ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Dino Parc – imaginația prinde viață

TIPĂREȘTE

În 1993 apărea pe ecrane Jurassic Park, în regia lui Steven Spielberg, film deschizător de drumuri în domeniul efectelor speciale create pe computer. Dinozaurii atât de real (la acea vreme) creați pe calculator ori roboți animați au adus o faimă nemaiîntâlnită acestui film, câștigător a numeroase premii internaționale. Raptorii feroce prezenți în diferite scene ale filmului mi-au rămas mereu în minte. În 2015 apare o altă continuare, a patra din serie: Jurassic World, moment ce coincide și cu inaugurarea unuia dintre cele mai mari parcuri cu dinozauri din sud-estul Europei și singurul de această anvergură din România: Dino Parc - Râșnov.

Aceste animale preistorice, unele de dimensiuni impresionante dar pașnice, altele mici și amatoare de carne, au aprins în permanență imaginația oamenilor. În timpurile actuale se fac descoperiri pe bandă rulantă în ceea ce privește aspectul fizic și viața diverselor tipuri de dinozauri. Interesul manifestat față de aceste animale dispărute a condus la apariția unor parcuri tematice cu machete ce reproduc diferite specii de dinozauri. Am fost uimit să citesc că primul parc de acest gen din lume a fost deschis la Londra în anul 1854, sub numele Crystal Palace Dinosaurs. La peste 160 de ani distanță se deschide și în România un astfel de parc tematic, modern și atractiv.

Localizare și acces. Amplasarea acestui parc în localitatea Râșnov și mai ales lângă Cetatea Râșnov a constituit o lovitură de marketing reușită cu beneficii pentru ambele obiective. Cifrele deja dovedesc creșterea numărului de turiști în zonă, cei mai mulți preferând vizitarea în aceeași zi atât a Dino Parcului, cât și a Cetății Râșnov. Din oraș trebuie să urmărim indicatoarele rutiere de culoare maro ce ne îndrumă spre poalele dealului stâncos pe care e situată cetatea. O străduță îngustă ne conduce către parcările amenajate (contracost și insuficiente) și punctul de plecare al transportului motorizat. În week-end mașinile parcate pe ambele laturi ale străzii se întind până aproape la primele case ale localității. Intrarea în parcul cu dinozauri este situată la jumătatea aleii pietruite ce urcă la cetate. E vorba de câteva sute de metri de urcuș accentuat pe piatră cubică ori pe micul trotuar aferent. Depinde de gradele de afară, de vârsta și răbdarea copiilor ori pur și simplu de comoditatea adulților pentru alegerea variantei de transport: perpedes, hipo ori motorizat. Sâmbăta ce tocmai a trecut aglomerația era cuvântul de ordine ce domnea peste tot în zonă. Tractorașele cu remorcă, în număr de 3, asigurau un transport destul de fluent, timpul de așteptare fiind de aproximativ 10 minute. Biletul achiziționat la un preț de 5 lei per adult, pentru un drum dus-întors, îți permite și o întrerupere a călătoriei la jumătatea traseului: stația Dino Parc. Varianta hipo (doar pentru copii) era constituită din una bucată ponei: o coborâre din fața parcului până în parcare fiind plătită cu suma de 15 lei. Programul de funcționare și tarifele de acces sunt afișate la intrare în parc și pe saitul oficial al Dino Parc.

