ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Tarnita (jud Cluj) / Fără cuvinte!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe seitul lacului Tarnita scrie asa: Unul dintre refugiile in natura cele mai frecventate de clujeni este lacul Tarnita, de pe valea Somesului Rece, din Muntii Gilaului. Padurea coboara pana la buza lacului cu o fauna piscicola ce abunda in apele zagazuite de barajul hidrocentralei. Golfurilor ascunse in fagetul verde de pe malul nordic coloreaza un peisaj uimitor. O data cu schimbarea vremurilor si a ascensiunii initiativei private, pe malul lacului, dupa 1990, au inceput sa apara vile si cabane.

Lacul Tarnita se gaseste intre comunele Rasca, Marisel si Gilau, judetul Cluj, la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafata de cca. 220 ha si o lungime de peste 8 km, lacul Tarnita este una din cele mai apreciate zone turistice din judetul Cluj. Este alimentat de apele Somesului Cald (unul din afluentii Somesului Mic) si are un volum de cca. 74 milioane metri cubi. Barajul cu zid de cetate este in forma de arc si a fost finalizat in 1974 avand o inaltime de 97 m. Acumularea de apa de la Tarnita are o adancime de peste 70 de metri. O banda ingusta si serpuitoare de asfalt inconjura lacul pe partea stanga. Ea trece pe langa o centrala electrica ingropata in maruntaiele muntilor. Apele lacului sunt valoroase pentru puterea lor hidroelectrica si pentru alimentarea localitatilor de pe valea Somesului Mic. Lacul de la Tarnita este frecventat deopotriva de amatorii de sporturi nautice si de pescari.

Lacul este tinut de un baraj iluminat noaptea ca un palat din basme, iar lumina galbuie proiectata de reflectoare dezvaluie si ascunde, in acelasi timp, secretele barajului. Din vale, barajul pare un imens zid de aparare. O banda ingusta si serpuitoare de asfalt inconjoara lacul pe partea stanga. soseaua duce la satul Marisel, patria motilor, situat la doar cativa kilometri de lac. Legendele locale spun ca tunelurile sapate pe sub munte depasesc lungimea de 10 kilometri si ca intreaga uzina seamana cu centrele militare secrete ingropate in stanca si care sunt capabile sa reziste unui atac nuclear.

Pentru ca apa din lac provine din izvoarele din Muntii Apuseni, Clujul este unul dintre orasele cu cea mai buna apa de baut din Romania. Lacul de la Somesul Cald este situat la cinci kilometri departare de Gilau. In apropiere de sosea, malurile lacului s-au transformat intr-o adevarata colonie de vile. Lacul este recomandat in special pescarilor care, dupa ce merg cativa kilometri pe un drumeag de munte, pot sa isi gaseasca un loc linistit.

In zona au aparut colonii de vile luxoase. O bucata de teren pe malul lacului Tarnita costa cat o parcela din centrul Clujului. Cele mai multe dintre aceste vile sunt inconjurate cu parcele de gazon verde, tivit cu borduri albe de beton, care marcheaza marginile unor trepte uriase prin care muntele coboara spre apa. Multi dintre proprietarii de vile au si debarcadere de lemn, ori pontoane mobile, de la care sunt legate o mare varietate de barci, barcute si salupe, de la cele gonflabile pana la cele fabricate din fibra de sticla ori din lemn. Dincolo de distractie, barcile sunt cel mai comod mijloc de deplasare intre vilele de pe malul lacului. "Vecinii", adica proprietarii caselor de pe malurile lacului, prefera sa strabata un kilometru pe apa decat sa inconjoare zece kilometri pe uscat, pentru a ajunge dintr-un loc in altul. Dimineata, lacul este presarat de luntriile din lemn ale pescarilor care asteapta rasaritul soarelui pe oglinda valurita a apei.

Ce frumoasa descriere, asa-i?

Azi dupa-masa, ne-am hotarat sa mergem putin, la plimbare, la Coada Lacului Tarnita, un loc frumos, lumea merge, face baie, stau cu cortul, gratare, etc.

Vazand ca nu a scris nimeni, nimic de acest loc, ma gandeam ca am sa vin acasa cu impresii foarte frumoase, impresii pe care le aveam mai demult despre acesta zona si, cand colo, am venit acasa cu o dezamagire totala despre oameni. Cum pot fi atat de nesimtiti?

Dupa atatea ploi, apa care venea prin tunel, era foarte mare, chiar a inundat o parte din "plaja", aducand cu ea multa, multa mizerie. Sticle, pet-uri, pantofi, lemne pluteau pe apa.

