ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Avem nevoie de basme: Fundata și împrejurimile

TIPĂREȘTE

Ar putea fi un articol despre istoria zonei, dar nu este... Este pur și simplu un articol despre o zonă de poveste: Rucăr – Bran, cu popasuri la Dâmbovicioara, Șirnea, Fundata, Fundățica, Peștera, Moieciu, Șimon. Trăim vremuri incredibil de tulburi, vremuri în care avem nevoie de povești, de frumos, de bucurie. Acest areal geografic, un culoar care străbate Carpații, ni se înfățișează în fața ochilor cu peisaje neasemuit de frumoase, colțuri naturale aparte, gospodării rurale încremenite în timp, oameni harnici și primitori.

În ultimii ani ne-am tot plimbat prin aceste zone încărcate de energie pozitivă și am „gustat” din frumusețile, naturale, culturale și istorice ale satelor de munte. Ne-am oprit la diverse obiective situate în mai multe sate înșirate pe acest culoar montan, vizite efectuate în mai toate anotimpurile. De fapt nu contează dacă e primăvară sau iarnă, întreg teritoriul intramontan arată superb. Ultima plimbare pe acest drum montan de mare importanță turistică l-am făcut la sfârșitul lunii ianuarie în căutarea zăpezii atât de scumpă la vedere în zona Bucureștiului. Deși DN73 e ceva mai lung, mai meandrat și mai prost din punct de vedere al calității, l-am ales pentru frumusețea peisajului și stratul alb de nea care acoperea întreaga zare.

Pentru clipe de bucurie copilărească ne-am oprit peste o oră în Fundata, o comună prinsă între munții Piatra Craiului și Bucegi. Unii geografi consideră satul Fundata ca fiind așezarea permanentă situată la cea mai mare altitudine din România: 1360 m ???? (geo-sgr.ro/wp-content/upl ... index.html#p=77). Drumurile acoperite cu zăpadă, plaiuri învelite în mantie albă, sălașe pierdute în marea înspumată a fulgilor de nea, brazi care își scutură pletele cărunte – e iarnă. Vântul ne îmbujorează, omătul scârțâie sub ghetele noastre, ne plimbăm pe cărări înguste sau pășim pe suprafețe netede de nea.

Ne gândim că ne aflăm pe locul vechiului hotar istoric dintre Vechiul Regat și Transilvania și că Fundata este prima localitate eliberată de armata română în Primul Război Mondial și loc unde cade la datorie primul ofițer român, lt. -col. Gheorghe Poenaru-Bordea (vedeți articolul de la pag. 21: satu-mare.ro/fisiere/pagi ... 23-47ENnr28.pdf).

Aerul tare și curat se simte aici cu prisosință, mai ales în acest peisaj hibernal de sfârșit de iarnă. Un pic mai la vale se află satul Fundățica cu gospodării împrăștiate pe costișe, pierdute pe pajiști ori ascunse după pâlcuri de pădure. Am trecut la ceas de vară pe ulițele din Fundățica, un peisaj de basm, cer albastru, natură verde – pot părea chestii normale, dar de care trebuie să ne bucurăm în fiecare clipă fiindcă totul e în schimbare.

Știați că la Fundata ar fi apărut în perioada interbelică schiul fond în România? Nici eu, am aflat acum. Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, organizează în 1930 cursuri de schi pentru copiii și flăcăii din Fundata și Șirnea, după câțiva ani desfășurându-se aici și concursuri de schi.

Acum doi ani am bătut și cărările satului Șirnea (vezi impresii), o așezare agro-pastorală care te surprinde prin frumusețea naturală a locurilor. Fânețe întinse, flori de câmp, colțuri de calcar, o turlă de biserică și odăi aruncate pe costișe ne mângâie sufletul prin intermediul privirii avide.

Alte obiective de la Câmpulung Muscel la Râșnov

Am să înșir mai jos o serie de locuri și obiective situate de-a lungul acestui drum vizitate de subsemnatul în ultimii ani în speranța că viitori călători vor alege ce le place și își vor face propria listă de obiective. Și încă sunt alte multe puncte de atracție pe care nu le-am văzut, mai ales trasee montane. Dar să trecem la treabă:

????Casa memorială „George Topârceanu” din Nămăiești (vezi impresii);

????Mausoleul Eroilor de la Mateiaș (vezi impresii);

????Cheile Dâmboviței, peștera Colțul Surpat (a „Cireșarilor” ) și localitatea Sătic (vezi impresii);

????Peștera Dâmbovicioara (vezi impresii);

????Zona Podu Dâmbovicioarei-Ciocanu-Șirnea (vezi impresii);

????Peștera Liliecilor din satul Peștera (vezi impresii);

????Zona Cheia - Moieciul de Sus - cascada „La Chișătoare” (vezi impresii);

????Satul Șimon (vezi impresii) și Mănăstirea Bran (vezi impresii);

????Zona Bran cu obiectivele sale (vezi impresii);

????Muzeul Național Bran – Secția de Istorie „Regina Maria” (vezi impresii).

Recomandări. Aproape că nu mai este nevoie de o recomandare, zona e pitorească, relaxantă pentru ochi și suflet, cu un potențial turistic uriaș, cu numeroase locuri de cazare de tot felul. Ideal este să te cazezi câteva zile la o pensiune/căsuță din zonă cu vedere la munți și să te plimbi prin fânețe respirând aerul curat de munte. Nu mai stați pe gânduri!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.02.22 09:13:05
Validat / Publicat: 27.02.22 09:46:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FUNDATA.

VIZUALIZĂRI: 529 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vara în Fundata (2020).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Rodel
[03.03.22 12:29:29]
»

Imaginile spun totul despre un loc de poveste!

Felicitări pentru impresii și poze!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Fundata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050610065460205 sec
    ecranul dvs: 1 x 1