ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O gradina de lemn - Gardenland, Aiud

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Pentru calatorul grabit, ce se indreapta de la Turda spre Alba Iulia, folosind ruta E 81, Turda-Aiud-Alba Iulia, la iesirea din Aiud, pe partea stanga, in ciuda goanei cailor putere, pentru o fractiune de secunda, ii va ramane pe retina, ca un "flash", un lucru deosebit, e vorba de un ansamblu de mobilier casnic lacuit, aranjat intr-o adevarata expozitie in are liber: Pentru urmatoarele cateva sute de metri, nu se poate sa nu te urmareasca o intrebare ”Oare ce-o fi acolo langa sosea? Oare ce-o fi? ”

Hai sa vad! -imi zic eu si franez puternic, pun "centrura vietii" la grea incercare, dar inainte sa intorc din drum, observ pe partea dreapta a soselei o masina cu numar de Bucuresti ce sta rasturnata in sant. Uit pentru moment de scopul meu initial si opresc. Doi tineri si-o tanara, care vorbeau intens la telefoanele lor mobile si se adapostisera de caldura la umbra masinii ce statea intr-o rana, asteapta ceva, dar se pare ca nimeni n-a patit nimic. I-am intrebat daca n-aveau nevoie de ajutor, dar unul din baieti is iindreapta degetul in sus, semn ca totul e “OK”, si isi invarte mana in jurul urechii, anuntandu-ma astfel ca cineva a fost deja anuntat. Tocmai trecusem de centrul orasului Aiud, unde stateau 2 echipaje de politie “la panda” in fata sediului Politiei, fapt despre care insa aflasem deja din timp ”caci fraternitatea soselei” a functionat ca intotdeuna si inainte s-ajung la Aiud, farurile mai multor masini clipoceau fara-ntrerupere. Cred ca si aceasta masina de Bucuresti, vazuse acelasi lucru, superba gradina de lemn, si franase prea brusc.

Intorc asadar, si ajung la “GARDENLAND”, un teren gazonat aflat pe un perimetru de aproximativ o jumatate de hectar, aflat langa o placuta ce indica ca pe aici trece si "Drumul vinului", loc frumos imprejmuit cu un gard de sarma, sediu al unei expozitii permanente de mobilier de gradina din lemn. Primul om pe care-l intalnesc este chiar patronul firmei, dl. Stefan Gyero. Astept o vreme pana termina de prezentat o bancuta balansoar unor clienti din strainatate si apoi intru in vorba cu el. “E de vanzare aceasta minunata mobila? " " Da! Aceasta de aici e insa doar pentru expozitie, dar daca doriti sa si cumparati, avem un depozit pe-aproape si vi se poate livra orice, la domiciliu. Avem si un catalog cu exponate standard dar asta nu inseamna ca nu putem sa facem si anumite modificari la ele, dupa dorinta clientului. Avem aici si un atelier si un depozit de materie prima, acolo in spate e cabana muncitorilor”. Domnul Stefan imi mai zice ca exporta mult mobilier si ca face la cerere si casute sau cabane de odihna. Ideea “gradinii de lemn” i-a venit vazand taierile de paduri de foioase, plop, paltin sau carpen, de la care crengile, de o frumusete rara erau ciopartite, uneori chiar abandonate la marginea padurii, pana cand putrezeau... “Sa stiti ca eu folosesc totul de la un copac, atat trunchiul cat si crengile, uneori chiar si radacina! Studiez orice parte din acel copac si imi imginez c-am ce-ar putea iesi de-acolo…Ia uitati, din acest rest de trunchi cu radacina, a iesit o masuta de sah. Nu-i asa ca-i intersanta? Avem si un site pe internet".

Dupa cele povestite de dl. Stefan, instantaneu, imi apare in minte o intamplare asemanatoare, petrecuta in Florenta anilor 1500. Michelangelo Buonarotti se tot invartea in jurul unui bloc de marmura diform pe care toti ceilalti sculptori il refuzasera. Din el, nu putea sa iasa nimica bun! Cand deodata acesta avu o revelatie si rosti, indreptandu-si bratele spre blocul de marmura de Carrara ”Bine-ai venit pe lume, David! ” si maestrul reusi sa creeze in cativa ani una din capodoperele umanitati, statuia lui David, ce o vreme a fost expusa in Plazza della Signoria din Florenta, apoi mutata in Galeria Academica a aceluiasi oras. Privirea lui David e indreptata spe Roma, la fel cum toate drumurile din acea vereme duceau si ele, tot spre “cetatea eterna”. Cand cineva l-a intrebat pe marele artist, cum de-a reusit sa creeze o asemenea capodopera din acea marmura uitata de lume, acesta a raspuns modest. “David zacea demult in acel bloc de marmura abandonat, eu nu a trebuit decat sa indepartez marmura ce era in plus! ”

