina, dar noi obisnuiti cu Calea Victoriei, Magheru si Grigorescu, nici nu am luat in calcul posibilitatea asta, ne gandeam ca daca intalnim alta masina ce vine de sus, am sfeclit-o! Eram si noi la prima insula, acum dupa Corfu si Lefkada, nimic nu ne mai sperie.
Am mers destul pe aici si totusi in 3 km nu am intalnit nici o alta masina. Zona e un fel de periferie a satului Potamia, cu multe gospodarii sau terenuri incercuite de garduri, aflate mai mult sau mai putin in paragina. Aceasta parte seamana cu drumul din Nidri la cascada Dimosari, dar nu atat de frumos si elegant ca acolo (lipsa totala lamai). Se merge la un moment dat pe langa un fel de jgheab mai maricel prin care curge apa de munte, ulterior am aflat ca acela este un apeduct construit de romani si inca folosit pentru captarea si aducerea apei in sat.
Un mic raulet izvoraste la un moment dat dintr-un copac batran, sau macar asa lasa impresia, apa e captata cu ajutorul unei sticle de plastic si apoi cu un furtun e trecuta pe partea cealalta a drumului pana la apeduct. Am salutat capritele iesite la lucru, apoi ne-am racorit si noi aici. Desi drumul nu urca prea tare caldura deja instalata ne-a daramat. Am facut o mica pauza de tras sufletul (si o tigara), apoi am inceput sa urcam cu adevarat.
Cararea merge o perioada prin umbra copacilor, apoi iese din padure si ne lasa prada soarelui, foarte putini copaci facand umbra din loc in loc. Fiorul renuntarii statea dupa colt, aproape ne acaparase, dar unde-s 5 puterea creste, asa ca nu ne-am lasat invinsi. Apoi am depasit criza, am intrat intr-un ritm normal si ne-am continuat ascensiunea.
Drumul este frumos, marcat prin indicatoare de lemn, nu ai cum sa te ratacesti, dar ne uimea lipsa altor turisti.
Citisem ca multa lume se aventureaza pe Ypsario, atrasi de peisajul oferit din varf, dar noi inca nu-i intalnisem. Explicatia am primit-o dupa vreo ora de mers, cand s-au ivit in sfarsit turistii, din ce in ce mai multi, dar in sens invers! Am fost umiliti. Deci pe la 10,30-11,00 toti se intorceau deja, adica urcasera pe racoarea din zori, normal nu? Si noi ne-am grabit dar nici nu ne-am gandit sa renuntam la micul dejun oferit de hotel. Eh, ii invidiam ca au scapat de razele neiertatoare ale soarelui, dar acum faptul era consumat. Am fost macar inveseliti ca mai exista oameni pe munte. Apoi au aparut si norisorii, mai multi, mai putini, peisajul se schimba din minut in minut. Dupa jumatatea drumului, din anumite pozitii se iveau imaginile minune despre care auzisem. Acum nu mai conta oboseala, satisfactia recompensa efortul.
In perioadele de cer senin, jos de tot, se intrezarea marea albastra si plaja aurie (nu degeaba i se spune „golden beach”), verdele crud al padurii si casele cu acoperisuri rosii... iar noi parca pluteam deasupra, dominand lumea.
Frumos dar scurt, adica ceata venea peste noi si invaluia totul, apoi fugea, iar soarele lumina din nou valea, si noi ne bucuram din nou de priveliste. Oricum un proverb zice ca ce-i mult strica, asa ca noi am vazut putin, dar am retinut mult. Amintirile raman, pozele raman si poate mai vrem si alta data. Aproape de varf la 1150m inaltime, am dat peste o cabana bine intretinuta, dar inchisa. Ulterior am aflat ca acolo e Clubul montaniarzilor din Thasos. Cabana se afla pe o vale intre doua culmi, la mica distanta de varful Ypsarion.
