ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Tirint (Tiryns), cetatea megalitică ridicată de ciclopi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Din ciclul „doar o vorbă să-ţi mai spun”, la finalul serialului meu peloponeziac, vă voi spune câte ceva şi despre cetatea Tirint sau Tiryns, cum mai este cunoscută după denumirea în greaca veche, de care aproape că uitasem, fiindcă am vizitat-o în primele zile din acea vacanţă. Apoi, datorită poziţiei sale privilegiate de-o parte a şoselei foarte circulate Nafplio-Argos, chiar la ieşirea din Nafplio, devenise o rutină să trecem pe lângă ea aproape în fiecare zi. De fapt, se află chiar la 3-4 km nord de Nafplio, aşa încât ne familiarizaserăm cu ea, că parcă o ştiam de când lumea!

Ce e bine de menţionat este faptul că în antichitate, vorbind de epoca miceniană, cetatea se afla în imediata vecinătate a mării servind drept port pentru mai cunoscuta Micene sau pentru străvechiul Argos. Asta pentru că cetatea ridicată într-o formă alungită domina împrejurimile de pe înălţimile unui deal de la aproape 30 m deasupra mării. De atunci, marea s-a retras lăsând Tirint la unul-doi kilometri în interiorul continentului. De fapt, Tirint exista încă din epoca bronzului, ba chiar fiind fortificată cu câteva sute de ani înaintea cetăţii Micene, cunoscând perioada sa de înflorire maximă prin 1400-1200 Î. C. A fost afectată în multe rânduri de cutremure devastatoare, tot de atâtea ori fiind refăcută şi locuită până prin anii 470 Î. C. când a fost distrusă de cetatea rivală Argos. În realitate, distanţa de care o desparte de Micene este de câţiva kilometri, cam douăzeci.

Adeseori a fost comparată cu Micene, din mai multe puncte de vedere, poate cel mai important fiind acela al zidurilor ciclopice pe care le-am regăsit într-o formă mult mai reprezentativă aici. De fapt, cetatea în sine uimeşte prin mărimea blocurilor de piatră ce parcă stau într-un echilibru atât de fragil, că stai să te întrebi cât mai au până să se prăbuşească. În multe locuri accesul este interzis printre ruine deoarece se lucrează la restaurare, iar în areal indicatoarele aproape că lipsesc cu desăvârşire. Între pereţii construiţi din bucăţi imense de stâncă, ce odinioară atingeau şi zece metri înălţime şi opt lăţime, te orientezi mai mult după bunul simţ şi de mare ajutor în sensul acesta a fost pliantul pe care l-am primit la intrare odată cu achitarea biletului: 3 €/persoană.

Impresia generală este că cetatea a fost una extrem de masivă, aspect dat de blocurile ce cântăresc tone şi a fost construită în trei mari etape. Prima a fost în jurul anilor 1400 Î. C., când a fost ridicat un palat pe cea mai mare parte a dealului, chiar pe locul unei mult mai vechi construncţii circulare de cam 28 m în diametru, datând dinainte de de anii 2200 Î. C... În a doua etapă, între 1300 şi 1250 Î. C, un zid ciclopic a fost edificat pentru a proteja secţiunea centrală. Pe urmă, în etapa a treia, între 1250 si 1200 Î. C. zidurile au fost extinse pentru a oferi protecţie pentru întreaga structură, rezultând o fortăreaţă desfăşurată pe aproape 400 m lungime şi 100-150 m lăţime. În perioadele sale glorioase, era cămin cam pentru zece-douăzeci mii de oameni.

Un alt punct comun cu Micene, a fost poarta principală prin care se intra în citadelă, despre care se spune că era aidoma celei a Leilor de la Micene, dar neavând norocul primeia, în sensul că nu a supravieţuit. Ba mai mult se pare că a fost construită cam în aceeaşi perioadă de aceiaşi arhitecţi, cu acelaşi sistem de acces cu rampă, cea de la Tirint, fiind de 47 m lungime. Pătrunzând în interiorul meterezelor cetăţii, am căutat să identific acropolisul său împărţit în trei sectoare: cel mai înalt situat în nord, cel sudic, fiind cel mai scund şi cel de mijloc între acestea.

