ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Sf. Gheorghe Bunesti – “dar din dar se face rai”

TIPĂREȘTE

Manastirea Sf. Gheorghe se afla intre localitatile Rupea si Sighisoara, la iesirea din satul Bunesti. In Bunesti s-a ridicat aceasta manastire deoarece in Transilvania sunt prea putine, iar aici, pe o raza de 100 de km, sunt doar trei manastiri: Manastirea Sambata, la 90 km, Manastirea Recea Tg. Mures, la 80 km si Manastirea Marcus, la 100 km.

Cei care vin la manastire si vazand-o cat e de frumoasa, cu greu isi pot imagina cu cata truda s-a construit. Piatra de temelie a bisericii s-a pus in 1993 si e terminata in rosu 1994. Preotul cheama ca stareta pe maica Filoteia de la Manastirea Tiganesti din Bucuresti, iar pe sora acesteia pentru ajutor. Cele doua maici sunt nepoatele profesorului Dumitru Staniloaie, unul din cei mai de seama teologi ai ortodoxiei romanesti si universale.

De pe drumul national am inaintat cateva sute de metri pe un drum asfaltat care ne-a dus pana la manastire. Am lasat masina in parcare, in incinta manastirii. Aici nu sunt ziduri de fortificare ca in alte parti, singura imprejmuire fiind un gard de sarma.

Gradina manastirii este curata si ingrijita. E primavara si maicutele se pregatesc pentru amenajarea gradinii. Numeroase ghivece de ceramica sau beton, marcate toate cu o cruce alba asteapta trecerea ultimelor zile friguroase pentru a se putea planta flori. Aranjamente florale, cu pietre de rau, ghivece, braduti si arbusti, totul e asemeni unui loc menit sa bucure privirea si sufletul deopotriva.

Am oprit putin la cismeaua manastirii, un robinet zidit marcat cu o cruce. Ne-am spalat cu apa sfanta si ne-am indreptat spre biserica.

Biserica este o bijuterie arhitectonica. Stilul arhitectonic este asemanator celor moldovenesti, avand o nota eleganta, vopsita in alb. De jur imprejur are numeroase ferestre arcuite, acoperite de frumoase vitralii infatisand sfinti. Intrarea in biserica, dupa urcarea scarilor, se face printr-un pridvor inchis cu geamuri si usa termopan. Pe fatada sunt trei arcade in trifoi, iar pe fiecare laterala cate o arcada, fiecare din ele fiind marcate la baza cu trei cruci sapate in zid.

Turla principala este incadrata de doua turle mai mici, fiecare formate dintr-un dublu acoperis, suprapus si in varf o cruce.

Primul lucru pe care l-am facut cand am intrat a fost sa ne inchinam icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, asezata intr-o rama de lemn deosebit sculptata, dupa care ne-am uitat imprejur. Interiorul bisericii este la fel de frumos ca si exteriorul. Picturile sunt deosebite, realizate cu migala in culori vii dar placute. Catapetasma din lemn are mai multe randuri pe orizontala, cu multiple icoane pictate in aceeasi nota aparte.

Miraculos este faptul ca tot ce s-a realizat la aceasta manastire s-a realizat din donatii. Ridicata la stadiul “in rosu”, finisarile ulterioare, catapeteasma, vitraliile, picturile, inclusiv curentul electric, gazul, tevile de gaz, totul s-a reusit a se aduce din donatii si sponzorizari. A fost efortul intregii comunitati.

”Mic cu mic se face mare! ” Din putinul donat de firmele care au dorit sa ajute manastirea, s-a ridicat aceasta “bijuterie”, rodul muncii celor doua maici care au umblat si au cautat, au discutat cu persoanele in masura sa faca donatii, s-au implicat pana in cele mai mici amanunte.

Daca va aflati in trecere pe aici, nu ezitati sa intrati. Nu e o manastire veche, cu multa istorie in spate, ctitorita de mari voievozi, dar e o manastire cu mult har, unde s-a pus mult suflet, un loc deosebit unde va puteti regasi linistea sufleteasca.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 12.12.10 10:15:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6198 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Manastirea Sf. Gheorghe Bunesti - pictura infatisand Adormirea Maicii Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

dannek
[12.12.10 11:52:22]
»

biancuta

Adevarat ca in zona moldova si mai ales bucovina este cel mai mare numar de manastiri pe km patrat.

