ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Testoasele cu cap patrat

TIPĂREȘTE URM de aici

Plaja Gerakas si testoasele cu cap patrat

Zakynthos este situata in extremitatea sudica a Insulelor Ionice, fiind gazda uneia dintre cele mai faimoase plaje din lume. Insula Zakynthos atrage anual milioane de turisti datorita plajelor sale si vegetatiei luxuriante. Insula este foarte populară în rândul turiştilor din întreaga lume pentru plajele deosebite, dar şi pentru evenimentele şi petrecerile care se organizează aici. Insula Zakynthos are aproximativ 40 de kilometri în lungime şi aproape 20 de kilometri în lăţime şi este dominată pe partea de vest de un platou muntos, celelale zone fiind formate în mare parte din stânci abrupte. Plajele şi apele mării din Zakynthos sunt principalele elemente care atrag an de an milioane de turişti. Stâncile masive care protejează apele de azur conferă un peisaj spectaculos şi crează mici golfuri... In varful cel mai sudic al insulei, veti descoperi Peninsula Vassilikos.

Dacă preferi un concediu într-o zonă în care să beneficiezi de toate facilităţile, unde viaţa de noapte să fie pe măsura aşteptărilor, alege staţiunile din partea de est a insulei, iar dacă îţi doreşti să petreci vacanţa într-o zonă mai retrasă, binecuvântată cu zone sălbatice şi peisaje pitoreşti, atunci locul tău este în vestul insulei.

Cele mai populare plaje ale insulei Zakynthos, care abundă în restaurante, baruri şi cluburi unde distracţia ţine până în zori, sunt Laganas, Argassi şi Makris Gialos, renumite pentru petrecerile nocturne de la malul mării. Printre plajele mai liniştite se numără Dafni, Limnionas, Marathia, Porto Vromi, Bouka şi Porto Roxa. Cam atat despre Zakynthos.

Peninsula Vassilikos este zona care reuneste cele mai frumoase plaje din Zakynthos. Vassilikos este totodata cea mai verde parte a Insulei Zakinthos si se afla la aproximativ 17 kiolometri de Zante. Aici se afla o sumedenie de plaje lungi, late si cu nisip ultra-fin, cele mai multe dintre ele fiind catalogate Blueflag. Marele avantaj daca ai ales locatia Vassilikos este că puteți să înotați în fiecare zi pe o plajă diferită!

Care este primul lucru care ii vine in minte oricarui turist cand se gandeste la Zakynthos? Sau al doilea dupa faimoasa plaja Navagio, plaja epavei? Cu siguranta simpaticele testoasele cu cap patrat, Caretta-Caretta, cele mai mari testoase cu carapace dura din lume.

Plajele Gerakas si Sekania sunt doua locuri iubite de testoase. Testoasele sunt contemporane cu dinozaurii, populand planeta inca de acum 250 de milioane de ani. Testoasele traiesc in aproape toate oceanele lumii, sunt calatori de distanta lunga si folosesc campul magnetic al Terei pentru a se orienta si a-si gasi, mereu, casa.

Se crede ca 80% din testoasele din Mediterana vin aici vara de vara sa isi faca cuib. Caretta- Caretta sunt cele mai studiate si cunoscute testoase din lume si au numele de cap patrat datorita formei capului lor mare, cu cioc proeminent, deosebit fata de alte specii.

Testoasele cu cap patrat nu se retrag in carapace, traiesc intre 47-67 de ani, adultii cantaresc intre 77-160 kg si masoara intre 79 si 114 cm lungime. Da, ati citit bine, testoasele Caretta-Caretta nu se retrag in carapace deoarece carapacea lor puternica si pielea carnoasa de pe gat le feresc de pradatori. Dar nu si de oameni si poluare, asa ca in acest moment ele sunt o specie pe cale de disparitie. Se fac eforturi mari pentru protejarea lor iar vizitatorii insulei pleaca de aici cu multe cunostinte noi despre testoase si multi chiar cu dorinta de a se intoarce si a lucra voluntar la protejarea lor.

Despre testoasele cu cap patrat din Zakynthos

Acestea vin sa depuna ouale numai unde eclozeaza, asa ca daca cele care populeaza acum insula o sa dispara, nu pot fi aduse altele, rezidente din alte locuri, chiar daca din aceeasi specie.

O femela vine intr-un sezon de 2 sau 3 ori la tarm pentru a face cuiburi, iar dupa aceea, 2 sau 3 ani nu mai produc oua. Un cuib contine in jur de 100 oua.