Scurtă spre lungă descriere. O clădire modernă în culori roșiatice-cărămizii, cu un dinozaur cu gât lung plasat deasupra intrării îți indică faptul că ești pe calea cea bună. Casele de bilete din lemn aflate la intrare sunt nefuncționale, biletele achiziționându-se după intrarea în clădirea de metal și sticlă. Deja aerul fierbinte al ultimelor zile de vară se estompează, umbra copacilor înalți ne asigură întreg confortul termic necesar escapadei în lumea dinozaurilor. Clădirea modernă adăpostește o mică expoziție în care am fost bucuros să văd un colț destinat descoperirilor din Țara Hațegului, și anume o specie de dinozaur pitic, unică în lume numit balaurul bondoc. Mai vedem panouri cu imagini, schelete și reproduceri de mici dinozauri; aici se află și toaletele. Tot în clădirea de la intrare găsim două standuri (stânga-dreapta) de unde se pot cumpăra tot genul de suveniruri: dinozauri de pluș (35-65 lei), căni, șepci și pălării, tricouri cu imprimeuri dinozauri, sacoșe de pânză (8 lei), truse de colorat (machetă albă, pensulă, culori – 28 lei), etc. Locul de joacă pentru copii este insuficient când parcul e aglomerat; traseul prin copaci (10 lei) mi se pare destul de solicitant pentru copii pe anumite pasaje. Pe ambele părți sunt înălțate pe piloni câteva cabane mari de lemn în care se desfășoară atelierele menționate de ante povestitorii mei – zona de sub piloni necesită împrejmuire. Lacul preistoric, situat lângă locul de joacă, este atât punct de întâlnire cu ghizii ce asigură din 30 în 30 minute ghidaj grupurilor formate ad-hoc (începând cu ora 10.00), dar și punct de pornire pe traseu pentru persoanele individuale. O parte din traseul suspendat prin copaci trece pe deasupra lacului preistoric ce adăpostește nu mai puțin de 8 „arătări” preistorice, în mijloc tronând T-rexul lumii acvatice: Dinte netezit – Liopleurodon.

Aici lângă lac facem cunoștință și cu plăcuțele explicative ce ne vor însoți și lămuri de-a lungul întregului traseu tematic. Ele conțin următoarele informații, în trei limbi (română, germană, engleză): denumirea științifică a exponatului, aria geografică în care a trăit, denumire populară, scurte date despre aspectul fizic și modul de viață; apoi, sub formă schematică: categoria căruia aparține după hrană (carnivor, ierbivor, etc.), lungime, greutate, familie, epoca în care a trăit. Plăcuțele informative sunt binevenite, aflăm la ce ne uităm și amănunte interesante despre animalul dispărut. Erau părinți conștiincioși ce lecturau textele și copii ce le ascultau.

Traseul tematic constă într-o alee pietruită, șerpuitoare printre copaci, în ușoară urcare în prima parte și coborâre pe a doua parte. Garduri de lemn, înalte de aproximativ 75 cm, mărginesc ambele laturi și ghidează vizitatorii (ori încearcă să îi mențină pe alee). Am observat pe cineva de la întreținere ce verifica integritatea acestui gard de lemn pe traseu. Vizitarea exponatelor preistorice se poate efectua în două variante, în funcție de rezistența și interesul copilului Dvs. : un traseu mai scurt (imediat după ce ajungeți la vulcan faceți dreapta pe lângă platforma mișcătoare și începeți să coborâți – veți „pierde” vreo 8 dinozauri) sau un traseu mai lung, complet (o buclă ce urcă și înconjoară vulcanul).

Începem vizionarea: Porcul Spinos Aplatizat (aveam din copilărie o figurină de plastic cu acest personaj), Dinți de Două Dimensiuni, Crocodilul-Pasăre, Șopârla cu Obrajii cu Platoșă, Coadă-Pneumatică, Dinte-Unic, Schelet-Gol, Crocodilul cu Benzi, Șopârla-Lată, Șopârla-Monstru, Șopârla cu Două Creste, Șopârla-Diferită (Allosaurus), Grindă-Dublă (Diplodocus), Șopârla cu Coarne, Dinte de Iguană, Șopârla cu Acoperiș (Stegosaurus), Gheara-Masivă, Gheara-Teribilă, Prima Față cu Coarne, Șopârla-Curajoasă, Aripa fără Dinți (Pteranodon), Șopârla cu Spini, Răpitorul-Rapid (Velociraptor), Crocodilul-Teribil, Imitatorul de Găină, Șopârla cu Țepușe, Șopârla-Complet-Blindată, Șopârla din Alberta, Hoțul de Ouă, Șopârla-Anchilozată, Taurul-Carnivor, Șopârla-Tiran (celebrul Tyrannosaurus), Fața cu Trei Coarne (Triceratops). O enumerare lungă, 40 de bucăți împreună cu cei 8 din lac – interesante denumirile (traducerile) în limba română, chiar haioase uneori.

