ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Ferestroika, o capsulă în timp din anii ´80 

TIPĂREȘTE

Era o zi primăvăratică de ianuarie în care temperatura se ridica la plus 20 de grade, aşa că m-am hotărât să nu mai stau în casă şi să vizitez ceva. În lista muzeelor din Bucuresti în care bifasem ce văzusem, mi-au căzut ochii pe un titlu Ferestroika. Imediat am asociat cu Perestroika şi Glaznosti a lui Mihail Gorbaciov care în anii 1985-1991 a vrut să reformeze PCUS şi societatea comunistă dar nu a reuşit, căzând victimă a propriului proiect politic. Forţele conservatoare au declanşat puciul din 1991. Am fost curioasă să mă documentez şi înainte de a vizita muzeul să văd ce legătură este între muzeul Ferestroika şi perioada Perestroika.

Muzeul este privat şi creat la iniţiativa a doi tineri care în apartamentul bunicului unuia dintre ei, lăsat neschimbat ca în anii ´80, vor să arate lumii cum se trăia pe atunci. Citez dintr-o prezentare. :Conceput ca o capsulă a timpului, Ferestroika oferă vizitatorilor posibilitatea de a experimenta viața din anii ' 80 cu ajutorul decorului și mobilierului autentic, a aparatelor de lucru și a accesoriilor casnice. Ferestroika este un proiect intim și personal creat de Raluca și Bogdan Jianu sub forma unu muzeu al vieții private, care reflectă povestea de viață a bunicilor și părinților ei. În anul 1979, familia Papanicoglu s-a mutat într-un apartament cu trei camere. Doamna Alexandrina era cadru medical, iar domnul Mihai, cadru militar. Proiectul oferă, de asemenea, un nou tip de experiență culturală și educațională pentru publicul tânăr care trebuie să înțeleagă trecutul recent al țării. Ghidul Alexandru Groza, istoric și cadru universitar, face ca acest lucru să fie posibil. În muzeu la dată prestabilită are loc şi primul spectacol de teatru imersiv în care se prezintă pregătirea unui revelion în anii ´80.

Începuse să mă intereseze subiectul pentru că în anii ´8o eram în plină maturitate şi astăzi pot judeca echidistant perioada sub aspectul vieţii de zi cu zi a unei familii obişnuite. Pe pagina muzeului am găsit adresa: cartierul Militari, un apartament de bloc cu 3 camere pe str. str. Ion Manolescu. Am mai găsit un număr de telefon dar nu şi alte detalii cum sunt programul şi preţul vizitei. Am fost sfătuită la telefon să trimit un email şi să cer toate informaţiile pe care le doream. Până am primit răspunsul am citit aprecierile elogioase, chiar entuziaste (cca 40) ale unor cititori, majoritatea străini ca nume sau naturalizaţi afară, după pronume. Sintagme ca: experienţă unică, turneu original, super experienţă, ceva unic, etc. se găsesc în toate aceste ecouri. Muzeul este definit ca o capsulă în timp în care fotografiile (dintre care am să copiez câteva), cu siguranţă vă vor produce emoţie pentru că userii mai maturi vor regăsi crâmpeie din viaţa lor. Ca să fiu sinceră, apreciez ideea foarte instructivă pentru cei tineri sau cei care au trăit în alt regim politic dar pentru mine e déjà vu . Pozele arată cum era mobilat un apartament aparţinând clasei medii din vechiul regim şi pot face pariu că şi acum, majoritatea familiilor în vârstă din lipsă de resurse sau conservatorism nu şi-au schimbat mobilierul Solca de pe atunci. Poate doar au renunţat la decoraţiunile la modă acum 40-50 de ani. Mă refer la peştele de sticlă şi milieul aşezate pe televizorul alb- negru, la vitrina plină cu kitchuri ieftine chinezeşti, la butelia de aragaz şi carpeta de pe perete cu răpirea din Serai.