Cand eclozeaza puii de testoasa au 4-6 cm si in jur de 20 de grame. Dupa eclozare puii Caretta-Caretta intra in apa si inoata in larg cateva zile, dupa care se intorc pentru a gasi o casa undeva aproape de uscat, unde stau cu lunile, dupa care intra in curentii oceanelor, unde raman pana la varsta adolescentei, intre 7 si 12 ani.

Doar unul din 1000 de pui de testoasa va ajunge la maturitate. Cand eclozeaza au carapacea moale, asa ca sunt o prada usoara pentru pesti si alte animale. Testoasele devin fertile dupa 17 ani, iar ritualul de imperechere presupune si o curtare asidua a femelei. Caretta-Caretta nu se imperecheaza in acelasi loc unde depun ouale, ca alte specii de testoase, ci in larg, undeva pe drumul migratiei.

Imperecherea are loc intre lunile martie si inceputul lunii iunie, iar perioada de cuibarit intre lunile mai si august. Aceasta este perioada in care sunt cele mai mari sanse sa va intalniti cu testoasele.

Sexul testoaselor cu cap patrat este dat de temperatura cuibului, asa ca pe o plaja intreaga vor fi numai pui de testoasa masculi, iar pe altele numai femele.

Plaja Gerakas se afla pe peninsula Vassilikos, si este una dintre plajele preferate de testoasele Caretta- Caretta pentru a depune oua. Pe langa nisipul fin, veti avea parte de o surpriza… asa numita Vale a Lunii, din cauza reliefului inconjurator. Promontoriul este faimos pentru că este alcătuit din argile, pe vremuri fiind foarte foarte foliste pentru băi terapeutice. Din cauza folosirii excesive a argilelor malurile au devenit instabile, iar pentru siguranță plaja a fost închisă parțial vizitatorilor.

Plaja Gerakas are un regim juridic special, aceasta este inclusa in intregime in Parcul National Marin din Zakynthos (protejat UNESCO), fiind interzisa asezarea cearceafurilor de plaja sau a umbrelelor in afara locurilor marcate ori pasirea la o distanta mai mare de 5 metri de apa. Din mai până în octombrie pentru cei care doresc să vadă cum specia protejată de broaște țestoase (Caretta Caretta) depune ouăle trebuie să se trezească devreme în zori. De asemenea, pe drumul dinspre Vasilikos spre plajă există și administrația parcului unde puteți vedea cum se protejează specia, munca voluntarilor și un mic muzeu. Intrarea la muzeu este gratuita iar la iesire se pot face donatii pentru spijinirea demersurilor activistilor. Activistii de mediu vegheaza la respectarea acestor reguli si impart pliante de informare tuturor vizitatorilor. Există si un punct de informare pe plaja Gerakas dacă vrei să afli mai multe despre specia Caretta caretta prezentă aici. Activistii de mediu sunt voluntari care monitorizează cuiburile in permanenta, cuiburile sunt protejate și îngrădite, deși accesul la mare e permis. Activistii de mediu se mândresc cu țestoasele lor devenite simbol al insulei și disponibile ca suveniruri sub toate formele, mărimile și culorile. In zona de sud, dezvoltarea imobiliară și pescuitul sunt restricționate cu desavarsire.

Aici cu permisiunea dvs. o sa o citez pe d-an Anna Lamaj - Coordonator de Proiect în Zakynthos pentru ARCHELON Sea Turtle Protection Society of Greece, care explica tuturor ce ar trebui făcut în cazul în care văd pui de țestoasă ieșind din cuib: ”Dacă observăm pui de loggerhead îndreptând-se spre apă, nu ar trebui să îi atingem niciodată. Ar trebui să îi lăsăm să ajungă în apă singuri, pentru a-și exersa înotătoarele și pentru a-și aminti exact unde s-au născut. Trebuie să facem acest lucru deoarece femelele loggerhead se întorc să își depună ouăle exact în locul unde s-au născut. Dacă dorim să ajutăm puii le putem crea o cale prin nisip și le putem ține umbră până ajung în apă. Nimic mai mult. ”

Plaja Gerakas este considerata ca fiind una dintre cele mai atractive si frumoase plaje ale insulei Zakynthos, plaja lunga de nisip din Gerakas ce are ape turcoaz si o frumusete naturala neatinsa conservate prin legislatia greaca si internationala. Gerakas este un adevarat paradis natural fara hoteluri, baruri sau restaurante. Plaja este amenajată, iar taxa pentru două șezlonguri și o umbrelă este de 8 euro pe zi. La intrare ți se înmânează pliante cu regulile de pe această plajă: nu ai voie cu umbrela ta, construcțiile de nisip trebuie dărâmate la plecare, trebuie sa iti ridici gunoiu’, nu faci plaja decat in locurile marcate/premise, nu poti practica sporturile extreme, etc. Plaja este foarte frumoasă, limba de pământ ce se pierde în mare fiind acoperită de multă vegetație. Nisipul este fin, iar intrarea în mare este lină, apa este limpede și caldă, perfectă pentru copii. Gerakas este preferata celor care vor sa faca plaja pe nisip si sa inoate, bucurandu-se de apele cristaline si nisipul auriu.

