ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2024
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Volubilis, un sit berbero-roman de neratat

TIPĂREȘTE URM de aici

Alături de Chefchaouen, despre care am scris pe site (vezi impresii și multe de arătat. 

Am ajuns acolo în jurul orei 10, era liniște în Sit, puțini turiști, fiind duminică mă așteptam să fie mai multă agitație, situl se deschisese de la ora 8:30 și rămânea deschis până la ora 18:30. Am plătit biletele de intrare, 70 dh de persoană, am trecut pe lângă Centrul pentru vizitatori era închis cred că permanent nu doar atunci, părea gol. Aici s-a făcut o deviere a drumului și am plecat spre dreapta, după un grup de nemți ghidați, făcând traseul în sens invers, de la sfârșit la capătul lui, nu era lume multă și parcă a fost mai bine. Grupurile de turiști au venit mai târziu, când ne-am întors în Parcare am găsit-o plină.

Am plecat spre Maison de Vénus, una dintre cele mai impresionante și mai bine conservate case din Volubilis, renumită pentru mozaicurile sale frumoase și detaliate, dar ne-am oprit la un Panou cu Harta Sitului pe care am pozat-o fiind foarte utilă în lipsa unei hărți tipărite. Realizate în secolul 4, Mozaicurile de la Casa lui Vénus, cum este denumirea ei în limba română, sunt unele dintre cele mai elegante și frumoase din oraș, am fost puțin dezamăgită, mozaicurile nefiind protejate erau destul de degradate și acoperite de praf încât nu se vedeau prea bine. M-am mirat pentru că asemenea valori nu sunt protejate, este mare pierdere pentru că degradarea lor va continua.

Am văzut, pozat și admirat mozaicuri diferite ca temă și compoziție, Mozaicul Baia Dianei ce înfățișează pe zeița Diana și o nimfă surprinse de vânătorul Acteon în timp ce se scăldau, Mozaicul Răpirea lui Hylas de către nimfe, seduse de frumusețea lui două nimfe l-au răpit de la izvorul Nichea unde-și potolea setea sau Mozaicul Dragostea păsărilor cu păsări și motive geometrice. 

 Am urcat apoi la Poarta Tanger una dintre porțile principale ale orașului antic, construită în secolul 2 din piatră și mortar, decorată cu detalii arhitecturale specifice romane, am pozat-o și din interiorul și din exteriorul orașului și am intrat în oraș. Poarta este așezată pe latura de nord-est, la capătul Decumanus Maximus, strada principala din Volubis și din orice oraș antic roman, pe care am început să coborâm. Odinioară stradă pavată, cu trotuare pe ambele părți, mărginită de porticuri, arcade și magazine ce străbătea orașul de la nord-est la sud-vest pe o lungime de circa 400 de metri închizându-se într-un Arc de triumf, acum o potecă de pământ printre ruinele luxoaselor case de odinioară. 

Am intrat pe fosta elegantă Decumanus Maximus, care coboară lin spre sud-vest, am mers puțin, 50 – 60 de metri, și am văzut, în dreapta, Palatul lui Gordian, clădire impresionantă de peste 4.400 de metri pătrați. Construit în secolul 2 d. Hr. de împăratul Gordien III din piatră și mortar în stil arhitectonic roman, cu arcuri, coloane și mozaicuri. Impresionează și astăzi prin cele 12 Coloane ce-i împodobeau odinioară fațada păstrate destul de bine și prin Mozaicul său elaborat, cu zei și scene mitologice. M-am cocoțat pe ziduri pentru a poza.

Au urmat mai multe case denumite după mozaicurile pe care le adăpostesc. Casa Animalelor Sălbatice cu mozaicurile ce înfățișează diverse animale sălbatice, lei, tigri, elefanți; Casa Băii Nimfelor cu o piscină decorată cu mozaicuri ce înfățișează nimfe în peisaje acvatice; Casa lui Dionysos și Cele 4 Anotimpuri dedicată zeului vinului și petrecerii, cu mozaicuri ce reprezintă petreceri și cele patru anotimpuri ilustrând legătura lui Dionysos cu ciclurile naturale și viața agricolă. 

