GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Băile Nádasszéki (Nádasszéki gyógyfürdő), băi tradiționale secuiești în zona Lueta, jud. Harghita
![](/images/printer_off_32.png)
(Pentru webmaster: coordonatele geografice ale băilor sunt:
46°17'32,40"N 25°31'34,50E - 46.292376, 25.527180
pus exact pe clădirea băilor și nu la drumul forestier.)
Până în prezent am ”tratat” cititorii AFA cu o mulțime de băi tradiționale secuiești, cred că vreo 10 la număr, cel puțin și cam toate în premieră pe websitul nostru. Astăzi vreau să vă ”tratez” cu o delicatesă, o ”specialitate” locală, după părerea mea, pe cât de puțin cunoscută, pe atât de valoroasă. Ce mai tura-vura, dacă aș fi beteag de vreun mădular, aici consider eu că-i cel mai tare. Da di ci? - veți întreba într-un viu grai oltenesc. Iaca de aia, vă răspund eu. În primul rând aici se împerechează trei factori de cură care se referă la partea lichidă: apă sărată - apă minerală - apă de turbă. Colac peste pupăză (vorba lui Coșbuc), apa mineralizată este și încălzită. Referitor la partea gazoasă, zona este izolată, înconjurată de păduri, deci cu un aer lux. Referitor la partea sufletească, zona este nespus de frumoasă. Sfârșitul primăverii și începutul verii găsesc văile (că E mai multe) cu un șir nesfârșit de fânețe înflorite.
Să le luăm pe rând:
Denumire:
Numele băilor l-am păstrat în ungurește pentru-că toată lumea care le vizitează, așa le spun. În românește s-ar pronunța ”nadasechi”, dar vă sfătuiesc să n-o faceți dacă nu știți exact, pentru-că așa cum unii străini nu pot pronunța corect ”ă”-ul românesc, nici eu nu pot pronunța perfect ”é”-ul unguresc. Chestie de finețe. Oricum, putem specula ideea și încerca să facem o traducere mot-a-mot: nád = stuf, nádas = cu stuf, szék = scaun, széki = de la scaun. Cred că e mai curând vorba de scaun secuiesc, ca ținut și nu ca mobilier. Cu alte cuvinte, ar ieși ceva de genul ”băile de la locul cu stuf”.
Unii zic mai simplu: Nádasszék fürdő, adică Băile Nádasszék adică Băile Scaunul (locul) cu Stuf.
Veți zice, bine, dar ce treabă au băile cu stuful? Uite că au: exact lângă stabilimentul băilor este o zonă mlăștinoasă, cu turbă și acoperită de stuf (foto, video).
Ca să vă fie și mai clar, aceste băi se numesc deopotrivă și Fekete fürdő, ceea ce e clar pentru tăți că înseamnă Băile Negre. Da de unde vine negrul? Negrul vine de la colorația apei. Dacă o iei în palme, pare limpede. Dacă o pui într-o găleată, s-ar putea să nu vezi tocmai bine fundul găleții. Presupun că e din cauza particolelor extrem de fine, microscopice, de turbă.
Treaba asta are însă și repercursiune extrem de negativă (sau pozitivă...): partea sensibilă, delicată, frumoasă a omenirii, adică femeile, nu va accepta nici în ruptul capului să intre în astfel de apă ”mizerabilă”. Nu-i nimic, vom avea mai mult loc noi, bărbații, să ne facem bine, viguroși și frumoși... și groși. Asemenea problemă însă poate să aibă și o rezolvare. O determinați pe partenera Dvs. să intre în apă cu ochii închiși, sau, mai bine, o tratați în prealabil (să nu uitați ”prealabilul” acasă) la bufetul din apropiere, cu nume predestinat (”Asszony bosszantó”... greu de tradus, dar ceva de genul ”Femeia pe care o enervezi”)
Localizare
Aici e bai mare pentru-că de zis e ușor, dar de făcut e mai greu. Poate cumva reușește webmaster-ul nostru să pună locația pe hartă și atunci treaba se simplifică mult.
