EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Șuiorul cu de toate, indiferent de anotimp relaxarea e garantată
La doar 8 km de Baia Sprie, într-un decor verde, din DN18 se desprinde un drum județean spre Complexul Hotelier Turist Șuior. Am găsit parcarea de la marginea pădurii, era gratuită și aproape goală, nefiind sezon turistic. Cum o fi când e plin sezon când se îngrămădește lumea pe-acolo, n-aș vrea să știu.
Aveam o zi plină: de vizitat Șuior Bază, o plimbare cu telescaunul până la cota 1000 și un prânz la înălțime. Bucurie mare pe mine, aveam multe de văzut, de admirat.
Turist Șuior Bază este punctul de plecare către cota 1000, se urcă un pic din parcare, pe jos. Clădirile de la Bază se numesc Igniș, Iza și Mara (simboluri ale Maramureșului), erau într-o liniște deplină, n-am văzut picior de turist cazat acolo. Tot la bază este și o păstrăvărie, terenuri de tenis și handbal, cred că se pot închiria și echipamente pentru schi pe durata sezonului alb.
Acolo-i și-un restaurant, un bar, o terasă frumoasă și câteva foișoare din lemn. Totul era învăluit într-o lumină caldă, soarele ardea cu putere peste întreaga zonă.
Am urmat indicatoarele și-am urcat treptele până la recepție. În interior am găsit un decor frumușel și-o doamnă acră, nu-i erau boii acasă, i se citea nefericirea pe chipul astupat cu mască. Cu mare greutate am scos câteva vorbe de la ea, am cumpărat biletele pentru telescaun apoi am comandat 2 cafeluțe și-un suc, am ieșit pe terasă, un tânăr ospătar, foarte amabil, ne-a adus repede lichidele, noi ne răsfățam la soare, pe terasă.
Telescaunul se pornește din oră în oră, la oră fixă.
Un bilet dus-întors costă 17 lei/adult și 15 lei/copil, în preț e inclusă și-o băuturică din gama Pepsi (sau bere) pe care am primit-o sus, la intrarea de pe terasă
Programul de funcționare este zilnic între 8 – 21, fără limită de persoane
În poza mea o să vedeți programul până la ora 22, pe saitul lor scrie ora 21, programul se modifică în funcție de sezon și de... Covid -19
Pe un panou cu informații scria că vara poate transporta 816 persoane/oră iar iarna 1200 persoane/oră, asta n-am înțeles-o, de ce e diferența asta dintre vară și iarnă. Vara n-are alunecare?
Distanța dintre scaune mi s-a părut foarte mare, ei spuneau că e de 15 m, deci am păstrat distanțarea distanțărilor, inclusiv în spațiul îngrădit în care așteptam să urcăm în scaunele plimbărețe.
Peste tot sunt afișate tarifele pârtiilor Șuior, pe perioade, abonamente cu sau fără masă inclusă. O căruță de bani, dacă mă-ntrebați pe mine.
Când am fost noi era totul verde, nu-mi doresc să văd/simt zăpada, e rece și udă, mă îngrozește frigul și umezeala albă, dar cred că peisajul e foarte frumos și când totul e acoperit de omăt.
Biletul pentru telescaun avea și-o mică hartă cu legendă, am văzut în desen că există pârtii cu diferite grade de dificultate, eu am admirat iarba de pe pârtii, pomii din împrejurimi, cerul și stâncile, nu am de gând să ajung acolo în anotimpul alb pentru că aș aglomera locul inutil.
La oră fixă s-a pus în mișcare telescaunul, eram destui mușterii, de la înălțime am văzut drumul auto care șerpuiește prin pădurea deasă, e lat cât o mașină, plin cu noroi și gropi, nerecomandat celor fără un 4X4. Am văzut și tunurile de zăpadă artificială și stâlpii de iluminat de pe marginea pârtiilor, ne-am plimbat până la cota 1000, am foarte încântată.
Da, am urcat pe munte să văd muntele, a fost confortabil, curat și ieftin, fără oboseală și transpirație, peisajul a fost minunat.
La cota 1000 am rămas mută de uimire, locul în care nimerisem era dumnezeesc.
