ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare prin Satul Mălaia de pe Valea Lotrului

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă în vezi impresii vorbeam despre plimbarea făcută prin zona de vest a Mălaiei, acum voi vorbi despre plimbarea făcută prin zona de est, nu am mers special la aceste obiective ci am oprit să le vedem în drumul nostru spre Avrig.

Având de mers până la cazarea din Avrig cam o oră și jumătate, cum spune Google maps, am plecat pe la ora 10 de la Pensiunea Roberto din Ciunget despre care am povestit în vezi impresii ajungând în sat în câteva minute.

Satul Mălaia se află pe Drumul Național DN7 la 28 kilometri de orașul Brezoi și la 46 kilometri de Obârșia Lotrului, are circa 1.000 de locuitori, fiind cunoscut ca reședința vâlceană a Brătienilor, la Conacul Brătienilor, o construcţie din secolul 19, în plină glorie la începutul secolului 20, în prezent o ruină ce adăpostește o stână. Nu e de văzut. Sunt de văzut Crucea și Fântâna Brătienilor, din anul 1925, Biserica de lemn din cimitirul satului, monument de arhitectură de la începutul anilor 1800 și Mănăstirea Mălaia ridicată în secolul 21.

Mănăstirea Mălaia este o mănăstire nouă, ridicată în Satul Mălaia în anul 2012, ctitorită de preotul Ioan Comăneci și de australianul român Frank Vasile Timiș împreună cu familiile lor. Pe site-ul mănăstirii se găsesc mai multe informații inclusiv adresa de e-mail, malaia@arhiepiscopiaramnicului.ro prin care se poate lua legătura cu maica stareță.

Așezată pe un tăpșan se vede de departe, o pată de culoare în verdele pădurilor învecinate, încântă ochiul și atrage privirile, priviri ce sunt atrase și de Crucea metalică, imensă, o construcție înaltă, semeață, demnă de frumusețea locului, ce se vede de la distanță.

Am intrat în Curtea Mănăstirii, parțial închisă cu un Zid alb împodobit cu tablouri de sfinți și voievozi și am mers la Biserica mare, are 37 de metri lungime, zidită în formă de cruce bizantină, cu o Turlă ce are Cupola asemănătoare cu cupolele „bulbi de ceapă” construite în stilul baroc bavarez.

Am intrat în Pridvorul deschis, are doar două Coloane, am citit Pisania aflând câteva detalii despre această mănăstire, inclusiv hramurile Bisericii, Înălţarea Sfintei Cruci şi Sf. Mucenic Ioan Rusul.

Am intrat în Biserică, mai bine zis am vrut să intrăm, nu am putut înainta fiind 14 septembrie, zi de sărbătoare, am reușit să privim pe deasupra capetelor credincioșilor, văzând fragmente din Catapeteasma sculptată în lemn și pictată și din Stranele din Naos din lemn sculptat. Nu am reușit să pozez, interiorul nu este încă pictat, așa că am ieșit în curte și am mers la Arhondaricul ridicat pe două nivele, vopsit în aceleași culori ca Biserica cu Chiliile pentru cele șapte măicuțe și câteva Camere de oaspeți. Pangarul și Lumânărarul sunt zugrăvite în aceleași culori, iar Clopotnița metalică are un singur clopot.

Am mai privit și pozat prin curte și împrejurimi și după circa 30 de minute ne-am continuat plimbare prin Mălaia.

Crucea Brătienilor aflată la circa 7,5 kilometri a fost următoare noastră destinație. Am mers cu autoturismul pe Strada Valea Satului până la ultimele case din sat și am parcat lângă Indicatorul turistic CRUCEA BRĂTIENILOR care ne spunea că în 20 de minute pe marcajul Bandă albastră ajungem la monument.

De aici pornește un drum forestier îngust, abrupt, cu făgașe, cred că doar cu ATV-ul sau cu mașină de teren poate fi urcat, noi l-am urcat pe jos în circa 30 de minute. Am mers mai întâi pe malul unei ape, se vedeau multe din digurile ce, cu ani în urmă, regularizau apele de pe acea vale, apoi printr-o frumoasă pădure de fagi bătrâni, urcuș continuu până la Conacul Brătienilor, spre Muntele lui Brătianu. Ne-am oprit în locul numit „Sub podgorii” unde se află monumentul din gresie masivă pe care am citit Ridicatu-sa această sfântă cruce în anul 1925 de la Hristos, în amintirea părinţilor noştri Ion Brătianu şi soţiei lui Pia şi Anastasie Stolojan şi soţia lui Olga, de către noi, robii lui Dumnezeu, Vintilă şi Lia Brătianu, ca să le fie veşnică pomenire.

Localnicii spun că această cruce este miraculoasă, binecuvântată cu har divin, iar cine se roagă aici primește ajutor grabnic!

Erau și câteva coroane de flori, omagiu familiei Brătianu, depuse cu ocazia zilelor comunei Mălaia din 2 – 3 septembrie. Ne-am înclinat în fața lor, suntem doar argeșeni, am pozat, am gustat apa rece din Fântâna Brătienilor aflată la câțiva pași, săpată în stâncă în aceeași perioadă și ne-am odihnit puțin pe Terasa din lemn cu mese și bănci. Stând acolo mă întrebam cum ajungeau Brătienii din Mălaia la Conacul lor, de la București veneau cu helicopterul ce ateriza lângă Conac??!!

Ne-am odihnit puțin și am coborât pe același drum în circa 20 de minute.

Îmi propusesem să văd și Biserica de lemn, știam că a fost construită la începutul secolului 18, că la sfârșitul aceluiași secol a fost tencuită și pictată dar, mai aveam de mers și de văzut și nu stam prea bine cu timpul, am renunțat.

După aproape două ore reveneam pe Drumul Național DN7 pornind spre Avrig.

Plimbarea prin Mălaia merită făcută, sunt suficiente câteva ore, poate între timp este refăcut și Conacul Brătienilor, l-am văzut pe cel de la Ștefănești, cred că și acesta ar avea ce arăta. Mergeți acolo și nu veți regreta!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.11.23 13:41:36
Validat / Publicat: 10.11.23 14:32:43

VIZUALIZĂRI: 1182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Mălaia, Vâlcea, o pată de culoare în mijlocul pădurilor verzi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.11.23 23:59:43]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[11.11.23 07:35:03]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Michi
[11.11.23 07:39:31]
»

@mprofeanu: Ura! Superbonus.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[11.11.23 07:56:15]
»

@Michi: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Voineasa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075793981552124 sec
    ecranul dvs: 1 x 1