ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Religie și putere la Hârlău

TIPĂREȘTE

Orașul Hârlău e o localitate mică, împrăștiată pe malul Bahluiului, într-o depresiune la întretăierea a două mari forme de relief: Podișul Sucevei și Câmpia Moldovei. Fiind situat pe E58, șoseaua ce leagă capitala Moldovei – Iași de municipiul Botoșani, l-am străbătut de mai multe ori cu autoturismul ori autobuzul. M-am oprit de două ori să vizitez Biserica „Sf. Dumitru”, monument istoric ridicat de Petru Rareș între anii 1530-1532, dar de fiecare dată ușile erau ferecate. Mi-am trecut pe lista cu obiective de vizitat și Muzeul Viei și Vinului – Hârlău amplasat într-o clădire de sfârșit de secol al XVIII-lea - început de secol al XIX-lea.

În luna mai a anului 2013, după Paști, întorcându-mă de la Botoșani am hotărât să fac un mic popas în Hârlău pentru a vedea alt obiectiv istorico-religios de importanță națională Ansamblul Curții domnești de la Hârlău. Imediat cum ajungeți cu autoturismul într-un sens giratoriu, la Hotelul Răreșoaia, urmăm indicatorul către Muzeul Viei și Vinului și în spatele unui parc găsim ansamblul istoric menționat. De fapt primul lucru ce îl vedem este o biserică impunătoare, într-o culoare predominant roșie. Acolo trebuie să ajungem.

Biserica „Sf. Gheorghe”, ctitorie a lui Ștefan cel Mare din 1492 (pe locul a două biserici mai vechi), face parte din ansamblul Curții domnești, alături de casa parohială (sec. al XIX-lea) și muzeul parohial. Biserica impresionează la prima vedere prin culoarea alternantă între piatra cioplită și cărămida roșie dar și prin avântul spre înălțimea cerului, fapt sugerat de turla zveltă. Frumusețea bisericii este amplificată și de spațiul liber în care este situată; nici o clădire nu împiedică proiectarea siluetei lăcașului pe fondul albastru al cerului și verde al vegetației înconjurătoare. Biserica se sprijină pe mai multe contraforturi de piatră; fațada sa este ornată de trei brâie de discuri smălțuite colorate în care sunt reproduse figuri mitologice (sirene, grifoni, balauri etc.) și de mai multe rânduri de firide decorative. Ne atrag atenția ferestrele mari în stil gotic, împodobite cu coloane și rozete de piatră. De asemenea, deosebită este și turla situată pe naos, ce are baza formată din două stele suprapuse și are integral culoare roșie și aceleași brâuri formate din discuri colorate.

Lăcașul de cult este împărțit în pridvor, pronaos, naos și altar. În interior a fost descoperită și o gropniță cu mai multe morminte aparținând unor persoane de rang domnesc, mormântul unui zugrav de biserici, precum și mormântul domnitorului Radu Mihnea (care a murit în ianuarie 1626 la Curtea domnească din Hârlău; a fost strămutat la mănăstirea Radu Vodă din București după 1-2 ani). Cercetările arheologice au adus la lumină mai multe veșminte țesute cu fir de aur, un tezaur monetar, elemente de podoabă din aur; chiar unii cercetători înclină să creadă că unul din mormintele voievodale aparține lui Petru Rareș.

Este considerată prima biserică din Moldova ce a fost pictată la exterior în 1530. Pictura exterioară originală a fost tencuită în 1791 de spătarul Mihail Racoviță.

În spatele bisericii se află ruinele Curții domnești. Fragmentele de zid erau acoperite în mare parte de vegetație și la fața locului nu se află nici un fel de panou explicativ. Noroc cu cărările dintre ierburi care ne-au permis să facem câțiva pași printre ruine. În capătul curții terenul coboară spre valea râului Bahlui, peisajul rural este liniștitor. Curtea domnească este atestată în anul 1384, ca locuință a mamei Mușatinilor Petru I și Roman I. Târgul Hârlăului crește ca importanță economică datorită poziționării pe drumurile comerciale medievale, astfel că Ștefan cel Mare va îmbunătățit în 1486 clădirile Curții, mărind numărul și suprafața acestora și înconjurând totul cu ziduri. Se cunoaște faptul că celebrul domn a poposit de multe ori la Hârlău, emițând chiar documente, 13 la număr. Din cancelaria Curții domnești de la Hârlău au mai fost emise documente de către următorii domni: Bogdan al III-lea, Ștefăniță Vodă, Petru Rareș, Radu Mihnea și Miron Barnovschi Movilă – ceea ce atestă prezența acestora aici.

