ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 6
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Dino Parc Râșnov, o experiență inedită în lumea dinozaurilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Buuuuuuun. Aștept de vreo săptămână să scriu acest review! Adică de când am fost aici... la Dino Parc. Văd că s-au făcut aproape 2 ani de când nu s-a mai scris ceva și tot cam atât de la review-ul meu ușor negativist de aici.

____

CONTEXT

Fiind cazați în Moieciu la Pensiunea Intim, dorind mai ales să îi oferim celei mici o experiență mai deosebită, m-am dus cu gândul la Dino Parc. Recunosc că aveam inima puțin îndoită și deja îmi făceam filme... iar bani mulți la Dino, ceva frumos dar... prea supra-evaluat.

____

LOCAȚIE

Strada Cetății – Râșnov

Brașov – Romania – 505400

Email: info@dinoparc.ro

Telefon: 0741 208 703

____

PARCAREA

Am observat că au mai mărit parcarea dar nu este una amenajată. A rămas parcarea clasică de lângă stadion care era și înainte și acum mai poți parca oficial și pe câmpul din dreapta. Asta mi s-a părut cam de neam prost... am plătit 12 lei (tarif unic indiferent de cât stai) ca să pot parca... pe câmp. La fel cum era și la Lacul Sfânta Ana, review aici. Dacă îmi ceri bani pe ceva, asigură-mi acel ceva încât să respecte niște standarde... Mai țineți minte treaba cu jepcărirea turistului venit în concediu, de la capătul Mocăniței? Că doar are bani... cam așa și aici.

____

PROGRAM

Luni, Marți, Miercuri și Joi: 10.00 – 18.00

Vineri si Sâmbătă: 10.00 – 19.00

Duminică: 10.00 – 18.30

____

TARIFE

Preț Adult – 30 RON

Preț copii mai mari 3 ani – 23 RON

Pentru copii sub 3 ani, intrarea este gratuita

Bilet Pensionar/ Student: - 24 RON

__

CUGETĂRI PERSONALE

De apreciat faptul că între timp au introdus biletul de pensionar, absent vizita trecută. Apoi noi am cumpărat un fel de pachet de familie și am mai primit o reducere pentru cea mică, parcă 20%. În total pentru 2 adulți, 1 copil și 1 pensionar, am plătit 103 lei. Pare că prețurile au rămas aceleași de acum câțiva ani! De apreciat.

Dar consider în continuare că tarifele nu sunt juste. Mai exact logica lor nu este una corectă. Pensionarii ar trebui să aibă reducere 50%, la fel și copiii. De-asemenea nu mi se pare ok ca de la doar 3 anișori, copiii să fie taxați cu 23 de lei!! Ar trebui create mai multe praguri echilibrate sau simplificate cele existente. Sau mai simplu... adulții 30 de lei iar copiii 15 lei dar de la 7-8-10 ani până la 18. Nu de la 3 ani... de la 3 la 7 ani să bage ceva modic gen 5-10 lei. Dar mno la final de zi... nu-ți convine, nu mergi.

__

DRUMUL SPRE... DINO PARC

Au lăsat în continuare acele tractoare ce trag mai multe "vagoane". Costă 5 lei cursa dus-întors. Sau puteți merge pe jos. Intrarea în parcul tematic se face pe la jumătatea drumului dintre parcarea de jos și cetatea Râșnov din capătul drumului.

Tot aici la intrare avem și casa de bilete. Intrăm în clădire, unde sunt multe materiale promoționale ți jucării, despre care voi scrie la final și facem dreapta, ieșind din clădire, spre parcul tematic aflat în aer liber.

__

BINE AI VENIT ÎN... JURASSIC!

De la prima intrare în parc deja gândurile mele preconcepute începeau să dispară. Locul era total schimbat față de ce văzusem data trecută. Oamenii au făcut investiții la greu și asta se vedea din plin. Pe platoul de la intrare este o corabie de pirați (Arca Dinozaurilor). Aici copiii se simt ca adevărații pirați.

Tot în această zonă sunt căsute construite în copaci, la fel cum vezi prin filmele Jurassic Park. Din câte am văzut, aici se organizează diverse activități pentru cei mici. De exemplu traseu cu toroliană, traseu de aventură, cinema 9D, cinema 360, mici expoziții cu dinozauri, labirint cu lasere, atelier de pictură, etc. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial dino parc.

