ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 08.02.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Amintiri de vara de la Zalau

TIPĂREȘTE

La sfarsitul verii trecute am vizitat Zalau si Castrul Roman Porolissum, din satul alaturat, Moigrad.

Pentru ca am auzit zvonuri ca drumul Marghita-Simleu Silvaniei ar fi stricat, am ales o ruta prin Muntii Plopis. Dimineata am urmat indicatoarele care aratau drumul spre Cluj-Napoca. Am mers pe soseaua alaturata Crisului Repede pana in orasul Alesd, unde am virat stanga inainte de podul peste Raul Soimului si am urcat muntii. Erau Muntii Plopis.

De la Alesd am sarit in satul Pestis, de langa oras, unde se afla Cetatea Piatra Soimului, loc deja vizitat de mine si despre care o sa va povestesc. De la Pestis am mers un sfert de ora pe serpentine, si am ajuns in satul slovac Sinteu-Nova Huta.

In secolele 17-18, Imperiul Austro-Ungar a instalat niste slovaci buni in tamplarie ca sa prelucreze lemnul Plopisului, si de atunci au ramas aici (cine se pricepea la agricultura fusese dus la campie, exemplu satul slovac Madaras, de langa Salonta).

De la Sinteul, aflat fix pe munte am sarit jos la Halmasd, am ajuns in Salaj! De la Alesd pana la Simleu a fost drumul foarte bun, va recomand sa incercati! De la Simleu la Zalau am mers binisor!

Cand am intrat in Capitala Salajului, prima oprire (si singura) a fost la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Un bilet pentru adulti costa 10 lei, iar pentru copii 2,50, cum tin minte de atunci.

La muzeu, fiindca eram unicii turisti, deoarece nu prea este cunoscut muzeul pe plan turistic, ne-a dus intr-o calatorie in timp. Am inceput de la paleolitic, am trecut la epoca romanilor si a monedelor gasite in preajma Castrului Porolissum, apoi am mers, insotiti de explicatiile detaliate ale doamnei, la evul mediu, viata civila in aceasta perioada, razboinici neinfricati, iar la final am vazut momentele Marii Uniri si copilaria noastra cu Epoca de Aur, cu sifoane, cu uniforme, cu Steaua Rosie cu tot.

Eu sincer, am fost impresionat de comorile acestu muzeu ascuns, care m-a dus intr-o calatorie fascinanta in timp.

Apoi urmatoarea oprire a fost pranzirea. Am pranzit la o shaormarie din apropierea muzeului. Mancarea am dus-o in Parcul Central Zalau. Parcul a fost reabilitat cu fonduri europene, acum are un parau care curge de pe deal, fantani artizanale, multe banci, zone verzi, terenuri de fotbal, locuri de joaca si s. a. m. d...

Dupa ce ne-am consumat pranzul, am mers putin sa ne limpezim mintile la leaganurile de la locul de joaca din parc si am urcat in autovehicul. Eram pregatiti pentru renumitul Castru Roman de la Porolissum.

In 8 minute am ajuns la Moigrad-Porolissum, luand drumul spre cartierul marginas al Zalaului, Ortelec. Cand am ajuns la marginea satului, am virat dreapta, apoi stanga dupa 1 km, apoi langa un deal spre dreapta, si mergeam tot inainte. Intre damburi am mai urcat putin si am ajuns la ghiseul unde statea un fel de politist, la care am platit 15 lei pe persoana, dar a meritat.

Pentru prima data, ne-am indreptat catre Poarta Mare, poarta cetatii, observand pe drum bai romane vechi, capele, diverse cladiri s. a. m. d... Sub poarta am trecut, simtindu-ne ca in povesti, apoi ne-am urcat pe locul strajerilor, deoarece erau disponibile scari pentru acest lucru. Apoi, ne-au intampinat cladirile romane, rasfirate si interesante, apoi am mers la amfiteatru, unde ne-am asezat, vegheand asupra poienitei care acum 2000 ani deservea ca scena Porolissumul, care gazduia multe legiuni romane, printre care Legiunea a V-a Macedonica.

Dupa ce am decis sa revenim la Oradea, am hotarat ca urmatoarea data cand mergem la Zalau ne oprim la Monumentul lui Mihai Viteazul, iar la intoarcere ne-am oprit la restaurantul cu specific slovacesc, Huta Slavia unde ne-am distrat putin si am mancat o placinta traditionala a lor.

Incursiunea aceasta din Salaj s-a terminat linistitor.


[fb]
---
Trimis de Marcumandru in 11.04.18 20:33:29
Validat / Publicat: 11.04.18 21:32:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZALĂU. A mai fost în/la: Oradea, Cefa, Marghita

VIZUALIZĂRI: 1079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Marea Unire din 1918
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

hopyk
[11.04.18 22:49:40]
»

Felicitari pentru articol!! Salajul are multe obiective frumoase dar, din pacate, slab promovate.

Zoazore
[12.04.18 09:33:41]
»

@Marcumandru: Interesant si frumos periplu!

Foarte bine faci ca-ti promovezu judetul! Sunt multe locuri frumoase de vazut, despre care se stie putin spre deloc!

Despre castrul roman ai putea scrie un articol separat! Si, ca sa fii sadic, si despre restaurantul slovacesc. Cu poze, sa murim cu totii de pofta!

MarcumandruAUTOR REVIEW
[12.04.18 17:52:46]
»

@hopyk: Ai dreptate! Salajul, fiind cel mai redus judet din punct de vedere dimensional, iar cum este la 200 km de orase dezvoltate precum Cluj, Oradea sau Baia Mare, si interesul scade pentru judet.

MarcumandruAUTOR REVIEW
[12.04.18 17:55:21]
»

@Zoazore: In primul rand, nu este judetul meu, dar este regiunea mea (Crisana=Bihor, Salaj si jumatate din judetul Arad) si o promovez. Cum mai gasesc poze scriu recenzii, pentru ca vad ca este prada pentru voi, cititorii mei dragi!!!

Zoazore
[12.04.18 19:19:03]
»

@Marcumandru: Păi bagă! Nu mai pierde vremea! Cu poze!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hopyk, Marcumandru, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zalăul:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051164150238037 sec
    ecranul dvs: 1 x 1