ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul orașului Split

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru că am stat ceva mai mult timp în Split anul acesta, am avut ocazia să vizităm și Muzeul Orașului, Muzej Grada Splita, locul unde este expusă frumos și interesant istoria orașului mai puțin trecută pe ghidurile turistice, adică și acea lungă parte de după Dioclețian, perioadă la fel de importantă pentru oraș și Croația ca și epoca romană. Documente, fotografii, monede, arme, obiecte de uz casnic, partituri, jucării, sigilii, desene alb-negru și picturi, multe altele, fac din această vizită un moment plăcut. Toate expuse, cum altfel dacă este intra muros, într-o clădire veche, Palatul Papalić.

Imediat ce treci de porțile mari, intri în curtea micuță dar acolo sunt câteva statui sau părți ale acestora ce vin din perioada romană, probabil ce a rămas din colecția familiei și care nu a plecat spre Muzeul de Arheologie, tot acolo sunt două fântâni, una acoperită cu grilaj, cealaltă cu un bust. Scara cu ce a rămas din balustrada originală și logia micuță unde de asemeni sunt adăpostite câteva pietre antice dau un farmec aparte clădirii.

Interiorul muzeului este interesant, aranjat după ultima renovare ce a durat destui ani și s-a terminat în 1992. Colecțiile cu care se mândrește orașul Split sunt aranjate pe etaje, se întrepătrund cumva cronologic iar spațiile de expunere sunt generoase astfel că vizitatorii nu se deranjează unii pe alții (de fapt, exceptând grupurile de elevi croați, puțini turiști am văzut acolo interesați de cultură, de istoria medievală a orașului, majoritatea sunt interesați de figuranții îmbrăcați cu așa zisele uniforme romane, din Peristil).

Parterul muzeului are un loc unde poți privi comod o prezentare a istoriei din perioada romană a cetății, în limba engleză sau croată și care îi este dedicată aproape în întregime lui Dioclețian. Filmul redă aspectul palatului cum se bănuiește că ar fi fost în timpul vieții împăratului. Tot la parter este o sală ce prezintă haine, mobilă, obiecte casnice ale locuitorilor orașului secolului XIX, interesantă colecție și al cărui exponat de preț este o toaletă mobilă cu mai multe rezervoare, unul pentru apă, totul închizîndu-se elegant într-o ladă de lemn și care ar fi ideală și azi.

La etajul I cea care ne-a surprins plăcut a fost Sala Gotică, mare, cu tavanul ei frumos lucrat din lemn pictat și cu ferestrele în același stil gotic. Se spune că tavanul acestei săli este cel mai bine conservat tavan de lemn din Split. După ce reușim să ne coborâm privirea din tavan, ne surprind pe rând exponatele civile și militare ale perioadei de amenințare otomană, ale celor patru secole de administrație venețiană, documentele primăriei și epocii de aur a Splitului dar și zona dedicată cercului umanist și istoric format în această casă de Marko Marulić-Dmine Papalić. Tot la acest etaj este terasa largă cu vedere spre oraș, cu exponate de piatră veche și stema orașului, în mijlocul ei fiind o masă mare la care, în momentul vizitei noastre erau mulți elevi prichindei, gureși și foarte interesați de turiști și nu de lecție, așa că am intrat repede în sala gotică, tocmai pentru a nu crea un mic război învățători-învățăcei.

Etajul II este dedicat războaielor venețiene -turce din sec. XVII și XVIII, fortificațiilor militare ale orașului medieval, vieții culturale și economice din sec. XVIII - XIX dar și ocupației franceze din vremea generalului Marmont și celor două perioade austriece.

Povestea orașului Split expusă aproape cronologic în muzeu începe cu artefacte culese din săpături vechi, primele urme de viață din zonă, venirea ilirilor, a romanilor și în special a lui Dioclețian, apoi venirea bizantinilor urmată de francii lui Carol, perioada de aur a Splitului când a avut conducători croați, ocupația venețiană, austriacă și franceză, apoi autonomia din sec. XIX și ceva din sec. XX. Vizitarea acestui muzeu aduce lumină, dacă vreți, înțelegerii vieții și tradițiilor culturale și gastronomice din zilele noastre. Are exponate de mare valoare culturală și artistică provenind din sec. IX (pragul de sus al bisericii Sf. Isidor, demolată) sau catapeteasma unei biserici creștine din sec. X, o sculptură în piatră provenind din Florența, numită Doliul lui Hristos, sec. XIV, apoi steme și heraldică din sec. XIII, “Libro d’Oro”, cartea prevederilor Consiliului local al cetății în format continuu din 1420 până în 1797. Tot aici sunt câteva stampe, prima firmă și alte exponate ce redau măreția librăriei istorice Morpurgo despre care v-am vorbit în articolul meu despre cetatea lui Dioclețian în Split.

Nu am vizitat expoziția artistului Emanuel Vidović deschisă acum peste 10 ani aproape de Poarta de Argint și care ține tot de acest muzeu, ne-a interesat istoria orașului în perioada post romană.

