ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 22.04.14
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

In vizita la Split

TIPĂREȘTE

Dupa prima zi petrecuta la Mostar ne-am gandit sa facem o vizita pana in tara vecina sa vedem Splitul, mai ales ca in vara vizitasem Dubrovnik-ul care ne-a lasat amintiri de neuitat si nostalgia ca poate ne vom intoarce. Am ajuns in Split in jurul orei 11.30, plecand de la pensiunea din Mostar pe la 8.30. Dimineata am pornit pe ploaie, dar pana la iesirea din Bosnia s-a oprit, iar in Croatia aproape tot dumul l-am facut pe autostrada, asa ca am mers destul de repede, zic eu. Taxa de autostrada a fost aprox. 6euro (se putea plati cu euro, Kune sau card- noi am ales varianta euro si am primit restul in moneda croata-Kuna). Din Mostar am urmat directia Citluk, Ljubuski, dupa care apar indicatoarele cu Split. Drumul este bine semnalizat, asa ca nu exista pericolul sa va rataciti. La intoarcere am evitat autostrada si ne-am intors pe riviera dalmata, admirand marea la apus si peisajele de o frumusete ce te lasa fara cuvinte, un sir de statiuni cochete pierdute printre padurile de pini ce se intind pana la malul marii, muntii ce se zaresc de cealalta parte a soselei, tunelele de apar pentru a ne spori surpriza, totul ne-a facut sa ne bucuram ca am ales aceasta varianta de drum ceva mai lunga, dar nu obositoare, ci incantatoare, drum comun pana la un punct cu cel pentru Dubrovnik, cand se separa exista indicator cu directia Bosnia, localitatea de granita, apoi Caplijna si Mostar, o mare parte din drum mergandu-se paralel cu raul Neretva, care si el ajunge in Mostar.

Dupa detaliile despre drum cateva impresii despre vizita la Split: istoria orasului este foarte veche, acesta fiind construit in jurul Palatului lui Diocletian, singurul imparat roman, care la 61 de ani a renuntat la tron in favoarea succesorului sau si s-a retras in acest palat construit in timpul domniei sale. Palatul construit intre anii 295- 305, face parte din patrimoniul UNESCO si este destul de bine conservat. Intre zidurile sale s-au construit si cladiri mai noi restaurante, hoteluri, magazine, cladiri de interes public, insa totul intr-o armonie deplina. In aceasta zona sunt 220 de locuinte si locuiesc permanent 3000 de oameni, noi turistii putem patrunde in misterele acestui loc prin una din cele 4 porti ale palatului si putem vizita catacombele, aici sunt amenajate cateva sali ce ne prezinta urme ale istoriei de odinioara, o moneda cu chipul lui Diocletian, cateva curti interioare unde sunt amenajate diverse expozitii, cand am fost noi era amenajata o frumoasa expozitie temporara de bonsai. De asemenea merita vizitata Catedrala St. Domnius, azi catedrala catolica, dar in care se afla mausoleul lui Diocletian, imparat anticrestin ce i-a prigonit pe acestia si tot aici se poate urca in turnul catedralei, de unde privelistea asupra orasului si a marii este superba. Pierzandu-te pe stradute la fiecare pas poti descoperi cate ceva de admirat un balcon, un turnulet, diferite detalii la o casa sau coloana, mici muzee sau galerii, statuete si piatete unde sa stai sa te odihnesti. Cand ai terminat cu ratacitul pe stradute poti sa iesi pe faleza si sa privesti marea si vapoarele la umbra unui palmier sau la o terasa savurand o cafea sau o ciocolata groasa si aromata asa cum am facut si noi.

Pentru a ajunge in zona veche sunt indicatoare atat spre port cat si spre portile de intrare si parcari. Noi am gasit loc de parcare chiar unde incepe faleza si se afla si una din intrarile in palat. Aici era 10Kn prima ora si 15Kn urmatoarele. Probabil ca sunt si altele cu preturi mai mici, dar daca tot ajunsesem acolo nu ne-am mai intors.

Despre preturi nu pot spune mare lucru, noi am luat doar ceva de baut cum am mentionat mai sus, alte cumparaturi nu prea am facut, suvenirurile pareau destul de scumpe, la fel si bijuteriile care erau muuulte, muuulte si foarte frumoase, oricum nici turisti nu erau foarte multi in aceasta perioada, lucru care noua ne-a placut pentru ca nu era aglomerat si nu erau cozi la obiective.


[fb]
---
Trimis de Gabi Georgeta in 22.04.14 22:56:24
Validat / Publicat: 23.04.14 07:21:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 3654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabi Georgeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Split- un loc de popas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

michirec
[23.04.14 08:52:47]
»

Pentru Bosnia, a fost nevoie de pasaport? e o varianta de drum spre Split-Ciovo prin Bosnia, care ma intereseaza...

Gabi GeorgetaAUTOR REVIEW
[23.04.14 14:04:31]
»

@michirec:

Noi am avut pasapoarte, dar nu stiu sigur daca se poate si fara. Am citit intr-un review mai vechi, dar nu mai stiu pe ce site ca se poate si cu Carte de identitate (dar nu si cu modelul vechi de buletin).

Imi pare rau ca nu-ti pot da informatii mai precise de atat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Gabi Georgeta, michirec
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Split-Podstrana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.40338897705078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1