Vulcanul și platforma mișcătoare sunt un punct de atracție pe la mijlocul traseului. Imitația de vulcan, format din solzi roșiatici, cu plăcuță ce interzice escaladarea, scoate periodic fum prin conul înalt. Lângă el o platformă de lemn ce te îndeamnă să pășești pe ea pentru a face fotografii vulcanului. Brusc încep să se audă mormăituri/sforăituri/zgomote și podeaua trepidează…. din ce în ce mai tare. De asemenea, dacă bați cu piciorul mai tare începe să „miște”. Mie mi-a inspirat un dinozaur ce doarme și nu vrea să fie trezit, nu o simulare de cutremur. Mai există un punct de belvedere frumos amenajat cu platforme de lemn, unite prin trepte de lemn. Din pădure răzbat în permanență zgomote specifice epocii dinozaurienilor: foșnete, bătăi de aripi, urlete fioroase, răgete, etc.

Am vizitat toate zonele cu dinozauri, pornind de la Lacul preistoric, urcând spre Pădurile Triasicului, ferindu-ne de erupția vulcanului roșu, străbătând Poiana Jurasică și coborând cu grijă prin Valea Cretacică. Machetele dinozaurilor, în mărime naturală, sunt destul de reușite (o mare parte), culorile bine alese, ochii vii, etc.

Câteva reguli de vizitare expuse pe panouri: urmăriți traseul amenajat, nu escaladați gardurile, atenție la treptele de pe traseu, nu alergați pe aleea pavată cu pietriș, nu vă urcați pe exponate, nu lăsați copiii nesupravegheați. Din păcate pe tot teritoriul parcului se întâmplă taman invers: copiii aleargă (entuziasmați) de la un exponat la altul, sar peste balustrade, călăresc dinozaurii mai accesibili. Părinții sunt acaparați de aparatul foto, copilul trebuie să „iasă” cât mai bine în imagine (mâncat ori sfâșiat de dinozaur). Totuși e un aer de veselie în atmosferă, copiii fiind mai încântați și interesați de dinozauri.

Restaurantul Papazaur oferă câteva meniuri pentru vizitatorii înfometați (nu a fost cazul nostru), o mare parte din mese erau ocupate. Alături de locul de joacă un alt stand oferă spre vânzare: dogozaur (5 lei), înghețată (2 lei vafă, alte sortimente: 3,5, 7 lei), apă plată/minerală (5 lei – 500 ml), sucuri carbogazoase (5 lei – 330 ml), energizant (7 lei), bere gama Ciuc (5 și 6 lei).

Deși un membru AFA anterior a evaluat foarte drastic Dino Parc-ul din Râșnov, nerecomandând această destinație, îmi permit să nu fiu de acord. Am petrecut aproape două ore interesante în parcul cu dinozauri în ciuda aglomerației ce nu am mai văzut-o de mult pe la obiectivele românești. Într-adevăr prețul biletelor e mare, aici am fost un pic nemulțumit (am văzut chiar părinți ce nu intrau decât unul cu copilul în parc), dar fiind ceva nou pentru mine am achiziționat bilete și am vizitat Dino Parc. Îl recomand pentru cei cu copii, o vizită aici este distractivă și instructivă.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.09.15 23:35:43
Validat / Publicat: 05.09.15 09:46:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 3304 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Dar tot Gheară-Teribilă e mai violent parcă, nu? (Deinonychus)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.09.15 09:46:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[06.09.15 18:00:51]
»

Daca cineva vrea sa se documenteze profi, atunci trebuie sa apeleze la articolele tale, asta e clar!

felicitari

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.09.15 22:50:34]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru aprecieri și vot. Laudele sunt prea mari, încerc să aduc la fiecare articol nou scris informații cât mai utile (fie ele și istorice) și dacă se poate lucruri mai puțin știute sau chiar inedite. Îmi place să scriu și sper ca cei care citesc articolele mele să găsească informațiile de care au nevoie.

Vacanță plăcută și însorită pe meleaguri grecești!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.04.21 10:24:51]
»

@AllUpdate: În cei peste 5 ani de când am vizitat Dino Parc s-au schimbat și îmbunătățit multe lucruri în interiorul lumii preistorice din pădurile Râșnovului. Parcul tematic găzduiește acum circa 100 de dinozauri atestați științific și și-a dublat suprafața ocupată inițial.

Cel mai nou locatar apărut la început de an este Diplodocus - cel mai înalt personaj din parc, peste 11 m. Jurassic Park de România se laudă și cu gigantul Seismosaurus de 45 m lungime, dar și cu cel mai mare animal zburător din lumea de altădată (mediafax.ro/social/cel-ma ... rapuse-20043283).

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDino Parc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056661128997803 sec
    ecranul dvs: 1 x 1