Ansamblul de construcții de la Turist Șuior 1000 mi-a depășit așteptările.
Cabana telescaunului este o clădire obișnuită, adăpostește partea de comandă al scaunelor plimbărețe dar și câteva camere și-un apartament, acestea au baie proprie, minibar și tv.
Cabanele Gutâi, Țibleș și Pietrosu sunt adorabile, sunt ca niște căsuțe mai mari, denumite după munții Maramureșului, fiecare cabană are 5 camere cu baie proprie, un living și... balcoane. Totul este construit din bârne, sunt spectaculoase, inclusiv restaurantul pe care l-am vizitat cu o deosebită plăcere.
În fața restaurantului este un lac artificial, în mijlocul lui e o terasă plutitoare dar și o fântână arteziană, peste tot sunt bușteni transformați în ghivece cu flori iar în apă se zbenguiau peștii foarte frumos colorați, a fost o reală plăcere să le urmăresc jocul, nu mă mai săturam să-i privesc.
De jur-împrejur sunt băncuțe, turiștii se pot relaxa în natură, nu e musai să cheltuiești bani, ai băuturica deja inclusă în prețul biletului de la telescaun.
Decorul de la cota 1000 este unul lemnos, pentru cei neobosiți există și-o potecă prin pădure, se coboară câteva trepte, se trece un podeț din lemn, în stânga acestuia e „traseul promenadă” care înconjoară lacul și se poate admira locul și din pădurea deasă, eu nu m-am aventurat singură, am fost doar în zonele deschise, luminate, mai cu seamă că a trebuit să împrumut telefonul de la omuleț pentru câteva poze, al meu era cu bateria decedată.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Așadar, cu inima deschisă vă recomand măcar o excursie de-o zi la Șuior, includeți în drumurile voastre românești și-o vizită la acest obiectiv turistic, fabulos din punctul meu de vedere, în apropiere de Baia Sprie. Desigur că eu vorbesc doar despre vreme călduroasă (când am fost eu acolo) și dacă este posibil, excludeți zilele de la sfârșitul săptămânii din cauza aglomerației.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Relaxare în natură, fără oboseală și efort, la Bază și Cota 1000, terenurile de sport sunt excelente pentru sezonul cald, pârtiile sunt pentru cel rece.
Plimbarea cu telescaunul este plăcută, mâncarea de la Cota 1000 este super gustoasă, la prețuri prietenoase.
Vizita este pentru orice fel de turist, chiar și pentru cei care nu pot face efort sau nu iubesc urcușul.
Trimis de krisstinna in 21.10.20 09:48:05
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@krisstinna: Recunosc cinstit ca sunt de acord cu tine, ai ajuns sus printr-o plimbare usoara cu telescaunul. Si mie imi place telescaunul chiar daca am putine emotii la urcarea si coborarea din el, insa mai apoi peisajul de care te bucuri este spectaculos. Si ati prins o zi linistita in care v-ati bucurat de natura, pozele sunt minunate, recomandarea excelenta, felicitari, votat cu mare drag.
AmFostAcolo și de atunci mi-am dorit tot timpul să mai ajung. Și mie mi s-a părut dumnezeiește, sus la cotă. Iar când am dat cu ochii de lacul Mogoșa (despre care probabil urmează), am zis că nu suntem în România. La Mogoșa am și mâncat la restaurantul de pe lac. Cam scump, dar priveliștea și starea de bine pe care am simțit-o, a meritat toți banii. Foarte, foarte frumoase locuri, tot timpul le-am pomenit și le-am recomandat, sper să mai ajung și eu. Mă bucur mereu când citesc despre locuri unde am fost și eu, mai ales despre cele care m-au și marcat prin starea de bine pe care mi-au transmis-o.
@mishu: Emoții am și eu de fiecare dată, mai ales atunci am avut, veneam după o perioadă dificilă din viața mea, nu aveam stabilitate în picioare și nici în mâini, dar m-a ajutat domnul mascat de acolo, m-a susținut și a fost bine. Plus că telescaunul niciodată nu are viteză mare, e un avantaj și pentru cei mai... „sensibilicoși”
La coborâre am fost ajutată de un alt domn mascat, am impresia că ei se orientează în funcție de ceea ce văd pe scaune, trec mereu pe partea celor care par neajutorați pentru a le oferi sprijin.
