ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 26.09.17
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 2 zile
Familie
2 AD. + 2 COPII -- v: 8 și 6
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

București - Rânca sau cum am mai ajuns mai repede la munte în Oltenia decât în stațiunile de pe valea Prahovei

TIPĂREȘTE

Am ajuns recent pentru prima dată la Rânca direct de acasă din București și cred că am fost inspirat în alegerea drumului, drept pentru care m-am gândit să-l fac aici cunoscut, poate se va mai bucura cineva de el.

Drumul descris este cu doar 1km mai scurt (274 km) decât varianta clasică București - A1 - Bâscov - centură sud Râmnicu Vâlcea - Govora - Horezu - Rânca, dar am încercat să elimin din riscurile aglomerare a traficului și am descoperit locuri mai relaxante prin care să călătorim.

Am vrut să văd un drum nou și să evit urmările unui trafic aglomerat sau ale vreunui accident care să dea peste cap traficul pe DN7.

Și am descoperit că este mai plăcut și mai rapid să ajung la 280km în loc să mor de nervi în mașină pe DN1 încercând să parcurg jumătate din această distanță până pe Valea Prahovei.

Am plecat într-o vineri și am avut de făcut o oprire în Militari. Din București am plecat de la Metro Militari la 14:45, am urmat autostrada A1 lejer cu 110 km/h în medie, apoi de la Bâscov pe DN7 pe Dealul Negru și în continuare către Râmnicu Vâlcea.

După coborârea de la Dedulești, după traversarea râului Topolog, la 200m după benzinăriile OMV și Antares, la Milcoiu, am virat stânga (indicator Nicolae Bălcescu). Drumul este cu asfalt bun, destul de drept și urmează valea Topologului până la vărsarea acestuia în Olt.

Calea trece mai prin sate mai pe câmp și se poate merge destul de repede, trecând de Rotărăști, Brătia apoi ajungând la Galicea trebuie puțină atenție la un viraj dreapta în centrul localității către Ostroveni și Șirineasa. Atenție, nu era nici un indicator, eu am fost distras de un camion mult prea avântat și am ratat virajul, am mers încă un km până m-am prins să mă întorc.

Urmează apoi trecerea pe un baraj al Oltului din aval de Râmnicu Vâlcea, priveliștea e frumoasă și evident că trebuia să opresc să fac poze cu lacul de acumulare.

Drumul ajunge apoi în DN64 Vâlcea - Drăgășani, unde am virat dreapta către Vâlcea apoi la doar câteva sute de metri stânga către Șirineasa înainte de o benzinărie. Imediat după viraj drumul intersectează calea ferată și evident am prins coada formată la barieră, dar care s-a risipit repede.

Se merge tot pe o vale, urmând râul Luncavăț prin Șirineasa, Dăești, Oteșani apoi Măldărăști. Asfaltul este acceptabil, însă un pic vălurit iar drumul mai ocolește de pe un mal pe altul, mai urcă mai coboară astfel încât n-am depășit 80 km/h nici în afara satelor.

La Măldărăști se pot vizita culele, însă noi eram dornici de zăpadă și în centru am virat stânga către satul Ciupa evitând să mai ocolim prin Horezu.

Pe DN 67 am virat stânga către Târgu Jiu, drumul e lat, asfaltul foarte bun, limite în multe localități 70, ca pe DN1 și în condițiile unui trafic foarte scăzut am putut merge repejor bucurându-ne de peisajele frumoase din zonă.

Am ales să ies de pe DN67 la Bumbești Pițic spre Baia de Fier apoi stânga către Novaci și dreapta la Novaci pe cunoscutul DN67C în sus către Rânca.

Drumul este în urcuș accentuat, cu multe serpentine, dar am l-am găsit cu asfalt la fel de bun precum îl știam, lăsându-ne să ne bucurăm de peisajele foarte frumoase din golul alpin.

Duminică după amiază la întoarcere am coborât în Novaci și în centru imediat după virajul la stânga către Baia de Fier am trecut un podeț și imediat dreapta prin Sitești pe un drum îngust dar cu asfalt bun am reușit să ajung mai repede în DN67 apoi stânga către Horezu.

Am urmat același drum de întoarcere, valea Topologului a fost o plăcere, în contrast cu negura și ninsoarea de la Rânca aici erau pomii înfloriți, am mers cu 60 maxim 80, am fotografiat căprioare și la dus și la întors și fazani ieșiți pe câmp.

