O poză face cât 1000 de cuvinte
Auzisem sintagma asta de zeci de ori dar abia zilele trecute am experimentat-o pe propria piele şi mi-am dat seama de adevărul pe care-l cuprinde. Citisem pe AFA un foarte interesant review despre Neues Museum din Berlin scris de Carmen Ion la care a ataşat 25 de poze şi un clip video. Cu zece ani în urmă am scris un singur review despre cele cinci muzee din Insula Muzeelor plus al şaselea obiectiv, Domul din Berlin, la care am ataşat pentru toate cca 50 de poze. Cu vârsta neuronii se distrug şi-şi face loc uitarea (şi ea e înscrisă în legile omeneşti), atât ca memorie de scurtă durată cât şi cea generală, rămânând numai cea selectivă care-ţi mai permite să te descurci onorabil. Uitându-mă şi la pozele mele, nu mi-am putut aduce aminte decât vag de muzeele vizitate în două zile succesive, mai ales că majoritatea pozelor erau din Pergamon. Din Neues Museum mi-a rămas în memorie doar portretul lui Neferiti, soţia lui Akhenoten- ambii faraoni fiind mari reformatori ai religiei, (trecând la cea monoteistă). Culmea e că acest bust era interzis să-l fotografiezi.
În 2011 cand am scris reviewul aveam numai un an vechime în AFA. Am învăţat în timp să scriu şi să fotografiez.
Uitându-mă pe clasamentul anului 2022 m-am bucurat foarte mult observând un număr mare de new entry înscrisi după 2020 sau mai demult, dar abia acum au postat primele reviewuri Cred că ar fi de folos unele observaţii privind pozele, ale unui veteran care în 12 ani de apartenenţă la AFA a scris peste 650 reviewuri:
-Am pozat mult la fiecare obiectiv, dar în momentul scrierii unui review, am triat fotografiile şi în afară de cele dublate sau mişcate, am făcut marea greşeală să şterg ce nu urma să postez. Aşa se face că din pozele de la muzeele Berlinului am păstrat numai 50 deşi sunt convinsă că am pozat cel puţin 250-300 pentru toate muzeele.
-Unde am păstrat în foldere separate pe destinaţii majoritatea fotografiilor, chiar dacă nu le-am postat la reviewuri, ţin minte amănunte ale unor excursii făcute cu 25-30 de ani în urmă (de ex. Egipt, Grecia, Mexic, Tailanda). În Grecia în cele patru excursii făcute dealungul anilor am realizat groso-modo cca 700 poze, din care am postat vreo 300 în reviewurile publicate. Datorită multidunii de poze acum aşi putea reface traseele cu ochii închişi.
-Dacă în aceeasi excursie pozaţi mai multe obiective din aceeaşi destinaţie, lăsaţi un blank între ele pentru ca la un moment dat să nu confundaţi domul din cutare localitate cu o catedrală din alta.
-Când aveţi timp şi vă odihniţi picioarele seara în hotel, ideal este să scrieţi pe fiecare poză succint despre ce este vorba. Aici noi ne-am împărţit munca, eu pozam şi seara soţul scria pe poze. Recunosc că asta m-a ajutat mult după o lună-două când mi-am scris impresiile şi întretimp vizitasem altceva şi amintirile se suprapuneau.
-Nu vă speriaţi dacă citind ce aţi scris, după ani, nu mai recunoaşteţi reviewul că v-ar aparţine mai ales în partea documentară pe care aţi preluat-o de undeva. Mie mi se întâmplă des dar dacă am în folderul calculatorului suficiente poze, localizez şi îmi reamintesc.
-La muzee, expoziţii, unde sunt panouri explicative sau simple etichete, fotografiaţi-le alături de poza propriuzisă. Veţi ştii ce reprezintă fotografia alăturată, an, autor, etc. Idem dacă la intrare sau pe un perete există un istoric.
-Cumpăraţi un album din destinaţiile reprezentative, costa 7-10 eu dar, înafară de documentare veţi găsi cu explicaţii la multe din pozele pe care le-aţi făcut.
-De multe ori merită să plătiţi taxa de fotografiere care e mai ieftină decât un prânz în doi, pe care-l puteţi înlocui cu câteva pateuri luate pe stradă.
