ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Rânca, pe drumuri de munte

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Într-o duminică însorită a lunii iulie 2007 am decis să facem o plimbare până la Rânca, mult lăudata, în acea vreme, staţiune de pe Transalpina. Traseul este deja clasic: Piteşti-Râmnicu Vâlcea-Horezu-Novaci (aproximativ 160 km) şi, de aici se face la dreapta şi se intră pe DN67C (Transalpina), care, atunci când este deschis, duce până la Obârşia Lotrului şi, mai departe, spre Şugag, până la Sebeş. Pentru cei care ar intenţiona să meargă pe acest drum între Obârşia Lotrului şi Şugag, eventual lăsându-se induşi în eroare de unele hărţi mai vechi (nu ştiu cum e situaţia la cele noi), trebuie să vă spun că această porţiune a Transalpinei este neasfaltată, numai bună pentru o competiţie "off road". În schimb, peisajul este formidabil, mai ales în zona lacului de acumulare Oaşa.

La data vizitei noastre, drumul era deschis numai între Novaci şi Rânca, vreo 20 km, dar era în stare foarte bună (tocmai fusese asfaltat), cu excepţia porţiunii finale, de la staţia radio Parâng până în staţiune, pentru care probabil nu a mai ajuns asfaltul. Staţiunea este de fapt o îngrămădire de vile şi cabane construite de-a lungul drumului, fără niciun plan, complet haotic, pe o muchie de munte de sub vârful Păpuşa, din masivul Parâng. Este drept, s-au amenajat nişte pârtii de schi, dar astea sunt bune numai iarna. Categoric, vara nu merită să te duci decât pentru aerul curat, staţiunea fiind situată la 1600 m, ceea ce, pe de altă parte, este un dezavanaj din punctul de vedere al vegetaţiei. Practic, aici este o vegetaţie de tip păşune alpină, aşa că nu vă aşteptaţi să cădeţi pe spate de cât de frumos este aici, mai ales că aspectul de lucru neterminat al staţiunii nu e nici el în avantajul acesteia.

În schimb, pentru iubitorii automobilismului montan este un loc bun, chiar mai bun decât pe transfăgărăşan, dar iarna e nevoie de un 4x4, pentru mai multă siguranţă. Dacă drumul e deschis până peste creastă, cu atât mai bine.

Am plecat din Rânca, staţiunea de munte unde până acum câţiva ani era doar o cabană, destul de dezamăgiţi, atât pentru ce am găsit aici, cât şi pentru că drumul era închis şi a trebuit să ne întoarcem pe acelaşi traseu.

Ca o concluzie, Rânca, cel puţin la acea dată, mai avea mult până să ajungă să merite numele de "staţiune montană".

Aşa că, la întoarcere, pentru a mai atenua dezamăgirea, am decis să trecem şi pe la două cunoscute mănăstiri din Vâlcea.

Prima la care am oprit a fost mănăstirea Horezu (cunoscută şi sub numele de Hurezi, sau Hurez), considerată ca fiind cel mai complet si mai reprezentativ ansamblu monastic in stil brancovenesc şi cea mai de seamă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea, datând de la sfârşitul secolului al XVII-ea, este aşezată la poalele munţilor Căpăţânii, pe DC114, ce urcă spre nord, de la Horezu spre Ifrimeşti.

Cei care nu au ajuns încă până aici îşi pot face o idee accesând wikipedia

Revenind pe DN67, am continuat spre est, am trecut de Tomşani şi am intrat în comuna Costeşti (ajunsă celebră de la ultima mineriadă, cea din 1998). Aici am părăsit din nou DN67 şi am urcat pe valea Bistriţei, până în satul Bistriţa, unde se află mănăstirea cu acelaşi nume, Bistriţa. Aceasta este mai veche decât mănstirea Horezu, datând de pe la sfârşitul secolului al XV-lea, dar biserica mănăstirii este o construcţie de dată mai recentă, din secolul al XIX-lea, în stil neogotic. Aici sunt adăpostite de peste 500 de ani moaştele sfântului Grigorie Decapolitul.

La fel, informaţii interesante se găsesc pe wikipedia.

De la mănăstirea Bistriţa se poate ajunge la mănăstirea Arnota , la vreo 5-6 km distanţă, dar drumul este neasfaltat, foarte dificil şi trece printr-o carieră, aşa că, neavând o maşină de teren, am renunţat să urcăm, întrucât nici drumul pe jos, pe scurtătură nu mai era o alternativă, fiind prea târziu.