Băile Nádasszéki sunt situate pe marginea vestică a Munţilor Harghita de Sud, în valea râului Vârghiş, puţin amonte de confluenţa cu pârâul Chirui. Din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Lueta. Ca să nu vă faceți probleme, vă spun că băile sunt aproape (numai 550 m) de un drum asfaltat recent, dar cu mașina puteți ajunge pe drumul forestier până la poartă.
Ca să ajungeți aici, sunt 3 variante:
- Pe valea râului Vârghiș, de la nord spre sud (adică spre aval), pe DJ 102, pornind din DN 13A (Miercurea Ciuc - Vlăhița - Odorheiu Secuiesc) de la est de Vlăhița. Distanță de parcurs circa 5,5 Km. Drumul nu este asfaltat. Am văzut că a mai fost reparat, dar nu sunt sigur că pe întreaga lungime, așa că vă sfătuiesc să încercați celelalte variante. Drumul trece printr-un mic defileu unde se exploatează andezite care se desfac în plăci subțiri (plăcile se desfac cu ranga) și apoi prin microstațiunea Băile Selters.
- Pe DJ 29, recent asfaltat, pornind de la unul din capete, fie de la Lueta (adică dinspre sud), fie din DN 13A (Miercurea Ciuc - Vlăhița - Odorheiu Secuiesc), adică dinspre nord. Drumul este superb, destul de întortocheat, recent asfaltat, dar îngust. Fiecare segment are câțiva kilometri. Segmentul nordic, dinspre DN 13A, trece prin microstațiunea Băile Chirui. Important este să ajungeți în locul unde DJ 29 Lueta - Chirui traversează râul Vârghiș. Aici, lângă pod, este bufetul cu firma pe care scrie ”Asszony bosszantó”. Părăsiți drumul asfaltat și mergeți pe un drum forestier accesibil spre amonte (nord, spre Băile Selters) circa 550 m și pe stânga (vest) se deschide o curte unde vedeți băile. Este și un panou la drum.
Despre Băile Nádaszéki
Locaţia este foarte puţin cunoscută, dar foarte căutată de cei care au ajuns să o cunoască sau să o vadă. Peisajul este de un pitoresc deosebit, în zonă fiind mai multe case de vacanţă. Nu există niciun stabiliment medical oficial. Nu există cabane, pensiuni, hoteluri oficiale (de n-or fi apărut în ultimul an). Nu există magazine, în schimb, în apropiere, la intersecţia drumurilor se află un bufet cu terasă având un nume pitoresc (scris chiar pe firmă) şi mai greu de tradus: ”Asszony bosszantó” (aproximativ ”Femeia pe care o enervezi”). Posibil ca la bufet să găsiți și ceva de mâncare, dar nu garantez.
Băile propriu-zise constau dintr-o clădire de lemn care adăposteşte un bazin de lemn cu dimensiunile 4 x 4 m, vestiar şi o mică terasă (foto, video). Bazinul este alimentat cu apă minerală încălzită la o sobă cu lemne (soba a fost confecţionată la fostul combinat metalurgic de la Vlăhiţa).
Lângă băi, într-o grădină, se dezvoltă masiv stuful pe un substrat turbos, mlăştinos. Denumirea băilor provine de la stuf (nádas). Turba formează şi terenul din jurul băilor, pe alocuri terenul fiind elastic. Grădina cu stuf se găseşte pe partea dreaptă a cărării de acces la băi, iar pe partea stângă apar mici băltiri cu depuneri albe de sare, înconjurate de vegetaţie pitică, roşcată, specifică sărăturilor (solurilor sărate) - vezi foto, video.
Conform legendei, efectul terapeutic al apei minerale sărate şi cu turbă a fost descoperit în anul 1830 de către Balázs József în timp ce cosea desculţ. Aceste băi, uneori, mai sunt cunoscute cu numele lui. De asemenea, ele poartă şi numele de Băile Negre (Fekete fürdő) din cauza culorii negricioase a apei, datorată probabil particulelor microscopice de turbă.