Există o mare diferenţă între funcţionalitatea unui apartament de locuit în 2020 faţă de 1980. Chiar dacă în mare mobilierul e acelaş, au apărut aerul condiţionatat, maşina de spălat cu centrifugă incorporată, telefonul mobil în locul celui cu furcă, la unii centrală termică, maşină de spălat vase, camera de supraveghere, alarme şi alte facilităţi care fac viaţa mai uşoară. Au dispărut navetele cu borcănele de iaurt din sticlă groasă, idem sticlele de lapte cu care te aşezai dimineaţa la coadă, au dispărut sifoanele de încarcat la sifonerie fiind înlocuite cu sucuri, jusuri sau aparate de produs apă gazoasă, au dispărut pungile de plastic refolosibile spălate şi puse la uscat pe calorifer, au dispărut casetele video luate pe sub mână, au dispărut cartelele de alimente distribuite numai bucureştenilor pentru ca să nu se ducă pâine în alte localităţi. Au apărut cuptoarele cu microunde, blenderele, aparatele de râşnit boabe de cafea (care cafea? că se găsea numai nechezol) au apărut televizoare color cu diagonală mare, telecomandă şi zeci de canale în locul celor alb- negru cu comandă manuală pe care puneai o sticlă pe ecran cu trei colori: jos verde, la mijloc cafeniu, sus bleu ca să simuleze că e un TV color, au apărut laptopuri şi calculatoare din care poţi obţine orice informaţie, socializa sau face plăţi bancare. În schimb astăzi bibliotecile din apartamente au un rol mai mult decorativ sau păstrează cărţi pe care nu le mai citeşte nimeni.

Întretimp am primit răspuns la emailul în care pusesem câteva întrebări. Din acesta şi celelalte informaţii din saitul principal al muzeului, rezultă:

-muzeul se vizitează ghidat luni, miercuri, vineri de la 1o-12

-vizitele se programează telefonic cu cel puţin o zi înainte

-se formează grupuri de max 6 persoane

-taxa de intrare este de 150 lei, cu discount de 10% la pensionari (la muzeele de artă de stat pensionarii şi elevii plătesc 15, max 20 lei). În cost intră un pahar de apă minerală, un ceai sau cafea.

-se organizează Ziua Porţilor Deschise fără taxă, în limita locurilor disponibile (câte 6 persoane max în grup pt. o vizita de două ore)

Nu am vizitat muzeul în primul rând din cauza taxei de intrare la care dacă mai adaug taxiuri dus-întors ajung la 200 lei. Apoi pentru mine ca româncă, muzeul nu-mi oferă decât o aducere aminte şi o uşoară emoţie privind în poze obiecte pe care le-am avut şi noi. Mă nemulţumeşte că s-a arătat un apartament aparţinând păturii superioare din clasa medie in perioada comunistă: un ofiţer şi un cadru medical. Nu îmi este clar ce fel de ofiţer era. După aparatura deţinută (mai multe videouri, casete, picup, maşină de scris), familia avea un nivel material peste mediu (compar cu familia mea în care lucram doi ingineri cu lefuri bune). Marea masă a bucureştenilor trăiau în locuinţe mai modeste, garsoniere sau apartamente cu două camere în care se înghesuiau toţi membrii familiei. Aceea ar fi fost adevărată faţă a comunismului cu oameni dislocaţi de la ţară cărora li se repartiza după ani de aşteptare o locuinţă dormitor. Aşi recomanda să fie vizitat în continuare de străini (veniţi de pe o altă planetă) şi de tineri (de bani gata, ţinând seama de taxa de intrare) care nu au habar de uniformizarea în care trăiam, necunoscând ambientul standard de acum 40-50 de ani

La pozele anexate, ca martor ocular al epocii, am să dau unele explicaţii.


[fb]
---
Trimis de Michi in 09.02.23 17:11:06
Validat / Publicat: 09.02.23 17:50:10

VIZUALIZĂRI: 722 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Crăciun ´80. Ceauşescu vorbeşte la TV, dedesubt video, casete, la stânga alt video în plan doi un picup
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 23 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

leonasch
[10.02.23 12:32:17]
»

Cu parere de rau, dar un pret pentru premianti, doar este o afacere! Sa nu avem pretentii mai mari cand astfel de lucruri se pot vizita cu multe conditii. Aceasta este crunta realitate...

MichiAUTOR REVIEW
[10.02.23 21:37:00]
»

@leonasch: Cu siguranţă că e o afacere destinată mai mult vizitatorilor străini. Ea nu prezintă decât apartamentul destul de dotat al unei familii mai ˝de sus˝. Interesant ar fi fost de prezentat un apartament de două camere, eventual confort II, în care locuiau părinţi, bunici şi copii la grămadă, dar cu siguranţă că ar fi emis energii negative şi astea nu ar fi plăcut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
nicole33
[10.02.23 23:32:30]
»

@Michi:

Cu siguranţă că e o afacere destinată mai mult vizitatorilor străini.