Conform indicațiilor pentru vizitatori, traseul prin pădure se parcurge de la stânga, ca mai apoi la final vei ieși înapoi pe partea dreaptă. Voi încerca să menționez dinozaurii vizitați, pe baza pozelor pe care le-am făcut și voi reda informațiile despre ei, pe baza plăcuțelor informative de la fiecare în parte. În principiu cred că voi acoperi ce este mai important. Posibil să mai ratez din ei, unii erau mai camuflați prin pădure dar cu un ochi mai ager, prindeai tot.

__

TRASEUL PRIN ERA DINOZAURILOR

Incursiunea noastră începe printr-o peșteră unde putem vedea insecte și dinozauri încastrați prin pereții acesteia. Un loc slab iluminat pe traseu tocmai pentru ca exponatele să fie bine puse în valoare.

Mai departe dăm nas în nas cu... Titi-rex, despre care aflăm de pe un afiș:

"Bună copii, eu sunt Titi-Rex și împreună, pe alee, o să aflăm lucrui interesante despre dinozauri. Sper ca aceste informații să fie pe înțelesul vostru, iar cei din familie să vă ajute la citit"

Pe partea stângă regăsim un cuib de ouă Titanoboa. Deja unul dintre ele este pe cale de a oferi un animăluț aparent foarte simpatic. Îi vedem deja ochișorulul printr-o crăpătura din coajă. Mai departe regăsim un mic platou de beton, unde găsim multe multe amprente ale mai multor dinozauri. De la unii mici, la alții foarte masivi și înalți. O tabelă ne arată viteza maximă a mai multor animale. Cap de listă omul, pentru comparație:

Omul 13 km/h

Seismosaurus 16 km/h

Tyranoosaurus-Rex 27 km/h

Triceraptors 32 km/h

Mamut 32 km/h

Urs 40 km/h

Pisica 48 km/h

Câine 64 km/h

Cangur 70 km/h

Ghepard 93 km/h

Apoi mai multe panouri unde sunt enumerate mai multe detalii tehnice ale animalelor mai sus menționate. Cum ar fi dimensiunea urmei, dimensiunea pașilor, viteza de alergare dar și informații despre ele.

__

Ajungem la EDAPHOSAURUS. Acesta măsura 3 metri și ajungea la 300 kilograme.

Acesta se regăsea în America de Nord dar și în Europa. Aflăm de pe panou că "dinții lui aplatizați și așezași strâns se asemănau unui pavaj. Din acest motiv este considerat unul dintre primele vertebrate terestre pur erbivore. Creasta de piele de pe spatele lui amintea de cea a rudei sale îndepărtate Dimetrodon. În plus spinii vertebratelor erau prevăzuți cu extensii așezate perpendicular pe aceștia. Rolul crestei de pe spate este încă puțin înțeles. Aceasta putea fi folosită fie pentru reglarea temperaturii corpului, fie etalarea în fața rivalilor și femelelor din aceeși specie. "

Urmează PLATYHYSTRIX. Numărul mic de fosile descoperit în Texas, nu au reușit să ofere informații complete despre acest animal.

Pe cărare ajungem și la PAREIASAURUS. Acesta avea până la 600 kilograme și o lungime de 2.5 metri. Este unul dintre cele mai mari și masive animale terestre specifice perioadei în care trăia. Dinții lui aveau formă de frunză, fiind perfect adaptați pentru mestecarea vegetației cu care acesta se hrănea. Din cauza picioarelor așezate pe lateral, animalul se deplasa foarte aproape de pâmânt. Pielea acestuia era acoperită de plăci osoase dar și de mulți spini. Scopul acestora era evident protecția propie. Dată fiind ținuta joasă, se presupune că acesta putea ajunge doar la vegetația mai puțin înaltă.

Ajungem apoi la MAGYAROSAURUS DACUS, originar din Europa. Acesta mai este numit Șopârla Maghiară din Dacia, având picioarele similare unei șopârle. Denumirea este ușor confuză. Maghiarii nu au origine dacică. Asocierea numelor este însă dictată de regulile internaționale ale nomenclaturii zoologice. Deși inițial în 1915 Franz Nopsca a descris fragmentele de sauporod descoperit în Bazinul Hațeg sub bunele de Titanosaurus dacus, în 1932 paleontologul german Friedrich von Huene a arătat că de fapt specia descrisă de Nopcsa aparține genului Magyarosaurus. Drept urmare denumirea a fost corectată.

__

"Ce mâncau dinozaurii??

