ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea fortificata de la Bazna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Keneth e prietenul meu cel mai bun.

In fiecare dimineata, dupa o adanca reverenta / Keneth imi raporteaza situatia de pe AFA, „stapane, pierzi locul unu, ai cam redus din frecventa / Ce faci? Unde ti-e capul? Te-ai lenevit, o sa te-ajunga din urma si userii “new entry”, ai cam luat-o razna/ Eu nu sunt Aladin, sa-ti indeplinesc toate dorintele, hai, mai bine scrie ceva despre cetatea Bazna!”

”OK, ma duc chiar acum sa-mi inmoi pana in cerneală, care e frecventa mea pe site, Keneth, hai, zi! / “Stapane, scrii doar un review la doua zile, pentru o medalie, ai nevoie de unul in fiecare zi! ”

Asadar, intr-o buna dimineata, sâcâit mereu de gura sparta a lui Keneth, ”ingerul meu pazitor”, demarez in tromba pe drumul (prost) Targu Mures – Tarnaveni (33 km), mai parcurg inca 18 km pe drumul spre Medias si apoi “fac dreapta” la un indicator rutier. Dupa 5 Km ajung la Bazna. Cam complicat, nu? Ba deloc! …drumul pana la destinatie, e bine semnalizat. In inima Baznei mai gasesc si un indicator cu toate obiectivele turistice ale localitatii si ale imprejurimilor, semn ca forurile locale isi cunosc interesul si fara “indicatiili pretioase” venite de la centru. Alte cai de acces la cetatea Bazna sunt: Cluj-Tarnaveni-Bazna, 114 km. sau Alba Iulia-Blaj-Medias-Bazna, 99km sau Odorheiul Secuiesc-Sighisoara-Medias-Bazna, 101 km. La Bazna poti face o cura de bai sarate, poti vizita biserica-cetate locala, poti de-acolo ajunge usor la biserica-cetate Boian sau la Cetatea de Balta.

Cetatea din Bazna e putin "ascunsa" dupa liceul din localitate si dupa cativa platani imensi, care par sa depaseasca in inaltime insasi cetatea, daca va mai ploua inca vreo doi ani ca si in primavara acestui an sau niciodata, daca va ploua ca-n vara asta secetoasa.

Cetatea e chiar vis-a-vis de ”floaşterul” (centrul) localitatii, loc in care, dupa ce vin vacile de la pascut cu ugerele pline de un excelent eco-lapte din care un sfert e smantana, ies si domnisoarele si domnisorii satului la plimbare ca sa inspire aerul racoros si curat al serii. Plimbarea se face pe-o alee lunga, unde zac ca la parada, de secole, frumos aliniate si imbracate in uniforme colorate, doua randuri de case sasesti cu acoperisul retezat parca de sabia lui Damocles. Te simti aruncat inapoi in istorie cu 5 secole, pe vremea lui Stefan cel Mare, timp in care tara noastra statea cu fruntea sus, neatarnand de nici o putere militara sau economica a vremii, precum avea sa atarne in celelalte 5 secole ce urmau sa urmeze.

Intrarea in Cetatea Bazna, e poate cea mai frumoasa imagine cu care am ramas in minte din aceasta excursie, as pune-o ca poster in camera mea, deasupra patului. In cetate ajungi pe-o scara lunga de piatra, ce duce la o poarta mare si grea pe care e scris un numar de telefon. Cetatea e inchisa, asa ca bat la o poarta din vecini. Apare paznicul cetatii sau mai bine zis “burgmeister”-ul, care aduce niste chei “mai mari decat el”. Pret-5 lei vizitarea si daca vreau si o reproducere foto a cetatii din vecini, cetatea Boian, mai trebuie sa scot 5 lei. Si scot.

Bazna provine din sasescul „bessen”, adica „mai bun”, loc ce era cautat in trecut de orice comunitate, pentru a-si construi o biserica-cetate, in jurul careia se dezvolta apoi intreaga localitate. Locul cel mai bun, se afla de obicei in varful unei coline. De ce? Pentru ca era mai usor de aparat si mai greu de asediat, pentru ca impunea prin pozitia sa, siguranta si prestanta. Cetatea era si un punct de reper vizibil de la mare distanta, ea fiind luminata si noaptea cu faclii. Era un adevarat far terestru ce salva adeseori viata calatorilor rataciti. Inaltimea colinei mai confera un avantaj... apa de ploaie antreneaza toate reziduurile cetatii in afara ei, uneori intr-un sant circular, adanc si lat, o noua piedica in fata invadatorilor.

Nu era usoara viata in acele vremi...

