ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
Prieteni
10 AD. + 3 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa cu Blazoane din Chiojdul Buzăului

TIPĂREȘTE

Să ne hrănim sufletul și spiritul- a fost tema traseului turistic de o zi, efectuat în primăvara lui 2019 pe meleaguri subcarpatice prahovene și buzoiene. Eram în an non-covid, circulam fără restricții și nimic nu anticipa interdicțiile anilor ce vor urma.

Un prim popas l-am făcut în Drajna de Jos, la Monumentul Eroilor căzuți în cele două războaie, monument al sculptorului Dumitru Mățăoanu. Și tot aici am văzut Cadranul solar atașat Bisericii Sf. Alexandru și piatra (să fie cea zăcătoare sau cea umblătoare?) a vechii mori de apă Warthiadi din localitate.

Am urmat traseul și microbuzul nostru parchează în jurul orei 9.00 în fața Primăriei din Chiojd. Aici, un alt Monument al Eroilor căzuți pentru întregirea neamului ne iese în cale. Tineri în floarea vârstei, care nu și-ai trăit tinerețea!

Alături, o ulicioară mică, asfaltată, în capătul căreia se vede mândrețea albă, solitară, mângâiată de razele primăverii. Este Casa cu blazoane, punct turistic de mare interes pentru iubitorii de autentice valori naționale.

Am trecut poarta din lemn încadrată între doi stâlpi din zidărie de piatră, acoperită cu șindrilă și pășim pe o aleea largă tot din piatră, ce urcă pe colina în vârful căreia ne întâmpină albă, precum o zână din povești, „bătrâna casă” ridicată în prima jumătate a sec. al XVIII-lea.

Proprietarii acestor ținuturi au fost țărani liberi, zona nefiind arabilă, au fost ocoliți de vâltoarea colectivizărilor. Creșterea animalelor și îngrijirea a pomilor fructiferi au fost ocupațiile de bază. Acești țărani se numeau moșneni, erau înstăriți, aveau pământuri pe care le exploatau în devălmășire, cum s-ar zice la grămadă și treceau din tată la fiu, din generație în generație prin moștenire.

Multe astfel de case or fi fost pe aici, dar mai norocoasă decât „blazonata” , nu cred!

La sfârșitul sec. al XVIII-lea se cunoaște numele unui proprietar, un anume Oprea Izbășoiu, om bogat, cu dare de mână, care a renovat și a extins casa în 1828, făcând-o locuibilă până în 2002. Numai familia Izbășuiu au locuit-o 100 ani, după care intră pe mâna altor proprietari, ca în final să ajungă o paragină.

În stadiul în care se afla, a luat-o un tânăr cu intenția de a o readuce la viață, dar acest lucru nu a fost posibil, cheltuielile erau prea mari. Urma să o demoleze.

În popor se zice că, ce ți-e dat, pe frunte ți-e scris! Bătrâna casă avea un semn pe frunte, avea un vultur bicefal, stemă a Cantacuzinilor, simbol al împăraților bizantini și alte câteva blazoane cu decorațiuni florale și ăsta, i-a fost norocul. De aici i se trage și numele, Casa cu Blazoane.

În 2004 tânărul a vândut-o Uniunii Arhitecților care au reabilitat-o „a la carte” cu fonduri europene. Meșteri lemnari iscusiți și stăpâni pe meserie au lucrat până în 2014 când a fost dată în folosință, deocamdată muzeu cu intrarea liberă, program zilnic 10.00-17.00, Duminica 10.00-15.00. Curatorul muzeului este chiar fostul proprietar, care pune mut suflet în explicațiile ce le dă. Dar destinația finală va fi hotărâtă de Asociația Arhitecților din România.

Casa este un exemplu de arhitectură țărănească monumentală, restaurată cu tehnicile de altădată și ceva materiale originale, precum stâlpi de foișor, grinzi și tot ce s-a mai putut recupera. Au contribuit la reușita Proiectului firme specializate în zidărie, lemnărie, restaurare lemn și componente artistice, mobilier și țesături populare.

Ca aspect general, foișorul este ornat cu opt blazoane, trei din ele pe latura din față, cel din mijloc prezintă vulturul cantacuzin. Alte trei sunt pe latura opusă scării și două pe latura spre stradă, cea cu scara de acces. Și mai e un blazon, undeva pe o laterală.

Ghidul nostru, fostul proprietar, ne conduce mai întâi undeva în spatele clădirii unde, într-o încăpere pe panouri fotografice ne prezintă casa așa cum a fost ea, până să-i surâdă norocul. Deplorabilă!

În vechiul gârlici, din piatră de gârlă masivă, cu uși zdravene din lemn și încuietori sofisticate, s-a deschis o expoziție cu tot necesarul gospodăresc raportat la îndeletnicirile țăranilor moșneni din zona Chiojdului. Unelte pentru fierărit și produsele respective, unelte pentru lemnărit, opinci, pristolnic pentru însemnat pâinea cu numele Mântuitorului, unelte pentru prelucrat lâna și nu în ultimul rând pentru producerea țuicii.