În opinia noastră, trei factori terapeutici participă simultan la această apă, conferindu-i un efect terapeutic deosebit: apa minerală carbogazoasă, sarea şi turba.
Analiza chimica detaliată care se poate vedea în tabloul prins la intrarea în stabiliment (foto, video), prezintă o apă puternic mineralizată (mineralizaţia totală = 44,6387 g/l). Apa este, în primul rând, sărată, având un conţinut de sare (NaCl) de 27,5471 g/l. Sarea provine din depozitele sedimentare aflate sub cele vulcanice care apar la suprafaţă, noi aflându-ne aici în zona limitrofă a aliniamentului de diapire de sare situat pe marginea estică a bazinului Transilvaniei (aliniamentul Sânpaul - Mărtiniş - Lueta - Odorheiu Secuiesc - Corund - Praid - Sovata). Componenta vulcanică a mineralizaţiei apei este dată de cel puţin o parte din conţinutul de hidrogencarbonat (HCO3-) de 11,9348 g/l, dar, în special, de dioxidul de carbon (CO2) liber de 0,802 g/l. Conform legislaţiei actuale, apa analizată este puternic mineralizată, clorurată, sodică, hidrogencarbonatată, sulfatată, calcică, magneziană, acidulată, feruginoasă.
Tratament
Conform celor afişate la faţa locului sau găsite pe internet, tratamentul la aceste băi este eficace pentru tratarea artritei, nervozităţii, neliniștei, insomniei, hipertensiunii arteriale şi aterosclerozei.
Conform unei hârtii fotografiate mai demult (în 2013, în limba română! , vezi foto), ”Indicațiile balneației la Nadasszek” sunt următoarele:
- ”Boli ale aparatului locomotor:
- boli reumatismale inflamatorii în faza de acalmie
- boli reumatice degenerative
- boli abarticulare (spasme musculare, bolile tendoanelor și mușchilor)
- Boli ale nervilor periferici
- Boala varicoasă incipentă
Contraindicații: (vezi foto)
Reguli generale ale balneoterapiei:
- O cură balneară are 15-18 zile
- O baie durează circa 20-40 minute, recomandabil în aceeași perioadă a zilei
- După baie (vă) odihniți 30-60 minute
- Nu faceți baie imediat după mîncare, dar nici pe stomacul gol
- Este recomandabil să cereți părerea medicului Dvs. înaintea curei”
V-am spus eu că e... groasă! Vii aici în cârje și pleci nou-nouț. ”Păi dacă-i așa, hai la dans (unchiule) ! ”
Tratamentul se face prin scufundarea (parțială) în apa minerală încălzită. Baia funcționează numai în sezonul cald. Rețin că unii ”pacienți” fac zilnic două ședințe. Intrarea în baie se plătește câțiva lei, dar parcă există și varianta unui abonament. Apa este destul de sărată ca să vă mențină la suprafață, oricum nu se compară cu lacurile hipersaline Techirghiol sau de la Praid.
Toți oamenii cu care am discutat erau extrem de mulțumiți de eficacitatea tratamentului.
Cu ocazia vizitei făcute aici în 2015 am făcut următorul videoclip: youtube
Trimis de Lucien in 19.02.17 20:31:52
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d021/21581/32421_76403_9.jpg)
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucien: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Odorheiu Secuiesc și imprejurimi, ODORHEIU SECUIESC" (deja existentă pe sait)
@webmaster26: E destul de departe de Odorheiu Secuiesc, peste 20 Km, adica aproape la fel de aproape ca de Miercurea Ciuc. Voi mai veni cu impresii din aceasta zona = VLAHITA. Exista deja Poiana Narciselor de la Vlahita si Poiana cu narcise de la Cekend scrise tot de mine. In zona Homoroadelor sunt mai multe obiective turisitice si multe pensiuni.
