ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2024
DE ilee
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 31.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 7 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Vacanta de Craciun in Xanthi, Grecia

TIPĂREȘTE

Anul trecut am petrecut o minunata vacanta de Craciun in oraselul Veria din Grecia (vezi impresii). Asa ca am hotarat ca si anul acesta sa mergem pe meleaguri elene, dar de data asta am ales un oras situat mai aproape de granita cu Bulgaria, ca sa ajungem pe lumina, sa nu ne mai prinda intunericul pe drum. M-am uitat pe google maps si am vazut ca Xanthi se afla la mai putin de o ora de granita Makaza. Perfect, mi-am zis, chiar daca nu stiam nimic despre aceasta localitate…

Am inceput cautarile pe net si cu toate ca nu am gasit foarte multe informatii, nu am mai cautat altceva  si bine am facut!

Xanthi este un orasel incantator, construit in forma de amfiteatru, la poalele Muntilor Rodopi. Are cca. 70000 locuitori, crestini si musulmani, de unde si aerul oriental si pitoresc. Majoritatea musulmanilor care traiesc in Xanthi sunt de origine slava, se numesc pomaci  si vorbesc un amestec de bulgara cu turca, dar sunt si musulmani turci care traiesc aici. Nu este de mirare, tinand cont ca orasul a fost pe rand, sub stapanire otomana si bulgara. Ca o constatare, mai toate micile afaceri apartin musulmanilor.

Ce am vizitat?

Orasul vechi (Old Town)

Orasul vechi din Xanthi este minunat, cu stradute inguste, pietruite, pitoresti, case  cu arhitectura otomana si greceasca, biserici frumoase, taverne si cafenele la tot pasul. O placere sa te plimbi, mai ales daca ai noroc  si de o vreme calda cu mult soare, asa cum am avut noi.

Seara, totul devine magic, casele si vitrinele magazinelor stralucesc, decorate de sarbatoare, cu luminite colorate, cafenelele si terasele sunt pline.  

In Ajun, am iesit pe la pranz sa ne plimbam in Orasul vechi si dupa ce am gasit cu greu o masa libera, ne-am asezat si am privit agitatia si forfota din jur. Parea ca toti au iesit la plimbare, cu mic cu mare erau la terase sau pe strada. Barbatii carau pungi cu cadouri si alte cumparaturi, asa ca ma intreb cine a mai ramas acasa ca sa pregateasca mancare pentru ziua de Craciun…

Si in zilele de dupa Nasterea Domnului, a fost la fel de aglomerat pe strazi si in restaurante. Clar, Xanthi este un oras cu o viata activa, plin de energie, un oras care nu doarme niciodata. Cel putin asa ni s-a parut noua si ne-a placut tare mult chestia asta...

Piata Democrit (Platia Dimokratias)

Piata din centru, este cel mai animat loc din Xanthi. Aici  se afla Turnul cu ceas, unul dintre simbolurile orasului. La baza turnului  este amenajata scena Nasterii Domnului, iar in mijlocul pietii  troneaza un brad urias cu globuri si luminite multicolore. De jur imprejur sunt cafenele si  terase, in perioada Craciunului, foarte aglomerate.  

Cu o zi inainte de  Ajun, am ascultat seara, pe o scena  din piata plina de oameni, un concert de colinde grecesti  , iar in ziua de Ajun, pe la pranz, am asistat la un concert de colinde internationale sustinut de un grup marisor de artisti.

Putin mai sus de piata, am gasit un mini targ al  lui Mos Craciun, cu casute cu dulciuri, ateliere diverse si chiar o casuta a mosului si sania cu reni in care mosul astepta copiii la pozat. In spatele casutei se vede o biserica impozanta, superba, care noaptea lumineaza minunat.

Sunt numeroase magazine in zona, dar cele mai multe mi s-au parut ca sunt cofetariile. In seara de Ajun, am vazut o coada imensa, pana in strada, la o cofetarie din centru, Nea Ellas ! Sunt si magazine de firma (Stradivarius, Zara, Sephora etc) dar si tarabe cu tot felul de produse locale-astea imi plac mie cel mai mult!

Xanthi  a fost renumit pentru prelucrarea tutunului, asa ca veti vedea in oras, vechi depozite de tutun, renovate, ce dateaza dinainte de 1900.

Daca va intrebati de ce se numeste piata centrala, Democrit, ei bine, marele filosof grec s-a nascut la cativa km de Xanthi, mai exact in Abdera (sau Avdira). Langa sat, se afla un sit arheologic ce contine ruinele cetatii antice  Abdera, iar  in august, anual, are loc in mica localitate, un festival dedicat marelui filosof (Festivalul Democritia).

Targul (bazarul) de sambata

Unul din cele mai mari si interesante targuri din regiune, este targul (bazarul)  de sambata. Gazda noastra ne-a spus ca sotia  merge in fiecare sambata la bazar, asa ca neaparat trebuie sa mergem si noi.

