ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Hangzhou - cel mai mare oras din lume... in antichitate!

TIPĂREȘTE URM de aici

Un vechi proverb chinezesc local spune: ,,Până în cer este Raiul, în jos pe pământ este Hangzhou! "

Resedinta provinciei Zhejiang, este orasul ce se afla in campia inferioara a raului Qiantang, la 200 de kilometri de metropola Shanghai, distanta fiind acoperita in 50 de minute de trenul de mare viteza (vezi impresii).

Hangzhou a fost capitala Chinei, în dinastia Song de Sud (1127-1279), fiind una din cele sapte cunoscute - Beijing, Nanjing, Xi'an, Kaifeng, Luoyang si Anyang.

Unul dintre cele mai frumoase orase din aceasta tara, a fost intemeiat acum 2200 de ani, in era Dinastiei Qin. Capitala a regatului Wuyue, din perioada celor ,,5 dinastii ''  , a ajuns la o mare dezvoltare comerciala, datorita refugiatilor veniti din zonele nordice, ca urmare a cuceririlor mongolilor.

Populatia a crescut la peste doua milioane de locuitori, astfel ca intre anii 1180 - 1358, Hangzhou a fost cel mai mare oras din lume!

Pana la mijlocul Dinastiei Ming, orasul a fost un important port al Chinei, iar Marele Canal care se intindea pana-n Beijing, unea provinciile din nord pe cursul inferior al fluviului Yangtze, inca din timpul Dinastiei Sui (581 - 618).

 A fost primul impact avut cu urbanizarea Chinei!

De la aeroport, am rugat agentul care ne astepta, sa ne plimbe macar cateva ore prin punctele majore ale acestui oras, care acum este o metropola cu peste 4 milioane de locuitori.

M-a uimit amabilitatea lui Franco (agentii de turism, isi atribuie nume europene pentru a putea fi mai usor pronuntate!) si chiar l-am simtit mandru de aceasta oportunitate, de a-mi prezenta pitorescul peisajelor din zona.

Inca din antichitate, Hangzhou a profitat de stralucirea Lacului de Vest, pe malurile caruia se afla. Acum dominat de zgarietorii de nori, partea cea mai frumoasa, imortalizata in peste 1000 de ani de poeti si pictori, se gaseste in jurul lacului, dar si... lacul insusi.

Lacul de Vest (Xi Hu)

Emblema Hangzhou-lui poate fi admirata de pe apa sau intr-o plimbare pe cele doua diguri care-l brazdeaza.

Digul Bai face legatura intre Dealul singuratic (Gu Shan) si malul din nord al lacului.

Numele deriva de la un mare poet celebru in literatura chineza, Bai Juyi, care a trait in vremea Dinastiei Tang.

Fiind fermecat de aceasta zona, cand a ajuns guvernator al Hangzhou-lui, a comandat delimitarea portiunilor din aceste maluri.

Digul Su (Su Ti) se afla intre tarmul de nord si cel de sud. Si acest dig poarta numele unui guvernator din Dinastia Song, Su Shi (1037-1101) care la randul sau a construit acest chei, pe care a plantat langa drumul pietruit, nenumarate salcii plangatoare si piersici.

Lacul are un diametru de aproximativ 3 kilometri si dispune de patru insulite, unele dintre ele legate de tarm.

Din pacate, eu n-am reusit sa vizualizez dacat doua!

Pe Insula Gushan se gaseste Pavilionul Luna, iar Muzeul Provinciei Zhejiang se afla aici!

Deschis zilnic intre orele 08:45-16:45, expune lucrari ce ilustreaza istoria acestei zone, de la piese din jad ale ultimei culturi neolitice Liangzhou, la bronzuri, sculpturi, mobilier si artizanat.

In Galeria Celadon se gasesc vase expuse cu caracteristici ale acestei ceramici cu smalt verzui. Tehnica si smaltuirea acestora, a fost inventata in aceasta zona si chiar daca in prezent se modeleaza intr-o mai mare varietate de culori, nuantele de verde intens raman cele mai principale.