Astazi, sasi au mai ramas putini prin Bazna, dar „burgmeisterul” e vivace, a reusit sa adune ceva bani de la „fiii satului plecati in Germania si care vin la baile sarate... ca-i mai ieftin dom’le de 4 ori la noi ca sa faci o cura de bai, decat la ei... ”. A adunat destui bani ca sa ilumieze cu neon cetatea pe timp de noapte, mi se spune ca seara „e-o feerie”, neaparat sa raman pana seara si s-o fotografiez... gasesc cazare la bai, la Hotel Gazprom. Sunt convins ca cetatea e o feerie medievala a prezentului dar stiu si cat costa o camera la hotel Gazprom. Mult. Si-asta din cauza ca, intr-adevar, sasii se intorc acasa pentru cure balneare si preturile au explodat.

Dupa ce intru in cetate, fac inconjorul bisericii si cateva fotografii, totul aici e bine intretinut. Zidurile si turnul de veghe sunt solide, cetatea era greu a de cucerit. Si biserica e bine intretinuta. Tocmai se sfarsise o slujba duminicala, cateva carti religioase stateau inca deschise, orga in stil baroc, parca ar fi dorit sa ma mai incante cu sunetele-i pelungi iar altarul si amvonul au trecut cu bine proba timpului...

Biserica cetate Bazna a fost construita in anul 1402 si in acel moment avea trei turnuri, apoi, intre anii 1504-1506 a suferit o serie de modificari. Vazuta din avion, ea are o forma circulara. In secolul al X-lea, au fost demolate turnurile dispre nord si est, astazi ramanand in picioare, doar turnul de veghe dinspre sud... Dar vai! si zidul de aparare a fost redus cu 5 metri. Oare unde-o fi disparut atata material de constructie? Clopotele bisericii sunt situate sub acoperisul turnului de veghe si au venerabila varsta de 600 de ani. Deoarece biserica „sora” Boian, este intr-o stare avansata de degradare si a fost inchisa, slujbele religioase se tin aici, la Bazna, duminica de duminica, motiv pentru care spatiul destinat corului bisericii a fost marit. La exterior, biserica se sprijina pe cateva contraforturi masive si puternice, aici s-a investit multa munca, material de constructie si gandire, fapt ce ne demonstreaza forta economica a acestui tinut.

Burgmaisterul imi explica cum ca, pe vremuri, aici a fost de fapt o bazilica, iar apoi cand au aparut in lume ideologia lui Martin Luther si protestantismul, ea a devenit evanghelica. Consemnez, caci eu la ora de religie am fost mereu absent iar cartea lui Mircea Eliade „Istoria religiilor” inca n-am deschis-o... O voi face, promit, dar doar incepand de saptamana sau luna viitoare. Cand se anunta vreme urata la meteo.

Totul e frumos pe-aici, as mai ramane o vreme, dar cetatea din Bazna e doar una din cele peste 100 de cetati sau biserici fortificate din Transilvania. Simt, ca fiecare ar dori sa ma traga de maneca, sa se aplece usurel la urechea mea si sa incearce sa-mi depene alene povestea vietii ei. Eu insa n-am timp sa le-ascult, traiesc in secolul XXI, azi totul e „viteza”, n-am timp de nimic, uneori nici sa-mi trag ca lumea rasuflarea, ele, cetatile au insa timp destul. Asa precum au asteptat 5 secole, mai pot astepta inca vreo 6-7 ani, ca sa ies si eu ca tot omu’ la pensie si apoi, zau, am sa trec pe la fiecare si am sa le ascult toate spusele.

Si-apoi, am sa postez peste 100 de review-uri pe AFA!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 19.09.11 19:43:17
Validat / Publicat: 19.09.11 20:27:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAZNA [SB]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Case sasesti in centrul comunei Bazna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[19.09.11 20:18:49]
»

@Web, te rog melodia

http://www.youtube.com/watch? v=jWkMhCLkVOg

mersi!

webmaster
[19.09.11 20:24:46]
»

Atasat videoclipul solicitat, vizionare placuta!

Cristian_h*
[19.09.11 21:01:56]
»

Ma bucur sa vad ca aceasta biserica fortificata arata asa de bine, nu am inteles ce treaba are Kenneth si muzica celor de la R. E. M. cu biserica din Bazna, insa am savurat lectura! Avem a multumii!

dorgoAUTOR REVIEW
[19.09.11 22:41:55]
»

@Cristian_h... Kenneth e porecla computerului meu...

webmaster0
[20.09.11 10:03:57]
»

@santana - te rog sa socializezi fie pe privat, fie pe forum; sa incercam sa pastram discutia la obiect, ok? Ecoul tau off-topic a fost sters.

Multumesc,

biancuta
[24.09.11 00:15:57]
»

Am vizitat si eu biserica fortificata din Bazna anul trecut. Si pe mine m-a impresionat imaginea de ansamblu. Cetatea parca are un aer maiestuos, asa pozitionata in varful dealului si cu scarile acelea strajuite de vechile case sasesti.

Imi aminteste putin de cetatea din Sighisoara.

webmasterX
[11.09.17 02:23:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Bazna» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bazna:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071805000305176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1