Targul are loc in Piata Zoagoras in fiecare sambata intre 8.30 si 15. Exista si o parcare la intrarea in targ, cu plata.

Bazarul seamana mult cu Ulus Pazari din Edirne. Adica majoritatea marfurilor sunt turcesti, de la pijamale, haine de tot felul, la covoare si bijuterii. De altfel si printre comercianti sunt turci, multi chemau clientii cu binecunoscutul  “buyrun” (poftiti). Si evident ca nici aici nu am scapat de neobositii turisti bulgari…

Am vazut si oferte la 1 euro, 2 euro sau 3 euro. Preturi si marfuri pentru toate gusturile.  

Lipit de bazar, se afla o piata cu fructe, legume, dar si  masline, ulei de masline de la producatori locali. Am vazut chiar si o tejghea cu tot felul de baclavale. Seminte, fructe confiate, miez de nuca (7-9 euro/kg) si multe altele... Piata este deschisa doar sambata la fel ca bazarul.

Sa va povestesc un episod amunzant. La un moment dat, fata mea s-a dus cu sotul la o cafenea de langa bazar, ca sa se odihneasca putin (o dureau picioarele) si sa bea un suc. Sotul a spus in engleza ce doreste, iar vanzatorul, un tanar, a intrebat de unde sunt. Din Romania! Atunci, zambind larg, tanarul a spus, tot in engleza “Sunt fan Ionut Cercel!” Cine???  Habar nu aveau ai mei  cine este… Au cautat repede pe telefon, in timp ce tanarul se uita uimit la ei, cum de nu au auzit de Cercel!... Asta este, mai avem si lipsuri… Ne asteptam mai degraba sa ne intrebe de Razvan Lucescu care a antrenat echipa Xanthi…

Biserici si manastiri

In Xanthi sunt la tot pasul biserici frumoase, dar cel mai mult ne-a placut Catedrala Sf. Sophia The Wisdom of Good-  ce nume interesant! Se afla chiar langa targul lui mos Craciun si este de-a dreptul impresionanta, cu o arhitectura deosebita, iar noaptea lumineaza ireal de frumos.

O manastire aflata la marginea orasului Xanthi, la care se ajunge pe un drum serpuitor printr -o padure de pini, un traseu minunat pe care puteti sa il parcurgeti si pe jos, este Manastirea Arhangeliotissa. Un complex monahal  inconjoara mica manastire in care se afla o icoana facatoare de minuni, numita Arhangeliotissa. La intrare este copia acestei icoane, dar in stanga altarului se afla icoana originala. Este un loc minunat, situat intr-  un cadru natural deosebit, in departare se vad marea si insula Thassos. Daca mergeti in continuare prin padure cu masina, veti ajunge la alta manastire  si anume Manastirea Kalamon, care din pacate era inchisa, insa  aruncand o privire prin curte am vazut un complex impresionant si aici.

O alta manastire pe care am vizitat–o, este Manastirea Sf. Nicolae, de langa Porto Lagos, despre care am scris mai demult un articol (vezi impresii). Se afla la 20 min. de mers cu masina din Xanthi si este o oaza de frumusete si liniste, situata pe o insulita din lacul Vistonida  si legata printr –un pod pitoresc de o mica biserica in care se afla o copie a icoanei facatoare de minuni, Maica Domnului Pantanassa. Ambele lacasuri de cult apartin bisericii Vatopedu din Muntele Athos, unde se afla si icoana originala Pantanassa, iar magazinul cu suveniruri este foarte bine aprovizionat cu produse realizate de calugarii de la Vatopedu. Noi am mers in ziua de Craciun si am gasit multi turisti greci veniti cu autocarele din Atena. Deci, aglomeratie mare…

Plaje din apropiere

Am vrut sa vedem si marea, asa ca din Porto Lagos am mai mers putin si am ajuns in satul Fanari, in port. Aici se pot vedea atat marea cat si lacul Vistonida. Am gasit o plaja frumoasa cu nisip si ceva pietricele la intrarea in apa. Foarte aproape se vede o insula, dar nu sunt sigura daca este Thassos sau Samotraki.

Chiar daca era Craciunul, cateva taverne erau deschise si bineinteles, pline de turisti infometati. A fost placut sa stam la masa si  sa privim marea calma ca un lac, pe o vreme calda, frumoasa, chiar in ziua Nasterii Domnului, adica in plina iarna. Fiul meu m-a certat ca de ce nu am luat crema de soare pentru ca s-a ars la ceafa….