-Odată ajunşi acasă, sacrificaţi-vă o jumătate de zi pentru sistematizarea pozelor. Notaţi pe scurt ca ciornă câteva idei pe care le veţi dezvolta la scrierea unuia sau mai multor reviewuri despre destinaţia respectivă. Nu uitaţi să specificaţi data excursiei şi câteva informaţii de interes general: costul transportului, numele şi preţul hotelului, traseul general pe zile, etc.
-Evitaţi să ataşaţi la reviewuri pozele de grup, mai ales dacă aţi călătorit cu persoane necunoscute membrilor AFA. O poză două cu tine şi partenerul sau/ şi copiii sunt suficiente. Restul le puteţi lăsa în folderul de bază pentru că vă vor bucura când după ani le veţi revedea. La pozele publicate interesează mai mult fundalul care poate fi un peisaj, o catedrală sau un palat care nu trebuie acoperite de chipurile voastre chiar dacă sunteţi tineri şi frumoşi
-Pe cât posibil postaţi pozele în ordinea desfăşurării textului din review
Am spicuit câteva idei într-o jumătate de oră, lista rămânând deschisă pentru cei care vor dori să facă completări.
Un ultim sfat: cei care aţi trecut în vârsta a treia sau a patra, pe care eu o definesc după 80 de ani, nu trăiţi în trecut, atât timp cât mai există un prezent. Accesaţi reviewurile şi pozele doar din când în când, ca să nu vă creaţi regrete şi desprindere de realitate. Dacă indiferent de vârstă şi neputinţe, la sfârşitul fiecărei zile găsiţi că aţi avut o cât de mică bucurie, înseamnă că şi prezentul înseamnă ceva în viaţa voastră.
Trimis de Michi in 02.04.22 10:14:01
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Din viața comunității AmFostAcolo, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică cu regim de votare +/-1PMA
@Michi: foarte utile sfaturile și trăitul în prezent e valabil și pentru cei tineri.
Acum la poze, cel puțin eu de pe telefon am o problemă. Le încarc în grup, dar ordinea nu este cea selectată de mine ci una aleatorie.
Mie îmi e mai ușor să scriu de pe telefon. Majoritatea review-urilor mele au fost scrise în timp ce alăptam fata, decicpar nu aveam cum să folosesc laptopul.
@MarinaCo: Mulţumesc Marina. Eu sunt cam chioară şi fac greşeli când scriu de pe tel. şi uneori scapă fără autocorectare. Cu pozele, dacă intră în galerie, nu le poţi selecta la review, după traseu?
@Michi: Foarte binevenit acest review. De acord cu toate sugestiile.
Mie mi-a luat vreo doi ani de AFA pentru a înțelege că cel mai bine e sa păstrezi toate datele adunate pentru o destinație într-un folder unic.
De exemplu, că tot ai făcut referire la Neues Museum, încă de acasă, in perioada documentarii mi-am făcut un folder BERLIN in care am încorporat alte sub-foldere cu ceea ce intenționam sau bănuiam că vor deveni reviewuri de sine stătătoare: review introductiv; croaziera; cazare; mâncare; obiectivele vizitate (acasă mi-am dat seama că erau prea multe, așa că le-am împărțit in două reviewuri); Insula Muzeelor (din același motiv am ajuns să scriu un review pentru Pergamon și unul pentru Neues Museum); Charlottenburg (aici situația a fost invers; fiindcă nu am vizitat palatele la interior, am renunțat să scriu un review separat și am inclus palatul într-unul din reviewurile cu obiectivele vizitate).
In fiecare din aceste sub-foldere am inclus un fișier in Word cu documentarea de dinaintea plecării, plus un folder FOTO, unde urma să salvez pozele făcute din locul/locurile respectiv (e) sub denumirea lor; de ex. Reichstag, Checkpoint Charlie, catedrala etc. etc.
Inaintea plecării mi-am transferat tot folderul BERLIN de pe desktop pe laptopul pe care îl iau cu mine in deplasări. Unele texte in Word le-am printat de acasă ca să am documentarea la îndemână.
In fiecare zi sau cel puțin odată la 2 zile mi-am transferat pozele făcute peste zi de pe telefon pe laptop și le-am salvat cu denumirea lor in folderul FOTO respectiv.
De pildă, in folderul FOTO din sub-folderul Mâncare am salvat pozele intitulate Berliner Republik (denumirea unui restaurant unde am luat într-o zi prânzul).
