ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

"Mult noroc!" la Parcul Toroc

TIPĂREȘTE

La salina de la Ocna Dej situata chiar in intravilanul orasului Dej, (urmand drumul national Beclen-Dej-Gherla-Cluj) e usor de ajuns, problemele intervin doar atunci cand te interesezi de fosta statiune balneara ce figureaza in mai toate ghidurile de balneologie din tara. Multi dau din umeri. Gasesc intr-un sfarsit, o femeie mai in varsta, care ma lumineaza: ”Prin anii 70, aici a existat intr-adevar o statiune infloritoare, existau cabine-vestiar, acolo peste drum de salina, era un restaurant si o baza de tratament pentru bolnavii reumatici. Langa salina exista o piscina mare in aer liber, cu scari de beton din care a mai supravietuit doar o parte, betonul fiind ros de sarea din apa si de... neglijenta oamenilor. Statiunea a murit demult domnule, s-a dus! ”

Dar zestrea balneara a judetului Cluj nu se termina aici, mai exista si altele- Cojocna, Someseni, Sic, Leghia, Gherla... Nu e nevoie asadar “sa te sui in dealu’ Clujului” ca sa realizezi marimea potentialului balnear al acestui judet din inima Transilvaniei.

Acestea erau impresiile mele prin anii 2005. Revin dupa alti 5 ani dar inainte de a ajunge la celebrul "Parc Toroc" mai trec odata pe la salina, unde mi s-a raspuns ca si in urma cu 5 ani... "Nu domnule, salina nu poate fi vizitata decat cu cerere si aprobare speciala si in grupuri organizate, mai mari de nu mai stiu cate persoane... " Zaresc acel bazin ros de vreme si sare din incinta salinei, care zace si acum in uitare plin cu apa de ploaie. Ocna Dej, este singura ocna din tara, unde, langa imensitatea zacamintelor de sare din subteran (plus un bazin de beton care poate fi oricand reconditionat), n-au inflorit si niste bai sarate anexe. Pana si minuscula salina din satul Cacica din Moldova, are strandul ei sarat, bine intretinut.

Cum va spuneam intr-un review anterior, si "Parcul Toroc" din Dej, aflat la ceva distanta de Ocna Dej, loc in care apa sarata se gaseste din abundenta, a beneficiat de sprijin PHARE, iar primarul Dejului a fost prin anii 2005, unul dintre promotorii marelui proiect al "tinutului sarii" plin de "parcuri balneare"

Toate drumurile, aici la Dej, nu duc la Roma, ci la Parcul Toroc, orasul e literalmente impanzit de panouri si benere indicatoare. E imposibil sa nu ajungi acolo. Chiar si-n localitatile din jur se stie despre acest parc. In Dej, care e un oras destul de intortocheat, dar nu foarte mare, ca sa urci pe dealul Torocului, intri pe o sosea in serpentina, bordata pe ambele parti de locuinte care unele au si camere de inchiriat... Mai greu e sa te strecori printre masinile parcate de-a lungul soselei, care vestesc deja apropierea complexului balnear. Parcarea e mare de altfel, in zilele caniculare, e plina, insuficienta!

Ajung la Parcul Toroc dupa o ploaie scurta de vara, care a mai alungat ceva "musterii" pe-acasa, dar si asa au ramas destui fideli ai acestui frumos parc ce domina, prin pozitia sa, intreg orasul Dej. La intrare, intalnesc din nou aceeasi amabilitate ca si la Figa. Parcul e compus dintr-un mare lac sarat, in care la o adica, incape "tot Dejul" si un complex bine conceput, foarte animat si frumos colorat in albastru, de piscine pentru copii. Piscinele au diferite forme geometrice si sunt dotate cu "cascade de apa". Parcul Toroc este situat ca si Figa intr-o depresiune in trepte, unde turistul isi aseaza cerceaful, sezlongul de lemn (nu de plastic precum era la Figa) sau se aseaza pe un cearceaf direct pe "iarba verde de acasa" sau pe pietris, ca la Slanic Prahova. Sunt multe asemanari intre cele 3 statiuni ce vi le prezint acum, Figa, Toroc-Dej si Cojocna" ce mi se par a fi concepute de acelasi proiectant-fiecare poseda un pavilion balnear, o terasa, un lac sarat si o piscina cu apa dulce si cu jacuzzi si terenuri de sport. Parcul Toroc e si o adevarata baza sportiva a orasului, aici existand terenuri de minifotbal, volei, baschet, tenis, volei cu piciorul si bedminton, fiecare dispunand si de instalatie de nocturna. Pavilionul interior iti ofera, la fel ca si la Figa, un bazin cu apa dulce si cateva instalatii de jacuzzi, mereu aglomerate. Pe terasa si la barul din incinta gasesti alimente si bauturi. Grupurile sanitare si vestiarele sunt curate si bine ingrijite.

La Toroc, preturile sunt ceva mai mari decat la Figa, dar in limitele "bunului simt", iata-le. In week-end, intrarea la piscina exterioara e 6 lei pt adult, 3 lei pentru copil, in restul saptamanii doar 4 lei.

Intrarea in ambele parcuri, interior si exterior, costa 8 lei pentru adult si 4 lei pentru copil... Abonamentul pentru parcul exterior va va scoate din buzunar 50 de lei pe luna.

Terenurile de minibaschet se inchiriaza cu 60 de lei ora (la care se adauga 5 lei pentru nocturna), cel de minifotbal -110 lei ora si 120 lei nocturna, terenurile de volei, badminton si volei cu picorul au pretul de 25 de lei ora sau 35 lei ora in nocturna. Terenul de tenis e cel mai ieftin -15 lei ora ziua si 20 de lei ora in nocturna. Un sezlong se inchiriaza cu 2 lei iar programul bailor e 10-21.

Inainte de plecare ma asez la o masa si servesc o bere fara alcool si exclam in surdina "Hai noroc, noroc, parcule Toroc! "

Pana in momentul de fata am vazut ca totusi "se poate si la noi in tara" face cate ceva in domeniul bailor sarate, totul e ca sa te ridici din fotoluil moale si comod si sa te-apuci de lucru.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 10.08.10 07:59:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHERLA. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 23760 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Bazinele cu apa dulce pentru copii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3650 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[10.08.10 09:02:13]
»

De orasul Dej ma leaga amintiri frumoase din vremea cand faceam practica la fabrica de hartie Somes. Salina Ocna Dej am vizitat-o impreuna cu colegii cu o masina fabricii si chiar ai ce vedea inauntru.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.10 10:02:24]
»

Eu n-am inteles niciodata de ce salina Dej e singura din tara care nu permite accesul turistilor decat in conditii speciale si nici de ce nu s-a refacut vechea statiune balneara Ocna-Dej, care se afla in "curtea" salinei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Gherla - Dej:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058693170547485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1