Palatul regal din Tirint (ca şi cele de la Micene, Argos şi Pilos), aveau drept element comun cunoscutul megaron, o sală centrală principală din care se intra într-o curte. Megaronul de la Tirint este cel mai bine păstrat dintre toate cele existente în celelate palate. Porticul a avut două coloane, iar pereţii ar fi fost decoraţi cu fresce şi picturi diverse, iar pardoseala cu plăci de alabastru. Megaronul în sine a fost cea mai importantă sală din palat. Printre numeroasele camere regale a fost identificată şi o baie, judecând după podeaua de piatră foarte lustruită cu orifcii, găurile servind pentru drenaj. Podeaua din baie a palatului a constat dintr-o placă de calcar masiv. Un canal din dale probabil a funcţionat ca o conductă pentru canalizarea apei spre gura de scurgere din camera alăturată. Doi dintre cei trei pereţi ai megaronului erau comuni cu un templu arhaic dedicat zeiţei Hera, proslăvită şi într-un templu denumit Heraion, aflat foarte aproape de Micene. Palatul era bogat decorat cu arcade exterioare.

În zona cunoscută sub numele de casele şi magazinele de est se găseşte cel mai frumos element al sitului arheologic, după părerea mea, un pasaj îngust şi boltit ce străbate zidurile masive, lung de apoximativ 30 metri, prin care este interzis să se meargă, lesne de înţeles pentru a evita riscul prăbuşirii stâncilor. La căpătul galeriei înguste, lumina zilei strălucea trimfătoare în splendoarea ei. Aceasta reprezintă şi cea mai fotografiată piesă din sit.

Am mai văzut ceea ce a rămas din marea propilee, adică intrarea ce se dorea a fi monumentală, cu porticuri şi scări, construită pe aceleaşi principii ca cea de pe Acropole la Atena, a fost proiectată pe aceleaşi linii. Propileea conducea în curtea cea mare a palatului. De acolo te duci în jos pe o scară la casele şi prăvăliile din sud, care sunt similare cu cele din partea de est a sitului. Marea propilee face legătura între partea inferioară a cetăţii cu cea superioară a acesteia.

Cetatea de mijloc nu a fost investigată în mod adecvat, şi a fost acoperită pentru a o proteja în scopul unor săpături viitoare. Dealtfel, în tot situl, după cum am mai spus, se lucra atât la refacerea ruinelor cât şi în vederea excavării altora presupuse.

Trei izvoare cu apă proaspătă alimentau cetatea, unul în partea de vest spre care accesul se făcea pintr-o intrare secretă, celelalte două găsindu-se în partea de nord a zidurilor, până la ele parcurgându-se două tuneluri.

Mult mai târziu am aflat că ceva mai departe de sit este amplasat un mormânt tumular, asemănător cu cele ale atrizilor de la Micene. N-am reuşit să-l vedem, poate altădată!

Plimbarea noastră prin sit a fost îngreunată de potecile de multe ori nesigure şi de arşiţa soarelui greu de suportat în acel început de septembrie. Vizitatori nu prea erau în sit, aşa încât am concluzionat că citadela Tirint este sora mai mică şi mai puţin apreciată a celei de la Micene.

Celui căruia îi datorăm scoaterea lumină a cetăţii Tirint este vestitul şi controversatul arheolog amator Heinrich Schliemann, care în 1876, din dorinţa acerbă de a descoperi Micene, a săpat în aceeaşi zonă în care în 1831 mai excavase un arheolog german. În acelaşi an descoperă totuşi şi Micene, unde era convins că a pus mâna pe masca regelui Agamemnon.

De curând, revăzând fotografiile din acea vacanţă, am dat şi peste cele făcute la Tirint şi m-am gândit că ar putea să folosească doritorilor de Peloponez, mai cu seamă că, situându-se practic la marginea oraşului Nafplio, de-a lungul unui drum foarte circulat, ar putea sta în atenţia iubitorilor de istorie antică. Tirint a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul1999.

În concluzie, Tirint nu este aşa de spectaculos ca Micene cu care este de cele mai multe ori privit în antiteză, dar are o poziţie excelentă pe o creastă de stâncă fiind construit pe acelaşi principiu, inexpugnabil, cu ziduri groase, perfecte pentru apărare. Merită vizitat măcar din curiozitate, acesta îngroşând rândurile „bolovanilor” antici din Peloponez, ce nu pot fi nicidecum ignoraţi!