Sa zicem, cumva am trecut peste asta. Ne-am dat jos din masina si am pornit la plimbare. Era un tomberon mare de gunoi GOL, iar langa, pe jos plin e gunoaie aruncate. Chiar atata nesimtire exista pe oameni? Daca a facut, totusi, sacrificiul de a se deplasa pana la tomberon, de ce le-a aruncat pe jos? Chiar in fata mea, un barbat a aruncat de la indepartare o punga cu gunoi, dar bineinteles ca a cazut pe jos.

Bun, mergem mai incolo. Pe malul apei plutea un stat gros de gunoi. Aici, nici macar nu se mai misca apa.

Mai incolo. Tineri, veniti cu cortul in week-end, ascultau manele scarboase (si eu mai ascult cateodata, la petreceri sau ma rog, depinde de situatie, dar nu chiar oricare, vreo 2-3 imi plac), nu conta ca in jurul lor era plin de lume si poate ca acei oameni nu sunt obligati sa le asculte, si mancau seminte. In jurul lor, pe jos, era plin de coji. Si saptamana viitoare cand vor veni iarasi cu cortul, bineinteles ca-si vor cauta un loc curat, fara mizerii, nu?

Cat am stat acolo, intr-una am fugit dupa copil, care tot lua doze de bere goale si alte lucruri de pe jos.

Atat de marcata am ramas de cele vazute si nu ma refer doar de ce am vazut azi, ci in general. Demult nu am mai fost intre atata lume sa pot vedea astfel de lucruri. Tot timpul, cand ies undeva la munte, atat umblu pana gasesc un loc unde nu e asa aglomerat.

Poate ca unii ma vor condamna sau vor spune ca ce impresii are asta, dar asa ceva, dupa parerea mea, nu se accepta.

Pe drum inspre casa, tot am stat si m-am gandit la ceva. Tin minte ca mai demult, elevii erau dusi de la scoala la diverse munci, eu cunosc care mergeau la cules de mere, de exemplu. Nu stiu, acum, ce se invata la scoala despre protejarea mediului, dar oare, ca generatiile urmatoare sa nu faca la fel, nu ar fi bine sa fie dusi de la scoala sa vada mai bine cu ochii lor, sa le explice, sa nu mai procedeze ca si parintii lor, sa inteleaga si acei copii unele lucruri, pt ca de acasa se vede ce invata. Am zis-o la modul general, nu neaparat toti fac asa. Macar generatiile care vin din spate sa fie civilizati si educati, sa fim macar pe jumatate, daca nu mai mult, cat strainii.

Ce pot vedea turistii straini care pun piciorul in acesta tara frumoasa, dar foarte "murdara"? Si ce este culmea. Noi bem apa din acel lac, bine apa este tratata si purificata, dar TOTUSI...

Cica, ar fi interzis, asta auzeam mai demult, nu stiu ce lege e acum, plimbarea pe lac cu ambarcatiuni cu motor, tocmai din cauza asta. Era plin de astfel de barci.

Si asa de frumoasa este aceasta zona...

Cei care faceti asa ceva, va lasati urmele pe unde umblati, nu ma judecati, dar ganditi-va putin la ce frumos este cand gasiti un loc curat si va este mai mare dragul sa stati pe iarba si sa mai si mancati. Nici eu nu va judec. Exista altcineva mai sus pt asta.

Se poate atasa, va rog, o melodie? Michael Jackson - Earth Song.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Alina Morar in 01.08.10 21:23:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 21194 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 apa care vine din acest tunel este de la Belis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6900 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Alina MorarAUTOR REVIEW
[01.08.10 21:33:56]
»

Si Lacul Belis, situat mai sus, intr-o zona mult mai frumoasa si despre care voi vorbi alta data, este EXACT LA FEL.

creivean
[01.08.10 21:35:58]
»

Se vede treaba că, până la urmă, ai ieşit şi tu, azi din casă. Foarte bine.

Admin
[01.08.10 21:42:44]
»

ce e cu titlul acela? s-a intamplat ceva la editare?

Eventual scrie aici unul, si-l modificam noi ulterior.

cosminp
[01.08.10 21:53:09]
»

pacat ca se intampla astfel de lucruri. lipsa bunului simt al unora lasa mult de dorit, dar acestia nu fac la fel acasa.

ei se comporta asa in afara casei si cred ca lumea incepe si se termina cu ei.

pacat de noi.