Cei mai mulți dintre dinozauri erau ierbivori (aproximativ 65%), iar ceilalți de 35% erau carnivori și omnivori. Forma dinților permite recunoașterea dietei dinozaurilor. "

__

Ajungem mai departe la HATZEGOPTERYX THAMBEMA, specific perioadei Cretacice. Ca și localizare pe panoul informativ este notată România. Aflăm de aici că:

" Acesta era un reprezentant gigantic al pterozaurilor, reptile zburătoare contemporane dinozaurilor. Este probabil cel mai mare animal zburător din toate timpurile. (...) Dimensiunea avergurii sale depășea lungimea celui mai mare dinozaur din Hațeg (anume Magyarosaurus de 6 metri). "

De menționat că aici sunt găzduiți peste 100 dinozauri, toți atestați științific, reproduși în mărime naturală conform ultimelor descoperiri paleontologice! Unii dintre ei chiar sunt imenși. Dacă stai puțin și te scufunzi în gânduri, cum ar fi fost să fi trăit prin perioada aceea? Să fii în pădure și să alerge după tine un T-Rex? Ne putem uita la Jurassic World/Park și putem vedea cam care ar fi finalul... auch.

__

"De unde vine numele de STRUTHIOSAURUS?

Numele de ' Șopârlă Struț' a fost ales pentru că structura craniană era asemănătoare cu cea a păsărilor terestre. "

__

Ajungem mai departe într-o zonă unde este reprodusă scena pieirii dinozaurilor. Mai exact a asteroidului care a lovit pământul cu milioane de ani în urmă, fapt ce a dus la dispariția lor de pe fața pământului. Tot aici este și o zonă interactivă cu 4 monitoare pe care rulează un film în care este reprodusă scena sus menționată.

Trecem mai departe și observăm MAMMUTHUS. Mamuții fac parte din ordinul Proboscidea al clasei Mammalia. Aceste ființe ajungeau la 4 metri lungime, 12 tone greutate și străbăteau distanțe mari pentru a căuta hrana. Aveau o blană lungă și deasă, fapt ce îi ajuta la adaptarea în zonele cu climat rece.

După el îl întâlnim pe TERATOSAURUS. Acest carnivor care ajungea la 6 metri lungime cu o greutate de 600 kilograme. Multă vreme a fost considerat unul dintre primii dionozauri bipezi. Ulterior în 1985 s-a dovedit că este un arhosaur patruped, rudă îndepărtată și contemporan cu primii dinozauri.

Urmează COELURUS. Un pitic aș putea spune de doar 2 metri și numai 25 kilograme. Despre el nu se știu foarte multe, din cauza faptului că nu s-a descoperit încă un schelet complet. Reconstituirile propuse se bazează pe cele ale unor rude ale acestuia.

Ajungem la un punct foarte... fierbinte al traseului. Replica vulcanului care erupe! Aici avem și o platformă pe care ne putem așeza. Aceasta se mișcă, replicând mișcările seismice cauzate de erupția vulcanului. Cel puțin așa ar fi trebuit. Cât am stat noi nu s-a mișcat platforma, iar ecranul de lângă ea avea o eroare. Dar vulcanul scotea ceva abur pe sus.

__

Ajungem apoi la unul dintre cele mai mari reproduceri din parc. Domnul DIPLODOCUS, care are 33 METRI lungime și 15 TONE greutate propie. Acesta este cunoscut mai ales gâtului și cozii, extrem de lungi. Posedă un craniu alungit cu dinți în formă de cuie. Coada lui era compusă din 80 vertebre și este considerată ca fiind una dintre cele mai lungi cozi din toate timpurile.

Pe la jumătatea traseului descoperim un mic parc pentru cei mici. Acesta este amenajat evident cu tema dinozaurilor. Zona este plină de copaci, drept urmare te poți feri de razele soarelui și poți face o pauză.

"Cum mâncau dinozaurii?

Dinții Dinozaurilor aveau rolul să sfâșie, pentru că nici una dintre categoriiile de dinozauri, ierbivori sau carnivori, nu mestecau hrana ci o înghițeau direct. "

__

Mai departe pe traseu ajungem la BARYONYX. Un carnivor de aproape 10 metri cu o greutate de 2 tone. Ghearele sale erau impresionante, la fel și botul alungit. Acesta era bine adaptat pentru a prinde pești în ape puțin adânci, lucru confirmat prin rămășițele de pești găsite în stomac.

Aproape de el este și STEGOSAURUSUL. Având 9 metri lungime și 5 tone greutate, acesta este un erbivor dotat cu două rânduri de plăci înalte și verticale pe spate. Spinii mari de pe coadă erau arme foarte periculoase pentru inamicii lui. Dar trebuia să își calculeze cu atenție atacul altfel devenea foarte vulnerabil.

