ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj Napoca
ÎNSCRIS: 02.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un orasel pe care nu trebuie sa il ratati!

Ilustrație video-muzicală
Lepa Brena - Uske Pantalone


TIPĂREȘTE

Pentru inceput rog webmaster sa seteze o zona cu Vrsac. La orase Vojevodina nu am gasit Vrsac asa ca am bagat Zrenjanin fiind foarte apropiat.

Chiar daca mai am ceva review-uri restante cu orase europene si nu numai cu mare incarcatura turistica am decis sa va trimit de aici din Serbia review-urile (cel putin Vrset si Novi Sad) pentru ca sunt proaspete si nu as vrea sa omit ceva deoarece am descoperit locuri extraordinare spre surprinderea mea.

Dupa ce ne-am procurat steagul Romaniei si ne-am umplut masina de bagaje (si normal sfaturile voastre despre deplasarea din Serbia) am plecat la drum pe urmatorul traseu:

Alba - Orastie - Hunedoara - Hateg - Otelul Rosu - Caransebes - Resita - Moravita - Vrsac sunt 275 km cam 3.30 - 4 h de mers cu masina. Daca va ajuta cu ceva la un consum de 7% va costa cam 120 ron (motorina). Ne-am luat euro la noi si asta datorita faptului ca nu am gasit niciunde dinari sarbesti. Atentie nu mergeti cu LEI deoarece o sa ramaneti cu ei, nu am vazut niciunde sa schimbe din ron in dinari. Puteti ajunge in Serbia atat cu buletinul cat si cu pasaportul iar la granita nu va cere nimeni sa le aratati cati bani aveti (asa scria pe MAE ca trebuie sa ai 50 euro /zi).

Numarul de telefon de la Ambasada Romaniei din Belgrad (Uzicka nr 10, dedinje, tel: +381113675772 sau cu 774 la sfarsit e bine sa il aveti la-ndemana pentru orice eventualitate)

Granita e formata din doua parti (partea romaneasca unde doar ne-a intrebat unde mergem si partea sarbeasca unde ne-au luat buletinele si am asteptat cam 10 minute pana ne-au verificat si ni le-au adus inapoi). Am plecat spre Vrsac care era chiar dupa vama apoi am mers spre Hotelul unde am stat. Nu stiam nimic despre acest orasel (ei zic ca e comuna insa asa cum arata mi-as dori sa fie toate comunele in Romania) nu am gasit nici un review nimic. asa ca am intrebat la hotel unde cei de acolo au fost foarte de treaba, ne-au dat o harta si ne-au zis obiectivele principale. Am schimbat niste bani la hotel 1 euro = 108 dinari, in oras cel mai bine am vazut cu 113 dinari = 1 euro deci nu a fost asa mare diferenta. Va recomand sa aveti un GPS altfel este groaznic deoarece nu o sa intelegeti deloc literele.

Trebuie sa ajungeti in centru la intersectia strazilor Dvorska (strada mare) cu Trg Pobede. In zona aceasta gasiti principalele obiective turistice si un centru de informatii turistice care este deschis de luni pana vineri (ora 18) si sambata pana la ora 14 (noi l-am prins inchis din pacate).

Si sa incep povestirea mea despre acest orasel superb. El se numeste Vrasc sau Vrset (origine slava) in traducere Orasul de sub Cetate si este unul dintre cele mai batrane orase din Voivodina. Stema acestui oras (o vedeti si in poze) facuta in timpul imparatului austriac Francisc II (1804) si este reprezentata de tot ce o sa gasiti in Vrset (dealuri, vin, cetatea, biserici). Deasupra ei se afla o mana cu un cap ce simbolizeaza mana voevodului Janko Halabura si capul taiat al unui otoman (in timpul bataliilor sarbo-romanesti contra turcilor in anul 1594)

Mi-a placut asa mult acest orasel in care de altfel traiesc foarte multi romani incat am vrut sa aflu putin si despre istoria lui si am aflat ca a fost populat de foarte multi nemti (dupa alungarea turcilor din Banat - 1718 - Coroana Habsburgica a luat sub stapanire acest teritoriu. Acestia si-au pus amprenta asupra stilului orasului si asupra zonei viticole deoarece au adus o multime de viticultori in zona. Astfel tot oraselul este un amestec sarbo-nemtesc care a iesit foarte frumos.

Primul loc pe care trebuie sa il vizitati este Casa Orasului sau Primaria (str Pobede) care dateaza din 1795 cand s-au unit doua comune Vrset-ul sarbesc si Vrset-ul german. Astazi aici se intalneste Adunarea Municipala din Vrset (un fel de consiliu local). Ce este si mai frumos este ca e formata din 3 cladiri fiecare construita in alt secol (18 stanga - 19 centru si 20 dreapta).