Alina MorarAUTOR REVIEW
[01.08.10 21:56:29]
»

Nu e greseala, doar ca nu am stiut ce sa scriu. Nu am cuvinte.

webmasterXY*
[01.08.10 22:02:35]
»

Rezolvat cu muzica; de titlu ce se aude?!?

webmasterXY*
[01.08.10 22:04:51]
»

Păi hai să-i spunem chiar aşa: Fără cuvinte! ce zici?

Alina MorarAUTOR REVIEW
[01.08.10 22:08:10]
»

ok

Flaviu
[01.08.10 22:20:44]
»

Un review frumos despre o zona superba uratita de niste turisti mizerabili.

Ambarcatiunile cu motor sunt interzise pe lac dar avand in vedere cine isi permite o asemenea "barcuta" iti poti imagina ca nu se vor lua masuri prea curand.

O seara placuta!

Alina MorarAUTOR REVIEW
[01.08.10 22:52:13]
»

Foarte greu se incarca pozele.

Voi incerca maine sa pun restul.

dannek
[02.08.10 00:01:33]
»

@alina_morar

pacat de tarisoara noastra frumoasa!

Concetateni nostri o parte din ei inteleg sa se distreze cu muzica la maxim si sa lase o urma pe unde au trecut, sa isi scrie numele pe vreo stinca sau sa scrijeleasca numele pe vreun copac.

Asa cred ei ca vor fi pomeniti de trecatori sau sa arunce gunoaiele pe unde maninca nu sa le stringa sa le arunce la un container.

Mai trebuie sa umblam la constiinta si la cei 7 ani de acasa.

cosminp
[02.08.10 00:04:23]
»

la cei sapte ani de acasa nu mai poti umbla acum, dar constiinta se poate modifica prin aplicarea dura a unor legi dure.

biancuta
[02.08.10 00:44:29]
»

Alina Morar, m-ai lasat fara cuvinte! Acelasi lucru l-am gasit si eu azi la Lacul Bezid, o zona foarte frumoasa dar care e plina de peturi, pungi si altele! Am vazut gramezi intregi de gunoi, alternand cu cate un cort si/sau un gratar!

Melodia atasata face parte din lista mea de preferinte!

Admin
[02.08.10 02:18:35]
»

odata cu validarea pozelor, impresiile au fost mutate la "Descopera Ardealul"

georgiana
[02.08.10 07:09:16]
»

Eu nu sunt ''fara cuvinte''!

Eu de fiecare data cand am intalnit astfel de turisti, am indraznit, politicos sa iau atitudine, pentru ca ma doare. Cu toate ca sotul meu a cam strambat putin din nas... deoarece nu stii cu ce nebun intri in conflict si considera ca, oricum eu nu pot schimba lumea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina MorarAUTOR REVIEW
[02.08.10 09:03:20]
»

Eu nu le zic nimic, dar le arunc o privire... Sotul imi spune ca parca as vrea sa omor pe cineva.

Macar generatiile viitoare...

In fiecare zi vad gunoaie, peste tot, dar aici m-au enervat la culme...

alinutzza140*
[02.08.10 10:01:14]
»

Imi vine sa mor cand vad ca unii oameni nu au bun simt. Cum pot sa stea Doamne cu tomberonul langa ei si sa arunce gunoiul tot jos. Eu cand merg la gratar car gunoiul dupa mine in sac daca nu gasesc tomberon.

Apropo de ce ziceau ceilalti inainte, la mare am zarit doi ''distinsi'' turisti care s-au gandit sa manance seminte in apa marii ca deh doar acolo era loc. Bineinteles ca, cojile le-au aruncat in apa. Sotul nu a putut rezista si le-a zis vreo doua si ce credeti mai sa sara la el. Asta e asa e in Romania.

Alina MorarAUTOR REVIEW
[15.08.10 12:29:21]
»

Acum, vineri, am fost la plimbare pana la Tarnita si apa nu mai era asa murdara, au disparut PET-urile, dar pe marginea drumului, tot asa erau gunoaiele.

webmaster
[21.04.13 12:34:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Clujul şi imprejurimile" (deja existentă pe sait)

indra80
[04.07.16 15:45:57]
»

Salut! cum se ajunge exact aici in zona asata a lacului, poate chiar un loc mai retras. ma intereseaza un loc de pescuit, pus cortul, gratar. Multumesc!

webmasterX
[10.09.17 23:12:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona și lacul Tarnița» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, biancuta, cosminp, creivean, dannek, Flaviu, georgiana, indra80
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona și lacul Tarnița:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08322286605835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1