GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În această iarnă la noi nu a nins deloc, așa că am vrut să mergem undeva la munte pentru a ne bucura de zăpadă și de o partidă de săniuș. Unde?! Am căutat pe booking, am urmărit imaginile live din stațiunile de la Valea Prahovei - concluzia: zăpadă cam puțină și prețuri mari la cazări. Am hotărât că vom opta pentru o destinație mai puțin cunoscută, încurajați și de unele fotografii apărute pe rețelele de socializare care evidențiau zăpadă din belșug. Așa că sâmbătă dimineața, la jumătatea lunii februarie, am pornit la drum către localitatea Comandău din județul Covasna.
Situată la aproximativ 1000 de metri altitudine, comuna Comandău se află în județul Covasna, înconjurată de munții din Curbura Carpaților. Între orașul Covasna și localitatea Comandău sunt circa 15 kilometri care se pot parcurge pe un drum forestier destul de bine întreținut. Din ceea ce am citit, diferența de nivel între orașul Covasna și satul Comandău este de aproximativ 400 de metri.
În ceea ce privește istoricul localității, în timpul dominației imperiului habsburgic a fost înființat în acea zonă un pichet de grăniceri, numit Grenzkommando. Acest comandament de graniță a funcționat până în anul 1848, iar localitatea a ajuns treptat la circa 1000 de locuitori aparținând mai multor etnii (după ultimul recensământ, populația are cam același număr). Denumirea actuală a localității este Comandău (în limba română) sau Komandó (în maghiară).
Timp de mulți ani, principala ocupație a locuitorilor a fost exploatarea lemnului. Au fost construiți zeci de kilometri de cale ferată îngustă, iar realizarea liniei ferate de legătură cu gara din Covasna a început în anul 1891. Planul Înclinat - Șiclăul, o realizare deosebită pentru acele vremuri, a înlesnit transportul materialului lemnos, această instalație (în prezent distrusă) funcționând vreme de peste un secol, în perioada 1892 - 1995. Vagonetele încărcate cu lemne coborau și cele goale urcau, folosindu-se doar forța gravitațională.
În zilele noastre, volumul de masă lemnoasă exploatat este mult mai mic, iar transportul lemnului se realizează cu diverse camioane, folosindu-se drumul forestier Comandău - Covasna.
Cel mai utilizat drum către Comandău pornește din orașul Covasna. Prezentat pe hărțile online drept DC 14, acesta este un drum forestier bine întreținut. Drumul urcă pe Valea Zânelor, iar asfaltul se termină la ieșirea din oraș. În câteva minute începe un urcuș sinuos prin pădure, vreme de circa 15 minute (atât am făcut noi, în condiții de iarnă, pe această primă porțiune de drum). Deși era acoperit cu zăpadă și -pe alocuri- cu gheață, am putut urca prin pădure întrucât era împrăștiat material antiderapant. A doua jumătate a drumului se parcurge pe teren plat până când intri în localitatea Comandău. Din Valea Zânelor până la intrarea în Comandău sunt vreo 15 kilometri.
O altă posibilitate de a merge la Comandău este drumul forestier care pornește din Gura Teghii (județul Buzău) și urmărește valea râului Bâsca Mică. Acest drum este mai lung (cam 50 de kilometri) și poate fi parcurs iarna cu autovehicole având tracțiune integrală. Vara, în schimb, poate fi abordat și cu alte tipuri de mașini.
Tot din zona Gura Teghii pornește un al treilea drum forestier (pe valea râului Bâsca Mare) . Acesta este cel mai denivelat dintre drumurile spre Comandău.
Noi am mers la Comandău fără a avea nimic rezervat dinainte. Planul era să căutăm cazare în sat și, dacă nu găseam, am fi coborât în orașul Covasna pentru a rămâne sâmbătă noaptea. În localitatea Comandău există câteva locații de cazare.
Voi aminti fosta pensiune Mara, locul unde ne-am cazat noi. Am avut șansa de a găsi o cameră liberă întrucât un grup închiriase mare parte din locație, iar proprietarul a mai avut o cameră liberă la mansardă. Noi am trecut prin dreptul pensiunii, am văzut numerele de telefon afișate la poartă, am sunat și am avut noroc informații detaliate despre fosta pensiune Mara puteți găsi în acest articol - vezi impresii). Locația se află la intrarea în Comandău dinspre Covasna, în stânga, pe ulița ce duce către Gura Teghii urmând forestierul de pe valea Bâsca Mică.
