ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 12; 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin sat, printre mure, la izvor

TIPĂREȘTE URM de aici

Va invit la o plimbarea agreabila prin satul Marga, apoi pe un drum placut la poalele Muntilor Tarcu, prin padure si printre rugi de mure, in amonte, pana la Izvorul Tamaduirii. Traseul nostru masoara 3 km dus si poate fi strabatut pe jos, de voie, dar si cu masina.

Satul Marga – sursa partial wiki, dar si din sursa loco (Ovidiu)

Marga este o comuna de munte din judetul Caras Severin avand o populatie de 1153 locuitori (2014) cf wiki si este constituita din satele Marga si Vama Marga.

Numele localitatii este legat de Fort Margum, asezare consolidata romana aparuta la inceputul secolului al II-lea pe teritoriul satului de astazi. Cum aveam sa aflam la povesti de seara, nu prea sunt vestigii istorice vizitabile din aceasta asezare. In primul rand nu a existat pana acum un proiect ferm de scotocire pe scara larga, dar organizata, a maruntaielor pamantului in Marga. Pietre vechi exista, unele la suprafata, copiii satului putand a se juca printre ele. Ce este sigur este faptul ca pe aici trecea un important drum roman care lega Tibiscum (despre care voi povesti cu alta ocazie) cu Sarmizegetusa Ulpia Traiana vezi impresii si in continuare cu Potaissa.

In secolul al XVIII-lea Marga este aproape depopulata! Satul apartinea in acele vremuri condomeniului habsburgic al Banatului timisorean. A venit insa razboiul ruso-austriaco-turc, cand Marga a fost incendiat si populatia a scazut semnificativ.

Mai aproape de zilele noastre, in secolul trecut, conform Tratatului de la Trianon, Marga era inglobat in Regatul Romaniei.

Populatia este aproape integral romana si de religie ortodoxa. In sat am mai vazut si o biserica baptista.

Marga se mandreste insa in perioada postbelica cu multe performante artistice. Exista si un monument care atesta aceste performante. Corul din Marga, care a luat fiinta pe langa biserica, a fost promovat de personalitatea locala Nicolae Jompan. Corul acesta a devenit reprezentativ, aproape toti copiii satului fiind atrasi catre acesta, prin activitati organizate pe langa scoala satului.

Asa se ajunge ca in Marga sa se ridice cel mai mare camin cultural din Banat. Acesta avea sa gazduiasca numeroase activitati cultural artistice cu participarea formatiilor cultural-artistice din intreaga tara.

Ansamblul din Marga a obtinut numeroase premii si distinctii la concursurile regionale si nationale, si desi baza de selectie locala era atat de mica, ansamblul din Marga se batea de la egal la egal cu participanti din Bucuresti, Sibiu (Junii) si Timisoara, premiile castigate vorbind de la sine. In anul 2015, in localitatea vecina Bucova, la Festivalul folcloric international (de data aceasta) “”Ciobanasul””, profesorul si dirijorul Jompan a extins ansamblul vocal barbatesc local completandu-l cu voci feminine si barbatesti si din satele vecine, performatele grupului condus de maestrul din Marga fiind din nou remarcate si in presa. Felicitari maestrului Jompan!

Prin sat

Plimbarea noastra incepe de la Pensiunea Ana Marga vezi impresii. Ideea pentru vizitarea acestei destinatii – Izvorul Tamaduirii - s-a infiripat in seara in care am ajuns in Marga. In acea zi dupa drumul destul de lung, in special pentru Denisa, am luat-o la pas prin sat, condusi fiind de gazda noastra, Ovidiu, la casa lui parinteasca unde locuia familia sa largita.

In acea zi, am facut o mica bucla pe ulitele principale ale satului din partea de amonte a acestuia. Am admirat casele solide din Marga, curtile generoase si ingrijite, florile, animalele. Pe drum, la ceas de seara, vacile se intorceau la casele lor, fiecare stiind unde “sa parcheze”. Fara voia noastra, am atatat cainii din curtile oamenilor, care pesemne au simtit oameni straini de loc si si-au facut datoria antrenandu-se unii pe altii in latrat. Ne-am intalnit mai sus cu capre si oi. Oile pasteau, caprele erau si ele “la masa”, tragand de crengile tepoase ale arbustilor din zona, macesi, dar si rugi de mure, raspandite din belsug in sat. Am intrat in vorba cu o doamna care pastea animalele si am bagat in seama cainii care le insoteau spre deliciul Denisei.