Daca recomand locatia, da tuturor iubitorilor de natura. Duceti-va si bucurati-va de ce ne ofera aceasta, MAMA NATURA.

Ce ma deranjat in mod deosebit este ca unele barci / ambarcatiuni, in goana lor nebuna dupa senzational/bani, urmaresc testoasele cu foarte multa insistenta, iar cand le gasesc le scot din apa ca sa le arate turistilor minunatele exemplare, provocandu-le acestora un stres enorm. Unii capitani ai barcilor cu fund transparent navigheaza intr-o maniera care le forteaza pe testoase sa inoate dedesubt sau le accidenteaza neintentionat. In goana lor dupa adrenalina vitezomanii le sparg carapacea si astfel le afecteaza organele interne. La fel ca in cazul oamenilor, ranile le pot aduce de multe ori, moartea. Uneori se pot recupera, daca primesc tratament de urgenta.

Trebuie sa ne bucuram de testoase, sa le pretuim, sa le vedem, sa cumparam suveniruri si la un moment dat sa ne intoarcem chiar cu nepotii sa ii invatam despre ce inseamna sa fii responsabil fata de vietatile formidabile care convietuiesc cu noi pe aceeasi planeta, care este a tuturor.

Pont: Inainte de a ajunge pe plaja se gaseste o parcare mare, improvizata pe un teren satesc de football foartre prafuit (atentie la cum parcati deoarece va pot bloca alti soferi), un magazin de suveniruri, doua restaurante unde se poate servi masa cu preturi acceptabile (o portie de fructe de mare 20 euro / o bere Amstel / Mythos = 5 euro) precum si muzeul stiintelor naturii mentionat mai sus, dedicat informarii privind protejarea broastelor testoase caretta-caretta. Tot aici vei gasi si centre ale unor ONG-uri care se ocupa de protejarea acestor broscute testoase si care iti vor oferi bucuroase informatii despre viata testoaselor.

P. S. Va multumesc pentru timpul acordat lecturarii. Vacante frumoase sa aveti, alegeri inspirate va doresc…. si mult soare. TCB.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 19.07.17 12:25:59
Validat / Publicat: 19.07.17 14:05:29

VIZUALIZĂRI: 3060 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Altfel de peisaj... tot selenar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 14851 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

fra
[19.07.17 23:16:37]
»

Uitasem total de muzeu. L-am vizitat intamplator, mi-a placut mult chiar si numai ideea, dar in momentul respectiv eram concentrati cu altele si nu a ramas imprimat prea mult in memoria noastra. Eu insa imi aminteam de el in legatura cu plaja Dafni. Sau o fi mai multe?

Si noua tot Gerakas ne-a placut cel mai mult dintre toate plajele insulei, mai ales peretele de stanca lung si drept care parca o protejeaza ca pe un pui...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
RossoNerroAUTOR REVIEW
[20.07.17 08:29:08]
»

@fra: Buna dimineata,

Pe plaja mentionata de dvs. (Dafni) precum si pe alte plaje (Laganas, Kalamaki, etc.) sunt puncte de informare.

Va multumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
fra
[20.07.17 14:34:19]
»

Da, aveti dreptate. Adica mi-am dat seama din poze ca noi nu am fost la muzeu. deci am fost la dafni, la un centru de informare. Tin sa precizez ca centrul acesta de informare nu era un simplu panou, ci o constructie cu minim doua camere, mostre si lucruri interesante despre broscute. Are inclusiv grup sanitar bine dotat si ingrijit. Oricum, clar plaja gerakas e reprezentativa si cea mai importanta cand vine vorba de testoase. Am vazut voluntari peste tot, dar la gerakas ne-au "fortat" chiar sa luam pliante cu instructiuni. Bine venit articolul. L-am citit cu placere si intr-adevar de multe ori cand recomand Zakynthos pierd din vedere povestea despre testoase, cu toate ca ele sunt atat de importante pe insula

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster95
[21.07.17 17:51:54]
»

Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

webmasterX
[30.11.17 13:15:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Vasiliki» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Plaje în Zakynthos]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fra, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vasiliki:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055840015411377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1