GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zona Bulz-Remeti o buna locatie pentru o iesire la munte
Ce e frumos merita promovat asa am concluzionat dupa ce am vizitat comuna Bulz din Jud Bihor.
Situata la 75 km distanta de Oradea si 88 km distanta de Cluj, Bulz are soseaua principala care va poarta prin rezervatiile Valea Iadei si Muntii Padurea Craiului. In mod paradoxal numita Valea Iadului e de fapt asemanatoare cu un defileu format de cele doua rauri care strabat zona: Valea Iadului si Crisul Repede.
Versantii impaduriti, viata linistita, formatiuni stancoase ce insotesc cursul raului, sina de cale ferata pe care o tot traversam, lacuri de acumulare formeaza o imagine completa a zonei Bulz.
O zona cu o bogata retea hidrografica se bucura de multe baraje si lacuri de acumulare: Lacul Bulz-Lacul Munteni-fostul Lac Lesul-Ursului
-»Lacul de acumulare Bulz- Usor accesibil din Bulz, merita sa faceti o oprire pentru a admira frumusetea locului. Versanti impaduriti se reflecta frumos in luciul apei, iar daca aveti ca pasiune pescuitul este un loc potrivit pentru a va instala. La momentul vizitei am surprins un fenomen interesant, aburi de aer cald probabil se ridicau pe suprafata apei formand niste norisori albi.
Cu inaltime de ~10 m Lacul de acumulare din Bulz este realizat pe raul Valea Iadului fiind urmat de cel din Munteni si Lesu.
In zona nu este nimic amenajat, locatia merita toata admiratia, va incurajez sa nu-l ratati daca treceti prin zona.
-»Lac munteni- Un lac pe acumualare amplasat pe raul Valea Iadului, intr-un cadru natural superb printre versanti impaduri, pereti stancosi. Lacul este generos ca dimensiune, ideal pentru o pauza de admirat sau chiar pescuit.
Din pacate in imprejurimi nu este nimic amenajat, nici macar un panou la strada care sa ii mentioneze numele. Cu prietenul nostru google e usor de gasit, chiar merita admirat.
-» Barajul Lacul Lesu Ursului- Din locatie e foarte trist dar a ramas doar barajul. Construit pe raul Iad in zona numita Valea Iadului, lacul de acumulare a fost golit in 2015 si de atunci a ramas asa. Are o poveste trista cu toate ca drumul pana acolo este bun, peisajul fantastic. Totusi ofera o experienta inedita sa vizitezi fundul unui lac, speram ca viitorul ii rezerva planuri mai bune.
Zona a fost candva mult mai dezvoltata turistic existand un sat de vacanta Coada lacului. In prezent exista cateva pensiuni si cabanute, se pot vizita diferite obiective: Pestera cu apa din valea lesului, Cascada Iadolina, cascada Saritoarea Iedutului, Cascada Valul Miresei din Valea lesului, Piatra Bulzului, Pestera Meziad etc
Intr-o zona asa bogata pasionatii de pescuit vor fi incantati fie ca aleg un rau ori un lac din zona.
Deasemenea o incercare cu caiacul pe Cris e o alta persepectiva de admira peisajul, debitul apei este redus, am vazut si copii care se distrau bine in prezenta organizatorilor de astfel de activitati.
Pentru pasionati de munte exista trasee montane care duc spre pesteri, cascade, versanti. Recomand indeosebi Pestera cu apa din Valea Lesului, pe cat de necunoscuta este pe atat de fumoasa si suprinzatoare ca obiectiv natural.
Din Remeti mergand pe drumul spre camping Valea Lesului urmand coordonatele oferite de google maps se ajunge pe un drum forestier dar practicabil. Drumul merge pana aproape dar puteti lasa masina inainte de baracile taietorilor de lemne. De acolo traseul continua pe drum, marcaj triunghi rosu vizibil pe alocuri, se trece pe langa doua mici pesteri pe partea stanga.
Urmand firul apei cam dupa 15 min de mers se poate observa pe stanga un portal intr-un perete stancos. Din pacate nu este foarte vizibil si nici indicatoare clare de semnalizare. Se urca pe pietrele imbracate cu muschi verde si veti descoperi o minunatie de pestera. Poate fi vizitata prima incapere, apoi accesul este oprit de gratii.
Cum ziceam multa neglijenta in promovarea locatiei dar pestera este superba, a meritat din plin vizita.
Turistii se pot caza la pensiunile din zona, ar mai fi optiunea cu cortul la camping ori casute. Recomand indeosebi campingul Casute Bulz, proaspat lansat in primavara lui 2019. Amplasat intr-un cadru foarte placut cu versanti montani in fata si spate, pe un platou generos ca spatiu amenajat cu locuri de joaca pentru copii. Casutele sunt impecabil amenajate, foarte practice cu baie proprie, frigider si terasa proprie.
Recomand cu drag!
Trimis de simplegirl in 06.08.19 12:41:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REMEȚI [BH].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
E o zonă frumoasă, am fost de două ori acolo cu cortul, pe Valea Lupului, spre coada lacului, ultima dată acum 3 ani cînd deja lacul nu mai exista. Foarte interesant într-adevăr să vezi scoase din nou la lumină vechile maluri ale rîului și vechea șosea, pe care cei care aveau treabă mai sus de lac o preferau, pentru că e un macadam cinstit, față de asfaltul cu gropi al șoselei normale, plus că e mult mai scurtă.
Am căutat vreo oră Peștera cu Apă din Valea Leșului, fără succes. E drept că nici nu știam la ce înălțime să ne uităm în versant. Am mers cu mașina cît s-a putut, pînă s-a stricat drumul, apoi pe jos vreo 20 de minute. Nu-mi dau seama dacă eram prin zona care trebuie sau nu.
În schimb este ușor de văzut Peștera de la Fața Apei, chiar vizavi de Pensiunea Carpathia, mai sus de Remeți.
Alt obiectiv interesant e un mic lac, care e de fapt un izbuc, un puternic izvor carstic, o pîlnie „fără fund”, situat în Remeți chiar lîngă șosea: Izbucul Topleț. Din păcate, la vizita mea din 2016 am observat că proprietarul terenului a îngrădit locul, și micul iaz se vede numai dintr-un singur unghi. Înainte era „la liber”, puteai opri și sta pe o bancă lîngă oglinda apei, sub care, după o privire mai atentă, descopereai că fundul mîlos și plin de plante și pești se termină într-un hău bolovănos.
@simplegirl:
Superba Saritoarea Iadolina! Faine tare pozele, dar putine. Felicitari pentru articol si sugerarea unei posibile destinatii interesante.
Numai de bine! ????
@abancor:
Interesanta propunere, de Pestera de la Fata Apei nu auzisem, zona e plina de obiective naturale.
Nici noi nu am fost siguri de traseul spre Pestera cu apa Valea Lesului dar a meritat cautarea.
Dacă te mai duci, peștera respectivă e chiar vizavi de pensiunea Carpathia, treci rîul și nițel la stînga, și se poate vizita pe o lungime destul de mare, la un moment dat e și un rîuleț, dar e captat de localnici printr-o țeavă. Vizita poate dura și mai bine de juma de oră. Peștera e un culoar unic, îngust și lung, practic traseul rîulețului respectiv.
Tot vizavi de pensiune, dar în dreapta după ce treci rîul, e un izvor, care probabil vine tot din peșteră de undeva.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Cascadele Boiului … în cuibar rotind de ape — scris în 07.09.18 de ioana5 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 De la Remeti la barajul de pe Valea Draganului — scris în 09.12.14 de IULIU ANTAL din BRASOV - RECOMANDĂ