____

Ajungem într-un loc foarte frumos, foarte bine organizat. Locul unde apare un Jeep Safari, cu o cutie în spate. Cutie din care vor să iasă niște mici dinozauri. Jeepul este urmărit de un dinozaur zburător. Probabil mama dinozaurilor din cutie???

Jeepul are farurile aprinse iar dinozaurul zburător se mișcă. Pare că ar mai fi fost ceva pe aici. Pe un copac este montat un senzor de mișcare, așa cum sunt mai peste tot unde apar figurinele care se mișcă doar că aici nu se mai întâmplă nimic. O fi ceva defect? Nu știu dar oricum îmi place foarte mult cum au organizat zona asta.

____

"De ce avea SPINOSAURUSUL o creasta pe spate?

Creasta SPINOSAURULUI se putea plia în funcție de temperatura mediului: când era cald creasta era strâns și nu acumula căldura soarelului; când era frig creasta era ridicată, iar căldura era captată și transmisă în corp. "

____

"De ce avea T-REX Brațele scurte?

Chiar dacă erau scurte, acestea eraeu foarte îndemânatice și le folosea să se sprijine sau să se ridice, iar cu ajutorul botului devora prada. "

____

Ajungem spre capătul traseului. Mai întâlnim DEINOSUCHUS, un carnivor de 15 metri cu o greutate de 3,5 tone. Este unul dintre cei mai mari crocodilieni care au existat pe Terra. Cu toate acestea nu diferea foarte mult de crocodilii actuali. Se presupune că ataca dinozaurii, in momentul în care aceștia se apropiau de de el, pentru a lovi decisiv.

Despre ALBERTOSAURUS, alt carnivor care ajungea la 8 metri lungime și 2 tone. Un prădător masiv pe doua picioare cu un cap bine definit și zeci de dinți mari și ascuțiți.

Ultimul dinozaur este ANKYLOSAURUS. Un erbivor de 8 metri și 3,5 tone. Acesta este reprezentantul cel mai faimos al dinozaurilor cu armură, fiind în același timp și cel mai mare. Este de asemenea unul dintre ultimii dinozaurii de acest tip cunoscuți. Corpul era plin de plăci osoase așezate în șiruri de-alungul corpului. Ultimele 7 vertebre ale cozii erau sudate între ele pentru a putea susține celebra ghiulea osoasă cu care își ataca inamicii.

____

Bun, terminăm traseul propus. Mai facem câteva fotografii și revenim în clădirea din care am ieșit inițial pentru a intra în parc. Aici avem și toalete, mari, curate, dar și un dozator cu apă care avea și pahare de unică folosință.

Mai departe ajungem în paradisul copiilor. Dar nu cred că și al părinților. Zona de...

____

SUVENIRURI

Aici avem o colecție imensă de tricouri, șepci, materiale promo, plușuri, jucării, etc. Majoritatea, conform etichetei, fabricate în China. Prețuri destul de piperate. La fel ca și cu Mocănița, unde dădeai mai mult pe mâncare decât pe drum, aici ai da mai mult pe jucării decât ai dat pe intrare.

Exemple:

-dinozaur 30CM la 40 lei

-șapcă personalizată la 20 lei

-tricou personalizat la 39 lei

-diverse plușuri la 40-50-100 lei

-tot felul de ouă la 15-20-50 lei

____

CONCLUZII

Mi-am schimbat total părerea semi-negativistă de data trecută. Oamenii au înghețat prețurile biletelor dar au tot investit bani. Judecând după dimensiunea acestui loc, îți dai seama că nu este deloc ieftin de întreținut. Personal, facturi, taxe la stat, logistica, întreținerea exponatelor, etc. Toate costă, așa că prețul de 30 lei pentru adult deja pare mai mult decât accesibil.

Dacă aveți drum prin zonă, trageți o fugă și pe aici. Puteți combina cu Cetatea Râșnov. Parcul Dino se află la jumătatea drumului, iar Cetatea în capătul drumului.

____

CREDITE

Informațiile de sus sunt reproduceri personale dar și preluări de text, adaptate sau nu, de pe site-ul oficial al complexului dar și de pe plăcuțele informative amplasate în parcul tematic.

____

Drum bun călătorule!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 06.07.21 16:32:30
Validat / Publicat: 06.07.21 17:03:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 4343 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Dino Parc Râșnov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18800 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.07.21 17:52:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[06.07.21 18:46:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[06.07.21 19:25:52]
»

Wow, Mulțumesc. Am avut ceva emoții cu textul care se pierduse la prima înserare. De reținut pe viitor să nu adaug semnale mai mic sau mai mare, ca e problemă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDino Parc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061105012893677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1