Totul a fost plăcut, într-adevăr, am avut noroc de vreme bună și de turiști puțini.
Te îmbrățișez cu drag, mulțumesc de vizită
@krisstinna: Nu-mi vine să cred că au trecut deja doi ani de când am fost acolo.
Complexul Șuior este foarte frumos și-l recomand tuturor celor care au drum prin zonă.
Noi am fost îndrumați să mâncăm papanași la Restaurantul de la cota 1000.
Fiind weekend, am așteptat foarte mult până am prins locuri la mese, noi eram gașca mare, apoi până am primit papanașii și ce am mai comandat de mâncat, a durat mai mult de două ore.
Felicitări pentru articol!
Călătorii plăcute!
@krisstinna: Ce locuri superbe și ce grozav că ai ajuns să le vezi fără a face eforturi fizice... Genul de excursie pe gustul meu!
@Aurici: Lacul de la Mogoșa, Bodi, este unul de agrement, este vizitat tot timpul anului de pescari, îmi era teamă că zona era aglomerata și am fugit și de cabană, nu am vrut să mănânc acolo din cauză de distanțare. Am preferat cota 1000, mă gândeam că sunt turiști zgarciti care nu vor sa dea bani pentru telescaun și zona va fi mai liberă. Lacul de la cota 1000 este artificial, mititel dar frumușel
Am intuit bine, am ales bine, am reușit sa fug de oameni in toate plimbările noastre. Trist dar adevărat, cam așa am procedat in cele doua vacanțe de anul acesta, ambele in țară.
Știu că ai fost acolo și ți-a plăcut, am citit ecourile tale anterioare.
Sper să mai ajungi in zonă, de-aia am și actualizat informațiile, pentru a veni in ajutorul celor interesați.
Mulțumesc de vizită, o toamna frumoasă îți doresc!
@krisstinna: Trist dar adevărat, din păcate... N-om lua Covid-ul dar o să ieșim zdruncinați la cap din povestea asta.
Toamnă fumoasă și ție!
@Dana2008: Vremurile cu gașca mare au apus din martie anul acesta și va mai dura ceva vreme până s-or reuni găștile, din punctul meu de vedere. Noi am refuzat inclusiv petrecerile private, din păcate am renunțat la multe anul acesta.
Sincer, peste tot pe unde colind încerc sa mănânc și altceva decât acasă. Am fost necăjită ca in Maramureș toată lumea oferea la desert clătite și papanași, eu fac des asemenea preparate acasă și doream ceva tradițional, o plăcintă, o prajiturica, ceva specific zonei.
Cum eu nu gătesc ciorbă rădăuțeană niciodată, am comandat la restaurant doar un ceaun cu ciorbița, soțul mi-a călcat pe urme și a fost tare încântat
Da, timpul nu stă in loc, știam că ați fost acolo acum doi ani, am citit de doua ori articolul tău ca sa mă asigur ca am mijloc de transport până sus, noi nu urcăm pe munte cu picioarele noastre, suntem bătrâni și bolnavi.
Îți mulțumesc de vizită, drumeții frumoase și numeroase vă doresc!
@Carmen Ion: Știu că suntem pe același calapod când vorbim despre munți, din acest motiv am și povestit ce am găsit in zonă (o drumeție pentru toată lumea), totul mi s-a părut wow, parca și soarele strălucea mai frumos
Plus că nu am găsit buluceală, cazările și restaurantele sunt ok, peisajele sunt frumoase, plimbarica nu e scumpă și este extrem de relaxanta. Un loc cu de toate, in opinia mea.
Mulțumesc
@krisstinna:
"Pe un panou cu informații scria că vara poate transporta 816 persoane/oră iar iarna 1200 persoane/oră, asta n-am înțeles-o, de ce e diferența asta dintre vară și iarnă. Vara n-are alunecare? "
Citând un clasic în viu : "vara nu-i ca iarna! ".