Nu departe de insula sus mentionata, regasim insula Micului Munte al Nemuritorilor care isi aloca cele trei pagode construite in anul 1621.

De dimensiuni foarte mici, pagodele din lut special ,,amfibian'' SantanYinyue (in traducere: ,,reflexe de luna'') se numesc astfel, deoarece pe timp de luna plina, actioneaza ca niste semnale luminoase, acestea reflectandu-se in oglinda lacului.

Au fost construite cu 800 de ani in urma, iar vizita lor se face contra cost, daca inchiriati o ambarcatiune.

Podul rupt este imaginea celei mai romantice legende a locului!

De fapt, podul nu are nici un defect, se numeste asa datorita imaginii pe care o provoaca in timpul primaverii, atunci cand zapada incepe sa se topeasca pe o anumita latura, cealalta fiind in umbra, si-si pastreaza ,,raceala''.

Aparent divizat, construit traditional avand o forma boltita ca de curcubeu, podul se remarca printr-o poveste de dragoste dintre un vizionar- ghinionist, numit Xu Xian si o fata deosebit de frumoasa, care s-a dovedit a fi doar un sarpe alb.

Legenda este foarte cunoscuta in China!

Plimbarile pe lac sunt asigurate de vaporasele care fac un mini-tur de 30 de minute, barci de inchiriere si hidrobiciclete (cu orar: 09:00-16:00), toate aflandu-se in jurul debarcaderului Bai, care se intinde pe malul de rasarit.

In aceasta scurta plimbare, privirile iti pot fi absorbite de Pavilioanele de ceai, Lacul Linistit (foarte admirat de Marco Polo), statuia ,,Baietelului pescar '', Pagoda Leifeng, statuia poetului Su Dong Po (care a personificat in operele sale acest lac, intr-o femeie frumoasa Xishi), helesteul cu carasii aurii, Muntele Nanbing si nu in ultimul rand, florile de lotusi (... cand anotimpul o permite!).

Se spune ca peisajul este inedit pe timpul ploii, atunci cand cerul are aceesi culoare ca apa lacului!

Varful Feilai (Feilai feng)

La aproximativ 2 kilometri de lac, se inalta un munte al carui nume in traducere ar insemna ,,varful care a venit in zbor''.

Situat in nord-vestul orasului, deschis zilnic intre orele 07:00-17:00, este reprezentat de un templu budhist din secta Chan.

Templul Lingyin (Lingyin Si), avand origini de prin secolul IV, anul 326 din Dinastia Jin, a fost fondat de un calugar budhist indian, Hui Li, care era convins in vremelnicia lui, ca muntele venise in zbor direct din India, intrucat semana perfect cu Muntele Vulturului din tara sa de origine.

,,Refugiul Sufletului'', cum este cunoscut de localnici, dispune de o colectie de picturi de grota, foarte bogata in imagini budhiste, temple si alte locuri de cult din perioada secolelor X - XIV.

Sala din fata templului (Tianwang Dian), avand o inaltime de aproape 20 de metri, il reprezinta pe zeul Maitreya razand, amplasat la intrare (vezi descrierea zeitatilor budhiste in rw-ul Templul de Aur din Shanghai)... si se numeste Sala Regelui.

Sala principala, numita Mahavira (Daxiongbao Dian), are peste 36 de metri inaltime cu un acoperis triplu.

Adaposteste zeitatea in pozitie asezata, avand 19,6 metri inaltime (conform descrierilor din pliante!) si este considerata cea mai mare statuie a lui Budha asezat din China!

Ulterior in fata salii, au fost construite doua pagode octogonale de noua etaje si doua turnuri de piatra care adapostesc sutre budhiste.

Cladirile au fost restaurate de curand si sunt printre cele mai bogate in valoare artistica.

Varful Feilai are si o manastire arhicunoscuta, fiind considerata printre cele zece lacasuri de cult budhist, construita in vremea Dinastiei Tang.