Posibil, având în vedere preţul prohibitiv pentru românii obişnuiţi.

Tinerii din ziua de azi nu cred să aibă asemenea curiozităţi, poveştile părinţilor/bunicilor fiindu-le suficiente, iar de nostalgii/amintiri nu poate fi vorba.

Ea nu prezintă decât apartamentul destul de dotat al unei familii mai ˝de sus˝. Interesant ar fi fost de prezentat un apartament de două camere, eventual confort II, în care locuiau părinţi, bunici şi copii la grămadă

În afară de video, pentru că puţini aveau în anii 80, eu nu am sesizat dotări mai deosebite, nici aparatură şi nici mobilier.

Apartamentele cu puţine camere în care locuiau trei generaţii mie mi se par mai degrabă excepţia şi nicidecum regula generală. Desigur mai contează şi dacă apartamentele erau cumpărate cu credit pe treizeci de ani sau oamenii stăteau cu chirie la stat, o chirie modică. Paradoxal, tocmai muncitorilor, cu venituri modeste şi copii mai mulţi, le erau repartizate apartamente cu multe camere.

=

Nu am înţeles care este sursa fotografiilor postate, cât timp "muzeul" nu a fost efectiv vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MichiPHONEAUTOR REVIEW
[11.02.23 00:23:06]
»

@nicole33: Pe FB sunt multe linkuri de prezentare, comentarii si poze din muzeu facute de vizitatori, cati au fost din 2018 cand a fost deschis.

Pozele le- am copiat, in review ele fiind nevotabile.

Cu privire la repartizarea apartamentelor de la serviciu, se așteptau multi ani iar ca sa cumperi prin OCLPP trebuia să ai un venit acceptabil care sa asigure plata ratelor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
nicole33
[11.02.23 00:42:36]
»

@Michi:

Cu privire la repartizarea apartamentelor de la serviciu, se așteptau multi ani iar ca sa cumperi prin OCLPP trebuia să ai un venit acceptabil.

Nu ştiu câţi ani trebuia să aştepţi, dar ştiu că vecinii mei de scară au primit apartamente cu patru camere, pentru că aveau doi şi trei copii de sex diferit, pe care le-au cumpărat după 1990 la preţul unui televizor color , avansul de 10%, ulterior banii devalorizându-se accelerat.

Pentru cei care cumpărau prin ICVL, mai greu era să strângă banii de avans, deoarece rata ulterioară pentru un apartament cu trei camere, de exemplu, nu depăşea 10-15% din venitul familiei, deci suportabil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[11.02.23 01:20:31]
»

@nicole33: Eu am locuit 40 de ani într-un bloc cu apartamente proprietate personală. Mobilierul majorităţii lor era mai modest decât cel expus mai sus pentru că chiar la două salarii medii a cca 2500 lei, o rată la trei camere de 650 lei/ l, se simţea. Vecinii mei tineri au acontat un apartament de două camere din banii strânşi la nuntă. Cum ei lucrau amândoi şi a venit un copil, şi-au adus bătrânii de la ţară colectivizaţi. Săraca femee era îngrozită să nu rămână iar gravidă pentru că era perioada în care erau interzise curetajele. Au fost multe drame care s-au uitat şi populaţia ţine minte doar stabilitatea locurilor de muncă şi a preţurilor, construcţiile industriale şi civile dar de calitatea vieţii şi frustrările personale nu-şi mai amintesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
ovidiuyepiPHONE
[13.02.23 12:17:36]
»

Sunt de acord cu ideea ca muzeul este o afacere. De familie! Iei un apartament in care expui multe lucruri si obiecte din anii ' 80. Sunt sigur ca acestea nu s-au aflat toate in acelasi loc. Fondatorii le-au strans, cu grija, de prin alte locuri.

Apreciez ideea, dar taxa de intrare mi se pare absurda. Nici pentru 10 lei nu as vizita muzeul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MichiPHONEAUTOR REVIEW
[13.02.23 20:48:58]
»

@ovidiuyepi: Perfect de acord. Nu au facut o minimă documentare asupra cum se trăia pe atunci.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
leonasch, Michi, ovidiuyepi
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042491912841797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1