Am urcat apoi scara ce duce la foișorul celor opt blazoane, cu coloanele de lemn din vechea structură și îmbinări lemn/lemn. Deasupra ușii de intrare în casă, pe o grindă modelată manual din lemn de stejar, cu motive decorative, se păstrează inscripția potrivit căreia, casa a fost ridicată în jurul anului 1823. De aici, din foișor, se deschide o superbă imagine a dealurilor din jur.

Intrăm în tinda cu frumoase ornamente pe tavan și decorată cu un păretar roșu la culoare.

Prima cameră din dreapta este camera de zi. Tavan din bârne, o ladă de zestre, covor lucrat la război, o oglindă cu ramă veche, un ulcior într-o firidă, toate dau o notă elegantă, specifică unei case de bun gospodar. Din cinci camere, una a fost modificată și i s-a dat altă destinație, trei sunt de-a stânga tindei, probabil vechi dormitoare. Stucaturile care se regăsesc atât în lemnul din exteriorul casei, cât pe pereţii interiori sunt unice în Europa, zic specialiștii. Eu am admirat în mod deosebit ornamentele tavanelor din fiecare cameră, mobilierul, covoarele și ce au strâns din donații ale locuitorilor din zonă. Și de aceste obiecte s-a ocupat tot echipa de restauratori.

La capătul tindei, să-i zicem culoar, boierul și-e construit un așa- zis sagnasiu, un spațiu octogonal, de inspirație orientală, pentru o cafeluță și o șuetă!

În curtea foarte mare s-a construit un corp separat de clădire, pentru punctul de informații, sală de conferințe și alte activități, care activități, pe timpul verii se pot organiza într-un amfiteatru amenajat pe terenul din jur, înclinat, numai bun pentru așa ceva.

Mi-a plăcut enorm locația! Emană lumină, liniște, frumusețe și pace interioară.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru o familie cu copii, este un loc în care aceștia au multe de descoperit și de înțeles, afară de faptul că vor respira un aer foarte, foarte curat.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 19.03.21 09:42:55
Validat / Publicat: 19.03.21 10:47:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU. A mai fost în/la: Casa Vergu Mănăilă

VIZUALIZĂRI: 774 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Casa cu Blazoane din Ghiojdul Buzăului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

k-lator
[19.03.21 13:25:34]
»

@mihaelavoicu:

Tare, tare mult mi-a plăcut această casă cu blazoane! Este lăudabil demersul arhitecților de a reabilita și introduce în circuitul muzeal acest obiectiv turistic monumenal … cine știe până când?

Multe astfel de case or fi fost pe aici, dar mai norocoasă decât „blazonata” , nu cred!

Știați că o altă casă originară din satul buzoian Chiojdu Mic, din secolul al XVIII-lea, se află la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, din București?  Se pare că respectiva casă este promovată de mai mulți în mod eronat, ca fiind imaginea casei ce apare pe bancnota de 10 lei.

Pe bancnota de 10 lei însă, este imaginea unei gospodării vechi dintr-un sat vâlcean - Vlădești, aflat între Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești, care se află în prezent la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Frumos, foarte frumos articolul și povestea, vă felicit pentru vizitarea blazonatei - cum ați numit-o și mulțumesc pentru că ați scris din nou despre ea!

Multă sănătate și toate cele bune, vă doresc!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.03.21 18:21:54]
»

@k-lator:  mulțumesc pentru că ați scris din nou despre ea!

Nu am mai scris despre ea, deși am vizitat-o de ceva vreme. Mi-am amintit de ea și de frumusețea ei, umblând prin folderul de poze.

Mulțumesc pentru apreciere și îți doresc tot binele! ​​

k-lator
[19.03.21 18:36:46]
»

@mihaelavoicu Poate nu m-am exprimat destul de explicit.

Am vrut să spun că ați scris din nou despre această casă cu blazoane, despre care se mai scrisese aici pe AFA. Colegii @Aurici (vezi impresii) și @tata123 (vezi impresii) au scris de asemenea articole foarte frumoase și detaliate, în 2019.

Să aveți o seară minunată!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.03.21 21:33:58]
»

@k-lator:  Dsa, am citi la vremea respectivă articolele colegilor.

Ete un loc minunat​, unde m-aș duce oricând.

Toate bune! ​

tata123 🔱
[13.04.21 15:58:18]
»

@mihaelavoicu:  Un loc minunat, o casă valoroasă din punct de vedere arhitectural, o restaurare reușită. Stucaturile, pridvorul înalt, zidurile groase și acoperișul din șiță îmi aduc aminte de anumite elemente identice întâlnite la culele oltenești. De asemenea, acel spațiu de relaxare ieșit ușor în afara planului construcției - sacnasiu - mă duce cu gândul la altă bijuterie arhitecturală care are un element asemănător: Casa Hagi Prodan din Ploiești (vezi impresii).

Mulțumesc pentru frumoasa aducere aminte. Numai bine! ​

mihaelavoicuPHONEAUTOR REVIEW
[13.04.21 23:07:51]
»

@tata123:  Ce surpriză! Multumesc pentru cuvintele frumoase și pentru prezență!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Chiojdu [BZ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070770025253296 sec
    ecranul dvs: 1 x 1