In vale pe dreapta se vedea si drumul forestier, care vine din Skala Maries, trece prin Maries si pe langa lacul Gena, si pe care poti ajunge bine merci pana sus, cu o masina de teren sau un Logan. Chiar erau 4 turisti in varf la Ypsario care ajunsesera aici cu un jeep Suzuki Jimny si erau foarte multumiti, si odihniti bineinteles, dar ei au ratat imaginile surprinse de noi in urcare. Acum pe varf era ceata si nu se zarea nimic de jur imprejur, adica ei nici nu stiu ce au ratat. Avantaje si dezavantaje, ca intotdeauna in viata. Odata ajunsi si noi pe varf, cu figura invingatorului pe fata, ne-am pozat pe toate partile. Apoi am mancat, ne-am uscat si am pornit la vale, cu gandul la baia binefacatoare ce ne astepta la poale.
Ni s-a parut o adevarata minune sa ai la un loc muntele si marea, padurea si plaja, natura completa. Din pacate nu am stiut de caietul aflat in varf unde puteam sa ne scriem si noi numele si faptul ca „AmFostAcolo”, asa ca am ratat momentul, dar eu sper sa mai ajung odata si cu masina.
Drumetia a fost destul de obositoare, am reusit un record negativ de 3 ore si jumatate pana in varf. La intoarcere am facut un timp mult mai bun, stiam ce ne asteapta si vremea a fost cu noi, mult mai blanda.
La intoarcere ne-am oprit direct pe plaja alba din Skala Panagia, langa hotel Fedra si ne-am racorit in apa deosebit de curata si azurie din golf, iar seara am iesit la Krambousa sa vedem si noi cum arata o Taverna mult laudata. Am incheiat cu succes o zi extrem de plina si frumoasa, de care ne vom aminti toata viata.
Webmaster13 te rog sa fii atat de amabil, cum esti mereu, si sa atasezi urmatorul colaj la acest review, te rog mult si iti multumesc in avans: http://www.youtube.com/watch? v=vyQqhidMRog
Trimis de ionescunic in 19.03.11 12:36:19
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.70332300 N, 24.70522900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am atasat clipul solicitat!
Foarte frumos de altfel, vizionare placuta!
Eu am urcat pe Ypsario la începutul lui iunie 2009 şi, tot aşa, am ratat startul devreme din cauza micului dejun, fiind cazaţi în Limenas. Am mers şi noi la început pe jos pe aleea betonată dar apoi am avut inspiraţia să ne întoarcem şi să luăm maşina, o Kia Picanto de închiriat, micuţă şi care nu ne-ar fi făcut probleme dacă ne-am fi întâlnit cu altă maşină din sens opus. La fel, eram singurii care urcau, cei mai mulţi coborau deja, erau mulţi britanici şi nemţi care respectau legea nescrisă a muntelui şi ne salutau.
A fost unul dintre cele mai frumoase trasee pe munte pe care l-am făcut până acum şi, într-adevăr, senzaţia de a fi pe crestele stâncoase şi totuşi atât de aproape de mare, este unică. Nu am ştiut nici noi de acel caieţel, dar cine ştie, poate reuşesc să mai ajung într-o zi şi să mă iscălesc şi eu. Traseul nu pune probleme mari de dificultate, e mult mai greu şi periculos să urci pe Jepii Mici, căldura doar ne-a dat şi nouă de furcă dar, tot aşa, gândul că ne putem răcori apoi în mare ne-a făcut să rezistăm cu stoicism.
Frumoase rânduri ai scris, mă bucur că am retrăit odată cu ele unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am şi eu din însorita Elada.