Aceasta deoarece acei domnitori au dorit sa isi arate respectul pentru jertfele poporul.

Transilvania nu a avut un trecut asa de zbuciumat precum moldova!

Iar zona transilvaniei are inclinatie spre catolicism sau alte religii in afara de ortodoxism.

luciaoradea
[12.12.10 12:05:39]
»

Felicitari pentru interesul cu care ai scris aceste randuri. Am sa revin sa vad si pozele. Sunt curioasa sa vad cum arata manastirea! Ai votul meu!

magdalena
[12.12.10 12:29:48]
»

Adevarul este ca fara darul credinciosilor foarte putine biserici s-ar putea realiza!

biancutaAUTOR REVIEW
[12.12.10 13:01:00]
»

E adevarat, @magdalena, ca fara ajutorul credinciosilor se realizeaza putine biserici! Aici insa nu au fost implicati oamenii simpli, ci firme si autoritati care au facut tot posibilul sa se ridice aceasta manastire. Astfel, cateva corpuri de chilii au fost proiectate de un stranepot al Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului, din Grecia au fost aduse o parte din vitralii, alte firme au donat marmura alba si verde, sculptura stranelor a fost realizata de sculptorul de la Manastirea Sihastria iar pictura acesteia de sotia acestuia, a ajutat si Manastirea Sambata si multe alte institutii si persoane importante au fost implicate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
sandu.53
[12.12.10 13:41:55]
»

un review plin de sensibilitate, scris cu mult suflet! felicitari si un superbonus pe deplin meritat!! o sa ma reintorc sa vad si fotografiile,sunt convins ca sunt minunate!

dorgo
[12.12.10 17:52:15]
»

Asa-i, la manastiri Transilvania e pe locul trei, dupa Moldova si Muntenia, in Ardeal exista atat manastiri ortodoxe cat si catolice, ar fi necesar un atlas, sau macar un ghid cu toate manastirile tarii...

webmaster20*
[12.12.10 19:56:12]
»

Retras punctele standard conform regulamentului in vigoare.

corinne
[12.12.10 21:24:34]
»

Frumoasa descrierea facuta manastirii, se vede ca ti-a placut in mod deosebit... Citind impresiile tale imi propun ca atunci cand voi ajunge in zona sa nu ocolesc acest lacas sfant! Felicitari!

TORA INGRID
[13.12.10 08:44:14]
»

Bianca, esti printre putinii care scriu constant si BINE despre obiectivele turismului ecumenic.

Citind atatea review-uri despre lacasuri de cult din Romania, ma gandesc daca nu ar fi utila o rubrica numita "Turism ecumenic ", pentru ca acolo si-ar gasi locul relatarile numai despre biserici si manastiri, iar cei interesati in mod special le-ar gasi adunate astfel... Ziceam si eu. Stiu ca exista deja agentii specializate pe turism ecumenic, atunci de ce sa nu existe si pe AFA un topic special?

Fotografii frumoase. Si mi-a mai venit o idee- oare toate aceste relatari nu ar putea fi stranse intr-o carticica dedicata lacasurilor de cult vazute prin ochii turistilor?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ilincutei c*
[14.12.10 18:05:19]
»

Foarte frumos descris! Este de apreciat faptul ca aceasta manastire a fost realizata din donatii.

Ma bucur ca romanii nostri nu si-au pierdut credinta in lucrul sfant. Felicitari pentru amanuntele din descrierea facuta de tine!

biancutaAUTOR REVIEW
[16.12.10 00:51:56]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, e o manastire frumoasa unde putem intra pentru linistea sufletului.

@TORA INGRID, multumesc pentru cuvintele frumoase, si eu te-am citit mereu cu cea mai mare placere! In privinta ordonarii pe site, manastirile sunt evidentiate separat, astfel sunt mai multe rubrici "Manastiri din Ardeal', "Manastiri din Bucovina", etc.

florin_85*
[05.08.13 02:02:27]
»

@biancuta: Frumoasa descriere. Totusi, pe langa cele 3 manastiri mentionate pe o raza de 100 de km mai exista si cea de-a 4-a: Manastirea "Sf. M. Mc. Dimitrie" Sighisoara (30-35km).

manastireasighisoara.ro

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, corinne, dannek, dorgo, florin_85*, ilincutei c*, luciaoradea, magdalena, sandu.53, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059443950653076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1