Bineînțeles, DN7 a ținut morțiș să ne arate ce” pierdusem” : imediat după Milcoiu și Vărzaru, la urcarea către Dedulești a urmat nebunia bară la bară până după celebrul popas. La fel, pe ultimii kilometri înainte de Pitești (Drăganu - Bâscov) se formase, ca și în alte dăți, o coloană care mai mult stătea decât mergea.

Numai că aici aveam ac de cojocul traficului. Mie-mi place să mă plimb și mă enervează tare de tot să stau locului, drept pentru care am preferat să fac stânga la Drăganu către Vîlcelele (este un indicator). Drumul traversează dealul către Merișani, ocolind cu 3,5 km față de DN7 până-n giratoriul de la Bâscov. Primii 5km sunt cu multe gropi, apoi dale de beton degradate care necesită muuuultă răbdare, însă după traversarea dealului și ieșirea din pădure asfaltul revine și drumul iese în DN7C dinspre Curtea de Argeș către Pitești.

Am parcurs această variantă Drăganu - Bâscov în 28 de minute, cu 8 mai mult decât la dus pe un DN7 fără mult trafic, nu știu cât a durat cu aglomerație. De la Bâscov aglomerația s-a mutat pe autostradă, care a ajutat la disiparea ei astfel încât la intrarea în Militari s-a circulat neașteptat de fluent.

În concluzie recomand pentru București - Rânca traseul: București - A1 - Bâscov - Dedulești - Milcoiu - Rotărăști - Galicea - Marcea - Șirineasa - Oteșani - Măldărăști - Ciupa - DN67 - Sitești - Novaci - DN67C - Rânca.

Între Milcoiu și Galicea erau în curs lucrări de refacere a drumului dar asta nu a produs mari inconveniente, au fost câțiva kilometri de drum decopertat dar pe care am putu circula decent.

Pentru planificare mai adaug că benzinării convenabile am găsit în zona Piteștiului și imediat după, pe DN7, iar între Milcoiu - Marcea (valea Oltului) și Șirineasa - Măldărăști nu am văzut benzinării sau popasuri cu restaurant, ci doar niște locuri de picnic pitorești :)

Drumuri bune și mai ales alegeri inspirate pentru vacanțe vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Kavarnap in 20.04.21 15:41:18
Validat / Publicat: 20.04.21 16:15:25

VIZUALIZĂRI: 6778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kavarnap); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Urcând spre Rânca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[21.04.21 07:12:40]
»

Ai dreptate, drumurile secundare, mai puțin bătute, vin la pachet cu farmec și multe surprize, de cele mai multe ori plăcute. Și nouă ne place asta, să ne abatem de la drumul principal...

KavarnapAUTOR REVIEW
[21.04.21 07:46:37]
»

Mereu încerc alternative noi când plec la drum, evident pe multe am avut surprize neplăcute iar pe altele le-am câștigat ca opțiuni viabile de folosit.

Sunt unele prin zone așa frumoase, că țin să mă-ntorc să stau o seară două în zonă, cum a fost când am descoperit Poiana Mărului la o întoarcere din Ardeal prin Făgăraș de acum mulți ani.

Oricum și la cele cu drum stricat rămân cu impresia că am ieșit câștigat, că am văzut și locurile acelea.

Mulțumesc pentru apreciere, poate vor fi de folos și aceste variante.

tata123 🔱
[21.04.21 11:41:50]
»

@Kavarnap:  Mulțumim pentru expunerea acestor alternative rutiere pentru această rută destul de tranzitată de turiștii care se îndreaptă spre Oltenia de sub Munte. Sunt binevenite aceste informații actuale.

De obicei când merg într-o vacanță îmi place să experimentez trasee noi, mai ales că nu mă grăbesc. Chiar dacă pe acel traseu nu se află vreun obiectiv important tot ne bucurăm de peisaje noi. Am „urcat” acum câțiva ani de la Balș spre Ciupercenii de Olteț pe drumuri județene bune și chiar dacă timpul de parcurs a fost mare m-am bucurat de un relief deluros, păduri și sate cu locuințe arhaice.

Călătorii frumoase! ​​

KavarnapAUTOR REVIEW
[21.04.21 12:05:52]
»

Gând la gând, orice drumuleț are farmecul lui și poate dezvălui locuri interesante.

Evident depinde și cum privesc ochii călătorului, pentru că atitudinea deschisă e totul.

Mă bucur că nu sunt singurul, mulțumesc și eu pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Kavarnap, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Rânca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05889105796814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1