Am trecut pe partea stângă a lui Decumanus la Casa nereidelor cu un bazin ornat cu mozaicuri ce reprezintă nereide, nimfe ale mării, și alte creaturi marine și am revenit pe partea dreaptă la Casa Muncile lui Hercule cunoscută pentru mozaicurile sale detaliate, reprezentative fiind Mozaicul Muncile lui Hercule ce reprezintă cele douăsprezece munci pe care eroul Hercule a trebuit să le îndeplinească, astăzi restaurant în mare măsură și Mozaicul Medusa ce înfățișează capul Medusei, creatura mitologică cu șerpi în loc de păr, care transforma oamenii în piatră doar privindu-i. Frumoasă această casă ce are în mijloc și un bazin. Lângă ea, Casa Cavalerului, cu mozaicuri ce prezintă cavaleri în armuri strălucitoare și scene de turniruri, lipsește Cavalerul de bronz găsit acolo care a dat numele casei. 

Alte case se remarcă nu doar prin mozaicuri, Casa cu Coloane, un excelent exemplu al stilului arhitectonic roman din Volubilis, are o impresionantă arhitectură, cu numeroase coloane care susțin structura și oferă un aspect grandios, Casa Efebului cu mozaicuri detaliate și statui de bronz, reprezentativă cea a unui efeb (tânăr nud, tânăr de o mare frumusețe). 

Am ajuns la capătul sudic al lui Decumanus unde, din anul 217 d. Hr. se ridică grandios Arcul Triumfal din Volubilis, arc monumental construit în onoarea împăratului Caracalla, de aici și numele Arcul lui Caracalla sub care mai este cunoscut, marcând totodată și intrarea principală în orașul antic. Am trecut pe la vechea Fântână Publică, unde odinioară socializau împreună berberi și romani azi socializează ghizi marocani și turiști din toată lumea și ne-am oprit la Casa desultorului, (călărețul, acrobatul care sare de pe cal și pe cal) cu Mozaicul Desultorul, o parodie, o cursă de cai, un călăreț ce are în mână un vas de băut călărește un măgar cu spatele înainte , nu se știe ce era în vas.

Continuându-ne plimbarea am ajuns la un Panou cu Informații despre Tumul, cel mai înalt punct din Sit pe care am urcat și eu pentru pozarea de sus a Sitului. Nu este foarte înalt, doar 406 metri, dar oferă vederi asupra întregului sit, nu trebuie ratat este cumva în spatele fântânii publice, pe partea cu ea. Eu l-am descoperit văzând un turist cocoțat acolo.

De pe Tumul am coborât la Bazilica Volubilis, construită din calcar și marmură între anii 193 și 235 d. Hr., clădire impunătoare cu două nivele, fost centru al activităților legale și administrative și poate cea mai impresionantă clădire din Volubilis. Coloanele înalte și Designul deschis, Zidul exterior împodobit cu Coloane corintice, astăzi, mai mult sau mai puțin întregi, Forumul pavat împodobit cu numeroase Statui ale împăraților și demnitarilor locali, din care astăzi au mai rămas doar piedestalurile au făcut din Bazilică un exemplu remarcabil de arhitectură civică romană, iar rămășițele ei, încă înalte, amintesc și astăzi de gloria trecută a orașului. 

Am mers apoi la Templul Capitolin, un important monument din Volubilis ridicat pe un deal în prima jumătate a secolului 2 d. Hr. în onoarea triadei de zei romani Jupiter, Juno și Minerva similar templului celor trei zei ridicat pe Dealul Capitolium din Roma, de aici Capitolin, numele templului. Odinioară aici veneau locuitorii să mulțumească zeilor sau să participe la diverse ceremonii religioase, azi, aici vin turiști să vadă, ce a rămas din coloanele corintice și platforma elevată de odinioară, să vadă și să admire priveliștea impresionantă oferită de Templu asupra împrejurimilor. 