La Aiud, in judetul Alba, avem de-a face nu cu un “Michelangelo al lemnului”, dar cu un om a carui imagianatie fara margini a produs o multime de lucruri placute si interesante ce ne vor infrumuseta fara doar si poate gradina, terasa sau chiar viata. Intrarea in expozitia sa de mobilier rustic din lemn natur, se face trecand peste un pod in stil japonez, flancat de doua lacuri cu nuferi. Apoi te plimbi printre exponate, stai si tot stai si admiri: mese cu picioare butucanoase, scaune ciudate, balansoare, podete de lemn, balustrade, baruri de lemn, candelabre de lemn, sezlonguri, jilturi, canapele, banci, cuiere, sfesnice, suporturi diverse. Firma d. lui Stefan se ocupa si cu amenajarea gradinilor, restaurantelor, pensiunilor si teraselor. Undeva in spate, acoperit de stihiile naturii cu un acoperis lung, se afla depozitul de materie prima, o multime de “lemnaraie si crengaraie” slefuita dar inca neasamblata si nelacuita. Langa depozit iau masa cativa muncitori, am nimerit chiar in pauza lor de pranz. Ma uimeste insa faptul ca, la “nivel national”, acestia lucrau si sambata la pranz, in timp ce la baza de tratament a elegantului hotel de cura “Germisara” din Geoagiu, hotel de “nivel international” unde aveam sa ajung mai tarziu, nu lucra nimeni, baza era inchisa.

Ma despart cu greu de aceasta frumoasa expozitie de mobilier de gradina si de domnul Stefan, foarte amabil si rabdator cu fiecare vizitatator al muncii si ideilor sale.

Firma sa e prima de aceste gen din Romania ce utilizeza lemnul in forma lui naturala. Un colt din padure, asa cum l-a creat “mama-natura” este adus in curtea sau gradina ta, in acest secol in care formele plate, anoste si rigide ne-au invadat existenta. Prin munca lui Stefan, padurea nu moare, ea isi mai duce existenta inca o vreme. “Eu nu fac decat sa dibuiesc si sa culeg lemnele care imi sunt necesare, le slefuiesc si le dau cu lac”

Da! Interventia Omului in cacest caz e minima, aici. Natura are rolul cel mai important, ea e principalul ”designer” si “producator” al fimei d. lui Stefan. Dupa atatia ani de experienta, acesta, are deja “ochiul format” in a-ti indica, intr-un anumit spatiu, ce anume s-ar potrivi si ce nu.

Daca treceti prin Aiud, venind dinspre Turda spre Alba Iulia, opriti-va pentru o clipa, exact la iesirea din oras, unde veti descoperi o mica parte din frumusetea Transilvaniei, tinut inca prea putin subjugat de civilizatia sticlei, betonului si a otelului.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.08.10 07:54:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12648 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Alte obiecte din lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8000 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

cc_iordachescu
[18.08.10 09:04:29]
»

Din fericire dl. Stefan Gyero nu este singurul care a ştiut să-şi valorifice talentul şi imaginaţia pentru a aduce la lumină ceea ce natura ne oferă în stare brută.

Din nefericire astfel de talente şi lucrurile ce apar din mâinile lor sunt mai apreciate "afară" decât în propria ţară!

Am o rudă care după ce şi-a construit vila (a se citi palat), a plecat în China pentru a-şi comanda mobila. După ce aceasta a ajuns în ţară au descoperit, într-un colţ ascuns, numele şi datele de contact ale producătorului. Era o mică făbricuţă din zona Maramureşului (nu mai reţin numele localităţii). Nu vă mai spun că preţul pe care l-au dat în China era de trei ori mai mare!

dorgo - felicitări pentru cele scrise şi un vot din toată inima!

dartax
[18.08.10 09:15:50]
»

Adresa de net este: gardenland.ro; preturile sunt mari, dar cine are curte sigur si-ar dori macar un balansoar de la ei...

magdalena
[18.08.10 09:17:45]
»

Chiar ca sunt lucruri minunate!

bubumaia
[18.08.10 09:51:10]
»

Ca de obicei, citind cu aceeasi placere ceea ce scrii, in mintea mea se produce cate un declic... De-asta data mi-am amintit ca, acum vreo 32 de ani (oooh, tempora!!), am fost, un grup marisor, la manastirea Ciolanu din judetul Buzau. Manastire veche, atestata inca din sec. XVI, care poarta hramul [Adormirii] Maicii Domnului, astfel incat, pe 15 august, in fiecare an, este mare sarbatoare in toata valea. Sute, mii de oameni din imprejurimi si nu numai, participa anual si, se spune, niciodata nu ploua aici, in aceasta zi de 15 august. Poate ca-i adevarat, atunci cand am fost noi n-a plouat.