Clădirile care azi adăpostesc muzeul orașului Split au fost construite în sec. XV de unul din membrii marcanți ai familiei Papalić, familie de nobili, juriști, umaniști care și-a pus amprenta asupra Splitului începând cu jumătatea sec. XIV până aproape de jumătatea sec. XVIII când ultimul din familie pe linie masculină a decedat, fără a lăsa urmași. Câteva secole casa familiei Papalić a fost locul unde s-a adunat periodic toată intelectualitatea din Split. Inițial refăcute mai multe case din vremea romanilor, acestea au fost legate între ele și au devenit ceea ce azi e cunoscut drept palatul Papalić. Din ce a fost cândva, doar poarta în stil gotic-renascentist, logia și fațada mai sunt autentice, după proiectul inițial al arhitectului medieval Juraj Dalmatinac. Interioarele, după ce clădirile au devenit proprietate de stat, au fost renovate și transformate într-un spațiu specific muzeelor, păstrându-se totuși câteva elemente originale precum tavanele de lemn pictat. Muzeul orașului Split, într-un spațiu restrâns, a fost inaugurat în 1946. A fost extins în 1950 când s-au celebrat 500 de ani de la nașterea lui Marko Marulić, prieten al familiei Dmine Papalić și cofondator al primei colecții medievale de artefacte aduse din Salona.

Muzeul se află pe str. Papalićeva la nr. 1, are/avea un program între 10 - 17, sâmbăta 10 - 13, prețul biletelor în mai era 20 kn, fotografiatul a fost permis gratis. Intrarea modernă care face puțină notă discordantă cu clădirile din jur, pe strada Dioclețianova colț cu Papaliceva dar care duce tot în corpul de clădiri ale muzeului orașului, expune mai mult artă modernă cu tentă antică și recunosc că inițial ne-a dat și nouă bătaie de cap, crezând că acolo este intrarea în muzeul orașului.

Dacă vizitați orașul Split, merită să faceți un popas în acest muzeu deosebit chiar și pentru cei ce nu sunt interesați de istorie dar trebuie să cunoașteți puțin din trecutul orașului. Marele minus al acestui obiectiv cultural este că tocmai partea explicativă pe exponate este în proporție covârșitoare doar în limba croată și foarte puțin în engleză. Există însă panouri explicative din loc în loc, prezentând perioadele istorice, meșteșugurile, războaiele și alte evenimente, în limbile franceză, germană, engleză și unele și în italiană dar doar pe ansamblul sălilor sau vitrinelor. Dar casierul vorbește foarte bine engleza, așa că pășiți cu încredere spre punctul de taxare, cu cash sau card ????!

Dacă se poate, rog atașați youtube.com/watch?v=G9MWVII9R-8 Muzej Grada Spliata. Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 03.12.17 23:53:18
Validat / Publicat: 04.12.17 08:33:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 1530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Curtea micuță a muzeului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.17 08:33:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.12.17 08:37:00]
»

@webmasterX:

Mulțumesc. O zi bună!

Dan&Ema
[04.12.17 08:43:18]
»

@elviramvio: Start vot! ????

doinafil
[04.12.17 12:10:34]
»

@elviramvio: Un articol marca „@elviramvio”, cu informații utile pentru viitorii turiști în Split.

Poate vom ajunge și noi acolo, cine știe?!

Felicitări și să ai o zi bună!

crismis
[04.12.17 16:59:27]
»

@elviramvio: Foarte interesant, noi am alocat Split-ului doar câteva ore, mult prea puține după cât se pare. Țin minte că am "salivat" un pic când am dat de intrarea la muzeu (ca și la cel etnografic), dar se votase deja in familie "liber de muzee", așa că a trebuit să mă supun... Las', că mă fac io mare!

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.12.17 20:18:11]
»

@Dan&Ema:

Ai preluat ștafeta, mulțam fain!!

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.12.17 20:21:00]
»

@doinafil:

Mulțumesc mult Doina, mai ales pentru urarea de care mă bucur mult.

Sper din tot sufletul să ajungeți acolo, este o țară frumoasă și nu scumpă cum se spune dacă știi cum să te descurci bine și elegant. Dacă e ceva sigur cu o plecare anul ăsta, dă un semn, ne vedem și pălăvrăgim puțin despre glagoliticii de acolo, merită.

O seară frumoasă să aveți amândoi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[04.12.17 20:24:54]
»

@crismis:

Noi am alocat prea mult timp doar Splitului și tot n-am văzut tot ce doream, am niște păreri de rău, dacă ajungi curând te deleg pentru mine să le vezi că sunt convinsă, le vei povesti aici cu mult talent și chiar știință!! De mare, tu oricum ești mare rău, măcar la ce scrii pe aici eu pun chezășie. Și n-am motiv să te perii, chiar ești foaaarte mare, doamnă!

Planuri frumoase pentru 2018!

Zoazore
[04.12.17 21:43:31]
»

@elviramvio: Ca de obicei: interesant și bine documentat! Made by @elviramvio

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.12.17 22:43:04]
»

@Zoazore:

Păi nu prea pot altfel că așa m-a învățat dom' diriginte, să scriu tot ce știu!! Defect de vârsta a... X-a, sâc!

mishu
[10.12.17 09:27:24]
»

@elviramvio:

Marele minus al acestui obiectiv cultural este că tocmai partea explicativă pe exponate este în proporție covârșitoare doar în limba croată și foarte puțin în engleză.

, pai asa am patit si eu cand am vizitat ieri Muzeul orasului Rosenheim, totul era in germana, si este pacat deoarece muzeul este chiar interesant.

La fel de interesant este si ceea ce ai vizitat si povestit tu aici, asadar felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Split-Podstrana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056721925735474 sec
    ecranul dvs: 1 x 1