Tot în acea parte a satului mai există alte câteva variante pentru cazarea turiștilor: Cabana Maria, Vila Alpin sau Cabana L. E. A. . Am trecut prin dreptul lor și păreau a fi ocupate la capacitate maximă.
Undeva în cealaltă parte a satului sunt Vila Eden și Cabana La Doi Bivoli (nu le-am localizat), iar lângă pârtie se află cabanele SkyLaur (chiar la baza pârtiei), FreeLand (o locație elegantă, disponibilă uneori pe booking) sau Vila Boroka.
Din loc în loc, mai sunt afișate pe la porți numere de telefon, semn că mai există localnici care oferă cazare.
Întrucât am ajuns acolo pentru prima dată, iarna, voi începe cu ceea ce poți face la Comandău în anotimpul rece.
Turiștii care merg iarna la Comandău caută în primul rând zăpada. Și noi tot asta am căutat și am fost foarte mulțumiți (nu am mai văzut atât de multă zăpadă de ani buni). Datorită poziționării localității (între munți, la o altitudine considerabilă), zăpada persistă destul de mult.
a) În sat este amenajată o pârtie, nu departe de zona centrală a localității. Această pârtie are lungimea de 350 de metri și punctul de plecare la 1123 de metri altitudine (informații găsite pe internet). Pârtia are două zone: în dreapta este partea pentru schi, iar în stânga este secțiunea iubitorilor de săniuș. Noi ne-am mulțumit cu săniușul. În ceea ce privește schiatul, există o instalație de transport pe cablu (voi atașa foto), iar tarifele erau mici: 2 lei urcarea/adult și 1,5 lei urcarea/copil. Nu era deloc aglomerat.
La baza pârtiei este o cabană ce dispune de un mic schi-bar. Se pot comanda câteva gustări precum: pâine cu untură și ceapă - 1,5 lei bucata; platou cu brânză, slănină, cârnați, ceapă și pâine - 15 lei sau mici cu pâine și muștar - 4 lei/bucata. Noi am luat câte un pahar cu vin fiert (5 lei) și două pahare cu ceai pentru băiat (3 lei/un pahar).
b) Plimbările pe ulițele înzăpezite ale satului reprezintă o altă posibilitate de relaxare. Fie că mergi pe jos, fie că închiriezi vreo sanie trasă de mașină sau chiar de cai, la tot pasul ești fascinat de simplitatea și de frumusețea acestor meleaguri.
Noi am împrumutat o sanie mai mare de la gazda noastră, am agățat-o de mașină, așa că le-am oferit alor mei o experiență inedită, pe placul băiatului.
În ceea ce privește o sanie mare trasă de cai (pentru 6-8 persoane) , tariful era de 150 de lei pentru o oră de plimbare.
c) În apropierea localității, pe un deal, se află un lăcaș de cult a cărui existență este semnalată încă de la ieșirea din orașul Covasna - este vorba despre Mănăstirea Prodromița. Acest lăcaș de cult este nou, datând de câțiva ani; nu am ajuns acolo, dar am văzut că drumul pornește din ulița spre Vila Alpin.
d) În timpul plimbării noastre pe ulițele satului, am remarcat în zona centrală a localității o clădire construită din lemn, cu inscripția ”Muzeum”. Poarta și ușa erau închise, nefiind afișat vreun program. După ce ne-am întors acasă, documentându-mă pentru acest articol, am găsit informații potrivit cărora acea clădire este considerată ”monument istoric”, ea mai fiind denumită ”Micul Castel”. Realizată în anul 1890, clădirea găzduiește un mic muzeu al satului începând din anul 2006.
e) Drumețiile le-am lăsat la final deoarece iarna sunt mai dificil de realizat (nu imposibil, dar noi preferăm să mergem pe munte în alte anotimpuri). O posibilitate de drumeție este traseul care pornește către Vârful Lăcăuți (1777 de metri) .