Căutând prin cotlonul gândirii de carantină (!), o explicație ar putea fi dată de viteza la coborâre a schiorilor, iubitorilor de sănii, lighene și celofane. Ajung mintenaș la poale, de unde se pot buluci din nou la urcuș. Interesul este mai mare iarna, comparativ cu vara, când "muntenii" sunt mai contemplativi, mai domoli în mișcări. Peisajele estivale se gustă la relanti. Profitul mare al pârtiilor și stației de telescaune se face iarna, atunci e densitatea pe mp de "celaveci-n clăpari" sporită.
@zapacitu: E logic ceea ce spui, dar și foarte adevărat că Șuior este căutat mai mult iarna, v-am povestit că am găsit locul cam pustiu in septembrie și-am dedus că lumea dă năvală iarna când prețurile explodează.
Sunt tare curioasă care vor fi regulile din iarnă, vom avea in premiera mondială aceasta pandemie in sezonul alb.
Am pierdut o primăvara din viață, am fugit de oameni, am ocolit locurile aglomerate, am muncit și muncim in stres, am călătorit suspectând fiecare strănut si fiecare respiratie ca fiind virusate, așteptăm iarna cu interes stând ascunși și fugind de cineva invizibil. O trăi mult virusul ăsta in zăpadă? Cică-i place mai mult frigul, așa susțin înțelepții lumii
-
Aseară am fiert porumb, mă gândeam la cucuruzul din Venus, iar am râs amintindu-mi cu drag de vremuri demult apuse
Îți mulțumesc pentru vizită și lămuriri, bănuiam eu că e legat de bani... iar
Vă salut cu drag, sănătate și noroc vă doresc!
@krisstinna: Foarte frumoase locuri, nu am ajuns dar sper să o fac cândva. Se vede pe fața ta fericirea de a fi acolo. Pe munte este o adevărată incântare, indiferent cum ajungi, mai greu sau mai ușor, ajutat de tehnologie.
@krisstinna:
Se strânge cercul... În jurul nostru sunt din ce în ce mai multe victime din rândul celor cunoscuți Intrăm cât de curând la "izolator" cu tăți. Nu cred că la Șuior va mai veni cineva la iarnă, poate doar păsările cerului și sălbăticiunile exilate din pădurile "coafate în exces". Cred că totul se schimbă, vom învăța să trăim după reguli de conviețuire cu virusul, cu atacuri, contra-atacuri și concesii, ca pe un imens eșicher de șah. Regii (!), damele (de mare companie) și poate turnurile (veleitare) se mai pot feri, salva, cu niște costuri imense, electoral-cretine. Pionii, nebunii și caiii vor duce lupta și vor juca la marele risc, purtând în minte cu teamă deviza "Sub scut sau pe scut".
Tranziția va fi mai grea ca oricare, dar cred că vom răzbi, mai curați, mai respectuoși față de semeni și natură. Întrebarea e "cât mai durează? ".
Că iarna e sezonul lui, nu știu. Cred că nu știm încă nimic despre el, doar ne amăgim...
Porumbul de Venus acum pare o himeră... oare a fost cândva adevărat? Noroc cu vlăstarii ce cresc, ne ocupă aproape de tot.
Săru' mâna!
@Mika: Păi vine iarna, poți merge și acolo la schi, pârtiile nu se compara cu cele din Austria dar decât deloc...
Bine, depindem mult de situația asta virusată, om trai și om vedea ce surprize ne mai așteaptă la iarnă
Am fost tare bucuroasa, îți spun un secret: aplaudam ca la spectacol când eram in scaunele plimbatețe, nu îmi încăpeam in piele de bucurie. A fost unul dintre locurile in care mi-am dorit mult sa ajung, am făcut traseul spre nordul țării incluzând obligatoriu Șuiorul in calea mea.
Când ne-om întâlni, să îmi amintești sa îți povestesc pe îndelete de ce mi se lumina fața, doream să surprind și să rețin cât mai multe culori, imagini și lumină, aveam un interes.
Te imbratisez cu drag, mulțumesc!
@zapacitu: Excepțional ecou!
Cu părere de rău îți spun că adevăr ai grăit
Să ții minte că cele mai frumoase momente din viață, inclusiv vacanțele, sunt atunci când copiii sunt mici.