De aici mergeti pe zona pietonala unde este si piata centrala (Save Kovacevica) (este si un mini parc cu dale si bancute). Aici o sa gasiti doua cladiri ,,roase tare de vreme". A fost o veche carciuma ridicata in secolul 18 numita ,,Doua Pistoale " dupa darul lui Karade Petrovic care a cinat aici in drum spre Rusia in timpul rascoalei sarbesti si neavand bani a platit cu 2 pistoale.

Coborati apoi pe strada Dositejeva unde o sa gasiti cea mai veche farmacie din Varset infintata in 1784 si una dintre cele mai vechi pe intreg teritoriul Serbiei. A functionat pana in 1971 dupa care a fost trasformata in muzeu. O sa vedeti aici ustensile folosite inca din acea vreme, borcane cu subsante si multe alte lucruri interesante, de altfel multe monede din timpuri stravechi. Intrarea costa 100 de dinari dar merita sa vizitati.

Imposibil sa nu observati Biserica Ortodoxa Romaneasca ( ,,Sfanta Salvare ") construtia in 1913. Este construita dupa planurile arhitectului Dimitrie Boitaru intr-un stil bizantin. Vedeti si pozele este o biserica foarte frumoasa pentru comunitatea romaneasca de acolo.

Reveniti apoi in zona centrala (Primaria) si coborati pe Svetosavski Trg unde o sa vedeti biblioteca si statuia lui Bora Kostic un mare maestru al sahului.

In lateral putin pe aceasta strada se afla Teatrul unul foarte frumos (din pacate nu am putut intra, era inchis si l-am vazut doar in poze) si Palatul Episcopiei Banatului. In 1750 sediul Episcopiei s-a mutat de la Caransebes la Vrset si prin eforturile lui Jovan Georgijevic s-a construit acest palat foarte frumos. In 8 mai 1757 a fost sfintita piatra de temelie iar 6 ani mai tarziu a fost terminata constructia. Palatul este contruit in acelasi stil dominant in aceasta zona: baroc.

Aici o sa gasiti si Biserica Sf Nicolae o biserica ortodoxa sarba (cea mai veche din Vrset 1728) in care impresioneaza picturile de pe pereti facute de pictori foarte celebri in secolul 18. Aici sunt inhumati si o serie de episcopi sarbi.

Imposibil sa nu vedeti din centru ceva turnuri impunatoare.

Mergeti inspre ele si o sa vedeti Biserica Romano-Catolica (sau biserica nemteasca), cladire impunatoare, impresionanta inchinata sfantului Gerhard in 1863 (un misionar catolic care propovaduia crestinismul in Banat). Biserica este in stil neogotic. Se foloseste pe langa obisnuitele slujbe la concerte (orga, cor, opera).

O strada mai jos este o cladire mare alba, cladirea Konkordia un vechi han si hotel mai apoi. Din 1894 este muzeu si chiar daca se renoveaza puteti sa il vizitati. Aici este un muzeu comun intre Timisoara si Vrset cu arme de razboi foarte foarte frumos (vedeti si in poze) si porturi din vremurile stravechi zona Crisulurilor. Este un muzeu pe care nu trebuie sa il ratati daca ajungeti in zona.

Daca urcati in partea de sus a orasului (pe deal) o sa gasiti Biserica Sfintei Cruci ridicate in 1720, cea mai veche biserica Romano Catolica din Banat si in imediata apropiere Biserica Sf Teodor cladita in 2002 in onoarea sfantului mucenic Teodor omorat de turci.

Mai sus gasiti Kula sau cetatea Varsetului, din cauza ninsorii abundente nu am mai putut urca. Este simbolul orasului a fost construita in 1439. Dupa pacea de la Karlovac (1701) a inceput sa fie demolata. Totusi impresioneaza prin zidurile si cladirile frumos conservate din acele vremuri. (Ne-am multumit de aceasta data doar cu pozele si explicatiile localnicilor dar am promis ca ne vom intoarce sa o vedem.)

Sala de sport sau Centrul Millenium cum este numit de localnici este o sala impresionanta pentru o localitate asa mica (4000 de m patrati, 14 metri inaltime si 3600 de locuri. Aici au loc diferite evenimente sportive dar si culturale (concerte, targuri) si aici s-au tinut meciurile de la Campionatul European de Handbal (aici a jucat Romania iar sala a fost asaltata de romani - peste 2000 ati vazut si la televizor)

Langa sala se afla si parcul central si terenurile de fotbal insa din pacate au fost acoperite de zapada asa cum puteti vedea si in poze.

