GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca am promis ca voi spune ceva si despre statiunea in sine, iata ca ma tin de cuvant.
Santimbru Bai se afla in judetul Harghita, este situata la 21 km de Miercurea Ciuc si 13 km de localitatea Santimbru.
Statiunea se afla la o altitudine de 1250m. In statiune se gasesc cateva mofete (de aici i se trage si numele de Santimbru-Bai adica Baile Puturoase), izvoare cu ape minerale, namoluri cu efecte terapeutice, recomandate in special pentru tratarea afectiunilor aparatului cardiovascular ale sistemului circulator.
Pe langa efectul terapeutic al zonei, ca turist poti vizita si cateva obiective ca: Moara de apa si joagar, Conacul Henter, Rezervatia naturala Mlastina Budos. Asta ca informare, pentru ca noi, stand doar o dupa-amiaza am preferat sa cutreieram potecile, sa stam tolaniti in iarba si sa ne bucuram de peisaj si liniste.
Asa ca dupa ce ne-am cazat, am plecat in explorare. Dupa ce iesi din pensiune, faci dreapta, apoi prima la dreapta si tot inainte. Treci de singurul bar din sat cu gustoasele gogosi cu smantana si usturoi (te hotarasti daca te opresti inainte de plimbare sau la intoarcere) si o ti tot inainte. Nu ai cum sa te ratacesti, la intoarcere noi am luat-o pe alt drum si am iesit tot in centru.
Plimbarea a durat aprox 4-5 ore, dar cu foarte multe pauze, am facut poze, am mancat coacaze negre, am stat in iarba, am admirat casutele localnicilor intr-o totala contradictie cu ce avem noi aici unde locuim, ne-am bucurat de peisajul superb.
De la proprietar am aflat ca aici a fost un sat de mineri (aproximativ 200) care au lucrat intr-o mina de mercur. Dar pentru ca nu a avut succesul sperat, mina s-a inchis, minerii ramanand in zona si primind permisiunea de a-si face casa in sat. Casele facute de mineri sunt micute, cu gradini micute dar foarte ingrijite, chiar daca unele pareau chiar nelocuite. Si sunt rasfirate peste tot prin padurea de brazi pe km intregi. Bine, in timp e clar ca s-au construit mult mai multe case, zona a devenit mai populata, dar inca isi pastreaza un farmec aparte.
Daca pleci sa te plimbi prin padure, vei avea placuta surpriza sa ai impresia ca mergi pe un covor pufos, asta datorita solului care e pamant de turba, un muschi pufos peste tot.
De altfel tot prin plimbare am observat ca si paraiasele au o culoare ciudata, rosiatica, ceea ce arata clar ca pamantul din zona e bogat in minereuri.
In plimbarea noastra am vizitat si 2 mofete: Mofeta 1, cea de langa pensiunea unde am fost cazati (Mofeta Panzio) cu emanatii mai putine si nu permanente si Mofeta nr 3, de langa Centrul de informare cu emanatii puternice, in care eu nu am rezistat mai mult de 5 min.
Ne-am fi dorit sa mai poposim in zona, dar timpul nu ne-a permis, trebuia sa mergem mai departe in concediul nostru, dar sunt sigura ca ai ce sa faci si mai multe zile aici si mai ales sa te incarci energie pentru acasa.
Trimis de ancutza26 in 01.09.18 19:02:21
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancutza26); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Sântimbru-Băi, SÂNTIMBRU [HR]" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Doamne, ce emoții m-au copleșit, mi-ar fi plăcut să văd mai multe poze! Ce aduceri aminte!
Dar s-o iau cu începutul. În anii copilăriei, veneam an de an, vară de vară, în zonă, foarte aproape, mama e născută în apropiere. Fiind bolnavă, reumatică i s-a recomandat cura la mofete. Așa că an de an reveneam, am cutreierat dealurile, am cules afine, zmeură, mi-a plăcut tare mult. Locuiam la una din căbănuțe, administrată de o familie de bătrâni, care nu mai sunt de mult, dar era perfect... Îmi aduc aminte că dimineața când mă sculam urmăream dacă fumul de la coșul din bucătărie, urcă sau coboară, de urca vremea era frumoasă, numai bună de colindat!
În mofete nu intram pentru că eram prea mică, așteptam afară până ieșeau părinții mei.
Mulțumesc pentru o frumoasă aducere aminte, acolo n-am mai ajuns de cca 30-35 ani. Sigur o fi frumos!
@ancutza26: Foarte frumos totul, insa o bila neagra iti dau pentru P05, inghit in sec la greu , dar cu tot acest chin, feiciari, minunat, votat cu mare drag.
@maryka: Cu multa placere. Zona este de o frumusete extraordinara. Pentru noi a fost prima data aici, dar clar nu si ultima. In privinta pozelor... astea sunt pozele facute de sotul meu. Eu am pierdut toate pozele din telefon din acest concediu, ceea ce va insemna ca voi scrie despre unele locatii fara poze.
@mishu: Multumesc. Ce sa mai spun ca a fost si buna... nu mai spun ca iti dai seama si singura.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Tinovul Luci - o lume mirifică și stranie — scris în 18.11.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Stațiunea Băile Sântimbru - Büdösfürdő (Băile Puturoase) — scris în 17.11.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