Cele mai dulci clipe, indiferent de greutăți, au fost pe vremuri, când era copilul meu mic. Căci, da, a existat cândva și Venus și Eforie, și pentru voi și pentru noi...
@krisstinna: E cam departe de Buc pentru ski. Dar, cine știe...
@krisstinna: Frumos totul! M-am plimbat și eu cu tine cu telescaunul, ... îmi place mult acest lucru, aspiri aer curat și stai ca la televizor și admiri frumusețea locurilor...
Îmi aduc aminte din studenție când zona preferată de mine era telescaunul de la Predeal, era și la Sinaia la Cota 1400... Telescaunul este ceva deosebit, nu se compară mai nou cu telegondola sau alte minunății ale tehnicii moderne...
@mprofeanu: Bine zis: ca la televizor
Și mie îmi place cu telescaunul dar mă distrez pe seama fricii soțului meu care crede că ne vom prăbuși la fiecare stâlp sau că vom rămâne suspendați, ori vom cădea prin râpe și o să ne mănânce fiarele din pădure
Mă bucură vizita ta, este o plăcere să te știu prin preajmă, ești un om deosebit
@krisstinna:
Cititnd articolul tău, am descoperit o zonă super, complet necunoscută mie, spre ruşinea mea .
”Cum o fi când e plin sezon când se îngrămădește lumea pe-acolo, n-aș vrea să știu.
Nici eu. Chiar dacă niciodată nu am agreat aglomeraţiile de niciun fel, în plus, anul acesta m-am sălbăticit şi mai mult.
Excursia voastră este şi genul meu de excursie, accesibilă şi comodă, fără eforturi exagerate, fără riscuri.
Mi-a plăcut plimbarea voastră cu telescaunul, m-ar tenta şi pe mine, chiar dacă este posibil să nu-mi pice tocmai bine, deoarece se pare că în ultimii ani am dezvoltat un fel de rău de înălţime cu care nu m-am confruntat niciodată în tinereţe
Felicitări pentru alegerea inspirată a unei zone superbe şi pentru articol!
@nicole33: Măi, la drumeții montane ne potrivim, sunteți la fel ca noi.
Sincer, mi-a fost foarte greu sa stabilesc niște criterii de cautare pentru vacanță, cu totul noi față de ceea ce alegeam in mod normal.
Eu iubesc oamenii și-mi place aglomerația, îmi place zgomotul unei vacanțe normale. Nu alegeam până acum locuri izolate din cauza plictiselii.
Fiind departe de capitală am sperat sa nu fie aglomerat și așa a fost, peste tot pe unde am umblat. O sa scriu despre un restaurant in care am fost singuri, in localitatea respectiva ne plimbam pe strada doar noi și poliția
Curios este faptul că și noi am dezvoltat diverse chestii pe care nu le aveam în tinerețe , neplăcute, precum alergiile.
Telescaunul mergea foarte încet, a fost bine pentru că am putut admira pe îndelete peisajul.
Dacă ai ocazia vreodată, nu rata zona Suiorului, te poți caza și acolo o noapte, evită iernile și sfârșitul de săptămâna, te poți relaxa lenevind, admirând împrejurimile.
Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
@krisstinna:
”Dacă ai ocazia vreodată, nu rata zona Suiorului, te poți caza și acolo o noapte, evită iernile și sfârșitul de săptămâna, te poți relaxa lenevind, admirând împrejurimile.
Am reţinut recomandarea ta de a vizita această zonă total necunoscută pentru mine.
Iarna sigur nu aş merge pentru că nici mie nu-mi place frigul, de schiat nu schiez şi atunci caut altceva. Este prea departe de Bucureşti pentru a o alege ca destinaţie de weekend, nemaiavând timp de nimic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Circuit Maramureş (9): Cu telescaunul la Şuior — scris în 06.09.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Șuior și Mogoșa - colțișorul de rai din Maramureș — scris în 10.01.18 de Cris din BRAșOV - RECOMANDĂ
- May.2013 Suior cota 1000 — scris în 06.05.13 de alina7laca din CAREI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Cabana Mogosa — scris în 19.08.10 de deliutza27 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Statiunea Mogosa si Suior — scris în 01.08.10 de alina7laca din CAREI - RECOMANDĂ