Nu in ultimul rand Varset are o zona viticola extraordinara inca din timpuri stravechi de pe vremea dacilor si romanilor. Prima datare despre acest vin a fost in 1949 cand Curtea Regelui Vladislau al II lea a cumparat vin de Vrset. La sfasitul secolului al 19-lea Varset era considerat unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din lume. Daca urcati spre vechiul oras sunt dealuri intregi cu plantatii de vita de vie. Sturguri foarte gustosi din care iasa un vin extraordinar. Va recomand sa luati Vin Chardonnay alb si Muskat Otonel iar sortiment rosu: vinul Vranac - acestea le-am gustat la recomandarea localnicilor si au fost extraordinare.

Una peste alta este un orasel care ne-a captivat de-a dreptul ,,simtul turistic" am ramas foarte placuti impresionati si cu siguranta o sa revenim la Vrset poate chiar in Decembrie anul viitor cand va fi Campionatul Mondial de handbal feminin daca Dumnezeu ne tine sanatosi.

Am sa scriu un review cu cazarea si masa separat asa ca daca vreti sa mergeti in zona cititi cu incredere!


[fb]
---
Trimis de bogdanfifa in 13.12.12 11:56:59
Validat / Publicat: 13.12.12 13:21:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 22311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogdanfifa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Biserica Romano Catolica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.12.12 13:00:30]
»

Rubrica "Descopera Vrsac" a fost mutată în secțiunea geografică VRSAC (VÂRȘEȚ), nou creată pe sait.

Vârșet e denumirea românească a localității, acolo trăind (ca și în Novi Sad) o comunitate deloc neînsemnată de români. Dealtfel acest nume e larg uzitat aici în Banat pentru a desemna orașul.

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[13.12.12 13:22:55]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Andox
[13.12.12 13:45:17]
»

Bogdan, daca ai timp te rog mai urca niste poze de la meciuri.

bogdanfifaAUTOR REVIEW
[13.12.12 16:45:52]
»

@webmaster13: avand in vedere ca lepa brena este reprezentativapentru sarbi este f ok

bogdanfifaAUTOR REVIEW
[13.12.12 16:49:24]
»

@Andox: am sa pun cu placere deseara dupa ce venim de la meciul cu germania

bogdanfifaAUTOR REVIEW
[13.12.12 16:53:36]
»

Am uitat sa va spun. Chiar daca mergeti cu masina va recomand pe acolo sa va plimbati cu taxiul. Este ieftin si sunt seriosi (nu te plimba aiurea - noi cel putin am dat doar de oameni f ok). Cam cea mai lunga cursa aici ne-a costat 250 dinari adica 2 euro si putin.

abancor
[13.12.12 21:34:09]
»

Se vorbeşte româneşte prin oraş?

marocanu21
[16.12.12 01:06:12]
»

Ma bucur pt ce ati vazut! Imi pare rau de rezultate! Sa speram ca la mondiale avem mai multa sansa! Poate cu alt antrenor! Poate Halagian! Sau nu, ca asta era la fotbal!

Cdia
[11.09.16 12:41:11]
»

Felicitări pentru articol. De când am mers prima dată în Serbia, mă tot tentează să reiterez vizita. În Vrsac am luat micul dejun o data și mi-am luat niște murături jos-pălăria din piață... Aștept să se pună murăturile și merg...

octaviann
[07.03.19 11:45:24]
»

Daciana Bule despre hărțuirea turiștilor romani în Serbia.