Surse de informare:

http://ancient-greece.org/archaeology/tiryns. html

pliantul primit la intrarea în sit

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=kFzzyVULtjU


[fb]
---
Trimis de irinad in 01.04.17 19:15:23
Validat / Publicat: 01.04.17 21:29:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3855 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 O privire de la cetatea de mijloc către împrejurimi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70700 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.04.17 21:28:24]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Nafplio, NAFPLIO" (deja existentă pe sait)

webmaster
[01.04.17 21:30:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

irinadAUTOR REVIEW
[01.04.17 22:05:36]
»

@webmaster: Mulţumesc!

elviramvio
[01.04.17 22:07:16]
»

@irinad:

Mă încurajam singură că scrii despre Roma, când colo despre greci. N-ai milă?! Am o vară lungă și recunosc, cu mânuțele astea două am ales Croația, cu mare durere nu Grecia. Sper să dau o fugă în toamnă acolo la Elada să iau o gură de spirit grec.

Despre articol, ce să zic, documentat și scris cu suflet, Schliemann, de-ati fost contemporani, ar fi fost mandru sa te aiba colaboratoare. Asta asa, doar o vorba sa-ti fi spus!!

Vacante frumoase!

irinadAUTOR REVIEW
[01.04.17 22:40:45]
»

@elviramvio: Nu, despre Roma am scris, am povestit pe unde am umblat, ce am văzut, unde am stat. Voi mai scrie despre Roma dacă voi mai merge acolo şi sper din tot sufletul să mai ajung şi altădată.

Despre Grecia îmi rămâne mereu câte ceva de spus, pentru că am fost de multe ori şi am văzut multe locuri, iar despre unele chiar n-am apucat să înşir câteva cuvinte. Ştiu că şi ţie îţi place mult Grecia şi-ţi doresc din toată inima să "tragi o fugă", căci indiferent pe unde ai umbla, o "gură" de Grecia e binevenită, ca şi în cazul meu, dealtfel.

Abia astept să ne povesteşti după ce te vei întoarce din Croaţia, din ce am vorbit eu cu tine pare că pui la cale o vacanţă grozavă, cum numai tu ştii.

Mulţumesc pentru aprecieri, râd singură când îmi imaginez cum aş fi arătat ca şi colaboratoare a lui Schliemann.

Şi ţie, de asemenea, vacanţe minunate!

mishu
[01.04.17 22:58:47]
»

@irinad: Incercam sa ma gandesc ce sa-ti scriu ca si ecou si imi este destul de greu, pentru ca scriu din postura cuiva caruia tari precum Italia, Grecia, Turcia (destinatii mult umblate de romani) ii sunt deocamdata necunoscute, dar citesc cu mare placere ceea ce se scrie fara a emite insa pareri de cunoscator.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[02.04.17 08:21:54]
»

@mishu: Stai liniştită, vei avea ocazia să călătoreşti şi aici mai "aproape", în aceste ţări. Şi mie îmi place să citesc articole despre ţări şi locuri unde ştiu că nu voi ajunge fizic niciodată, dar prin intermediul colegilor care le-au vizitat, "mă plimb" şi eu pe-acolo.

Mulţumesc pentru vizită, îmi place că aşa cum te ştiu de sociabilă şi cu o bună dispoziţie debordantă şi molipsitoare, găseşti întotdeauna cele mai potrivite cuvinte de a te adresa celorlalţi colegi.

O zi frumoasă îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
flaviana77
[03.04.17 09:08:56]
»

draga irinad ca de obicei imi faci pofta de grecia.

mi-am amintit de Naplio, orasul pe care l-am vizitat doar in trecere, dar mi-a ramas in minte caci mi-a placut foarte mult acel loc.

mi-a parut rau atunci ca nu am stat mai mult, fiind intr-un circuit prin Grecia si de anul nou adica in iarna, chiar si asa mi s-a parut splendid acolo.

mi-au ramas in minte acele magazinele mici cochete, cu tot felul de gablonturi frumoase si bijuterii de aur si cate si mai cate altele de souveniruri etc...

citit si votat cu placere ca de fiecare data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[03.04.17 14:13:01]
»

O altă calitate a AFA este că prin reviewuri postate de împătimiţi ai drumeţiilor, ai posibilitatea să-ţi completezi cunoştinţelşe despre un obiectiv pe care nu l-ai văzut. Datorită lui Irinad, acum am vizitat şi Tirint pe care doar l-am zărit la înălţime în scurtul popas făcut de grup la Naflio. Oricum acum doi ani nu se mai punea problema să urcăm cu piciorul. Elviramvio să nu regreţi niciun moment excursia în Croaţia. După ce ai să vezi cât de spectaculoasă e, n-ai să regreţi niciun moment că anul ăsta nu ai fost în Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[03.04.17 22:20:12]
»

