GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aliki Beach... o opțiune inedita
Hello people.
Am sa va vorbesc despre Aliki Beach.
Aliki Beach este o plaja micuța, despre care merita povestit pentru ca ofera nisip fin, apa limpede cristal, zone de snorkeling pentru începători și nu numai, posibilitate de închiriere bărcuțe, coasta stâncoasa, taverne bunisoare și chiar un sit arheologic.
Aliki Beach este situata pe latura de Est a insulei Thasos, undeva... mai jos de Paradise Beach (pentru cunoscători), într-un golfuleț natural de dimensiuni relativ mici.
Poziția sa naturala ii conferă plajei o apa extraordinara, de culoare turcoaz, pe care nimic nu pare sa o poată tulbura, nici măcar ambarcațiunile de croaziera acostate cu turiști, pana la circa 150 m de ea. (care sosesc și pleacă în permanenta).
Din punctul meu de vedere, este locul în care găsim cea mai limpede apa, dacă e sa facem comparație cu locurile văzute de mine pe insula, Marble, Paradise, Golden, Arriba.
Dar haideți sa întram și în subiect.
Ne-am pornit de pe la 8 din Skala POTAMIA către sudul insulei și în maxim 30 minute am fost pe plaja.
Imediat ce se ajunge în zona dezolanta, pe care o puteți observa din autoturisme, în care au avut loc incendii de vegetație acum 2 ani, veți găsi indicatoare care sa va ghideze către Aliki, pe un drum pietruit. Grija mare, sa nu treceți pe lângă indicatoare. Oricum golfulețul poate fi observat si din șosea. Imposibil sa va scape.
Am coborat o panta și am găsit vreo 4 taverne, pe marginea plajei. Precizez ca ceasul era spre 9, iar grecii abia "făceau ochi". Chiar au fost vizibil iritați de prezenta noastră, inainte ca ei sa își facă siesta. Vreo 2 mașini de marfa abia făceau aprovizionarile aferente. Ce sa mai... viata de grec. Viata de grec sau de greier... ca eu asa i-am denumit. Știți voi de ce. Explicațiile nu își mai au rostul.
După câteva discuții cu o doamna blonda mai drăguță, am reușit sa obținem 2 locuri de parcare în curtea ei. Am putut constata încă de la început ca între proprietari exista ceva tensiuni, pentru ca se cam uitau urat unii la alții și ne cam vânau.
În timp ce amicul meu rezolvase de parcare (în afara curților, exista doar în sosea, la vreo 100 m de urcat și coborât pe drum pietruit), eu am dat o tura sa vad care e treaba cu șezlongurile. Asa ca... în 5 min m-am lămurit.
4 taverne total, cu 4 plaje private în fata lor... cam înguste... maxim 8 metri... minim 1 m.
Într-un capăt... un nene drăguț dar în fata tavernei căruia, nu prea găseam plaja, ci doar 3 bărci acostate și pietre. Apoi Dimitra, tanti de care v-am vorbit mai devreme, care a acceptat sa își sacrifice 15 min la cafea pentru a ne "racola"! Apoi o taverna ciudata... din lemn..., dar nu asta era ciudat. Ciudat era faptul ca, la o scurta privire asupra proprietarilor, m-au trimis cu gândul la rromii noștri săraci. E drept, grecii au tenul măsliniu și aduc cu rromii... dar ăștia păreau țigani de-a dreptul. Plus ca... nu prea "bangheau" nici o limba străină. Nu aveai cu cine te înțelege. Am ajuns repede și în celalat capăt al plajei... unde, la ultima taverna, 2 doamne și o adolescenta își serveau omleta. Mi-au indicat un domn tânăr care știa engleza, dar au făcut ceva glume proaste în grecește, cumva ca m-ar fi "ejectat" ca să își poată servi masa liniștite. Nesimțite! Domnul mi-a explicat pe un ton mai puțin prietenos ca plaja este privata și putem sta doar dacă achitam câte 20 euro per umbrelă și 2 șezlonguri. Bineînțeles că am renuntat la ideea de a rămâne la el.
M-am întors la Dimitra, domnita blonda de vreo 30-35 ani, puțin plinuta, care ne-a explicat și condițiile ei: cont de minim 40 euro consumație pentru setul de șezlonguri și umbrele sau stam pe plaja din fata tavernei ei, pe prosop și facem consumație la ea. Neapărat tre' sa precizez ca pe aceasta plaja statul grec a interzis amplasarea de șezlonguri (cel puțin, asa a zis Dimitra). În orice caz, am observat ca toate tavernele aveau spatii alaturate, cu șezlonguri, excepție făcând doar tavernele "domnilor" cu aspect de rromi a celui cu 20 euro setul. Pesemne ca, din cauza sit-ului arheologic, s-au impus ceva restricții. Nu am înțeles logica.