Kavala

Kavala se afla la mai putin de o ora de mers cu masina de Xanthi, asa ca am hotarat sa il vizitam a doua zi de Craciun. Am mai ajuns aici vara, niciodata insa iarna. Vorba vine iarna, intrucat termometrul din centru arata 22 grade, pe cer stralucea soarele asa incat parea o autentica zi de vara…

In centrul orasului am descoperit  o piata de Craciun  cu tot felul de  dulciuri si jucarii pe cateva  tarabe, scena Nasterii Domnului si  un mic patinoar cu pret intrare 10 euro. Lume multa si pe strazile din Kavala, dar parca nu era asa de aglomerat ca in Xanthi.

Ne-am luat cate  o inghetata, ne-am mai plimbat putin pana la apeduct, apoi am revenit in port si ne-am instalat la o terasa sa bem ceva si sa admiram ambarcatiunile din port.  

Insula Thassos

Inca de acasa m-am uitat pe harta sa vad cat de departe este portul Keramoti de Xanthi. La mai putin de o ora… De-abia asteptam sa merg  pe insula! Prima iesire in Grecia a fost in Thassos si doar se stie, prima iubire nu se uita niciodata...

A treia zi de Craciun ne-am hotarat sa mergem  pe insula, intrucat  atunci am gasit in orar mai multe curse de  ferry si am avut de unde alege.

Am ajuns in Keramoti si am luat cateva placinte cu branza de la o patiserie din port, apoi ne-am indreptat spre un feribot mare, asa cum  sunt cele care merg vara in Thassos, insa, din pacate, acum erau foarte putini turisti, doar cativa romani si bulgari. Pret bilet 2 euro / pers si 10 euro/ masina.  

Eram nerabdatoare  sa ajung, mai ales ca am vazut pe net poze cu un targ de Craciun in Theologos, cu tarabe cu tot felul de produse locale. Dar, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ….

In Theologos totul era inchis. Nici vorba de vreun targ, nici macar celebra Sofia nu era pe acolo cu faimoasele sale produse, ca sa nu mai spun ca tavernele atat de pline cu turisti vara, acum erau si ele inchise. Dezamagiti, am plecat si ne-am oprit pe drum sa facem cateva poze cu marea. In Limenaria si in Prinos, unde de asemenea am oprit erau cateva taverne deschise si cam atat... Doar in Limenas am vazut si  magazine dechise, dar strada din centru, care vara este intesata cu tarabe si tot felul de produse, acum era pustie….

Stiu ca sunt romani care au petrecut Sarbatorile pe insula, dar, daca nu pleci cu o gasca mare de prieteni, chiar nu vad ce poti face iarna  aici

Mancarea

Ne-a placut peste tot pe unde am mancat. Preturi decente, mancare gustoasa si variata.

In centru am mancat la Fanarakia-ambient placut, muzica buna in surdina, desert din partea casei. Mi-a parut rau ca nu am mai gasit locuri libere pentru masa de Craciun, mai ales ca venea o formatie sa cante. Pana la urma am mancat la Amalthia (orasul vechi) -cu rezervare facuta cu o zi inainte de Craciun. Si aici am primit desert din partea casei si paharele cu uzo. Tot in orasul vechi am mancat si la Perunies si Kivernio-fara desert din partea casei. Cateva preturi: bere 3-3,5 euro, salate 4-8 euro, gavros 6-8 euro, tzatziki 3-5 euro.

Dar cel mai bine si mai ieftin am mancat la periferie, la Ta Koudounia- o taverna pescareasca.

In centru, mai toti comerciantii stiu engleza, poate si pentru ca in fiecare primavara, are loc  Festivalul Xanthi- unul dintre cele mai mari din Balcani, ocazie cu care se aduna in oras mii de turisti, iar in septembrie se desfasoara Serbarile Orasului vechi (Xanthi's Old Town Festival)  ! Dupa cum v-am spus, Xanthi e un oras vesel, plin de viata!

 

Shopping

In afara de magazinele din oras, am descoperit si un mall numit Flamingo, care se afla la iesirea din Xanthi, aproape de autostrada. Gasiti aici printre altele H&M, Adidas, Nike, LC Waikiki-aici erau reduceri mari si o coada la casa luunga … Inauntru - hipermarketul Sklavenitis de unde am luat branzeturi locale si anume cascaval Kaseri si feta produsa la  fabrica Rodopi.

 

Concluzie

Am indragit acest oras magic, cosmopolit, incantator, cunoscut ca si orasul celor 1000 de culori. De-abia astept sa ma mai plimb pe stradutele inguste din Old Town si  sa stau la o terasa ca sa iau pulsul orasului.

Noul An sa va aduca multa sanatate si vacante reusite!

PS. Am aflat de la un localnic, ca anul acesta, Carnavalul Xanthi incepe pe 16 martie!


[fb]
---
Trimis de ilee in 12.01.24 21:32:57
Validat / Publicat: 13.01.24 07:40:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1943 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Manastirea Arhangeliotissa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[13.01.24 10:57:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ileeAUTOR REVIEW
[13.01.24 11:12:16]
»

@webmaster: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Xanthi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049817085266113 sec
    ecranul dvs: 1 x 1