@flaviana77: Cu scuzele de rigoare pentru acest răspuns întârziat (astăzi am avit o zi groaznică la serviciu), ţin să-ţi spun că şi pentru mine Nafplio a rămas o frumoasă amintire, un oraş cu adevărat cochet şi frumos. Ştii că mulţi greci îl consideră, pe bună dreptate, cel mai frumos oraş din Grecia?

În Nafplio am venit din Tolo, unde aveam cazarea, în fiecare zi în acea vacanţă, tocmai din motivul că ne plăcea foarte mult şi ne simţeam tare bine. Deşi are o plajă superbă la 3 km distanţă (Karathona), noi o preferam pe cea pietroasă (municipală) de lângă cetăţile Palamidi şi Acronafplia, era mai comod şi mai special să ai două fortăreţe sub ochi.

Mulţumesc de vizită şi vorbe frumoase, te salut cu mult drag!

irinadAUTOR REVIEW
[03.04.17 22:34:44]
»

@Michi: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase, pentru mine înseamnă mult când vin de la dvs. ! Vă sunt datoare cu scuze pentru întârzierea cu care vă răspund, dar o zi grea pe care tocmai am avut-o nu m-a prea lăsat să intru pe sait.

Şi eu sunt de aceeaşi părere în privinţa saitului AFA, să mă vedeţi ce sorb articolele despre locuri în care doar visez să ajung!

În altă ordine de idei, ştiţi, Tirint nu atrage foarte mult atenţia iar uneori trece chiar neobservat. Am văzut asta chiar la ghidul nostru, un tânăr român, pe care l-am avut la excursia pe canalul Corint şi situl antic Nemea. El era mai mult însoţitor de grup, se pregătea să devină ghid, era dornic să înveţe cât mai mult. Făcuse excursia aceea de multe ori în vara aceea, dar până în ziua în care am mers şi noi, iar eu i-am arătat pe fereastră din autocar: "Uite, acesta este situl arheologic de la Tirint! ", nu ştiuse de existenţa lui şi trecuse pe lângă el de fiecare dată când se îndrepta spre Corint. A recunoscut şi mi-a mulţumit, spunându-mi că va merge în prima zi liberă pe care o va avea.

O seară frumoasă, cât a mai rămas din ea!

calatorul
[24.04.17 21:14:49]
»

@irinad: INteresante locuri, tocmai le/am adaugat pe lista traseului meu din Pelopones, spre micuta insula Elafonissi ceva mai jos pe malul estic langa Neapoli. Peloponesul e singura zona continentala din care am vazut putin, doar Olimpia si Micene, si imi propun sa merg sa mai vad cate ceva, daca si masina mai face fata.

Rezervarea am facut/o, nu stiu daca reusesc sa fac si excursia pana acolo, dar daca ajung ma opresc sa vad si locul asta, multumesc pentru informatii si pozele lamuritoare. Vacante frumoase in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[24.04.17 21:59:23]
»

@calatorul: Uau, mergi în Elafonissi, superb loc, am văzut fotografii. Aş fi vrut să ajung acolo, dar n-a fost posibil!

Dacă vrei, cu siguranţă vei reuşi, dacă tot ai făcut rezervarea, pregăteşte maşina şi mergi, Peloponezul este foarte ofertant!

La Tiryns este uşor de ajuns, este practic în drum, nu trebuie decât să te opreşti. Pare un pic mai dificil este să explorezi situl, dar nu de speriat! E chiar mai uşor decât la Micene.

Şi ţie vacanţe minunate îţi doresc, neapărat te aştept cu impresii după ce te vei fi întors din Peloponez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[25.04.17 02:31:41]
»

@irinad: Desigur daca e vorba de locuri istorice prin Grecia, nu ezit sa fac efortul de a le cauta pentru a mai vedea alte pietre prin Grecia, cum spune cineva la mine.

Daca fac drumul asta cu siguranta ma opresc sa vad situl, care pare interesant, sper sa reusesc si excursia asta la vara. Multumesc si vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, flaviana77, irinad, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Nafplio:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081109046936035 sec
    ecranul dvs: 1 x 1