Dimitra s-a pronunțat, afirmând că "the gipsies" încalcă legea pentru ca sunt mulți și în fiecare zi e luat câte unul la politie pentru acele șezlonguri, iar statul nu are ac de cojocul lor. Cu alte cuvinte... bănuială mea a fost confirmata. Chiar erau gipsies. M-a întrebat dacă la noi exista asemenea oameni și am zâmbit cu toții. Apoi mi-a povestit ca pe timpul nopții, toți cei 16 copii ai ălora, dorm pe plaja pentru ca nu au loc în casa... oau... ce sa vezi... cată asemănare... doar ca la noi, nu stau la plaja.
Hai la oile noastre... sa va spun de ce merita totuși sa acceptați cele de mai sus.
Veți avea parte de o apa foarte curata, fără valuri. La întrarea în apa sunt câteva pietre, dar nu se pătrunde cu dificultate, apoi urmează nisip fin. Apa este lina și fără valuri. Pe margine găsim țărmuri stâncoase și apa de la 30 cm pana la adâncimi de 5 metri, în care ai șansa să desprinzi arici de mare pe care sa ii oferi ca hrana peștilor de toate dimensiunile și felurile. ATENȚIE CU ARICII DE MARE! Nu călcați pe pietrele de la margine. Spectacolul oferit de peștii înfometați chiar și la apa pana la genunchi, care se apropie la 20 cm de tine pentru a rupe bucăți dintr-un arici de mare, este fenomenal. Cu o masca de snorkeling va veți simți extraordinar, dar pentru cei care nu au, se pot bucura de aceeași senzație în apele mici, pentru ca vietățile marine nu au nici o jena în a se apropia pentru hrana. Tot aici am analizat de aproape și o limbă de mare, care era camuflata perfect și înota parca lipita, pe nisipul fin de aceeași culoare.
Din când în cand, în apropiere își fac apariția acele corăbii de mici dimensiuni. Turiștii se scufunda și înoată în apele deosebite ale Aliki Beach preț de maxim 30 minute.
Taverna doamnei Dumitra ne-a inspirat încredere și am servit cafele și frappe uri. Nu ne-am omorât cu comenzile pentru ca prietenii noștri au decis sa plecam către cazare la amiaza. Preturile... ca mai peste tot în Thasos (chiar am întrebat-o pe Dumitra, dacă e ceva prestabilit) cafeaua 3-3,5 euro, berea 4-5 euro. Aproape peste tot ai zice ca preturile au facut obiectul vreunei înțelegeri ale tuturor administratorilor (exceptând avarii de la Marble Beach, despre care urmează sa povestim).
Lângă plaja în cauza, veți găsi și acel sit arheologic. Eu nu am fost interesat sa îl vizitez, din motive personale. Ultima data când am umblat înnebunit după templul lui Ammon în Khalitea (Kassandra, Halkidiki), am dat peste o temelie de piatra, împrejmuita cu un gard, pe care era pus un lacăt.
Una peste alta, eu va zic ca a meritat sa vizitam Aliki Beach.
Va recomand taverna doamnei Dimitra pentru ca e mai sociabila, vorbește foarte bine engleza și îți dă un sentiment de siguranță.
E o plaja atipica, fiind amenajata natural în acel golf, și merita vizitata. Va veți bucura de umbra și racoarea tavernelor în timp veți bea cafeaua, uitându-va de sus la o apa deosebita. Va postez o fotografie făcută din taverna.
Have fun.
Trimis de Marius Sv in 23.07.18 11:34:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Kasandra
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius Sv); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Aliki - Agios Ioannis, ALIKI" (deja existentă pe sait)
@Marius Sv[/totul este asa cum ati scris si acum, doar ca nu merita sa te inghesui si sa stai unul peste altul pe o plaja f mica.
Impresia mea a fost ca am ajuns la “pomul laudat”.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Marmura de la Aliki – istorie, natură, mare — scris în 19.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cariera antică de marmură și plaja din Aliki — scris în 27.10.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Aliki – încărcat de istorie și frumusețe — scris în 18.09.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Plajele Arsanas si Atspas — scris în 01.07.16 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Atentie! Plaja Agios Ioannis inchisa! — scris în 24.06.15 de gianym din SUCEAVA
- Jun.2014 Aliki - cea mai frumoasa plaja din Thassos — scris în 06.07.14 de andreea_kamelya din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cele mai frumoase plaje din Thassos? In Aliki, desigur! — scris în 02.08.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