O altă destinație ar putea fi observatorul montan ”Frăția Neamului Românesc” de pe Muntele Giurgiu. Aflat la 1435 de metri altitudine, acest refugiu marchează în mod simbolic locul unde se întâlnesc cele trei mari provincii românești - Moldova, Țara Românească și Transilvania. Obiectivul a fost realizat cu ocazia Centenarului Unirii; noi am ajuns acolo vara trecută, doar că venind dinspre Gura Teghii (am prezentat drumeția la punctul II din acest articol).
De la Comandău până la observatorul montan ”Frăția Neamului Românesc” se urmărește marcajul ”triunghi albastru”, iar o bună parte a drumului poate fi parcurs cu mașina.
Pentru că dinspre orașul Covasna pornește cel mai utilizat drum către Comandău, voi enumera câteva opțiuni de relaxare în Covasna: plimbare prin parcul din centrul orașului, la Balta Dracului, pârtia de schi Lorincz Zsigmond, o plimbare cu mocănița până la Planul Înclinat, vizitarea Cascadei de sub Șiclău sau poate o drumeție la Cetatea Zânelor. Noi am vizitat o parte dintre aceste locuri în aprilie 2018 (vezi impresii).
Pentru că am amintit de mocănița care circulă la Covasna în anumite perioade, vreau să adaug faptul că și la Comandău ar circula o altă mocăniță, tot în anumite momente (de exemplu, la Zilele Comandăului, pe la începutul lunii august).
Din ceea ce am citit pe internet, Comandău a fost a doua localitate electrificată din țara noastră, după Timișoara și înainte de Brașov. S-a realizat acest lucru pentru funcționarea gaterelor instalate în zonă.
Între cele două războaie mondiale, a existat o perioadă în care muncitorii de la centrul forestier din Comandău nu au mai fost plătiți. Aceștia s-au revoltat în anul 1936, mișcarea fiind înăbușită de către jandarmi. În zona centrală a satului, pe peretele unei case vechi, este fixată o plachetă cu următorul mesaj: ”În lunile iunie - iulie 1936, în condițiile regimului burghezo-moșieresc de exploatare și asuprire, lucrătorii forestieri din Comandău au declarat grevă în apărarea drepturilor și libertăților muncitorești”.
În prezent, în centrul localității există vreo două magazine mixte. Găsești câte ceva de ronțăit, conserve, dulciuri, câteva mezeluri, băuturi. Pentru cei care doresc să petreacă acolo mai multe zile, trebuie spus că o aprovizionare mai serioasă se poate face în orașul Covasna.
Nouă ne-a plăcut foarte mult această ieșire scurtă de iarnă la Comandău. Am găsit acolo tot ceea ce am căutat: liniște, o gazdă agreabilă, zăpadă din belșug, posibilitatea de a ne da cu sania. Vom reveni negreșit în anii următori, pentru că locul este mai puțin aglomerat, mai frumos și mult mai ieftin decât alte destinații consacrate de vacanță.
Acestea fiind spuse, recomandăm iubitorilor de natură o plimbare la Comandău!
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 22.02.20 21:04:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANDĂU [CV].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Crazy_Mouse: Comandău se află de mult pe lista noastră, dar încă n-am reușit „să-l concretizăm”. Proprietarul pensiunii La Doi Bivoli se întâmplă să fie o cunoștință de-a mea și ne-a invitat în repetate rânduri să-i călcăm pragul...
Pozele tale sunt minunate, dar eu am o problemă cu zăpada: nu-mi place decât în poze . Așa că tot în sezoane mai... uscate ar trebui să fac loc zonei Comandău-Covasna... Oricum, sunt convinsă că e foarte faină și ai ce face câteva zile!
La Comandău am fost acum vreo 50 de ani, dacă nu mai mult. Aveam o cunoştinţă la Staţia Meteorologică la 1700m pe vârful Lăcăuţi la care am ajuns vara cu un tractor pe care ni-l trimisese prietenul dar nu ştiu pe ce variantă de drum am mers.. Era mare pustietate în jur şi schimbul lui era de şase luni după care era înlocuit de un coleg. Îi convenea pentru că avea spor de izolare, de înălţime şi raţie de alimente care nu se găseau pe piaţă: lapte şi ouă praf, ciocolată, praf de spălat (detergent). Am stat două nopţi.