Nu stiu de ce ati pus in titlu "Leuta". Nu exista Baile Leuta si daca cumva faceti trimitere la Baile Lueta... asa ceva nu exista si pot sa apara mari confuzii si semne de intrebare.
@Lucien:
”Nu stiu de ce ati pus in titlu "Leuta".
Având în vedere că articolul este încărcat la zona Odorhei, am adaugat conform indicațiilor de localizare localitatea pentru a o mai buna orientare.
”din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Lueta.
===
”E destul de departe de Odorheiu Secuiesc, peste 20 Km, adica aproape la fel de aproape ca de Miercurea Ciuc. Voi mai veni cu impresii din aceasta zona = VLAHITA. Exista deja Poiana Narciselor de la Vlahita si Poiana cu narcise de la Cekend scrise tot de mine. In zona Homoroadelor sunt mai multe obiective turisitice si multe pensiuni.
Momentan singurele secțiuni definite pa AFA sunt Odorhei și M-Ciuc. Aceste băi sunt aproape de Băile Homorod și cum articolele din zona Homorod sunt încadrate la Odorhei, am mutat și acest articol acolo.
Vom analiza dacă din punct de vedere TURISTIC se impune o nouă secțiune în zonă! Dacă o sa creăm acea secțiune o să mutam articolele care se referă la acea zonă.
Pînă atunci trebuia să îl incadrăm undeva, nu putea rămâne in Buffer!
@webmaster26: Da, înțeleg, dar și acum persistă în titlu cuvântul Leuta. Nu există Leuta, ci Lueta.
Dacă vreți să subliniați că aceste băi sunt în zona Lueta, poate mai corect ar fi un titlu de genul:
Băile Nádasszéki (Nádasszéki gyógyfürdő), băi tradiționale secuiești în zona Lueta, jud. Harghita
@Lucien: Done, îmi scăpase acea ''amestecare'' a literelor
@webmaster26: Mulțumesc! Dacă voi avea timp, încerc să scriu azi un review despre ceva inedit tot din zona Lueta. Zona Lueta - Vlăhița, de fapt zona Homoradelor (la câțiva kilometri de Vlăhița, spre Odorhei, sunt Băile Homorod) și poate merită făcută o secțiune specială pentru această zonă. Nu departe de Lueta, dar tot pe valea Vârghișului, sunt Cheile Vârghișului cu o mulțime de peșteri, locații care de abia așteaptă să apara pe AFA
@Lucien: Mai către dup-amiază/seară (sau cel târziu mâine), când o fi un pic de timp, o să creăm o secțiune distinctă (sau poate chiar două, deși mai puțin probabil) dedicată zonei VLĂHIȚA - BĂILE HOMOROD.
Merită.
-
Iar articolul de mai sus va fi, evident, „regrupat” acolo, în acea secțiune (posibil împreună cu altele, pe același subiect)
@Lucien: Am creat o secțiune nouă pe sait - pe care am intitulat-o VLĂHIȚA-HOMOROD [HR] - dacă ai o sugestie sau altă propunere referitoare la denumirea secțiunii („zonei”) - rog scrie-ne-o aici.
În această secțiune am creat o rubrică nouă, cu numele „Descoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod”, în care am mutat toate recomandările referitoare la această zonă, publciate anterior și găsite de mine la o căutare sumară
Orice ajutor în găsirea unor alte eventuale articole pe acest subiect (pentru relocarea lor în rubrica de față) este binevenită
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Băile Homorod — scris în 27.11.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica Unitariană din Crăciunel — scris în 12.06.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Sep.2016 H503 Chirui - forajul care erupe intermitent apă minerală — scris în 23.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Civilizația sării - Fântâna cu apă sărată de la Merești — scris în 12.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Fântâna cu apă sărată de la Lueta - Civilizația sării — scris în 20.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 Poiana cu narcise de la Cekend (Satu Mare, jud. Harghita) — scris în 30.05.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2015 Poiana Narciselor (Vlăhiţa, jud. Harghita) — scris în 06.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