Doua lucruri mi-au evocat acest review, legat de acest, hai sa-i zic, pelerinaj de cateva zile:

- in valea din preajma manastirii, pe o suprafata semnificativa, se gaseau o multime de sculpturi extrem de frumoase; in fiecare an, multi artisti tineri se intalneau in aceasta tabara de sculptura si creatiile lor adaugau inca o nota spirituala la cea deja existenta. Nu am mai fost niciodata de-atunci, nu stiu daca mai sunt sculpturi si daca se mai organizeaza acea tabara. Intre noi fie vorba, as fi surprins (dar si foarte bucuros) sa mai fie...

- al doilea: printre noi era un tanar de nici 18 ani, la acea vreme, care aduna fel de fel de vreascuri din padurea din zona. Cand, intorsi acasa, dupa ceva vreme, i-am facut o vizita, mi-a aratat ce s-a nascut din acele crengi si radacini contorsionate care, pentru noi, puteau foarte bine sa fie doar lemne de foc. Nu-mi amintesc decat o mana stilizata, cu antebrat cu tot, foarte sugestiva, ca o mana de vrajitoare batrana si rea. Dar desigur, mai erau multe altele extrem de spectaculoase, ceea ce ne-a convins ca in acel tanar zacea un artist autentic.

Din pozele atasate imi dau seama ca si domnul Stefan de la Aiud face parte din aceeasi familie (deloc numeroasa...) binecuvantata de Domnul cu har si e o bucurie si un privilegiu sa cunosti astfel de oameni.

Cele bune, Dorgo!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aida.alecu*
[18.08.10 09:55:57]
»

Felicitari pentru prezentare! Cand ne-am intors din Maramures am luat-o pe ruta Baia Mare - Cluj - Alba Iulia si intr-adevar am vazut din sosea aceasta minunata expozitie de mobilier de gradina! Si intr-adevar s-a nascut intrebarea "Oare ce o fi?", insa nu am ajuns in sant! Plecasem deja f tarziu si mai aveam prea mult de mers pana in Bucuresti pentru a ne opri! Acum regret ca nu am insistat sa ne oprim! Dar e totusi bine ca s-a oprit cineva si a vazut ce e acolo si uite ca ne spune si ne arata si noua! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.08.10 10:09:24]
»

@bubumaia, sculpturile de care povestesti aici mai exista inca; taberele de sculptura insa nu se mai fac... am scris si eu despre cele 2 "atractii" de la Magura, nu cu mult timp in urma. (click aici)

bubumaia
[18.08.10 11:33:16]
»

@dragos,

am un sentiment amestecat: pe de-o parte imi pare bine ca cei ce merg acolo se mai pot bucura de aceste sculpturi; pe de alta parte, ma bantuie aceeasi tristete ca o parte insemnata dintre noi, romanii, nu reuseste sa iasa din stadiul de "pitecantropus barbarus", ca sa zic asa. Ma doare sufletul cand vad aceasta combinatie de lipsa de bun simt si lacune de educatie care ne marcheaza toate locurile frumoase si, in ultima instanta, contribuie decisiv la eticheta de necivilizati cu care ne pricopsim, alaturi de cei care au si atributiuni pe aceasta "felie". E un subiect deseori abordat pe site, nu vreau sa mai pedalez pe idee...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[18.08.10 11:54:50]
»

Si cand ma gandesc ca si eu am trecut prin acel loc si am ratat asa ceva. Oricum multumesc pentru ca te-am citit, data viitoare stiu unde sa ma uit si astfel ai un mare vot de la mine!

voi pune si eu un post despre restaurantul ,,La unchiul Niki" din Sebes care este plin de astfel de sclupturi naturale - trunchiuri de copaci in loc de stalpi de sustinere.

dorgoAUTOR REVIEW
[18.08.10 17:22:14]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri !!!, din pacate nu-mi ajunge timpul pentru a scrie cat as dori. Si daca avem atatea subiecte de prezentat, asta se datoreste doar faptului ca avem o tara frumoasa, interesanta, cu o sumedenie de obiective turistice sau balneare si cu oameni buni.

webmaster13
[19.08.10 00:26:42]
»

sper sa placa melodia atasata!

Admin
[31.07.12 18:54:55]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Descopera Aiudul" (aparuta intre timp pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, bubumaia, dartax, dorgo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aiud-Teiuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055044889450073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1