După ce Alexandru Lăpușneanu mută capitala Moldovei la Iași în a doua jumătate a sec. al XVI-lea importanța Curții domnești de la Hârlău scade considerabil. Radu Mihnea va locui între 1624-1626 la Hârlău aducând modificări clădirilor prin adăugarea unor elemente italienești. Curtea va rezista și în secolul al XVIII-lea, degradarea/distrugerea sa amplificându-se în sec. al XIX-lea când localnicii vor utiliza piatra de aici la construcții (ca în multe alte părți).

Curtea domnească avea o formă rectangulară, ocupând o suprafață de aproximativ 1 ha. În urma campaniilor arheologice s-au descoperit pe două laturi ale complexului domnesc existența unei clădiri mari (10x7m) cu șase camere, coridoare, anexe. Am văzut și cele două pivnițe din piatră și cărămidă cu bolți în stil gotic, chiar am coborât în interiorul uneia – plină de gunoaie. În curte s-au identificat și urmele unei fântâni.

În apropierea bisericii „Sf. Gheorghe” se află cea mai bine păstrată construcție a curții domnești de la Hârlău, și anume feredeul domnesc – baie cu aburi de origine orientală. Aici parohia a amenajat un muzeu, pe care l-am găsit închis, deoarece preotul se afla la slujbă în biserică. Ne-am învârtit în jurul clădirii de piatră ce are o intrare monumentală cu bolți din piatră masivă. Prin ochiurile porții am surprins câteva imagini din interior; muzeul este frumos amenajat.

După o plimbare de 30 minute printre ruinele istorice am părăsit zona cu speranța că se va întâmpla „ceva” și aici.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.01.15 08:41:18
Validat / Publicat: 28.01.15 15:29:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2660 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica „Sf. Gheorghe” - Hârlău, alee acces.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[28.01.15 21:06:00]
»

Prin Harlau am trecut si eu, ultima data anul trecut. Niciodata insa nu m-am oprit, prin urmare nici nu am vizitat vreun obiectiv.

Acum, gratie tie roman de seama cu radacini botosenene, aflam despre atatea locuri si obiective interesante din judetul Botosani.

Este regretabil ca la multe obiective, asa cum ai mentionat si tu aici, gasesti lacatele puse pe porti sau usi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[29.01.15 10:24:31]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.01.15 10:53:49]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc. Sunt câteva obiective frumoase de vizitat în orașul Hârlău, începând cu Muzeul Viei și Vinului și continuând cu Biserica „Sf. Gheorghe”, Muzeul Parohial și ruinele Curții Domnești, apoi Biserica „Sf. Dumitru” și bustul lui domnitorului Petru Rareș + Sinagoga Mare (1812-1814).

E un oraș cu caracter preponderant rural, ce emană un aer patriarhal; singurele cartiere de blocuri, mici, se află în centru.

Acum, din punct de vedere administrative, orașul aparține de județul Iași. În secolul al XIX-lea, pentru o bună bucată de timp, a fost încorporat județului Botoșani, fiind chiar „capitală” a unei unități administrative.

@webmaster 13 - Mulțumesc. E ok.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[30.09.21 08:07:27]
»

S-au schimbat lucrurile în bine, acum, într-un fel, pe ansamblul zonei. Biserica însă rămâne nevizitabilă, înafara perioadelor în care nu este folosită pentru activitatea religioasă.

webmasterX
[01.10.21 11:12:06]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Hârlău, HÂRLĂU / TG. FRUMOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Qvadratvus, tata123 🔱

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053586006164551 sec
    ecranul dvs: 1 x 1