Intr-o curba, unde drumul principal si totodata cel catre obiectivul amintit coteste 90 grade catre stanga conform indicatorului din apropiere, se gaseste strandul satului Marga. Un strand pe care l-am gasit cu bazinul gol, fara apa, cu peretii nevopsiti, care arata mai degraba paraginit.

De aici ne-am intors pe un drum in bucla care se intalnea cu cel pe care urcasem, undeva mai jos.

Aceasta prima iesire a avut rolul de a simti putin pulsul locului, de a simti mirosul animalelor, dar si un rol de recunoastere.

Astfel, am identificat si doua indicatoare, care aratau drumul catre Manastirea Izvorul Tamaduirii, asa ca am hotarit ca ziua urmatoare, daca vremea ne va permite sa facem aceasta relativ scurta plimbare. Nu a fost sa fie ziua urmatoare, dar in una din zilele urmatoare tot avea sa se petreaca plimbarea noastra.

Drumul catre izvor

Pana la iesirea din sat drumul este asfaltat. Sunt doua variante de drum care se intalnesc la iesirea din sat. Daca urmam indicatorul rutier, urmam drumul putin mai lung, cel pe care urcasem mai deunazi.

Apoi drumul devine unul de tip forestier, dar de calitate buna, si se intinde in lungul paraul Nermes. Traversam o scurta zona de padure. Drumul strabate mai sus mai multe luminisuri. De o parte si de alta a drumului sunt rugi de mure. Am intalnit mure si la iesirea din sat, si am cules in prima seara si noi si capritele. Aici insa eram doar noi si murele. Murele coapte, sa ne intelegem! Denisei i-au placut mult murele, asa ca am cules si mancat mure in mai multe reprize. Este august si acesta este momentul lor la altitudini relativ joase, circa 300 - 500 metri altitudine.

Dupa vreo 2 km si ceva, surpriza! Asfalt!

Izvorul Tamaduirii

Pe dreapta drumului, cum am venit noi, apare o contructrie de izvor amenajat. Suntem la Izvorul Tamaduirii. Ne oprim si ne spalam pe fata cu apa de izvor. Bem si cateva inghitituri de apa rece si revigoranta. Izvorul arata ca o troita, o casuta mica, acoperita cu un acoperis rosu din tigla metalica. Amenajarea este din piatra, izvorul captat curge printr-o teava metalica si are un debit foarte bun. Deasupra izvorului o icoana reprezentativa in piatra cu o imagine sugestiva reprezentand Izvorul Tamaduirii, pe care o vom mai intalni nu peste mult timp.

Pe o fresca din piatra scrie Izvorul Fataciune – Izvorul Tamaduirii iar pe alta ”Spalati si pacatele nu numai fata (fatza) ! ”, asa ca nu am stat pe ganduri si m-am spalat de cateva ori!

De aici drumul se bifurca. Unul continua pe firul paraului in sus, iar noi vom vira dreapta in urcus pronuntat in cateva serpentine. Atentie! Nu este niciun indicator la aceasta ramificatie.

Asezamantul medical crestin Marga

Urcusul se strecoara pe o limba de asfalt printr-un adevarat desis de rugi de mure. Culegem din nou gustoasele fructe de culoare neagra care pateaza limba si mainile si te dau de gol ca ai savurat gustul lor.

Ceva mai sus, la capatul drumului amenajat este Complexul medical crestin Izvorul Tamaduirii realizat de Asociatia medical crestina Izvorul Tamaduirii.

In curtea asezamantului este biserica, dar si o casa, in care locuiesc cele doua maicute ale obstei constituite aici. Casa este una solida, noua, biserica este insa in renovare. Mi s-au parut lasate de izbeliste lucrarile la biserica, dar speram sa ma insel. Sau poate era de abia in constructie. Oricum nu era nici urma de muncitor, desi era o zi lucratoare obisnuita sì nicidecum zi de sarbatoare. Ovidiu, gazda noastra ospiatliera si draga de la pensiune, avea sa imi confirme ca mai au nevoie de resurse financiare sa continue lucrarile la biserica.