Am continuat plimbarea pe la o Presă de ulei restaurată, interesant mecanismul ei din lemn și piatră cu care se zdrobeau măslinele și se extrăgea uleiul, acționat manual și am ajuns la Termele lui Galien, Galien, cunoscut și ca Claudius Galenus, a fost un medic, chirurg și filozof grec roman, unul dintre cei mai de succes și influenți cercetători ai medicinei din antichitate, loc de relaxare și socializare pentru locuitorii din Volubilis. Respectă arhitectura termelor romane având cele patru camere specifice: camera cu apă fierbinte, unde oamenii se relaxau și se încălzeau, camera cu apă călduță, camera cu apă rece și camera pentru exerciții fizice.

De aici am mers la Casa lui Orfeu, una dintre cele mai bine conservate case din Volubilis, impresionante prin mozaicurile sale, reprezentări ale mitului lui Orfeu. Cel mai faimos, Mozaicul lui Orfeu cântând la liră, înconjurat și ascultat de diverse animale sălbatice se află în triclinium, sala de mese romană. Alte două, Mozaicul cu delfini, cu delfini și alte creaturi marine, mozaic alb-negru și Mozaicul cu creaturi marine, multicolor, sunt realizate cu o măiestrie deosebită. Nu trebuie ratată această casă, grupurile de turiști nu o vizitează, este cumva mai retrasă față de zona Bazilicii.

De aici am plecat spre Cartierul de sud, se iese tot prin lateral, de data asta prin stânga, noi am mers pe vechiul drum și am ajuns la poarta închisă!! Ne uitam în jur ce să facem, să ne întoarcem, să sărim gardul, când un domn din personalul sitului ne-a spus să mai înaintăm puțin și ne ajută el să sărim gardul, acolo fiind mai ușor de escaladat.

Așa am părăsit Volubilisul modern, o comoară arheologică fascinantă ce împletește grandoarea Imperiului Roman cu moștenirea Islamului timpuriu ce captivează atât istoricii cât și călătorii. Plimbarea noastră a durat două ore și jumătate, am vizitat toate casele, am pozat mozaicurile, unele cocoțată pe ziduri, nu era nimeni să ne interzică. Erau panouri explicative la toate obiectivele sitului.

De aici am urcat în Parcare, am găsit rapid un taxi care ne-a dus la Moulay Idriss, nenegociat cost 50 Dh. Aici am stat puțin pe gânduri. În documentare îmi propusesem să văd acest loc sacru care îl onorează pe Idrís I, strănepotul lui Mohamed. Cu părere de rău am renunțat și am mers la maxi taxi și la Meknès pentru a mai vizita câte ceva acolo.

Mi-a plăcut acest sit, este total diferit de ce am văzut până acum. Nu are grandoarea orașului antic Jerash și nici a Cartaginei dar frumusețea mozaicurilor îl face unic, de neratat! Ar fi fost perfect dacă ar fi avut Centrul pentru Vizitatori deschis, ruta de vizitare corectă era închisă, se deviase pe un alt drum.

Volubilis este o destinație ce nu trebuie ratată de cine ajunge în Maroc. Mergeți acolo și nu veți regreta! 


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 21.01.25 20:54:19
Validat / Publicat: 21.01.25 22:22:35
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia

VIZUALIZĂRI: 57 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P55 Volubilis, Casa lui Orfeu, „Mozaicul cu delfini și alte creaturi marine”, mozaic alb-negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.01.25 22:21:39]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Volubilis , MEKNES" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă orașul Meknes și împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[21.01.25 22:36:14]
»

@webmasterX: Este bună poziționarea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Volubilis :

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049750089645386 sec
    ecranul dvs: 1 x 1