@crismis: În zona Covasna - Comandău ai ce face câteva zile, cu siguranță. La Covasna funcționează mocănița în anumite perioade (ne-am plimbat cu ea a doua zi de Paște, în urmă cu doi ani). Ieșirile în natură sunt prima opțiune oricum.
Indiferent unde alegeți să vă cazați (Covasna sau Comandău), ambele destinații pot fi vizitate în aceeași zi.
În orașul Covasna am remarcat niște restaurante, dar nu am ”testat” niciunul. O locație care ne-a plăcut mult d. p. d. v. a poziționării și dotărilor ar fi hotelul Clermont din Covasna.
Iar dacă vreți să extindeți puțin arealul vizitat, puteți da o fugă la Băile Tușnad pentru o bălăceală la Wellness Tușnad. Noi am fost acolo în noiembrie 2019 și ne-a plăcut!
Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!
@Michi: Vom ajunge și noi pe Lăcăuți, poate chiar în vara care urmează. Acest vârf din Munții Vrancei rivalizează cumva cu Penteleul, cel mai înalt vârf din Munții Buzăului. Înălțimea este asemănătoare, ambele au câte o stație meteo la vârf și amândouă sunt destinații cunoscute de drumeție.
Traseul actual către Lăcăuți poate fi abordat ușor de la Comandău. Se mai parcurge o bucată de drum cu mașina și apoi pe jos, pe potecă. Cam în două ore și jumătate ajungi pe vârf (după spusele gazdei noastre, proprietarul de la Mara, Comandău).
Cei care lucrează în astfel de puncte izolate nu au o viață ușoară (părerea mea). Cu atât mai mult sunt de apreciat.
Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă!
@Crazy_Mouse:
Poveste adevarata de iarna si maxi - Minighid! ????
Tablouri decupate din poveste. Ati prins o vreme superba alb (neaua imaculata) - albastra (cerul senin).
Ne-a tentat si pe noi iesirea la sanius, dar pentru o zi era prea departe, iar pentru doua nu ne puteam seta.
Anul acesta poate bifam, sper impreuna drumetua pe Lacauti.
Bravos! Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Votat pentru Lăcăuți, poate și pentru Penteleu! Să vină primăvaraa!
Un articol superb pentru o locație de zile mari. Din ceea ce am văzut în fotografii, Comandăul întrece imaginația mea. Credeam că e doar un cătun... și când colo... De la un simplu pichet de grăniceri, a juns o ditamai mini-stațiune.
Da, evident, din punct de vedere turistic Comandăul este altceva și anume o alternativă excelentă la turismul clasic montan. Aceste locuri retrase, oamenii și istoria lor fac din Comandău ceva special, autentic (mă gândesc, ca exemplu, la oferta culinară rustică: ”Se pot comanda câteva gustări precum: pâine cu untură și ceapă - 1,5 lei bucata; platou cu brânză, slănină, cârnați, ceapă și pâine - 15 lei sau mici cu pâine și muștar - 4 lei/bucata. Noi am luat câte un pahar cu vin fiert (5 lei) ” și, ceea ce apreciez eu, lipsa poleielii turistice.
@Lucien: Și noi am crezut la fel, că vom găsi doar un cătun. Dar zona este într-o evidentă dezvoltare din punct de vedere turistic. Pe lângă cazările enumerate de mine, mai sunt și alte vile (construite frumos, din bârne) ce reprezintă probabil case de vacanță.
O destinație asemănătoare este localitatea Gura Teghii din județul Buzău, pe care am amintit-o în articol. Vara se poate ajunge de la Comandău la Gura Teghii urmând drumul forestier, peste munte, dintre cele două sate.
Mulțumesc pentru ecou! Numai bine!
@Crazy_Mouse: Mmmm... frumoase peisaje de iarnă. Le vedem din ce în ce mai rar! În 2013 când am fost în Covasna am vrut să ajung și la Comandău, am depășit cu circa 1,5 km locul de unde se termină asfaltul dar m-am temut că drumul forestier ar putea deveni mai prost astfel că ne-am întors. Era o zi de mijloc de săptămână și nu ne-am întâlnit cu nici un alt autoturism care să ne încurajeze să continuăm
Localitatea Comandău s-a dezvoltat mult în ultimii 10 ani devenind un loc din ce în ce mai căutat. Potențialul turistic este uriaș!
Alegeri inspirate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)