Pe afara arata bine biserica, zugravita in alb, inauntru insa sunt multe schele si proptele din lemn montate. Pictura parea destul de proaspata si arata bine. Icoana reprezentativa a acestei manastiri este cea care am intalnit-o si pe frseca de la izvor. Este o icoana a Fecioarei Maria cu pruncul intr-o cupa mare cu picior din care curg doua suvoaie de apa, sub care sta scris:

Din izvorul tau cel nesecat, ceea ce esti de Dumnezeu daruita, daruieste-ne noua, izvorand pururi, curgerile harului tau mai presus de cuvant, caci, pe ceea ce ai nascut, mai presus de cuget, pe Cuvantul, te rugam sa ne rourezi cu darul tau, ca sa strigam: bucura-te apa izbovitoare! ”.

In biserica nu am intalnit pe nimeni. Am lasat niste banuti si ne-am autoservit cu lumanari pe care le-am aprins la locul amenajat in acest sens. Amenajat este insa mult spus. Am gasit mai degraba dezordine si murdarie.

Din curtea manastirii, pe culmea de vis-a vis zarim o cruce alba suficient de mare ca sa atraga atentia de la distanta de pe munticelul, unde ne aflam noi. Dealul respectiv este complet impadurit, iar crucea este situata pe un promontoriu stancos intre copaci.

Popasul nostru aici nu a fost mai lung de 20 minute, mai mult timp am petrecut pe drum la cules de mure. Plimbarea a fost agreabila si o recomand tuturor celor care ajung in Marga. De altfel cred ca (aproape) toti turistii, care ajung in acest sat, urmeaza si cei 6 km dus-intors pana la Manastirea Izvorul Tamaduirii si inapoi.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 04.09.16 22:55:59
Validat / Publicat: 04.09.16 23:56:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA MĂRULUI [CS].

VIZUALIZĂRI: 3396 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 crucea de vis-avis de manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.09.16 23:57:07]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Marga, POIANA MĂRULUI [CS]" (nou-creată pe sait)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 00:11:43]
»

@webmasterX:

Multumesc. Cred ca e benefica inaugurarea rubricii "Marga".

elviramvio
[05.09.16 04:36:02]
»

@Dan&Ema:

Deci de pacate ai scapat!

mishu
[05.09.16 08:13:45]
»

@Dan&Ema- Cred ca este trist cand vezi locuri frumoase care ajung in paragina si mai ai o speranta cand vezi ca cineva incearca sa faca ceva. Cred ca murele reprezinta o ispita pentru oricine (stiu asta pentru ca ni s-a intamplat si noua de curand????) cand de la cel mai mic pana la cel mai mare din grup vanam tufele de mure. Pentru copii in special aceste iesiri in natura (mai ales cand natura este mai salbatica) sunt mai mult decat benefice. Mai au putin si incep scoala si viata intre betoane din pacate.

Felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 09:51:02]
»

@elviramvio:

Daca ar fi asa simplu cu pacatele, ar fi coada la izvor...

EU cred ca exista un echilibru in toate si asa cum exista sf mare mucenic, sf mucenic, cuvios etc, exista si partea celalata a balantei, cea cu pacatosii. Asa ca nu se poate fara pacate ca sa nu dezechilibram balanta.

Bulversant este cand auzi ca unii dintre cei ce trebuie sa fie pilda si imbraca straie monahale sunt mari pacatosi.

Dar sa ne vedem de treaba, sa pacatuim moderta, sa ne spalam pacatele.

Iar daca ajungem in zona sa mancam mure, chiar si afine, dar la altitudini mai mari, povestim in alt articol ce gasim la peste 1500 metri altitudine.

Multumesc de vizita si vot!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 09:55:12]
»

@mishu:

Multumesc de lectura si de vot. AM revenit la betoane, dar inca ne gandim la mure. Faptul ca scriu despre vacanta si rasfoiesc pozele din vacanta, este benefic. Nu e Izvorul Tamaduirii, ca acolo ear apa rece si buna, dar e o sursa de energie cu care ma incarc, mai ales ca nu am povestit si poate nici nu o voi face in ce conditii pregatesc articolele de vacanta, le scriu, selectez pozele etc. Dar cand o faci cu drag, gasesti resursele.

Pofta buna la mure si la apa de izvor daca aveti prin preajma, nu ezitati sa consumati!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053210020065308 sec
    ecranul dvs: 1 x 1