Imi place si acest review la fel de mult ca si cele despre Zakynthos, Corfu si Lefkada, daca nu ma inseala memoria, si nu pot sa ma hotarasc care locatie imi transmite mai multe emotii si merita vazuta, cu toate ca de ceva vreme tot hoinaresc pe site. Astept ceva care sa-mi infranga dorul de Thassos unde am fost si eu in 2009, dar 7 zile nu mi-au ajuns, cu toate ca am incercat sa vedem cat mai mult pe baza informatiilor de atunci. M-asi intoarce cu draga inima oricand, dar mai sunt atatea locuri de vizitat... Ma ispiteste Zakynthos! Am nevoie de un pic de ajutor din partea cuiva care a stabatut cu sufletul Grecia in lung si in lat, am nevoie de un semn, asi fi recunoscatoare. Un vot binemeritat!!!
foarte frumos videoclip si pozele, de-abia astept sa ajung si eu acolo!!!
@ionescunic este vreun coltisor din Grecia pe care sa nu-l fi explorat?
@ionescunic
Sa incep sa cred in semne?
Aseara in accelerat, intorcandu-ma de la Busteni, discutam cu prietenii despre intentia unora dintre noi de a urca in septembrie Olimpul si cineva incerca sa ma convinga sa merg pe Ypsario.
Acum intru pe AFA si primul review pe care il citesc este “ Ypsario, varful Bucegilor din Thasos”.
Primisem multe informatii si aseara dar acum cu informatiile de la tine si asociind si fotografiile imaginea despre Ypsario este clara.
Consideram ca 1204m este cam putin dar daca stai sa judeci corect urci 900m altitudine, avand in vedere ca Thasos este la 300m. Putin mai mult am urcat sambata trecuta din Sinaia la Vf. Baiul Mare de unde, fiind o zi senina, se vedeau valuri, valuri de munti. Acum stau si-mi imaginez ce frumos se vad de la aceesi inaltime valurile Marii Egee.
Cred ca m-ai convins sa merg si pe Ypsario.
@All: Va multumesc frumos tuturor si va doresc sa alegeti cu grija viitoarele vacante, pentru a avea parte numai de calatorii fantastice asa cum avem noi de cativa ani incoace, in urma documentarii temeinice mai ales aici pe AFA!
@Krondia: am asteptat o perioada dupa review-ul tau, desi "amfostacolo" la distanta de 2-3 saptamani, acum ne asteapta inca un AMR de33 de zile si poate ajungem din nou in aceleasi locuri, sper insorite.
@Teona: sunt de acord numele e frumos, insa problema ta e complicata, sper sa o rezolvam cumva.
@Adryana cred ca voi ajunge inaintea ta acolo, inca nu am confirmarea rezervarii dar o astept si te rog sa controlezi daca Golden Beach este plaja cea mai frumoasa dintr-o statiune!
@AlinaMorar am vazut pana acum cred mai putin de 15% din ce ofera Grecia dar sper ca in viitor sa imbunatatesc acest procentaj. Mai am 390 de insule asa ca...
@Lumis66 eu cred in semne desi nu sunt credincios, verfifica totusi si click aici, pe Olimp nu am urcat pana sus dar se poate face asta cu o noapte intermediara la RefugiuA. Daca vrei sa faci rezervari sau vrei sa citesti cate ceva de la cei care au urcat, imi trimiti PM si se rezolva.
Poate ar fi util sa citesti si: click aici.
In curand sper sa cuceresc si cel mai inalt varf din Balcani (Mussala) si dupa aceea si Olimpul.
Mutat în rubrica "Drumeție la Vârful Ypsario, THASSOS" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Cucerire si dragoste — scris în 21.07.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În sfârșit, o drumeție pe Ipsarion (1204 m) — scris în 17.07.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Muntele Ypsarion Thassos — scris în 01.03.16 de bucşa ioan* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drumetie la Vf. Ipsarion — scris în 30.06.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Ypsario, varful greu de cucerit!? — scris în 31.07.14 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Drumul spre virful Ypsario — scris în 14.07.14 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Ypsario sau cum sa faci o drumetie superba... la mare — scris în 25.07.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