Știu că pare dificil, dar nu e, totul ține de organizare. Presupune însă existența unui laptop. Important e să îți salvezi pozele in foldere separate dacă e cazul, cu denumirea locului/obiectivului etc. vizitat in timpul sejurului sau imediat ce ajungi acasă pentru a nu incurca obiectivele între ele.
Și încă ceva: jpegurile (fotografiile) pot fi îmbunătățite folosind bara Imagine măcar pentru a da Brightness pozelor prea întunecate sau a tăia (Crop) din poze porțiuni neimportante sau personaje (dacă e posibil).
@Michi: eu presupun că da.
Dar ce am incercat până acum. Nu a mers. Mă gândesc să incerc să modific ordinea de pe laptop după. Dar depinde cum reușesc să mă organizez.
@Carmen Ion: Ai câţiva pasi în plus în ˝edificarea˝unei excursii faţă de mine. Am aflat destul de devreme că lumea se documentează înainte de a pleca undeva. Se citeşte, se află şi se reţine hotelul dacă mergi individual (şi noi am făcut pe cont propriu cam 50% din excursii), ce e de vizitat şi cum ajungi acolo, linii de transport, restaurante bune şi rezonabile ca preţ, etc., etc. Noi ne-am dus aproape de fiecare dată câine surd la vânătoare, ştiind cel mult ce muzee şi catedrale trebuie vizitate. Aici am două scuze: vârsta înaintată în care am început să circulăm cu dorinţa de a vedea cât mai mult (între noi două este o diferenţă de mai mult de douăzeci şi cinci de ani) şi boala soţului care a durat 11 ani, perioadă în care am circulat mult şi devenisem f. activă pe AFA. Graţie moralului lui pe care mi l-a insuflat şi mie- amândoi ştiind că timpul e măsurat- nu ne-am lăsat înfricoşaţi de diagnostic şi după fiecare externare din spital, făceam două-trei excursii. Munca de recompunere a unei excursii o făceam la întoarcere. Important: pe baza pozelor, pliantelor, albumelor cumpărate practic recompuneam excursia muncind din greu ptcă peste câteva săptămâni- o lună ne aştepta o altă excursie. Sfătuiesc pe toţi să adopte varianta ta, chiar cu adaptări personale.
Excelente sfaturi! Utilitatea organizarii corecte a fotografiilor si a denumirii lor este incontestabila. Memoria noastra este selectiva si perisabila, iar fara aceste "carje" mentale, care sunt pozele, s-ar disipa multe din amintirile noastre de vacanta.
Pe langa sfaturile, aproape exhaustive, ale doamnei Michi, as mai mentiona si tiparirea unui album foto, pe fiecare vacanta, sau pe an, de genul Cewe foto. Desigur, este o cheltuiala suplimentara, dar sunt uneori promotii, care mai compenseaza pretul nu tocmai prietenos. Placerea de a rasfoi un album, cu cele mai reusite instantanee din vacante, alaturi de cei dragi, este vorba reclamei, nepretuita.
Felicitari doamnă pentru articole deosebite, altruiste si scrise cu har scriitoricesc!
@nickro: sărut mâna pentru aprecieri. Înainte de a intra in AFA am facut un album cu excursiile dintre anii 1990-2010 dar fiind poze pe hârtie, la început alb- negru, apoi sepia, cu mult mai tarziu color cu nuante violacee, nu- mi poate aminti decât simbolic de excursiile făcute.Acum nu mai este atât de scump sa editeze in album pe ani sau destinații, excelenta ideea lui Nickro
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Atenţionare specială — scris în 20.08.24 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Crăciun atunci, Crăciun acum... — scris în 16.12.23 de AZE din SIBIU
- Nov.2023 500 — scris în 21.11.23 de robert din BUCURESTI
- Nov.2023 O mini Întâlnire AFA, așteptată de mult timp. — scris în 12.11.23 de pepsi70ro din CONSTANTA
- Oct.2023 De ce se scrie, se citeşte, se votează mai puţin reviewurile AFA? (II) — scris în 19.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Oct.2023 De ce se scrie, citeşte şi votează mai puţin reviewurile AFA? — scris în 15.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2023 Iulianic, primul user AFA care a postat 1000 reviewuri — scris în 30.08.23 de Michi din BUCURESTI