17 iunie 2018

Există un lucru despre care as vrea sa știți cu toții, referitor la întoarcerea noastră cu mașina din Grecia. Este a doua oara când ni se întâmpla iar site-urile de călătorii pe care tocmai ne-am uitat, ne-au confirmat cu certitudine ca nu este vorba de vreun ghinion al nostru. In localitatea #Vrsac #Serbia sta la panda un echipaj de politie care agata masinitel cu numar de #Romania, incepand sa te acuze in toate limbile pamantului ca ai incalcat legea si ca vei petrece noaptea la "tribunal"cum spun ei. Mergeam cu 45km/ora prin satul dinaintea vamii, cand suntem trasi pe dreapta, noi si o masina cu numere de Timisoara. Se indreapta spre noi razand spunandu-ne ca doamna nu are centura. Fireste purtam - cine naiba se sinucide sa mearga fara centura un drum de 1400 km prin toate formele de relief posibile. Iar cine ne cunoaste, cunoaste regula: ai urcat in masina noastra - iti pui centura. E vorba de siguranta, nimic complicat. Ma uit in ochii lui si ii spun: "o am, nu se poate! "Booon! De aici incepe scenariul unui film cu prosti, al unei comedii absurde. Cand vede ca nu are cu cine, imi spune ca mi-am pus centura in fata lui. Vorbeau engleza si romaneste. Poate-poate. Nu stiu cum mi-a venit in minte punand mana pe rozar sa il intreb:"Dumneata, crezi in Dumnezeu? La care el: "Da! ", la care eu: "Jura pe dumnezeu ca nu am purtat centura! " la care incepe sa rada, sa sovaie, sta doua secunde, injura ceva in limba lui, se consulta cu colegul si ne scot din masina pe un ton agresiv. Ne cer actele noastre, ale masinii, permis, asigurare, tot. Dar pe rand! Amenintandu-ne, fireste, intre timp! Amintindu-ne de data trecuta - pe care am sa o scriu imediat, ma scotocesc in portofel, dupa euro, ce o mai fi, marunt, ii punem ultimii 5 euro - in general banii nostri nu exista sub forma de cash, bagati in folia de a asigurare. Mircea inmaneaza asigurarea, vad 5 euro si incep sa rada, sa faca misteau: Numai atat? A-ha-ha-ha! "Dupa care un josnic si umilitor: "Mars, carat-va! " Cu injuraturile de rigoare ce ni se cuveneau! Bine inteles, cu dreptatea in mana am spus "Dar nu va este rusine, chiar nu mai terminati odata cu asta? " Am demarat in tromba sa ne indepartam si sa lasam totul in praf sa se duca naibii cu tot cu mita lor si cu politia lor corupta pana la Dumnezeu si inapoi. Mentionez ca inainte cu 500 metri ne-a ratat un al echipaj care statea la panda dupa masini cu numere de Ro, dar fiind deja oprita o masina cu din Romania, ne-au ratat! Nervos, a ridicat mainile in sus, dar era prea tarziu. Eram in coloana. Tot ce se poate, ca a si anuntat sosirea noastra prin statie. Ce am patit anul trecut inainte de vama Stamora Moravita in aceeasi localitate? Un adevarat circ. Ne-au oprit, in exact aceeasi localitate, doi alti polititsiti cel putin la fel de nesimtiti si corupti, indrugand de data asta in sarba, sustinand sus si tare ca nu cunosc limba engleza sau limba romana. Atunci au fost extrem de agresivi, au spus ce mergem direct la tribunal, cum ca nu avem voie sa parasim tara, ca ramanem peste noapte, ne-au pus sa urcam in masina si sa ne intoarcem, cu sirenele pornite, ei in fata noastra. Escortati. Cu toti mortii mormaiti printre dinti, disperati si dupa 11 ore de condus, chiar nu stiam ce se va intampla. Actele noastre erau toate la ei, in masina cu sirena pornita. Ne-au dus inapoi aprox 3 km, am ajuns undeva in marginea satului, s-au dat jos si au venit la mine, mi-au intins asigurarea si imi tot arata sa bag in ea ceva. nu intelegeam, in mintea mea se derulau deja scenarii destul de nasoale, inima imi batea cu putere iar mintea nu era cea mai limpede. Ne uitam cu Mircea unul la altul, la care ma aud spunand romaneste:"vrei bani, polititst nenorocit si corupt? "la care el incuviinteaza zambind din cap. Pun 25 de euro, toti banii pe care i-am mai avut ramasi cash, ii inmanez hartia injurand incontinuu - lucru pe care eu nu obisnuiesc sa il fac niciodata. Incep sa zambeasca fericiti, ne saluta militareste si ne ureaza un autentic si limpede ca si cristalul, romanescul "Drum bun sa aveti domnilor, calatorie placuta! " Speechless. Uram cu pasiune #Serbia si politistii lor de rahat, curupti, inseati de bani si lipsiti de suflet. Mare atentie in Serbia! Nu cumva sa ramaneti fara cash sa fiti nevoiti sa dormiti prin nu stiu ce sectie de politie. Pe langa faptul ca esti sfarsit de oboseala, sa mai fii nevoit sa treci si prin asta... Am mentionat ca daca nu le dai bani iti fac bagajele praf in mijlocul drumului? God, I hate those guys... #ecazulsaseafledespreasta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, bogdanfifa, Cdia, marocanu21, octaviann
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vrsac:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050789833068848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1