Mausoleul Yue Fei (Yue Fei Mu)

Yue Fei (1103-1142) a fost un general din Dinastia Song de Nord, in perioada cand Hangzhou era capitala imperiului.

El a luptat impotriva armatelor puternice jurchen (triburi manciuriene), pe care le-a respins spre nordul tarii, in mai multe randuri.

Din pacate, loialitatea si spiritul sau de mare comandant de osti, i-au adus invidia reprezentantilor corupti din jurul imparatului, fiind tradat si executat impreuna cu fiul sau in Pavilionul Fengbo, din ordinul prim-ministrului Qin Hui.

Dupa 20 de ani de la moartea sa, imparatul Gaozong a recunoscut patriotismul marelui general, l-a reinhumat si i-a organizat o mare ceremonie de inmormantare.

De-abia in anul 1221 s-a construit Templul Printului Yue, in memoria marelui general, care era cunoscut si ca un om cu capacitati literare.

De-a lungul istoriei, complexul a trecut prin mai multe jafuri, dar de fiecare data a fost restaurat.

Statuia eroului se afla in mijlocul salii principale, denumita Sala Martirului, deasupra careia se gasesc inscrise patru caractere caligrafice chinezesti: ,,Huan wo he shan'', simbolizand ,,Dati-mi inapoi raul si muntele ''.

Mormantul se gaseste in partea de vest a templului si ajungeti la el pe un drum ce are amplasate tablete inscriptionate cu poemele eroice scrise de general sau de ode dedicate oamenilor celebri care au vizitat aceste locuri.

In fata mormantului se afla patru statui turnate in fier, ingenuncheate si cu bustul gol, avand mainile legate la spate. Ele ii reprezinta pe prim-ministrul care l-a executat fara temei, pe sotia acestuia care l-a indemnat sa faca acest lucru odios si alte doua ajutoare care l-a sprijinit in omorarea acestui simbol de loialitate nationala.

Grupul statuar a fost facut pentru a fi scuipate si lovite de cei care viziteaza mormantul!

Complexul este deschis vizitatorilor, zilnic intre orele 07:00-18:00.

Putul Dragonului (Longjing)

Aflat pe Muntele Fenghuang, in partea de sud-vest a lacului, este locul unde se produce renumitul ceai cu acelasi nume si care a adus faima Hangzhou-lui in intreaga lume.

Considerat ceaiul ,,celor opt comori '', acesta dispune de multe vai pitoresti presarate cu arbusti de ceai, din care tasneste dintr-un bloc de calcar, un izvor extrem de limpede.

Conform legendei, izvorul este legat de o mare subterana in care traieste dragonul.

Imparatul crud Qianlong din Dinastia Ming, a vizitat aceste meleaguri in 1761 si a fost fermecat de frumusetea lor. Totodata, a dat nume diferitelor locuri pe unde a umblat si si-a lasat ,,amprenta'' caligrafica cu caractere chinezesti gravate asupra lor.

In valea vecina se afla ,,Izvorul Tigrilor'', a carei legenda dainuieste din secolul IX, cand un calugar budhist dorea sa construiasca aici un templu, dar... nu gasea apa.

Se pare ca-ntr-un vis, i-a aparut un zeu in care il anunta ca a doua zi, doi tigri ii v-a indeplini aspiratia. A doua zi, tigrii s-au ivit si apa o data cu ei... Legende, nu?!

Tot aici se afla muzeul ceaiului.

Muzeul National al Ceaiului - Zhongguo chaye bowuguan

Deschis intre orele 08:30-16:30, se afla intr-o vale pitoreasca in apropiere de izvorul Putul Dragonului.

Cladirea este o adevarata enciclopedie a acestor licori binecuvantate, unde se ilustreaza indelungata sa istorie, cu peste 5000 de ani in urma.