Am încheiat călătoria cu liniştea în suflet dată de clipele de meditaţie petrecute la cele două mănăstiri şi cu convingerea că această a doua parte a călătoriei a salvat o zi care la un moment dat părea a fi dezamăgitoare.


[fb]
---
Trimis de Costi in 31.01.10 09:36:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj montan în drum spre Rânca, pe Transalpina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.01.10 10:53:56]
»

am aceeasi parere despre "statiunea" Ranca; de altfel, mi-am mai exprimat-o pe aici pe undeva, intr-un comentariu la unul dintre reviewuri. dar pentru ca ai vorbit si despre partii, si pentru ca este (inca) iarna si poate ca unii ar fi tentati sa mearga sa le incerce, as vrea sa mai adaug (tot 'in reluare') vreo doua vorbe:

eu am fost iarna trecuta acolo. accesul e relativ facil pana la statia (releul) RTV, dar de acolo in sus e bine sa aveti "echipamentul de iarna" pe masina! (cauciucuri de iarna, dar nu numai, pentru ca in "statiune" puteti intalni si portiuni unde s-a format ghetus pe carosabil si fara lanturi nu reusiti sa treceti!) am vazut 'pantofari' care nu au avut atata minte incat sa respecte aceste reguli de minim bun-simt si se chinuiau sa impinga masinile LA DEAL!!! PE GHEATA!!! imiginati-va cata carnita veti gasi la intoarcere in frigider daca blocati SINGURUL drum spre partie in felul acesta...

asaaaa... acum despre partii: sunt doar 2, la baza primeia este o parcare destul de incapatoare, cu plata. la cea de-a doua, e cam imposibil sa ajungeti dinspre drum, deci va trebui sa urcati cu teleschiul de la prima, sa mai mergeti cam 300 m peste o culme de deal (munte!) si sa coborati pe urma si sa va distrati cat puteti pe aceasta din urma, iar la capatul zilei sa va retrageti fie pe acelasi drum, parcurs in sens invers, fie printre copaci, pe la baza partiei, spre sosea (dar numai daca este 'batuta' carare, altfel mai bine alegeti varianta ocolitoare). nivelul acestor partii este usor/incepatori pentru prima si mediu/incepatori pentru a doua. deci nimic spectaculos. si nici foarte lungi nu-s. (a doua este chiar mai scurta). prima este si iluminata noaptea, daca sunt suficienti schiori pe ea.

CostiAUTOR REVIEW
[31.01.10 11:09:20]
»

@Dragos

Mă uimeşti cât de activ eşti pe acest site. Nici nu am apucat să încarc pozele, că deja a apărut comentariul tău. Îl văzusem şi pe cel anterior.

Eu nu am fost la Rânca iarna, dar am auzit şi eu de "isteţi" care cred că la 1600 m altitudine, unde şi vara bate un vânt tăios, te poţi duce iarna ca pe autostrăzile insorite ale Greciei. Este bine că ai subliniat acest aspect, poate vor fi mai puţini "pantofari", cum le zici tu.

Am citit undeva că între timp şi ce-a de-a doua pârtie a fst dotată cu iluminat nocturn şi că sunt în amenajare încă două pârtii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[31.01.10 11:09:28]
»

intre timp s-a rezolvat problema drumului catre manastirea Arnota, nu este asfaltat 100% dar este un macadam acceptabil am fost in august 2009 se poate intra cu orice masina mica, foarte aproape de manastirea Dintr-un Lemn in comuna Francesti satul Surpatele se afla manastirea Surpatele, ctitorie de la inceputul secolului 18 a doamnei Maria Brancoveanu pe locul in care exista o alta biserica din secolul 16 ridicata de logofatul Tudor Dragoescu, reconstruita in ultimii ani dupa ce la un moment dat fusese abandonata, este mult mai rustica, mai mica, inconjurata de verdeata si flori, insa frescele sunt deosebite exista aici portretele domnitorului C. Brancoveanu si a fiilor sai si a Mariei impreuna cu fiicele sale.

CostiAUTOR REVIEW
[01.02.10 23:26:08]
»

Rog WM99 să ataşeze la review următoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/mari227/a0fd5aa7d89a54

Poate e bine să dau şi o explicaţie. În review am vorbit şi de mănăstirea Bistriţa, aflată pe malul Bistriţei oltene.

Mai mult, în zonă se află şi casa memorială a interpretei melodiei ataşate, Maria Lătăreţu, o voce inegalabilă a muzicii populare gorjene.

webmasterXY*
[01.02.10 23:42:16]
»

Plimbare placuta pe drumuri de munte insotiti de coloana sonora atasata la rugamintea lui Costi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, Cristian_h*, Dragoș_MD
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Rânca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066206932067871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1