Zona este descrisa si-n manuscrisul ,,Cartea ceaiului '' de Lu Yu (733 - 804), fiind considerat patronul spiritual al ceaiului, deoarece dezvaluie toate abilitatile si tehnicele acestui ceremonial (vezi impresii - Ceremonia ceaiului).

Exista sali de degustare, unde vizitatorul se poate lumina cu privire la toate aceste sortimente, la conditiile naturale unice de pe aceste meleaguri, la modul de procesare si a perioadei de culegere a frunzelor; turistul are ocazia sa asiste la dezvaluirea acestor secrete!

Pagoda Liuhe (Liuhe Ta)

Pentru mine, pagoda ,,celor sase armonii'' a fost apogeul epopeei Hongzhouviene!

Amplasata pe Muntele Yuelun, la sud de Lacul de Vest, aproape de raul Qiantang, la inaltimea ei se anuntau... pana cand si inundatiile!

Conform traditiilor pagoda este octogonala, cu 13 etaje exterioare si avand doar sapte interioare, dispuse pe mai mult de 60 de metri inaltime.

Cele sase armonii sau reguli budhiste, se regasesc aici, toate cele din ceruri sau de pe pamant!

Edificiul dateaza din timpul Dinastiei Song de Nord, anul 997, cand imparatul a decis initial construirea unui far de 18 etaje, care sa asigura orientarea ambarcatiunilor de pe rau.

Din pacate, ca fiecare obiectiv strategic chinez, a fost distrus de razboaiele din 1121, dar a fost reconstruit 50 de ani mai tarziu, in epoca Song de Sud.

Imbinarile elementelor din interiorul pagodei, va poate distrage atentia, iar scara in spirala este deosebit de abrupta.

Atentie in abordarea acestor scari, pentru unii greu de urcat! Daca o fac, sunt... si greu de pensionat! :)

Muzeul farmacopeii

Se afla pe strada Dajing Xiang nr. 95 si am trecut pe acolo mai mult, contactand intre timp o durere lombara.

M-am bazat pe medicina traditionala chinezeasca, fiind o stiinta straveche!

Infiintat in anu' 1874, marele labortator farmaceutic din Hangzhou, prezinta multe metode de vindecare, leacuri, virtuti terapeutice ale extraselor din plante, animale si minerale.

Din pacate, pansamentele lor cu ardei iuti, n-au calitatea celor comercializate din occident!

Programul lor de vizita: 08:30 - 17:30.

Hai la cumparaturi!

Hangzhou este renumit pentru satenurile de aici!

Cel mai mare magazin din China, unde 600 de standuri de magazine exclusiv de matasuri, se afla in Silk City!

Intreprinderile producatoare vand o gama variata de produse de tesaturi din matase naturala, confectii, saluri si alte articole.

Strada Qianhefang este renumita si recunoscuta in lume, care, avand o infatisare istorica, ofera prin majoritatea magazinelor artizanaturi locale, brocarturi si confectii.

Pontul meu pentru adevaratele confectii de dame, se gasesc pe strada Wulin din centru, in care un important centru de en-gros, numit Shijiqing, va v-a satisface exigentele. Sper sa-mi asigurati comisionul... cuvenit! :)

Avand ochii mai mici decat ai lui El Franco, am purces spre destinatia in care imi rezervasem o parte din sejur, orasul Yiwu (vezi impresii) !

Toate cele bune! Pe curand


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 28.01.13 21:08:46
Validat / Publicat: 28.01.13 23:41:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Beijing, Suzhou, Guangzhou, Wuzhen, Yiwu, Shanghai, Hangzhou
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3545 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hangzhou / Pagoda Liuhe - imagine preluta de pe net!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.01.13 23:40:37]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[29.01.13 09:11:56]
»

@webmaster:

Multumesc frumos!

O zi faina!

Alb
[02.02.13 23:05:33]
»

O descriere foarte detaliata, mai ales ca putini ajung asa departe!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.02.13 11:54:36]
»

@Alb:

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!

All the best!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alb, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zhejiang:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1254870891571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1